Joomla Templates Mobile by About Justhost
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

beppe-grillo
ДВИЖЕНИЕ 1 МИЛИОН-ПОБЕДА на ДРД "Идея за България" се родее с Чинкуе стеле на Бепе Грило

Италия е една от най-засегнатите страни в Южна Европа от неолиберализма-последната фаза на капитализма, в който света живее в последните 30 години известен с още имена "глобализъм", "корпоративен капитализъм", "финансов капитализъм","олигархичен капитализъм" и където неолиберализмът нанесе огромни щети.

През 18- те години неолиберален режим на Берлускони на старата икономическа мафия бе дадена политическа власт, бе унищожена социалната държава в Италия и се роди нова финансово-корпоративна олигархия, която захвана властта и направи медийния магнат Берлускони пръв олигарх на Италия.
Не случайно всички министри-председатели след Берлускони бяха банкери от редиците на Билдербергите. Италия стана третата най-корумпирана държава в Европа, след България и Гърция.

Режимът на Берлускони срина икономиката на Италия, средната заплата от 2300 евро спадна на 1300 евро, остави 60% от младите хора безработни и изгони младите и образовани хора навън, направи ги емиграция. Сега Италия има една от най-големите емиграции в Европа. Даде на банките неограничена власт и в Италия, банковите лихви са вторите по големина в ЕС след България.

Не случайно в Италия се роди "Чинкуе стеле" (Движение 5 звезди) на Бепе Грило-едно от най-силните в Европа антинеолиберални политически движения, които предвиждат да дойдат на власт с мнозинство в следващия парламент на Италия и със свое самостоятелно правителство извърши пълен РЕстарт на системата, като със свое законодателно мнозинство проведе дълбоки реформи по законодателен път, постави "усмирителна риза" на банките и изгони неолиберализма от Италия..

До сега в Европа нямаше леви сили, понеже те бяха унищожени от навлезлия през 80-те години от САЩ неолиберализъм.
В най-засегнатите от неолиберализма страни в южна Европа вече започнаха да се раждат новите антинеолиберални сили на Европа за борба срещу неолиберализма и неговото прогонване от Европа. Аз ги наричам „новите леви политически сили“ на Европа, понеже самият неолиберализъм е с крайно дясна и реакционна идеология и предполага срещу себе си противник с противоположна силна лява противопоставяща му се политическа идея.
Те имат нова политическа стратегия за борба, ползваща традициите на Европа, претворени в нейната реална демокрация, с главните и инструменти :
1) Доброволния избирателен вот(съзнанието),
2) Народовластието с формите на пряката демокрация,
3) Правовата държава, изградена върху принципите на реалната демокрация и гарантираща упражняването и в обществото.
Такива са: СИРИЗА в Гърция, „Движение 5 звезди“(Чинкуе стеле) на Бепе Грило в Италия, ПОДЕМОС в Испания, Исландското антинеолиберално движение, 22 движения АТТАС в другите страни на Европа.

Новите леви сили се раждат като силно идейни политически субекти, граждански партии на 99% народ, който няма политическо представителство в парламентите си, чийто социални придобивки и стандарт неолиберализма руши и отнася в гърлата на големите финансово-корпоративни олигархически обединения, събиращи под флага на идеите си многомилионна членска маса и издържащи се само от членския внос.
Бепе Грило ясно демонстрира това, като отказа държавните субсидии още с влизането си в италианския парламент.

СИРИЗА е стара коалиция от разнородни стари леви партии между които маоисти, сталинистки комунисти, марксисти, но новият и лидер Алексис Ципрас успя преди 3 години да я превърна в антинеолибрална партия с обща антинеолиберална идеология. В началото имаше 100 000 членове и сега има 3 милиона членска маса. Тя с РАЗ влезе в Парламента в последните парламентарни избори с най-голямо мнозинство от 29% и се превърна в мощна опозиция, громяща неолибералното статукво.

„Движение 5 звезди“(Чинкуе стеле) на Бепе Грило започна преди 2 години направо от 6 милиона и сега има 15 милиона членове, също като СИРИЗА влезе с 25, 5% в италианския парламент и се превърна в гранитна опозиция срещу неолибералното статукво.

