Joomla Templates Mobile by About Justhost

Obsada
Представяме ви канадския документален филм "ОБСАДА: Неолиберализмът заробва демокрацията 1/16" (Еncirclement. Neo-liberalism ensnares democracy) на продуцента, режисьора и автора Ришар Бруйет (Richard Brouillette) от Квебек, Канада, създаден 2009 г.
Това е един сензационен филм, правен от много талантлив автор, далеч надхвърлящ мисленето на нашето време.
В него се разказва за идеологията на неолиберализма, която мащабно е покрила всички сфери на социалния живот и определя ценностната система на обществото,  обвила целия свят и унифицирала всичките политически сили. Филмът е гениален анализ, където за първи път се прави пълна дисекция на неолибералната идеология и се откриват очите на хората за принципите на света, в който те живеят сега.

Престъпният план „Ран Ът“, направен от БСП 1990 г. и изпълняван от всички преходни правителства до сега неизменно, прокарва неолиберализма в България  и носи на България не само нов икономически, но нов цялостен обществен модел на американската неолиберална държава и нейната представителна демокрация. За него ние ви разказахме още преди 5 години в анализа ни
 "От плана Ран Ът през Маршал олигархията БСП до европейската реална демокрация"
От тогава до днес българската икономика се подчинява на принципите на неолибералния свободен пазар. Всички знаем какви са резултатите от това. Но България съвсем не е единствената страна, обсадена от икономическата доктрина, наречена „неолиберализъм“.
Този документален филм проследява историята на неолиберализма от неговото раждане до днес. Ще видим кои са идеологическите бащи на свободния пазар; какви методи използва пропагандната мрежа, която ни заобикаля отвсякъде; кой и как принуждава правителствата да приемат политики, унищожаващи социалната държава. Ще разберем защо икономиката в целия свят се разпада пред очите ни.
Този документален филм ще ни помогне да опознаем неолибералите и тяхната основна цел: пълното завладяване на всички природни и човешки ресурси, натрупване богатствата в 1% хора,  а останалите 99% тотално обедняване.
Дали някой ден ще се измъкнем от блатото? Това може да стане единствено, ако осъзнаем на какви принципи се гради светът, в който живеем.
Идеологията на неолиберализма са принципите на които се гради светът  сега в 21 век.

Две са идеологиите властвали в 20-ти е 21-ви век - марксистката, в нейните две разновидности: западноевропейската-"социалистическа" и източноевропейската-"комунистическа" и неолибералната идеология в нейния американски вариант. Докато първата -марксическата роди и разви най- прогресивната държавна форма-европейската социална и правова държава с най-развития демократичен модел "реалната демокрация" и носеше материален и духовен просперитет, беше станала мощен градивен социален идеал на няколко поколения, то втората- неолиберализмът е примитивен либерализъм, който поставя парите и долара в центъра на вниманието си и ги издига в култ, кара хората да обслужват парите и им носи миража за лесно забогатяване, а не обратното както е в социалната държава, където парите обслужват хората и носят всеобщото благоденствие. Неолиберализмът отрича демокрацията и правовата държава, унищожава националната държава.
А  те от своя страна са основните стълбове на европейската социална държава,  за това тя се явява коренно противоположен на неолиберализма и много по-развит обществен модел .
Чрез налагане модела си "неолиберализъм" САЩ заграбва националните богатства на народите. Неолиберализмът носи ниски духовни ценности на хората, той е

ретроградна и реакционна идеология на един отбран и малък на брой елит оформил олигархия и дава неограничена власт на капитала на най-едрите корпорации и банки да управлява държавата. Тя загърбва останалата 99% част от обществото, наричат го "тихата заплаха", понеже се разпространява се по "мирен" път, но пък с това е станала по-голяма опасност от водородната бомба за бъдещето на човечеството.

Европа (и България) трябва да престане с неолибералната политика на глобалния пазар без правила и ограничения, докарана от Америка. Сега европейските неолиберали управляващи ЕС и Европа са решили да спасяват закъсали държави със заеми от МВФ, като го пълнят с пари на европейските данъкоплатци без да ги питат. А МВФ е известен като "структурен учител", водещ умишлено безпощадна неолиберална политика: високи лихви, пенсионни съкращения, приватизация, продажба на държавни активи, редукция и приватизация на публичния сектор, данъчни облекчения за фирмите(само на големите), унищожение на производителната средна класа. В момента МВФ извършва безсрамен грабеж в съседка Гърция.

