Joomla Templates Mobile by About Justhost
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Temida
Германски инвеститори се оплакват от лошите условия за бизнес у нас. Според тях в България имало непредвидима правна рамка, липса на политическа и социална стабилност, корупция и непрозрачни обществени поръчки, народът масово се страхувал от електрона търговия, дори да притежава и се разплаща с електронни карти“.

Аз веднага реагирах със следното: Така е да те управлява олигархия при това „мутро“!
Веднага,обаче, в нета се появи нашенец, който ме репликира:“Не е (виновна) олигархията, Дорче, а си е чиста доза олигофрения“

Ще има да взема, този наш нашенец!
Нашият народ масово го гони ниската политическа култура, не разбирането на сегашното си тежко обществено състояние, достигнато в 24 години мутренски преход, нито може да го оцени, за това и не може да намери пътища да излезе от батака, в който е вкаран в прехода от политиците си.
Голяма част от българите все още не знаят, че живеем от 30 години в епохата на последния стадий на капитализма известен с името неолиберализъм и познат с още имена: "глобализъм", "корпоративен капитализъм", "финансов капитализъм","олигархичен капитализъм". Негов главен бог e парите и при него "хората обслужват парите". Той е не само икономическа доктрина, а мощна ретроградна и реакционна идеология, обхващаща всички сфери на живота и формираща по друг начин ценностната система на индивида и обществото. Неолиберализмът е родител у нас на явлението „олигархия“.

Олигархия е обединение на големите корпорации с властта и политиката, като партиите изгубват идейната си същност и стават корпоративни партии, собственост и управляващи се от едри корпорации и техните олигарси. Когато партията е на власт, същите корпорации управляват държавата.

Олигархия има и управлява само в неолибералните държави- САЩ, Русия и бившите съветски републики между които са и България, Румъния, Македония и Сърбия. Олигархичния ни обществен модел е заимстван от Русия по кръвни комунистически връзки между КПСС и БКП-БСП между Горби и Луканов.

В западна Европа на запад от Хърватско няма олигархия, защото има друг обществен модел- СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА, със силна правова държава, почиваща на други правни правила и норми, която не допуска олигархия и капиталите да управлява партиите и държавата, за това там няма корпоративен политически модел, а само идеен.
Едри частни корпорации в Западна Европа има, но на тях не се дава властта и не са олигархични корпорации. Това зависи от силата на правовата държава(върховенството на закона и силното спазване на закона с точките и запетайките).

В най-силно работещите правови държави от северна и средна Европа- Швеция, Норвегия, Финландия, Дания, Холандия, Германия, Австрия и Швейцария правовата им държава желязно спазва правилата си и не допуска да се роди олигархия. Там има голяма средна класа, която е управляващата класа и включва в себе си малкия и среден бизнес.

Олигархичният неолиберален капитализъм и неговия обществен строй се счита за нисша форма на демокрацията. В такива общества върлува огромна корупция по висшите етажи на властта, партиите използват властта да ограбват „законно“ обществото като бъркат в държавната хазна и прибират обществения продукт за обогатяване на олигарсите си, за това такова общество е обречено на мизерия и бедност, развитието на демокрацията и общественото развитие е спряно.
Олигархията и нейния едър бизнес, когато са на власт, изяждат голямата производителна средната класа, както акулите ядат малките рибки и не позволява нейното развитие.
Управляващата голяма средна класа гради социално справедливо общество, а управляващата олигархия гради социално НЕсправедливо общество.

Навсякъде, където има и управлява олигархия, тя става родител на мафия!! Не случайно 18 годишното управление на олигарха Берлускони възроди икономическата мафия на Италия и даде власт в ръцете и. В Гърция и Италия, поради слабоработещата правова държава да контролира политиците, те са тесно свързани с най- големите корпорации и обслужват интересите им. За това тези страни са потънали в корупция и в дългови кризи.