При СИРИЗА и „Чинкуе стеле“ от самото си начало се появи проблем с останките от комунистите, вмъкнали се в техните редици. Комунистите продължават да не говорят за демокрация и правова държава, да не виждат олигархичните дрешки на неолиберализма, не признават парламентарния начин на борба, задоволяват се само с 4%-8% в парламентите и с положението да бъдат безгласни букви в тях, дори продължават да възвеличават Путин, не виждайки неговата осанка на пръв неолиберал и олигарх на Русия, майка и татко на олигарсите и бетониращ неолибералното олигархичното статукво на Русия. Така комунистите блъскат борбата срещу неолиберализма в глуха линия.
Точно тази опасност от комунистите видя Бепе Грило и с желязна ръка се отслюпи от тях.
Но СИРИЗА все още продължава да бъде пълна с комунисти и това се вижда от присъствието в Европарламента. Двете партии са се присъединили към различни европарламентарни групи.

В "Исландското антинеолиберално движение" влезе цялата 300 000 Исландия и за 2 месеца извърши социалната си революция срещу неолиберализма;

Испанската ПОДЕМОС се появи на картата на 14 март 2014 г. направо с 1 милион членове и в европарламентарните избори на Испания на 25 май 2014 г спечели най-много места. Сега расте расте всеки месец с по 1 милион.

Политическата стратегия на новите антинеолиберални сили показва, че единствения начин за прогонване на неолиберализма е извършване на пълна смяна на неолибералната система по законодателен път от долу нагоре, на национално и Брюкселско ниво, като се използват лостовете на реалната демокрация на Европа.

Наричат движението "Чинкуе стеле"крайно дясно радикално“. Но това не е така, то е антинеолиберално движение и носител на новата лява политическа идея на Европа “За реална демокрация,социална и правова държаваза борба срещу новия капитализъм- „неолиберализма“.

"Чинкуе стеле" се организира от самото си начало като нов тип политически субект във вид на многомилионно движение. Бепе Грило точно за 3 месеца събра 6 милионна членска маса не от офис, а открито на площадите, където на колене събираха подписи за регистрацията на партията.
Още в първите избори "Чинкуе стеле" влезе като трета партия в Парламента на Италия с 25,5% , но Бепе Грило отказа да влезе в коалиция с другите партии и остана опозиция. Той ясно каза:“Аз съм антинеолиберал и не мога да влизам в съдружие с неолиберални партии! За сега не виждам в парламента друга антинеолиберална партия, с която да съставим коалиция“.
Но и тези 25,5% бяха достатъчно на "Чинкуе стеле" да стане мощна опозиция в италианския парламент срещу неолибералното статукво.
До тогава в него нямаше опозиция, партията на Берлускони е управлявала 4 мандата със самостоятелно правителство и законодателно мнозинство в парламента.

Същата е и съдбата на СИРИЗА в Гърция, още в първите избори тя влезе в гръцкия парламент като най-голяма партия с 29,9%, отказа да състави коалиция с останалите неолиберални партии, но се превърна в гранитна опозиция срещу неолибералното статукво.
И двете партии предприеха стратегията да увеличават членска си маса възможно повече, като по този начин набират бъдещи избиратели и работят с членовете си в местни структури, в тях ги образоват за същността на неолиберализма и търсят начини да се борят с него, така ги подготвят за бъдещи избори.

Италианците са с много по-дълга действаща демокрация от българите, те познават добре основните и принципи „обществена солидарност и взаимопомощ“, чувстват се свободни хора, могат да се организират бързо и да действат много по-ефективно. Докато българинът сега продължава да няма нито грам от съзнанието на италианците(дори и от съседите-гърци) и вместо да се обединява като тях, се бори като вълк единак. Това се вижда от рехавите и ялови протести в България течащи повече от година, с поставени от олигархията лидери и всеки грабнал по една лична кауза и протестира, като гледа да стои на страна от съседния протест, даже плюе в неговата чиния и никой не вижда, че нито един протест до сега не реализирал каузата си. Българите могат да продава гласа си за 20 лева, но италианецът няма да го направи никога дори и за 80 евро, защото е с много пъти по-високоразвито съзнание и представа „за демокрация“. Българите нямат нито едното, нито другото.