Всички знаят, че парите, които европейците дават на МВФ за спасяване на закъсали държави, ще отидат за пълнене гушите на частните банки, а от там за пълнене гушите на американските (и български)олигарси.
В икономиката не се инвестира нищо. Европа остава без производства, те се изнасят в Азия, тя се пълни с милиони нови безработни и заплатите падат.
САЩ също остана без производства, 60-70% от населението работи в сферата на услугите - Макдоналдс, Уалмарт, Доминикс, Старбъкс и подобни места с търговия на дребно, където 90% от служителите работят на минимална заплата, а в Чикаго минималната заплата падна още преди 3-4 години  5.75$ на час. Американецът трябва да работи сега по 16 часа на ден, за да достигне жизнения си стандарт преди 20 години. Доларовият стандарт е изпаднал на най-ниското си равнище, в САЩ има 30 милиона безработни, 100 милиона без здравни осигуровки, още 43 милиона живеят на купони за храна, хората са заклещени в жилищния капан, нито могат да продават нито да купуват жилища. Тези данни ще прочетете в интернетния сайт на Социално министерство на САЩ.

В България неолибералната политика, след внасянето на" плана Ран Ът", спря развитието на демокрацията и създаването на правова държава, в замяна на това роди олигархия и политическа мафия от всички партии родени и управлявали през прехода, която подложи народа на тотално ограбване и геноцид, за да се достигне до най-нисък жизнен стандарт в Европа сега, с най-ниски заплати, с унищожени над 3,5 милиона човешки ресурси, с напълно унищожена икономика и загиваща държава.

Американският застрахователен консорциум "Голдмън Сакс" изкупва усилено дълговете на европейските държави. "Голдмън Сакс" е сложил свой представител начело на Европейската централна банка- новият й директор Марио Драгин и бивш зам. директор на "Голдмън Сакс".Така САЩ иска да сложи Европа под свой контрол и на колене, да прибират парите й.

Тук ще вмъкнем няколко слова за Китай и Русия, които също са потънали в неолиберализъм. Сега някои твърдят, че Китай има най-високоразвитата икономика в света. Китай не е с най-развитата икономика в света. Китай, с 1 милиард население, произвежда само 5 % от целия БВП на света.
За развитието на икономиката сега главен фактор е нивото на демокрация, тя отваря пътищата и хоризонтите за силно развитие на икономиката. Китай не е правова държава и няма демокрация, тя дължи развитието на икономиката си само на големите си човешки ресурси. Китай е един огромен социален балон, който ще се спука всеки момент.
Подобно на Китай е положението с Русия. С най- развитата икономика са САЩ и ЕС. Но САЩ поради неолибералния модел, който намали нивото на демокрацията и правовата държава в САЩ, изпадна от първо место на развита производителен тип икономика. Остава ЕС да заеме мястото на САЩ като родител на най-развитата правова и социална държава в света и с най-развит модел демокрация. Но САЩ "назначават" неолибералното ръководство на ЕС и определят външната и външна политика на ЕС, за това ЕС и еврото като най-голям конкурент на долара се люшкат, ЕС не може да заеме мястото на САЩ, еврото - на долара.
А трябва, защото Европа има сили да бъде първа икономическа световна сила.
Интересна е позицията на Русия, тя чувства тези процеси, същевременно се чувства и неотделима част от Европа и иска да и помогне, за това и предложи 20 милиарда евро помощ, въпреки глада в самата Русия. Истината е обаче, че не паричната помощ е нужна на Европа, а нова идеология срещуположна на идеологията на неолиберализма, за изгонването му от Европа.

Европейските неолибералисти
в лицето на консерватори, социалисти, християн-демократи и прочее, които обслужват САЩ, трябва да бъдат свалени от властта, тяхното време свърши. Европа трябва да намери нов идеологически заместител на неолиберализма, за да не изпадне в катастрофа, по-страшна от рецесията на 30-те години.

