Joomla Templates Mobile by About Justhost

kreikka mielenosoit 416721b
И защо скандинавците не искат да помагат на Гърция?

Днес финландското общество е сериозно разделено в мненията си за участие на Финландия във ” Помощен пакет за Гърция”. Федералния канцлер на Германия Меркел отхвърли иска на Финландия за гаранции от страна на Гърция, а специалистите нарекоха тази финландска позиция “солов пътник”. Същевременно от форумите се вижда, че голяма част от финландските гражданите не желаят Финландия са участва в “Спасителен фонд” и ”Помощния пакет за Гърция”. Отдавна се занимавам с проучване на демократичния път на балканските и източноевропейски страни, през погледа на развита демократична западна Европа. Познавам добре Гърция и твърдя, че тези пари няма да бъдат върнати на финландските данъкоплатци.

От почти 30 години живот във Финландия ми e ясно, че финландския народ осъзнава добре каква държава е построил и я пази и защитава като зеницата на окото си. Повечето финландци са на мнение, че участието на Финландия в „Помощния пакет за Гърция „ не е в полза на тяхната социална държава "Държава на всеобщото благоденствие" и известна на запад с името"welfare state", това я руши, а идеята да се създаде към ЕС кризисен „Спасителен фонд” за изкупуване дълговете на закъсали държави е напълно грешна.
Чий продукт и какво политика е „Спасителния фонд’? Аз не съм икономист, ще го обясня от социолого-политически аспект.
„Спасителен фонд“ и " Помощен пакет за Гърция " е неолиберална политика на десните сили, които сега управляват ЕС. Тази политика идва от модела “неолиберална държава на САЩ”.
Кризисния „Спасителен фонд" e създаден по модела на фонда на американския президент Обама, който беше напълнен с печатани облигации.
Но САЩ е една държава, с една икономика и общи финанси и може да си позволи да пълни фонда си с печатани облигации. Докато европейския фонд се пълни с реални пари на европейските данъкоплатци от 27 страни с различно ниво демокрация и икономики, с различни възможности да изплащат външните си дългове. Слагане парите на европейките данъкоплатци в общ кюп и започналата игра с изкупуване на еврооблигациите на закъсалите държави се цели само едно - дълговете на страните да останат непокътнати, в замяна на това частните банки кредитори да си получат със сигурност печалбите си.
Знае се, че немските, френски и други банки-кредитори на Гърция са направили в последните години над 500 милиардна печалба само от лихви, без да е плащат нито цент главницата от гръцкия дълг. Вчера се съобщи, че лихвата на гръцките облигации е стигнала 18,5%, което значи, че целия последен транш от заемите на Гърция ще отиде за плащане на лихвите и нито цент няма да влезе в гръцката икономика.
Това означаван и друго, че работещите и добре развити икономики като на Финландия ще плащат дълговете на слаборазвитите икономики и ще обогатяват частните банки.
Новият изпълнителен директор на МВФ Кристин Лагард вчера заплаши света, че ”световната икономика е опасен етап. Банките трябва незабавно да се капитализират, съветва Лагард. Тя каза, че „времето изтича за разговори, първо да потърси пари от частния сектор, но ако не потече мляко от там, трябва да се обърнат към правителствата и органа за финансова стабилност на ЕС „Спасителния фонд”.
Един вид- пак да се спасяват банките с парите на данъкоплатците.
Съветите на Кристин Лагард не са никаква пазарна икономика, а огромна злоупотреба с парите на европейските данъкоплатци. Но това не интересува ръководството на ЕС, Кристин Лагард и другите  европейски неолибералисти. Неолибералното ръководство на ЕС до сега не е поставило нито едно правило в икономиката, не желае да въведе структура и правила в хаотично движещия се капиталовия пазар, нито да надене усмирителна риза на частните банки, нито да въведе държавен контрол в харченето  парите на данъкоплатците.
Това е родило огромна корупция, дава се голяма власт на частните банки, като по този начин се ощетяват данъкоплатците. Вече има и разнобой в десния лагер, холандския министър на финансите нарече еврооблигациите  „перверзия”.
Всичко това дълбоко подкопава доверието в ЕС, все повече финландки граждани искат излизане на Финландия от Еврозоната и ЕС.
Фондът на Обама не успя, понеже бе даден на едрите частни банки, които сами си решиха политиката и обслужиха само едрите корпорации, а не средния бизнес, той не помогна за създаване на нови работни места и възстановяване на средната класа на САЩ, връщане на производителната икономиката САЩ от Азия.
Мъртвилото в американската икономика продължава и сега.
Неолибералната политика претърпя пълен крах в САЩ, но европейските десни сили, които управляват монолитно в Европа и са в ръководството на ЕС, продължават хаотично да внасят неолиберализма в Европа и провеждат безперспективна неолиберална политика в Европа.

