Joomla Templates Mobile by About Justhost

Vasil Levski
Не съм много съгласна с тези , които считат ,че „лежането на лаврите на отминали времена и постижения на велики личности, като че ли, вече се изтърка, не е аргумент. “. Аз съм на обратно мнение. 

Силните личности от историята трябва да бъдат изучавани и цитирани, защото имаме какво да научим от тях. Те са КЛАСИКАТА, а тя е БЕЗСМЪРТНА!
Например, нашето ДВИЖЕНИЕ 1 МИЛИОН-ПОБЕДА се гради по стратегията на Левски за създаване на Национален революционен комитет, изграждащ се от местни структури. Местната структура е място за работа, а цялата система е затворена -вътре в нея се е образовал народа за престоящата борба срещу системата на Османската империя, градяла е тактиката на борбата, събрали се пари за работа, служила е нещо като килийното училище за разпространение на новите идеи на Европа – на Френската революция за свобода независимост и равенство, които стават основата на Българската освободителна революция.
Новите антинеолиберални сили на Европа за борба срещу новия капитализъм- неолибералния, раждащи се сега: СИРИЗА в Гърция, „Чинкуе стеле“ в Италия ...действат по същия начин. Събират многомилионна членска маса, вътрешно събират пари за работа, използват системата да образоват членовете си за новите дадености на времето- „що е неолиберален капитализъм, как да се борим с него" и прочее.
Разликата е само във вида на времето на Левски и сега. 
Тогава Левски е действал в системата на робство в зъбите на Османската империя, без собствена държава и всичко е ставало скрито и потайно.
Сега времето у друго- живеем в 21 век на телекомуникациите, във всеобщо демократична Европа, борбата за нов строй и по-добър живот става открита. Демокрацията е поставена на първи пиедестал и правото на убеждения и вяра е първо защитено човешко право във всяка конституция и Международното право. Ние си имаме своя независима държава, в цяла Европа социалната революция се води сега само с мирни средства, с лостовете на демокрацията:
1) обединения доброволния вот( съзнанието)
2) правовата държава.
Така действат новите антинеолиберални политически субекти.

Колко много си прилича със стратегията на Левски, нали?

Щастлив е нашия народ, че има такъв велик стратег като Левски, актуален и след 150 години!!!!
Големите личности от историята трябва да бъдат в постоянно обект на изучаване и цитирани пред обществото! 

Дора Апостолова

25 октомври 2014  г.
Коментар на Идея за България от Фейсбука

Добавете коментар


Реклами от Google