Joomla Templates Mobile by About Justhost

NeoliberalisamNeedWork
Ще коментирам интервюто на проф. Боян Дуранкев във в. Economisc.bg„ Инвестиционни „трохи“ залъгват глада за иновации“.
Интересна е тезата на професора съдържаща се във фразата“Държавата трябва да се завърне в икономиката като производител на дефицитни блага и мощен потребител на стоки, произвеждани от частния сектор“ и според мен много правилна.
Но за коя държава става въпрос, той не казва.
Единствено това може да извърши СОЦИАЛНАТА ДЪРЖАВА на Европа, където средната класа е главна (70-80%) и гръбнака на икономиката, производителната и управляваща класа, със своята силно развита идейна политическа система.
В днешно време повече от половината от средната класа се заемат от малкия и среден частен предприемач-производител.
Другия тип държава, която сега човечеството познава като действаща е НЕОЛИБЕРАЛНАТА, управляваща се от едрите финансово корпоративни обеднения, от едрия капитал, който натрупва в ръцете си обществения продукт и средствата за производство и става управляващата класа със свой корпоративен вид политическа система и партии, където партиите не са идейни, а се управляват от едри корпорации. Едрите корпорации постепенно умъртвяват средната класа, а глобалния пазар на неолиберализма изнася производствата на развитите индустриални страни в зони с ниско заплащане на труда.
Въпросът ми към проф.Дуранкев е друг -от кого очаквате да направи това и към кого отравяте тези си препоръки?
Не виждате ли, че България след 1989 прие системата на неолиберализма и се превърна в неолиберална държава, управлявана от едрия финансово олигархичен капитал, всички партии са неолиберални, едрия капитал не е заинтересуван от създаване и развитие на средната класа, напротив , той я тъпчи и ликвидира сега последните и останки.
С едно изречение- социалната държава дава труд, достоен живот и старини на всеки, докато неолибералната прави точно обратното.

Социалната и неолибералната държава са крайно противоположи системи, с различни правни законодателства, икономическа и социална структура. Те имат и различни по структура правови държави с различна степен на действие. Социалната държава на Европа се счита, че има най-добре изградена и работеща правовата държава в света. Модела на най-развитите европейски правови и социални държави, вън от Европа се гради само в Япония и Канада.

Развитите европейски страни от северна и средна Европа- Швеция, Финландия, Норвегия, Дания, Холандия, Германия, Австрия, Швейцария, с най-добре изградени социални държави, реализираха изцяло двете тези на Маркс заложени в „Капитала“, като ликвидираха експлоатацията на наемния труд и несправедливото разпределение на печалбата и приравниха малкия и среден производител с наемния труд ,като премахната от него старото позорно определение“ капиталист“ и го направиха част от голямата средна класа. Това те направиха с помощта на държавата и желязното спазване на трудовото законодателство от тяхната правова държава, която също има изградени механизми с които не допуска смешение на корпоративните интереси с властта и политиката и корпоративен вид политическа система, счита ги за мащабна корупция и се бори с нея.
Докато правовата държава на неолибералната система няма нито едното, нито другото, за това нейната сила постоянно намалява. Свидетели сме на факта, че американската правова държава е намалила функциите си поради неуспеха си да защити и запази средната класа изяжданата от големите едри корпорации. По искане на обществото Обама бе обещал да накаже банките и хейджфондове за това, че по времето на голямата финансова ипотечна банкова криза на САЩ разразила се след 2007 г. отмъкнаха над 3 билиона пари на американските граждани, но не успя да направи до сега нищо, от над 200 банкрутирали банки в САЩ, е наказана само една - пирамидата на Мадок, която отмъкна над 500 милиарда, за едва 15 милиарда да връща, като парите не бяха взети от касата на Мадок, а от касата на американските данъкоплатци.

Следователно, трябва да се смени неолибералната система на България от прехода, но да се има ясна представа с каква друга система да се замени.
ДРД „Идея за България“ има ясна представа за новата система.
Ние предлагаме старата система да се замени със системата на социалната държава на най-добре изградените социални държава от северна и средна Европа. Аз съм я проучила и изградила наука за социалната държава на 8-те най- развити европейски страни от северна и средна Европа като вид ДЕФИНИЦИЯ, които имат еднаква обществена система с близко икономическо ниво и жизнен стандарт. В дефиницията съм разгледала за първи път социалната държава от демократичен и правен аспект.
И смяната на системата може да стане само по законодателен път със свое законодателно мнозинство и самостоятелно правителство.
Тази теза отдавна е развита в доктрината на „Идея за България“.
Ние предвиждаме пълна либерализация на на малката и средна частна фирма със 100% помощ на държавата, откриване за един мандат управление на 500 000 малки и среди фирми и над 2,5 милиона работни места. По този начин ще се реализират всички иновации, ще се върне емиграцията и възстановят човешките ресурси на България
Въпросът е друг, че преди да се заложи модела на социалната държава и направи леберализацията на малкия и среден частен производителен сектор, то трябва да се построи ПРАВОВА ДЪРЖАВА, без която е невъзможно да се построи социална държава. Правовата държава е най-голямото завоевание на социалната държава на западноевропейците, тя стои в право пропорционално съотношение с НИВОТО ДА ДЕМОКРАЦИЯ и е изградена на един от принципите на реалната демокрация на западноевропейците„антикорупция“.
Правовата държава по естествен начин ще ликвидира корупцията и отреже ръцете на елита да краде обществения продукт- явление наблюдавано от 25 години в България, ще ликвидира олигархията( която аз наричам „мутро“, понеже олигархията е плод на едрия капитал и се ражда само там, където няма или слабо работи правовата държава), ще вкара до цент "свободните пари" на държавата точно по предназначението в икономиката за развитие на средната класа, ще направи ново преразпределение на собствеността в икономиката според структурата и системата на социалната държава и ще върне справедливостта в обществото.
Като по този начин правовата държава ще отвори вратите за построяване на социална държава в България, с която България ще се вдигне от пепелищата на катастрофата на прехода, възстанови икономиката, държавата, човешките си ресурси.
Социалната държава ще създаде висок стандарт и благосъстояние на всеки член на обществото и просперитет за целокупното общество, ще направи възможно България с бързи крачки да догони стандарта и просперитета на най-добрите европейци и направи България достойна страна и членка на общото семейство на европейските народи.

ДРД „Идея за България“ е посочила в своята доктрина как първо ще се построи правовата държава, преди да се пристъпи към построяване на социалната държава и либерализацията на малкия и среден производител.
Също, в тези западноевропейски страни няма минимална заплата, а там е въведен "реален социален минимум", по който автоматично се нагажда минималната заплата и социалната пенсия.

Предлагам ви мои статии по въпроса от политико-икономически аспект:

1) ЗА БИЗНЕСА. ЩО Е ТО ОЛИГАРХИЯ И КОЙ Е НЕЙНИЯ НАЙ-ГОЛЯМ ВРАГ ?

2) Как малка България е изяждана от олигархиите на три големи геополитически сили- САЩ, Русия и Турция

3)
ДЕФИНИЦИЯ НА СЪВРЕМЕННАТА ЕВРОПЕЙСКА ПРАВОВА И СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА

Автор:Дора Апостолова

19 юни 2014 г.

Материал на „Идея за България“
На снимката: Социалната държава дава труд, достоен живот и старини на всеки, докато неолибералната прави точно обратното.

Добавете коментар


Реклами от Google