Joomla Templates Mobile by About Justhost

bsp.bg images
"Нео Диалектиков" във форума си "Лявата перспектива" констатира за лявото пространство на България, че там имало "много вожд и малко индианец", било разпарчатосано и се постигало обратния ефект- вместо да се обединяват, левите партии почти се мразели, всеки се движил в различни посоки и дърпал чергата за себе си. (Коментара на "Нео Диалектиков" давам най-долу)

Прав е човекът, всеки ще каже! И аз така казвам! Обаче,г-н Нео Диалекстиков не е дал обяснение. А то е просто- в лявото политическо пространство няма лява обединителна политическа идея. Просто няма!

Когато България, като млада и зараждаща се демокрация, излезе от тоталитарната комунистическа система без изградена плуралистична политическа система 1989 г., тя трябваше да изгради такава.
Как и откъде да вземе идеите?- Само от развития европейски запад, където са се родили всички политически идеи на човечеството.
НО, точно тогава в Европа бяха се случили страшни неща.
През 80-те години в Европа нахлува американския неолиберализъм и ликвидира както дясното, така и лявото политическо пространство, ликвидира и идеите от дясно и ляво.
За това България след 1989 г. не намери политически идеи в европейското политическо пространство и не изгради политическа система, на нейно място сега има безидеен политически боклук до боклук с лопата да го ринеш!


Народът ни и до сега не знае коя е лявата идея на Европа след ВСВойна до сега.
А следвоенната лява идея на Европа става СОЦИАЛНАТА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА(welfare state) известна на европейците с още едно име"Държава на всеобщото благоденствие"(welfare state), която започва да се строи от края на 50-те години и  се строи в двете части на Европа по теориите на Джон Мейнард Кейнс за "държавен или социализиран капитализъм", но при различни политически системи и с различни леви носители- комунистите на изток, социалисти и центристите на запад.

Социалната европейска държава има само един бог- ЧОВЕКЪТ И НЕГОВИТЕ НУЖДИ при която не хората обслужват парите, а парите обслужват хората. Тази дълбоко хуманна същност на социалната държава я прави най-градивния обединителен идеал за цяла Европа, тя се строи с огромен ентусиазъм от всички европейски граждани. Това е могъщ и градивен обединителен идеал за всички европейци от ляво и дясно, макар между тях да беше спусната Желязната завеса на Студената война.

В западна Европа социалната държава успешно се построи, в източна Европа не успя, защо?!
Защото западняците я построиха с много демокрация даже развиха свой демократичен модел РЕАЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ, който създаде и силна правова държава.
А комунистите на изток не заложиха демокрация и не успяха да построят демократични държави, а построиха само тоталитарни държави без демокрация и без правова държава.

Социално справедливо общество не се строи без демокрация, това казва и Карл Маркс, но неговите идеи бяха лошо реализирани от Сталин, който грешно реализира постановката на Маркс за "диктатура на пролетариата" като ликвидира свободата на словото и политическия плурализъм и остави само една партия сливайки я с държавата. Провалът на комунизма започва със Сталин, но днешните комунисти продължават да не виждат това, да възвеличават Сталин и въздишат за неговото "съветско време".

Източно европейците, поради студента война, не познаваха западноевропейската социална държава и нейната реална демокрация, те и сега продължават да мислят със старото комунистическо мислене за "загнилия запад", да поставят целия Запад под един знаменател, въпреки, че в има два коренно различни Запада, с коренно различни демокрации- неолибералната държава с нейната "представителна демокрация" в лицето на англосаксонците-САЩ и Англия и европейската социална държава и нейната "реална демокрация" в лицето на 8-те най развити социални държави от северна и средна Европа.

Комунистите внесоха след 1989 г. неолиберализма в източна Европа, страните им 200% потънаха в неолиберална мъгла, цялото политическо пространство на България е неолиберално, няма и помен от нова лява политическа идея, защото българите продължават да не знаят за реалната демокрация на западноевропейците, продължават да наричат западноевропейската социална държава"буржоазни" и демокрацията и "буржоазна".


Комунистите след 1989 г. унищожиха всичко "социално", което бащите им бяха построили преди това и заграбиха за себе си цялата икономика на страните си с най-криминални средства и начини.

А идеята за социална държава обаче не бе ликвидирана на запад, макар западноеворпейската социална държава остана без политически носители, унищожени от неолиберализма.
Тя успя да устои атаките на неолиберализма и не помръдне социалния си и обществен модел.