Бепе Грило има специална стратегия с две цели:.
1)
В момента „Чинкуе стеле“ е опозиция в Италианския парламент и това е голям успех за тях, защото го постигнаха за броени месеци и още с първото си участие в парламентарни избори. Но намиращи се в парламента като парламентарно представена партия те имат трибуна и я използват да громят от нея политиката на управляващата коалиция на Берлускони и Лета. В България няма опозиция като „Чинкуе стеле“ нито вън нито вътре в парламента.
Но „Чинкуе стеле“ не се задоволява с това да остане опозиция( както наш Сидеров стои „опозиция“ вече 9 години без да свърши нищо), Чинкуе стеле“ плете стратегия при едни бъдещи избори да да влезе с огромно мнозинство в парламента и със свое законодателно мнозинство да извърши РЕстарт на системата. По същият начин в момента Виктор Орбан в Унгария със своята партия ФИДЕС, самостоятелно правителство и законодателно мнозинство, върши РЕстарт на системата. За тази цел „Чинкуе стеле“ си служи с основния принцип на реалната демокрация- мнозинството решава.
Те имат тактиката да достигнат огромна членска маса( вече са успели и само за 2 години са достигнали 15 милиона членове), която за тях е едновременно и потенциален избирател, и при едни бъдещи нови избори тези 15 милиона избиратели ще ги вкарат с огромно мнозинство в Парламента и оставят старите партии малцинство и безгласни букви в него( като нашия Сидеров сега), като по този начин им се отнема властта. Като малцинство старите партии не могат да прекарат нито един закон в Парламента, а напротив „Чинкуе стеле“ ще прекара със своето законодателно мнозинство всички необходими закони за смяна на системата и специално закон,с който ще лустрира старите партии на Берлускони за корупция, донесли кризата с външни дълг и катастрофата и ще ги ликвидира от политическия хоризонт на Италия.
2) Бепе Гриело гради своето Движение многомилионно, за да може да събере нуждите пари за работа и пропаганда.
Партиите на Берлускони и Лета са партии на едрия неолиберален капитал с база 1 % в обществото, те са богати, имат огромни финансови ресурси да финансират своите партии. Докато Движението на Бепе Грило представлява останалия 99% беден народ, който няма пари и за да събере нужните средства за пропаганда Бепе Грило гради движението си многолюдно, всеки дава по-малко-5 евро членски внос и така са събрали средства да направят свои медии за пропаганда и да се противопоставят на неолибералната пропаганда на най-големия медиен магнат-Берлускони, държащ почти 50% от медийния пазар на Италия.
Същата е и стратегията на СИРИЗА, тя увеличава своята членска маса, събира по-малко членски внос и успя да създаде свои медии, има пари за вътрешен организационен живот. Почти 5 милиона гърци всеки ден гледат ТВ канала на СИРИЗА.
Вече всеки втори италианец подкрепя "Чинкуе стеле" и всеки втори грък подкрепя СИРИЗА. При едни бъдещи избори в тези страни се очаква и "Чинкуе стеле" и СИРИЗА да влезнат с огромно мнозинство в Парламента.


Неолибералите са толкова безпомощни пред Грило, че се чудят какви черни петна да му лепнат. Пресата на Берлускони се смее на Грило, че е бивш "комичен артист", наричат го още „фашист“. В обръщението"фашист" към Грило, неолибералите припознават себе си, понеже в днешно време, според най-големите мислители на човечеството, неолиберализмът е отъждествяван изцяло с фашизма.
А да си артист не значи, че си обречен да бъдеш лош политик. Нали артистът Рейгън и блестящ политик преобърна света, като успя със специална политическа стратегия да вкара американския неолиберализъм в Европа и с него да срути бившия комунистически блок и СССР, като първо успя да го вкара в Русия след като двете двойки "Горби & Раиса" и "Роналд & Нанси" се залюбиха след дълги и множество добре играни спектакли на политическата сцена?!
По същия начин комикът Бепе Грило и блестящ политик ще ще срути и прогони от Италия
Рейгъновия неолиберализъм. В това светът е вече уверен!

Италианците смятат Бепе Грило за истински революционер от рода на Гарибалди, променящ революционно Италия. Бепе е народен човек, сърцат, движи се сред хората, произнася пламенни речи, съпричастен е към всяка човешка съдба, обичащ народа си до безкрайност и всецяло отдаден на каузата за по-доброто му бъдеще.