Гърция е със слабо развита икономика, има 150 % външен дълг спрямо БВП над 300 милиарда евро и в никакъв случай не може да го изплати, защото няма развита производителна икономика, тя има икономика само в областта на услугите и такава икономика не може да плаща този огромен външен дълг.
Поради неефективността на икономиката
, гърците са принудени да работят 16 часа на ден на няколко работи места за да достигнат доходите на германеца или скандинавеца. А който казва, че гърците са живеели не според техните възможности е пълна грешка, живял е елита и банките им, обединени във финансова олигархия, но не и обикновения човек.
60% от икономиката на Гърция са фирми, регистрирани в американски протекторати- офшорни райски кътчета, т.еса  американски фирми. Същото положение е с банките на Гърция, които се считат за най-спекулативните банки на Балканите. И никой от ръководството на ЕС до сега не е поставил условие на Гърция да построи производителен тип икономика, в замяна на това даваните заеми са потъвали в гърлото на банките и корумпирания политически елит на Гърция, но едва ли редовия гръцки гражданин се е облажил от тях.
Гърция е неразвита демокрация, има корпоративен политически модел, двете партии от 100 години се сменят и управляват страната- ПАСОК (социалдемокрацията)и НОВА ДЕМОКРАЦИЯ (консерваторите), които по нищо не се различават една от друга, освен по имената на партиите. Има слабо работене на върховенството на закони и огромната корупция генерирана от това. Политическия елит е свързан с частните корпорации и частните банки, тази симбиоза „политици – банки” е създала финансова олигархия. Банките на Гърция са все офшорни и регистрирани в райски американки протекторати, считани за най-спекулативните на Балканите.
Гърция десетки години е получавала огромни субсидии от ЕС и вместо да ги вложи в икономиката и развие производителна икономика, те потъвали незнайно къде и не малка част - в джоба на политическия елит.
До сега гръцките политици са изпълнявали само нарежданията на оформената“ тройка“- ЕС, МВФ и европейските банки кредитори(предимно френски и немски) начело с американската „Световна банка“ да взимат нови заеми и да режат бюджета като начин от излизане на кризата, без да направят никакви усилия да намерят друго решение на въпроса в полза на народа и държавата си. ”Лявата” ПАСОК върши най-дясна политика като единствено режи заплати, пенсии и социални придобивки, продава последното останало държавно имущество, но не е направило нито едно усилие за реформи в икономиката и създаване на производителна икономика, която може да плаща дългове и създава нови работни места.
Видял провала на своята дясна политика, социалисът Папандреу(Пасок) хитро "сдаде" властта  без избори и без допитване до народа си, като състави коалиционно правителство с "Нова демокрация" назовал го"Правителство на националното съгласие", с министър председател банкерът Лукас Пападимос- билдерберг и бивш бивш член на борда на американския финансов консорциум Голдмън Сакс. Така продължи властта на Пасок, този път заедно с "Нова демокрация" и кражбите продължават в двоен размер.
“ Тройката“- ЕС, МВФ и частните френските и немски банки- кредитори, обслужвани изцяло от своите политици-Мерел и Саркози, водят най безпощадна неолиберална политика. Известният като "структурен учител"- МВФ и водещият тройката, води умишлена неолиберална политика: с високи лихви, пенсионни съкращения, приватизация, продажба на държавни активи, редукция и приватизация на публичния сектор, данъчни облекчения за фирмите(само на големите), унищожение на производителната средна класа.
В момента МВФ извършва безсрамен грабеж в Гърция. В началото на февруари 2012 г. в Гърция са били безработни над 1 200 000 души. В новата програма за икономии на гръцкото правителство, приета под диктата на „тройката“ се предвижда ново отрязване на минималните заплати и социални услуги, което ще доведе до нови 150 000 безработни. При положение, че нищо не се влага в икономиката за увеличаване на нейната производителност, няма шансове за трудоустрояване и положението става в Гърция става катастрофално тежко.
Огромна беда е, че Гърция сега няма реална опозиция срещу водената бандитска политика на ПАСОК и НОВА ДЕМОКРАЦИЯ. Две са опозиционните сили в Гърция сега - комунистическата и новата националистическа партии. Комунистическата владее и ръководи синдикатите, тя е в основа на всички протести, но нейните сили стигат до тук поради идейната си остарялост. Новата националистическа партия набира бързо скорост единствено на отрицанието „НЕ“- да не се взимат повече заеми и да не се приватизира държавните сфери, но тя няма идеология и никакви ясни виждания за бъдещето развитие на обществото. И двете партии нямат ясна позиция за излизане от кризата, а липсатана идеология води до неясно виждане за бъдещето и не  намиране правилните пътища за развитие на гръцкото общество. В никакъв случай двете партии в това си състояние не могат да спечелят следващите избори и покажат верния изход от кризата.
