Joomla Templates Mobile by About Justhost
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

IzboriBG
Избирателният кодекс на България е съставен още 1990 г. от първите ни партии- БСП и СДС и генерално не е променян вече 22 години. От тогава през целия преход всяка партия, която е идвала на власт е правила "промени" в него( кърпежи) в зависимост от собствените си интереси. Повечето тези промени са абсолютно некадърно направени, особено с административното си некадърство се прослави ГЕРБ, всяка поправка в избирателния кодекс си противоречи с предишната.

Проблемът генерално се състои в огромното влияние на политическата власт над останалите власти и смесването им , политическата власт продължава и през прехода да държи под шапката си всички останали власти- съдебна, изпълнителна, законодателна, избирателна система. Както беше при тоталитарната държава -с една партия БКП, която беше сложила под шапката си всички останали власти.
Нищо не се промени през прехода. БКП бе преобразена в БСП, после БСП роди останалите партии по свое корпоративно подобие и стана кукловода на прехода, после всички партии обособиха ОБЩА ПАРТИЙНА МАФИЯ начело с майка си БСП и всички си приличат като двете капки вода със старата БКП.
Не случайно наричаме прехода "посттоталитарен", понеже повтаря рецидивите на тоталитарната комунистическа държава и нищо не промени в посока "Европа".

"Политизацията на избирателната система" е единия от рецидивите на постоталитарния преход - с правото на партиите да притежават, управляват, контролират и вършат изборния процес чрез т.н "партийна ЦИК" избирана на квоти от парламентарно представените партии( по същия начин се избира и ВСС на съдебната система), което се използва от тях да фалшифицират вече 24 години изборите и да няма проведен нито един демократично избор.
Балканският бай Ганьо продължава да е колосално изостанал от развита Европа макар Европа да е неговото "цивилизационно лоно" и да не знае, че на 10 км на запад от Хърватско развита Европа от 67 години упражнява "реална демокрация" и "ДЕполитизацията" е основен неин принцип, върху който се гради съвременната европейска правова държава.

Балканският бай Ганьо продължава да си няма хал хабер от "реална демокрация" и "правова държава" и даже не знае, че в прехода новороденият му политически елит, един и същ вече 24 години, му натресе представителната ( фалшива )демокрация на американците и България е направена 51 американски щат.

От 20 години в избирателната система се върти един и същ списък-около 7 милиона избиратели. От 10 години световните и наши статистики отчитат поголовно намаляване на населението на България с измирането ( поради разграбването и унищожението на икономиката през прехода и липсата на социална защита), също с липсата на прираст в него.

В 2009 г. ООН отчита България с население 7 360 милиона от което 18% деца без право на глас и в тази цифра влиза и българската емиграция. Нашата емиграция са предимно гурбетчии, поради липса на работни места и стандарт в страната, от които 99% са с българско гражданство и регистрирани на постоянен адрес в България. Дори и пребиваващите навън повече от 10 години пак се водят на постоянен адрес в България. До 2009 г. само 2500 българи живеещи в чужбина са обявили в МнВР новия си постоянен адрес в чужбина.
А сега 2013 г българската емиграция от гурбетчии надхвърля далеч 2 милиона души. В чужбина нашите гурбетчии се местят и нямат постоянен адрес, нито го обявяват в МнВР.

Избирателния списък в парламентарните избори 2009 г. бе правен от ЦИК държано от БСП и ДПС и беше 6 980 милиона избирател. Сега идват нови избори на 12 май и вчера излезе новината, че списъкът е същият, сега ГЕРБ държи ЦИК и преписали от БСП списъка от 2009 г. при наличие на население към януари 2012г. - 7327224 души.
От тях като извадим 16,9% на тези под 18г, които нямат право да гласуват или 1238300, остават 6088924 души. Което показва, че в списъка има 800 000 "мъртви души" на умрели хора, но това упорито не се "забелязва" от партиите?! Никоя от тях няма изгода да "забележи" тази груба манипулация със списъка и да направи опит актуализира списъка, като премахне мъртвите души от него.
Това в коя да е правова държава ще се отбележи като огромна политическа корупция и криминално действие и глави ще падат на гилотината, но нашите партии държащи ЦИК не го правят, защото това е в тяхна изхода, с "мъртви души" партиите в ЦИК "на тъмно" си увеличават процентите както им е угодно. И всички са го вършили поголовно вече 20 години.