ДРД ”Идея за България” смята
, че ние трябва да съсредоточим борбата си срещу неолиберализма, като търсим негов идеологически заместител - вид опозиция, която да го свали от пиедестала на властваща идеология в света и го заменим с нова, по- развита съвременна прогресивна и хуманна идеология.
Това прави ДРД ”Идея за България” в своите интернетни страници вече 7 години непрестанно, тя търси новата идеология и нов социален идеал за българското общество, за да бъдат заменени с тях неолиберализма и намерим верните посоки за бъдещето на България, да я  извадим от огромната национална катастрофа, до която я докара родената през прехода политическа класа и донесем истинска демокрация и градивно бъдеще за народа и.


В края на 19 век Карл Маркс описа безпощадно в своя философски труд "Капиталът" тогавашния действащ вид капитализъм и книгата му стана родоначалникът на лявата идея на 19 и 20 век. Сега на мястото на "класическия капитализъм" идва нов вид капитализъм -НЕОЛИБЕРАЛИЗМА с нови черти. Търси се новия Маркс?! Ние мислим, че документалния филм "ОБСАДА Неолиберализмът заробва демокрацията" с има качествата на "Капиталът" и може да инспирира новата лява идея на Европа срещу последния вариант на капитализма- неолиберализма.

Филмът представя такива известни философи и мислители като : Ноам Чомски(Noam Chomsky), Игнасио Рамоне(Ignacio Ramonet), Норман Бейаржон(Normand Baillargeon), Сюзън Джордж(Susan George), Омар Астуф (Omar Aktouf), Онкле Бернар (Oncle Bernard), Мишел Шосудовски(Michel Chossudovsky), Франсоа Денорд(Fransois Denord), Франсоа Брюне(Fransois Brune), Мартин Мас (Martin Masse), Филип Палда(Filip Palda) , Донард Будро( Donald J. Boudreaux), Жан-Люк Миге(Jean Luc Mique) и др.

Филмът е получил  9 авторитетни международни награди.

Подробности за филма ще прочетете от авторите му в интернетните страници
http://encirclement.info 

 

Филмът e с български превод и публикуван в българския сайт www.dokumentalni.com, състои се от 16 части, всяка една дълга около 10 минути.
Ако искате да гледате филма без прекъсване, всички части на един път, ще го направите в странците на dokumentalni.com като натиснете следния линк http://www.dokumentalni.com/?p=1321
 "Идея за България" благодари на сайт www.dokumentalni.com и на авторите на субтитрите на български език.

На снимката най-горе логото на филма и авторът Ришар Бруйет

Авторски материал на "Идея за България"
Автор на текста: Дора Апостолова в съавторство с
д-р Георги Чакъров и dokumentalni.com

Материала се намира под защитата на Creative Commons лиценз

ОБСАДА: Неолиберализмът заробва демокрацията - 1/16

ОБСАДА: Неолиберализмът заробва демокрацията - 2/16

ОБСАДА: Неолиберализмът заробва демокрацията - 3/16

ОБСАДА: Неолиберализмът заробва демокрацията - 4/16


ОБСАДА: Неолиберализмът заробва демокрацията - 5/16

ОБСАДА: Неолиберализмът заробва демокрацията - 6/16

ОБСАДА: Неолиберализмът заробва демокрацията - 7/16

ОБСАДА: Неолиберализмът заробва демокрацията - 8/16

ОБСАДА: Неолиберализмът заробва демокрацията - 9/16

ОБСАДА: Неолиберализмът заробва демокрацията - 10/16

ОБСАДА: Неолиберализмът заробва демокрацията - 11/16

ОБСАДА: Неолиберализмът заробва демокрацията - 12/16

 

ОБСАДА: Неолиберализмът заробва демокрацията - 13/16

ОБСАДА: Неолиберализмът заробва демокрацията - 14/16



ОБСАДА: Неолиберализмът заробва демокрацията - 15/16


ОБСАДА: Неолиберализмът заробва демокрацията - 16/16

Нашият анализ за неолиберализма натиснетеАМЕРИКАНСКИЯТ НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ И ЕВРОПЕЙСКАТА СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА( WELFARE STATE )

Добавете коментар


Реклами от Google