Западната европейска социална държава първо победи "класичесикя капитализъм", описан в "Капитала" на Карл Маркс. А сега, в година 2013, след 30 годишно вършеене в Европа на последното издание на капитализма -"неолиберализма", се вижда я сно, че социалната държава  победи и неолиберализма, макар останаха без политически носители, сега тя е само е във временна криза поради това, че търси нови политически носители.
Най-развитите социални държави от северна и средна Европа-Швеция, Финландия,Норвегия, Дания, Холандия,Германия, Австрия и Германия не вкараха неолиберализма, нито промениха социалната си структура, нито в тях има  неолиберална криза. Даже напротив- тези страни по БВП и жизнен стандарт далеч надхвърлят САЩ.

В същото време неолибералната държава на англосаксонците- САЩ и Англия и там където неолиберализмът бе навлязъл много- в страните от  южна и източна Европа, Ирландия- попадна в пълен крах, виждаме това по 3-те финансови фалита на американската икономика от 2007 г насам, сега света чака четвъртия всеки момент.
Виждаме го от протестиращте народи на Южна Европа- Гърция, Италия, Испания, Португалия изпаднали във финансова  и икономическа несъстоятелност, където неолиберализмът руши техните социални държави и им отнема социалните придобивки.
Всички протести, които текат в Европа сега са за запазване на социалната държава от ударите на неолиберализма.

Генералния извод е,че макар социалната държава остана без политически носители, нейната лява идея не бе унищожена и тя трябва да намери новите си политически носители, които отново да приемат"социалната държава" за своя нова идеология, за да бъде продължено нейното развитие. Проблема е в същността на новата идеология, която цяла Европа търси.
До сега социалната държава бе разглеждана единствено откъм нейната социална същност.
ДРД"Идея за България" направи нов тип "дефиниция на социалната европейска държава", като за първи път в Европа я разгледа откъм демократичен и правов аспект и достигна до извода ,че разковничето за успеха на западноевропейската социална държава е нейната "
реална демокрация," върху чийто основа се изгражда социалната и правовата същност на държавата. Социалната европейска държава е стъпила върху солидната основа на своята "реална демокрация" и с нейните принципи е построила високо развита социална и правова държава, с която обществата достигнаха огромен просперитет и станаха богати.

ДРД"Идея за България" формулира принципите на "реалната демокрация" и я представя за за новата ЛЯВА политическата идея на новия тип ляв политически субект и политически носител на социалната държава.
Реалната демокрация на европейската социална  държава ние представлявам за "новия тип социалдемокрация", заместваща старата социалистическа идеология и развиваща социалната европейска държава.
Принципите на реалната демокрация ДРД"Идея за България "вгради в нов тип "Дефиницията на социалната европейска държава".

Отделно, за да види новата лявата политическа идея ясно лицето на своя враг и рушител на социалната държава -неолиберализма, родил мутренско- бандитския преход и настоящето политическо статукво на България, ДРД "Идея за България" определи неговите основни черти, по които се различава от "класическия капитализъм", действал преди него  до ВСВойна и описан от Маркс в "Капитала"
Формулиране принципите на реалната демокрация в нов тип дефиниция на социалната европейска държава и принципите на неолибералната идеология са приноса на ДРД "Идея за България" в изграждането на новата лява политическа идея и ляв политически фронт на Европа и България,в борбата на българския народ за освобождение от новото олигархично-мафиотско робство

Сега, да продължим с лявото българско политическо пространство
В "лявото политическо пространство на България" освен, че няма леви идеи, но не говорят за "демокрация" въобще, защото нищо не знаят за нея нито я разбират, макар всички да си сложили думата "демокрация" в наименованието на партията си.
В комунистическия период имаше една властваща комунистическа идеология, която беше поставена като ДЪРЖАВНА ИДЕОЛОГИЯ и в нея не бе заложена демокрацията, това унищожи две поколения българи и ги направи в мнозинството да продължават да не познават демокрацията и западноевропейската правовата държава и в година 2013 .
Да добавим 40 годишната изолация на източноевропейския комунистически блок от западна Европа в Първата Студена идеологическа война 1947- 1989 г, която е втората причина българите да не знаят за победилата реална демокрация на западняците.

Да добавим и третата причина- Втората студена информационна война, която откри "Отворено общество" в България след 1989 г., с цел да изолира българите информационно от Европа и те да не разберат за победилата западноевропейска социална държава, а да бъдат зомбирвани с "неолибералните ценности" на американската, напълно провалена от неолиберализма държава и фалшивата и "представителна демокрация".