В парламентарните избори 2009 г. са гласували само 49 % от всички избиратели, но БСП и ДПС, които държаха ЦИК направиха избирателната активност 70%, а Доган даде още 13 % от "мъртвите души" на ГЕРБ да си състави самостоятелно правителство, понеже ГЕРБ не спечели повече от 25 % в тези избори. Мръсни игри между мафиотските клонове( за мен няма "партии" в България, а мафиотски групи- кланове).
В местните избори 2012 г. се заиграха гласовете на емиграцията, понеже ГЕРБ си направи законче" за уседналост" и разигра гласовете на емиграцията, която нямаше права да участва в местните избори, но тя беше включена в списъка и нейните гласове бяха използвани за "играта мъртви души" в ЦИК.

Според избирателния кодекс, всеки български гражданин пребиваващ в чужбина има право да гласува за народни представители, президент и вицепрезидент, но трябва предварително 40 дена да заяви това и заявлението може да се подаде по електронен път.

Българинът с десетото си чувство за самосъхранение разбира, че партиите вършат огромни фалшификации в изборите и подменят неговия вот, но тъй като тотално не познава избирателните система на страните от развита Европа, нито има медии да му кажа това, само гадае и не може да се обясни как изборите се фалшифицират.

Ако българската избирателна система се сравни с тази на развита Европа, веднага се разбира, че с играта мъртвите души се фалшифицират РЕАЛНО ГЛАСУВАЛИТЕ и тяхното число се променя в ЦИК. Фалшификациите не стават в избирателните секции, а в ЦИК, там числото 30 се променя на 60.

Проблемът на българската избирателна система, че не е въведено електронното гласуване както е в западноевропейските държави, а всичко се върши примитивно, мануално, саморъчно и занаятчийско и това положение съзнателно се държи, макар ЕС да предлага на България безплатен софтуер, какъвто се използва в западните страни. Просто нашите правителства от 10 години отказват да приемат този софтуер съвсем съзнателно.

Списъците се правят на хартиен носител, по неизвестни критерии, няма закон за правене на списъка. ЦИК работи "на тъмно", защото там си избират една фирма да им направи крайните сборувания по електронен път и не е споменато в закона как се избира тази фирма, по-какви критерии, никой не я знае коя е.
Не случайно Доган през 2009 г. беше сложил за секретар на ЦИК един свой човек- гениален математик, не случайно Борисов си сложи "печени математици" начело на НСИ и ЦИК, а после ги "възнагради" за успешно изпълнени задачи с "европейски заплати и длъжности".

Просто в ЦИК лесно се променя едно число в крайния сбор и никой не може да го забележи, дори и наблюдателите.

Тази практика е порочна и криминална. Трябва да се премине изцяло към електронизиране на целия процес и с отпадане на ЦИК и районни комисии, както е в развита Европа.
Един административен оран от държавни служители със специален кодекс за права и задължения и под зоркото око на върховенството на закона да прави изборите, например да бъде ГРАО със специален софтуер за базата данни - списъка ,който да се актуализира постоянно с отпадане автоматично в него на починалите.
При такава практика отпада нуждата от извършване преброяване на населението, защото държи винаги актуално числото на живите и никой не се интересува кой къде пътува и в коя страна временно пребивава.
В ЕС няма граници и има свободно предвижване и свободен трудов пазар.

Избирателният процес трябва да има специален и единен софтуер от началото до края, в който 1 месец преди изборите се залагат базата данни - " последния вид на избирателния списък" и на всеки гражданин да се изпраща предварително 1 месец на неговия постоянен адрес уведомително писмо, че има право да гласува в изборите.

И за още по голямо улеснение особено за емиграцията да се създаде и алтернативно интернетно гласуване, например-отива се в една интернетна страница и се гласува от там с ЕГН и с "ПИН код" даден на всеки гражданин, първия път е даден безплатно, ако го загуби плаща 50 лева да си го възстанови.
Така пребиваващите в чужбина български граждани лесно ще гласуват. А намиращите се в България ще имат две алтернативи- или да гласуват по интернетен път или да посетят най-близката избирателна секция.