Уплашени от многомилионната членска и избирателна маса на „Чинкуе стеле“ неолибералите в италианския парламент се чудят как да отложат идването му на власт, като панически сменят служебни правителства едно след друго с единствена цел да не се достигне до предсрочни избори, да хвърлят прах в очите на обществото и отложат своята гибел.
Сега в Италия управлява трето служебно правителство. Правителството е проформа „служебно“, де факто всички „експерти“ в него са от средите на партиите на Берлускони и Лета, които създадоха първото правителство след последните парламентарни изборите и които имат коалиционно мнозинство в горния парламент. И двете партии са неолиберални партии и продължават старата неолиберална политика, донесла кризата с външния дълг на Италия.
Това е също стар изпечен и доста практикуван политически трик в Италия. Така се мъчат да изкарат целия мандат и да не се стигне до нови избори, защото знаят, че 15 милионното антинеолиберално движение Чинкуе стеле“ на Бепе Грило, при едни нови избори влиза с огромно мнозинство в Парламента, измита старите неолиберални партии и им отнема властта завинаги.

Не случайно двата наши най-големи неолиберални олигархични клана на БСП и ГЕРБ, говорят постоянно за предсрочни избори, понеже следват тактиката на Берлускони и Лета.

Италианските неолиберали не разбират, че никой не е в състояние да спре Грило да грабне властта при едни бъдещи избори в Италия, рано и ли късно, защото никой не може да игнорира или забрани в Европа реална демокрация и нейните лостове:
1) доброволния избирателен вот и 2) народовластието с формите на пряката демокрация. Нито е възможно да се отмени решението на суверена, взето с референум.
Грило рано или късно печели, влиза с огромно мнозинство в парламента, измита старите партии от там, сменя статуквото и започва мощни реформи за РЕстарт на системата със своя законодателно мнозинство.

Изброените нови антинеолиберални политически сили вече успешно се борят на национално ниво, но не и на Бюкселско. Те все още имат слабо присъствие в Европарламента, там нямат свой антинеолиберален европейски алианс, а са пръснати между в другите групи.
СИРИЗА е член на европарламентарната група „The Left“( Левицата) пълна със комунисти, а а Грило( Чинкуе стеле на Италия) е в групата на евроскептиците, заедно с „Партия на независимостта“ (UKIP) на стремящия се да изкара Англия от ЕС-Найджъл Фараж и това съвсем не е правилното място за Бепе Грило, понеже неговата партия  не отрича ЕС, а искат неговата коренна промяна.
Това разединява антинеолибералния политически фронт в Европарламента, прави го слаб и неефективно действащ, не може да се противопостави на монолитното неолиберално мнозинство в Европарамента от трите основни неолиберални и най-големи блока- ЕНП, S&D и Социал-либералите. Това се видя от избора на нов председател на ЕК, като единодушно с гласовете на ЕНП, S&D и Социал-либералите бе избран Жан Клод Юнкер-представител на Люксембург- страна „Банков рай без данъци“, така се задълбочи присъствието на неолибералите и неолиберализма в Европа.
Необходимостта от създаване на нов европейски антинеолиберален алианс, който да събере всички нови антинеолиберални сили и по този начин ускори борбата им и я направи по-ефективна, е повече от очевадно. Този алианс трябва да се създаде до следващите европейски избори, да ги атакува и влезе с мощно законодателно присъствие в Европарламента.
Само със свое законодателно мнозинство обединените в алианс антинеолиберални сили на Европа могат да променят курса на посоката на движение ЕС, да се прогони неолиберализма и освободи Европа от опеката на САЩ и двойника му Путин.

ДРД „Идея за България“ счита "Чинкуе стеле" за свой идеологически и политически съмишленик и съюзник и използва неговите методи за борба, като градинов ляв политически субект, по подобие на горните партии във вид на гражданско движение с име ДВИЖЕНИЕ 1 МИЛИОН-ПОБЕДА“ за борба срещу неолибералната олигархична мафиотско-мутренска система и статукво на България от прехода.

Автор: Дора Апостолова
Материал на „Идея за България“
30 януари 2014
На снимката: Бепе Грило ( Beppe Grillo)

Близки по съдържание материали, писани по-рано, от същия автор:

натиснете
 ИМА ДВЕ СТРАНИ В ЕВРОПА, В КОИТО НА МАФИЯТА Е ДАДЕНА ВЛАСТ- ИТАЛИЯ И БЪЛГАРИЯ

натиснете
ВРЕМЕ Е ЕВРОПА ДА СЕ ОСВОБОДИ ОТ ОПЕКАТА НА САЩ И ДВОЙНИКА МУ ПУТИН


натиснете Кратко учебно помагало за неолиберализма и социалната държава, щетите на неолиберализма и борбата срещу него

За автора -Дора Апостолова и други нейни материали ще прочетете в нейния натиснете БЛОГ 

Добавете коментар


Реклами от Google