Проблемът е в самото ляво пространство на България, там има само "много вожд и малко индианец" без никакви леви политически идеи. Лявото не знае кой му е врага и срещу кого трябва да се бори.
Сега неговите " вождове" говорят само за "социална държава", като откраднаха от "Идея за България" идеята за социална държава и с нея спекулират да намерят за себе си електорат за изборите на 12 май.
Но, понеже не познават съвременната социална държава на западноевропейците от демократичен и правов аспект, а са чели за нея само от старите енциклопедии и в Уикипедия за социалната й система, ще я строят в България с идеи на БКП от 70-те години без демокрация и правова държава. 

С една дума лявото политическо пространство на България продължава да се намира под дълбоката сянка на комунизма и широката мишница на БСП.

Целта е на тези "вождове" само една- да влезнат в БГ-Парламент заради големите доходи, раздаващи се там-най големите в Европа взети от най-бедния данъкоплатец- българския.
Пък не ги интересуват от факта, че тези доходи са КОРУПЦИЯ в страшен мащаб, която краде от пенсиите и заплатите на българите и ги държи най-бедни в Европа. И никой от тях не говори за намаляне на доходите си като влезе в Народното събрание, както направи веднага като влезе в Италианския парламент мощното италианско антинеолиберално
Движение "5 звезди" на Бепо Грило, с което се родее ДРД"Идея за България" и по чийто път върви.
"Вождовете" на лявото са поредните новоизлюпени политически играчи, каквито е имало до сега цели 24 години бандитски преход.
"Идея за България" направи за това СТЕНА НА ПОЗОРА, където се изнасят и разобличават всички плагиати на нашата идея. Ние не се страхуваме от плагиатите, защото имаме съвсем други разбирания за съвременната социална държава. Ето тук ще прочетете кои сме сложили на стената на позора, натиснете
НАШАТА СТЕНА НА ПОЗОРА

KomarnickiStanishevPES
Българите трябва да разберат, че най-опасната партия остава БСП спекулираща с политическото "ляво", понеже се пише за "лява партия", а де факто е "бясно дясна неолиберална партия".
Тя вкара неолиберализма в България, чрез направения от нея( и близнака и СДС) план "Ран Ът", създателка е на мафията и на мутренско бандитския морал от прехода, родила всички останали партии от "ляво" и "дясно" по свое олигархично мутренско подобие-всички парламентарно представени партии и "спящи" в партийния регистър, сега новите раждащи се мутрогенни партии - всичко са мимикрии на БСП и нейно неолиберално( корпоративно) подобие и никоя от тях не иска промяна на сегашната неолиберална- мафиотско мутренска бандитска система от прехода.
БСП е неолиберална (корпоративен )тип партия без собствена политическа идея(безидейна), но за разлика от другите, тя единствена имитира "идейност" ,защото си служи с идеи на БКП от 70-те години за "социална държава" и с тях лъже възрастния електорат, който познава социалните идеи на БКП и ги е градял и го държи като "идеен електорат".
Тя единствена от другите партии продължава да има "идеен електорат", останалите - СДС, ДПС, НДСВ, ГЕРБ, РЗС,  ..имат само купен електорат и всичко останало родени преди и раждащо се сега.

БКП беше марксическа силно идейна партия и е строила социализъм, а БСП не е марксическа, а напълно противоположна партия- неолиберална и няма нищо идейно общо с БКП.

"Социализъм" значи да строиш материални блага, "неолиберализъм" значи да ги разграждаш.

Но БСП се писа сама "наследник на БКП" поради това, че е основана от 9 души в ЦК на БКП,които държаха цялата власт в държавата чрез БКП- единствената партия в тоталитарната комунистическа държава, сложила цялата държава под шапката си. Те използваха тази власт да заграбят за себе си огромната материална база на БКП и цялата икономика на държавата. После подаряваха парчета от икономиката на мои и свои хора и така основаха останалите партии, станали мимикрии и слуги на БСП повтаряйки нейните стъпки.

Тези псевдо идейните дрешки на БСП трябва да се извадят на показ и тръби високо, обществото ни трябва да разбере добре това, защото точно поради непознаване псевдоидейната база на БСП, то е попаднало в този тежък хал да не може да си види ясно врага си, нито да намери правилни пътища за излизане от ямата на прехода!

И сега БСП използва факта, че в българското политическо пространство няма роден нов политически субект, който да се изправи срещу нелибералното-олигархично-мутренско-бандитско статукво на България от прехода и се кани да се върне на власт "на бял кон" с помощта на криминалната избирателна система, която Партията направи 1990 г. и я бетонира в конституцията 1990 г.
Просто смятат да се договорят двата клана ГЕРБ и БСП да си разменят местата, с условие никой да не пипа космите на олигарсите на другия. Това ще бъде най-голямата грешка и пълна катастрофа за БСП.
Но алчността на БСП олигарси да се докопат отново до държавната трапеза и грабят с пълни шепи от нея, нямат граници, те сега управляват външната и вътрешна политика на БСП.