Какви гаранции може даде Гърция на Финландия? Някои казват ипотека на недвижимо имущество, други кеш? Нито едното нито другото е възможно.
Гърция е казала, че има за продажба държавно имущество за 50 милиарда, нима то може да върне 6 пъти по големия дълг на Гърция ?
От друга страна, ако Гърция продаде последното си държавно имущество, тя ще бъде тласната по пътя на американския неолиберален обществен модел, тя губи държавната си социална система, цялата собственост с въздуха, небето, плажовете, пътната инфраструктура стават частни и попадат в ръцете на 2 % богати хора.
А Гърция е с най-висок жизнен стандарт на Балканите и оказва огромно влияние върху развитието на останалите балкански страни, които са също неразвити демокрации и тепърва избират своя демократичен път. Влезе ли Гърция в прегръдката на неолиберализма, останалите балкански страни също ще попаднат в неолиберални обятия, спират процесите на развитие на тяхната млада демокрация, те няма да могат да последват европейските развити демокрации и да изградят същия производителен тип икономики и социални държави.
Решението за Гърция е само едно -
преструктуриране на дълга, опрощаване голяма част от него, временно излизане на Гърция от Еврозоната с връщане на драхмата, докато оправи икономиката си и я приведе на конкурентоспособно ниво близко до останалите силни икономики от Еврозоната.
Въобще, в Еврозоната трябва да се приемат само страни с добре развиващи се конкурентоспособни икономики близки по нива. Това ще стимулира останалите страни да развиват икономиките си по правила на развитите страни в ЕС, за да достигнат критериите за влизане в еврозоната.
Това решение може да има успех само ако се промени изцяло политическата статукво, като се роди в самата Гърция като политика на нова реална опозиция срещу досегашната политика на последното коалиционното правителство  от ПАСОК и НОВА ДЕМОКРАЦИЯ  с министър председател- банкер и билдерберг.
Тя трябва да бъде антинеолиберална партия с противопоставяща се на неолиберализма идеология, с ясна програма за излизане от кризата и за бъдещето развитие на държавата и обществото, да предизвика нови избори и свали от власт корумпираното управление на ПАСОК и НОВА ДЕМОКРАЦИЯ и с
национален референдум да реши бъдещето на държавата си, без да чака заповедите на Барозовците.
Британската ТВ агенция" BBC"
разкри, че МВФ готви нов план за решаване на  кризата в Европа с повдигане на четири пъти от сегашните 440 милиарда до 2 000 милиарда евро капитала на „Спасителния фонд”, а новият председател на МВФ Кристин Лангард още в първите си изявления призова към засилване сътрудничеството между американската икономика и ЕС. МВФ е американска институция и изпълнява политиката на САЩ. Неолибералният икономически модел напълно срина икономиката и финансовата система на САЩ. Сега САЩ нямат друга външна политика освен да търсят пари от цял свят и заграбват националните богатства на другите народи. Те се надяват чрез„Спасителния фонд” да се доберат до парите на Европа.
А защо не да повлекат Европа в катастрофата? „Спасителния фонд” спасява Гърция, Испания, Португалия, Ирландия-страни, чиито фирми са регистрирани в американски офшорни защитени зони, където изнасят парите си, така САЩ прибира парите на Европа. Цялото управление на ЕС са неолиберали и проводници на американските интереси.
„Спасителния фонд” и „еврооблигациите” са „кауза пердута”
и напълно грешна ЕС – неолиберална политика, те не са нужни, защото правят сегашния капиталов пазар на ЕС несправедливо функциониращ - развитите икономики да плащат заемите на неразвитите.
Но еврото трябва да бъде запазено.
Вместо
„спасителен фонд”и„еврооблигации” ЕС трябва да въведе общ икономически модел . Сега най-подходящ такъв се оказва пазарния модел на европейската социална държава (welfare state), който е пълна противоположност на неолибералния модел и в чиято група влизат 7 най-икономически най-развити европейски страни, считащи се и за най-развити правови държави и демокрации: Финландия, Швеция, Норвегия, Дания, Холандия, Германия и Австрия.
Известният английски историк Тони Джуд (Tony Judt) в книгата си "На зле ли върви светът?"( Ill Fares the Land) поставя Финландия на първо място в групата като най-развита социални държави.