Долу ви давам един мой по-ранен материал, как се върши и избирателни процес във Финландия, по същия начин е организиран във всяка друга западноевропейска страна и правова европейска държава.
С електронизиран избирателен процес се постига най-важното- процесът се ДЕполитизира, т.е партиите са отстранени от възможността да притежават, управляват , контролират и вършат избирателния процес.
Това е основен принцип на западноевропейската правова държава.
Сравнете я с практиката на "балканския бай Ганьо" и ще видите колосална изостаналост от развита Европа.

ИЗБИРАТЕЛНАТА СИСТЕМА НА ПРАВОВАТА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА
  (Финландия)

Ще ви опиша каква е избирателната система на Финландия( същата е на всички западни страни).
Напълно компютъризирана със цялостен софтуер. Там няма ЦИК или районни комисии избирани на партийния принцип, има един административен орган, нещо като българския ГРАО който върши изборите ,заедно с охраната и реда осигуряван от МВР под зоркото око на върховенството на закона.
Там работят държавни служители със специален статус, по който имат точни и ясни задължения.
Системата е изцяло ДЕполитизирана и на партиите е отнета възможността да притежават, правят и контролират изборите( както е в България).
1) Има единна софтуерна програма в която предварително 1 месец е вкаран целия избирателен списък, а не да се носи списъка на хартиен носител на ръка по секции както е в България и никой не знае как е изготвен, по какви критерии, защото н България няма закон за изготвяне на списъка.
2) Във всяка секция има компютри и са свързани в обща компютърна мрежа
Аз отивам да гласувам в районната секция. Влизам вътре, виждам един компютър и пред него стои един държавен служител, зад него прави стоят и го наблюдават представителите на гражданството. Давам си личната карта на служителя, той ме намира по ЕГН в списъка и софтуера му дава право само да напише 2 операции- ДА( гласувал) и НЕ( негласувал) -друго софтуерът не му дава да пише.
Накрая се преброяват бюлетините и служителят трябва да напише броят им срещу всеки избран кандидат -дупедат: 5 % за Станишев, 5% за Костов, 5 % за ББ и т.н -друго софтуера не му дава да пише-:))).
Така тези данни текат по компютърната мрежа от всички секции по света и у нас- Павликени, София, Пловдив, Лос Анжелос, Париж,... т.н. и се събират на едно място.
Представете си голямата зала на НДК с отворени врати ,в нея има огромен екран, пълна е с граждани които гледат таблото и коментират, има само един компютър без човек на плота. Екрана се пълни постоянно с резултатите идващи от цял свят и до 2 часа след крайния час на изборите на таблото се виждат крайните резултати. Партиите не пипат, нито могат да манипулират изборите, те са изключени от възможността да управляват и правят изборите.
Брюксел е предлагал на всички правителствата на България безплатен софтуер и кнохау за този начин на устройство на изборите, но всички са отказвали, защото на нашата партийна мафия подобни въведения не и са изгодни.
Каква криминална и крайно порочно избирателна система има България и как се фалшифицират изборите, разказвам в един мой по-ранен анализ
натиснете КАК ДА ПОСТИГНЕМ ДЕМОКРАТИЧЕН ИЗБОР И КАКВА ДА БЪДЕ НОВАТА НИ КОНСТИТУЦИЯ?

Горния материал за изибрателната система на Финландия е публикуван във Фейсбука на "Идея за България".

На снимката: Преброяване бюлетините в президентските избори на Финландия 2012 г в една от секциите в квартала Виосаари в Хелзинки.

Автор Дора Апостолова
Анализ на "Идея за България"
7 април 2013 г.


Близки по съдържание материали от същия автор:

1.КАК ДА ПОСТИГНЕМ ДЕМОКРАТИЧЕН ИЗБОР И КАКВА ДА БЪДЕ НОВАТА НИ КОНСТИТУЦИЯ? 2010 г.

2. ИЗБОРИ 2013 - СИСТЕМАТА ГНИЛА, ДЪРЖАВАТА ПРЕВЪРНАТА В "КЕНЕФ" 2012 г.

3. Гаранция за честни избори - Йок!

Повече за автора и останалите негови материали ще прочетете в неговия БЛОГ

Добавете коментар


Коментари   
0 # ОТГ: Избирателната ни система колосално изостава от развита ЕвропаТишо 31-10-2016 19:42
Хахааа колко сте наивна! Та нали софтуерът може да се хакне и при вашето предложение изборите ще печели партията с по-добри хакери. Хайде мислете малко!
Отговор | Цитиране | Цитиране

Реклами от Google