Ние видяхме в протестите 2013 г., как БСП промениха първоначалните им искания, действията им ясно говорят за целите им. БСП е най-опитната партия и майка на всичко бандитско нарекло се "партия" след 1989 г . Тя използва хитро празното ляво пространство в България, липсата на какви да е леви политически идеи и ляв политически субект, който да поведе протестите, за това успя да разедини протестиращите на "групи по интереси".
От това разединение на обществото ни има полза единствено тя и напълно еднаквата олигархична мафия пълнеща политическото пространство на България от "ляво" и "дясно".

НАШИЯТ НОВ КУРС - "ИДЕЯ ЗА БЪЛГАРИЯ СРУЩИ БСП"

Ние сме разбрали, че за да бъде ликвидирана БСП трябва да се появи напълно НОВ и истински ЛЯВ политически субект, носител на коренно противоположна идеология на неолиберализма, насочена срещу неолибералното статукво на България. Защото неолиберализма( последния вид на капитализма) е не само икономическа доктрина, а мощна реакционна и ретроградна идеология, обхващаща всички сфери на живота.

За това ДРД"Идея за България" си постави за цел да се изправим срещу БСП и с "новата идеология за реалната демокрация" да отнемем нейния идеен електорат и направим БСП подобие на останалите партии с купен електорат от нагаждачи и лапачи седнали на трапезата на олигарха собственик на партията.
Такива партии са еднодневни сборища, те лесно се ликвидират, ако се отнемат богатствата на вожда им-олигарх, мишките от тези партии ще се разбягат за 1 ден, ако партията остане без своите олигарси.

Вече сме готови с нашата идеология и предприемаме на
нов курс, който ще прочетете тук- натиснете "Движение"1 милион-Победа"

Автор: Дора Апостолова

Коментар на "Идея за България"
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
"Нео Диалектиков"
Приятели,
Какво се случи след учредяването на групата „Лявата алтернатива за Бълрария” :
Партийките в лявото се нароиха още повече главно заради мераците да се оберат гласовете на протестиращите леви.А самите „протестиращи” неистово се разрояват по познатия принцип „много вождове, малко индианци”.И с това шансът истинското ляво да влезне в парламента вместо да нарастне рязко намаля.За сметка на увеличените амбиции за лидерство, заблудите за уникалност единственост и неповторимост, непримиримостта и взаимната нетърпимост едни към други на партии и вождове, обявяващи се за леви.ресурса на протестиращите беше разпарчетосан и разпилян.Крайно време е тази вакханалия да спре.Все още има време за обединение вляво.Крайно време е всички, обявяващи се за леви да решат кое е по-важно: да направим живота на хората по-смислен и по-добър още сега, в близките 3-4 години или едните (обявяващи се за комунисти) да гледат в пъпа си и да чакат революцията на пролетариата който май не остана в отечеството ни с готовност както едно време да жертват едно две поколения в името на светлото бъдеще а другите, обявяващи се за социалдемократи да са готови и на най-безпринципните компромиси и съюзи в името на заветното място в парламента и едни нароили се „нови леви”, които тепърва трябва да втасват и изпичат, за да видим като как ще изглеждат и дали ще хванат окото ни.
Комунизма няма как да дойде в близките 3-4 години! Неолиберализма няма да си отиде сам без някой да му „помогне” А хората искат новото и различнито сега а не в хипотетичното бъдеще.Хората са реалисти и могат да преценят кое е възможно в бликите години и за кое трябва да почакат малко повече.По-важно е да виждат, че тези, които искат да спечелят доверието им се вълнуват повече от проблемите на обществото и отделния човек отколкото от дребните си котерии.Така, че нека се обединим около една програма за следващия четеригодишен период пък после който сметне, че програмата му е изпълнена може спокойно да се саморазпуска, който реши, че трябва да се бори за изграждане на безкласово общество или каквото друго му е на сърце, нека го направи.
ЗАЩОТО
Както казва Янис Бурнус от Гръцката Сириза
”Социалнополезната левица е левицата, която обединява а не разединява хората, тази, която се опитва да реши проблемите на хората а не тази, която си стои в ъгъла и чака да дойде комунизма”

Добавете коментар


Реклами от Google