Достатъчен пример е България, където през прехода се роди олигархия, тя захвана управлението на страната, не позволява да се роди средна класа, даже я изяжда още в зародиш, унищожи социалната държава и блъсна развитието на българското общество към надолнището без социално- справедлива държава.
България през мутренския си преход бе ограбена от своите мутроолигарси-собственици на всички партии управлявали прехода, начело с майката и създателка- БСП,която с първите заграбени от нея капитали създаде останалите големи партии - СДС, ДПС, НДСВ,ГЕРБ.
Предишното правителство на олигархичната партия ГЕРБ работеше единствено за обогатяване банките на олигархичния клан на "двойката ББ и ЦБ", която оглавява партията.
БСП на власт е работила единствено за своите олигарси и мултимилионери- Васил Божков, Гергов, Офчаров, Ковачки, Манжо, Мурджо и прочее.
ДПС на власт е работила единствено за своите олигарси и мултимилионери в ръководство си -Доган, Бисеров,Местан, Лютфи скрити зад поставеното си лице Пеевски.
НДСВ когато беше на власт работеше за своя пръв олигарх Симеон Кобурготски.
СДС на влас е работило за Костов и изработения от него олигарх Прокопиев, заедно с дружината му от кредитни мултимилионери и реститути в ръководството на СДС и ДСБ.
Сега тези партии се видяха провалени заради корумпираните си и престъпни управления и раждат други партийни мимикрии като Бареков, НФСБ, АБВ на Първанов, „Референдум БГ“ (на швейцарския банкер) ..всички останали малки партии, спещи в регистъра са родени от големите, с цел да дойдат на власт и продължат управлението на партията си-донор и родител.
У нас мафията е 5 олигарха, 10 мултимилионера и 1000 техни партийни слуги.

При това олигарсите ни се славят с пълно олигофренство, загърбване на националните интереси и продаване България на световната олигархия за джобни интереси.
Например БСП подари на своя пръв олигарх Васил Божков "Бургаската корабостроителница" за 1 лев, а той без да му мигне окото веднага я продаде на Турция за 100 милиона, заедно със 7000 ха земя и цяла Странджа, под нежния поглед на БСП, която въобще не реагира. А това е ТЕРИТОРИЯ за съседка Турция, отваряща пътеката на Едроган да развее турския флаг и обяви "Новата турска република Странджа".

Нашенците се оправдават, че “богат нормален няма и ако има, то те са единици“ , в същото време плачат, че “у нас бизнеса е без защита и не могат да разберат защо се всява страх от електронната търговия и плащането, че и притежанието на карти“- нещо, което е нормална практика и законов ред в западна Европа.

Маргарет Тачър, при това консерватор и внесъл неолиберализма от САЩ в Европа през Англия 80-те години, е казала: „Частникът никога не защитава интересите на държавата и обществото и затова не трябва да се предават държавни естествени монополи в частни ръце“, и докато е била на власт не е раздържавила нито един държавен монопол. Раздържавиха ги дошлите на власт след нея-Блейър и Камерун.

У нас има страх от "електронната търговия и плащането и притежанието на карти", защото няма правова държава да защити бизнеса.
Защитата на бизнеса става само със силата на правовата държава. Само правовата държава може да създаде добър бизнес климат, с добро бизнес законодателство и да го спазва с точките и запетайките.
Практиката и реалността в най-развитите европейски страни е доказала, че правовата държава е най-големия враг на олигархията и само тя може да я ликвидира! Това е мой извод след 30 години живот и наблюдение в смятаната за най-добре изградена социална държавна със силно работеща правова държава- Финландия.

Силно работещата правовата държава на Германия и изброените по-горе от мен най-развити страни на Европа не позволява корпорациите и капиталите да управляват държавата и да ограбват другите от обществото и създава отличен бизнес климат за развитие на бизнеса и го поддържа. Тя подпомага и развива голямата средна класа и бизнеса на малкия и среден предприемач.

А България Русия и другите бивши съветски републики с олигархия, нямат дори и помен от правова държава, която да спре раждането на олигархия и да я ликвидира, камо ли да има и се развива средна класа, така и да има нормален бизнес климат .

Автор: Дора Апостолова
30 април 2014 г.
Материал на „Идея за България

За автора -Дора Апостолова и други нейни материали ще прочетете в нейния натиснете БЛОГ

Добавете коментар


Реклами от Google