Икономическият модел на европейската социална държава има ясна структура с железни правила и принципи, с главния принцип за създаване и развитие на силно производителен тип икономика, чрез която се поддържа голямата средна класа – гръбнакът на социалната държава и която е само в състояние да създава нови работни места, постоянно разставящ жизнен стандарт и да плаща заеми. Към тях трябва да се добавят още : недопускане офшорни зони в ЕС и офшорна икономика на територията на държавите –членки, както и спиране хаотичния износ на производства от територията на ЕС.

ЕС също трябва да има свой собствен капиталов пазар, базиращ се на еврото, който истински да подкрепя общество и хората като
постави "усмирителна риза" на стихийно развиващия се частен банков сектор с нова транснационална политика за регулиране на финансовите пазари и спиране на износа на капитали, като по този начин ще се контролира хаотичното изнасяне на капитали от ЕС, същевременно да спира злоупотребите с парите на данъкоплатците.

Икономическия модел на европейската социална държава, заедно с принципите на нейния по-развит демократичен модел „реалната демокрация”, различаващ се коренно от „представителната демокрация” на неолиберализма, ще издигне демократичното ниво на по-неразвитите страни, ще ги стимулира да вървят по пътя на развитите и развиват същия тип силно производителни икономики.


Спирането на неолиберална политика в ЕС
е възможно само, ако се роди опозиция срещу десните европейски неолибералисти и неолиберализма въобще, за изгонването му от Европа, ръководещи сега ЕС. Естествена опозиция ще стане такива партия, която приеме за идеология по-прогресивния пазарен модел на европейската социална държава.


Автор: Дора Апостолова
Хелзинки

2 септември 2011г. Актуализирана на 15 февруари

Материала се намира под защитата на Creative Commons лиценз

p.s. Статията е публикувана във финландската медия сп. “Общество и политика” на английски в " Observer"

Близки по съдържание статии за Гърция от "Идея за България":

натиснете ПРИЗИВ : ДА ПОМОГНЕМ НА БРАТСКИЯ СЪСЕДСКИ ГРЪЦКИ НАРОД!

натиснете
WE ARE ALL GREEKS NOW! НИЕ ВСИЧКИ СМЕ ГЪРЦИ СЕГА!OPEN LETTER - ОТВОРЕНО ПИСМО

За неолиберализма:

натиснете >>>АМЕРИКАНСКИЯТ НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ И ЕВРОПЕЙСКАТА СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА

натиснете >>>ДЕФИНИЦИЯ НА СЪВРЕМЕННАТА ЕВРОПЕЙСКА ПРАВОВА И СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА ПО МОДЕЛА НА ФИНЛАНДИЯ
натиснете >>>Част I - ОТ ПЛАНА "РАН ЪТ", ПРЕЗ "МАРШАЛ", ОЛИГАРХИЯТА, БСП, ДО ЕВРОПЕЙСКАТА РЕАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ 

натиснете >>>ФИНЛАНДИЯ - УСПЕШНИЯ ПЪТ "МЕЖДУ ИЗТОКА И ЗАПАД


 

Добавете коментар


Реклами от Google