Joomla Templates Mobile by About Justhost
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 



Сталиниският комунизъм не е равнозначен на истинската лява идея. Истинската лява идея съществува в западна Европа със започналата да се строи там от края на 50-те години "европейска социална държава"WELFARE STATE, строяща "социализъм", но не с тоталитарни режими и методи, а с много демокрация и то "реална" и това стана предпоставка западняците да построят успешно "социална държава" и с нея тези народи да достигнат огромен жизнен просперитет.
Това се вижда в нивото на най-добре изградените социални и най-високоразвити индустриално държави, считани за кормилото на Европа- страните от северна и средна Европа- Швеция, Финландия, Норвегия, Дания, Холандия, Германия,Австрия и Швейцария. Благодарение на социалната държава, а не на план "Маршал" и стари колониални запази изчерпани до ВСВойна, тези народи, повечето от които са били срутени от ВСвойна и тънещи в огромни разрушения и човешки жертви, успяват да се вдигнат от разрухата на войната и да постигнат своя голям просперитет.
 

Комунистите в източна Европа също строяха социална държава след ВСВойна. БКП беше силно идейна лява партия строяща социална държава в България, но сталиниската линия без демокрация и правова държава я провали и не успя да я изгради, а след 1989 г. децата на комунистите унищожиха социалната държава и разграбиха всичко, което бащите им изградиха.

Но какво да се прави- историческа съдба и несправедливост. На България бе наложен след окупация сталиниския комунистически режим.

Георги Димитров е "идеалист" до 1934 г. когато Сталин му дава убежище в СССР( след Лайпциския процес) и там му промива мозъка, превръща го в сталинистки тип комунист. Още на конгреса на Коминтерна 1934 г в Москва Георги Димитров представя новата политическа линия на Сталин за създаване на македонска нация и етнос, даже говори за тракийска, добруджанска и прочее нови нации. Приемането на сталинистката линия от Георги Димитров убива комунистическия идеал в България и блъска БКП по сталинистки път, нанася огромни вреди на лявата политическа идея в България и превръща БКП в сталинистки тип партия.

Тези факти за Г.Димитров и сталинисткия курс на БКП, БСП продължава упорито да премълчава и крие, защото нейни представители продължават да държат науката, образованието и "мозъка" на България. С посттоталитарното си мислене БСП направи прехода ни "посттоталитарен" и отказа на народа ни да развита демокрацията си още 1990г. с направата от нея на посттоталитарната Луканова /Лилова конституция, която спря развитието на българската демокрация.

БСП сега е монополизирала лявата идея на България, а де факто няма помен от лява политическа идея, тя е хищническа дясна капиталистическа партия от неолиберално-олигархичен вид.
БСП използва факта, че от 30 години има криза в лявото политическо пространство на Европа и България, понеже с навлизането си в Европа в 80-те години на миналия век американския неолиберализъм унищожи старата политическа идея "марксизма" и неговите политически носители- комунистите на изток и социалистите/социалдемократите на запад.
Левите сили на Европа захвърлиха старата си марксическа идеология и приеха новата на неолиберализма. Така неолиберализмът унифицира дясното и лявото политическо пространство с едно мислене- неолибералното.
Ето, тази липса се използва умело от БСП да се пише за "лява партия" и да лъже обществото, че провеждала лява политика, а действително е провеждали цели 24 години бясна неолиберална дясна политика и с нея само е разграбвала и унищожавала, без да забие нито един градивен пирон в снагата на България.

Това, че 9 човека от Политбюро на ЦК на БКП създадоха БСП, не значи, че БСП може да се пише за "наследник на БКП".
БСП няма идеологически  нищо общо с БКП, която бе марксистка партия и носител на марксистката идеология за борба срещу капитализма и за строителство на социална държава(социализъм, социална справедливост).
Докато БСП от първия си час е неолиберална партия, носител на идеологията на американския неолиберален капитализъм и представител на едрия  частен капитал, хищнически заграбен от обществото.
Същата е вносител на неолиберализма в България  с напрравената от нея План "Ран Ът".

А неолиберализма е коренно различен от социализма, няма нищо общо със социалната справедливост.

По стечение на сталинистката политическа система на старата комунистическа тоталитарна държава, където БКП беше единствена партия, поставила цялата държава под своя шапка, тези 9 човека от най-висшите етажи на партията владееха цялата власт в държавата, обявиха БСП за "наследник на БКП", за да наследи  "идейния електорат" на БКП, да заграбят огромната и материална база и си приватизират за себе си цялата държавна икономика на страната.

SergeiOligarhia22
Това, че БСП се преименува в "социалистическа", също не значи, че партията е носител на "социалистическата идея". Във времето когато се роди БСП, западноевропейските социалисти бяха вече успели да станат неолиберали и нямаше откъде БСП да възприеме социалистическата идея, за това тя се роди направо като неолиберална партия.

Така комунистите се превърнаха от борци срещу капитализма, бедността и мизерията който той носи, в едни хищни капиталисти от неолиберален вид и унищожиха най-големия и най- красивия идеал на 20-ти век.

Наследила големия идеен електорат на БКП и старите партийни структури, имоти, икономика на страната, БСП умело ги използва, за да остане през прехода единствената партия с "идеен електорат" и най- опасната, защото стана кукловода на мутренския преход, роди всичко в него- от морала, през мафията до разграбването и унищожението на България.
Владееща икономиката на страната и разпореждаща се свободно раздавайки парчета от нея, БСП роди всички останали партии, снабди ги с начален капитал, продължава да ражда всички малки нови партии и да злоупотребява със старата социалистическа лява политическа идея на социалната държава, без да има нещо общо с нея.

Често чувам такива въпроси "Кое е особеното на БСП, та я държи като единствената партия вече 24 години преход?"-Отговорът е само един-БСП няма своя идея, тя
пунтира" идейност" със стари, силно градивни и доказани прогресивни идеи като "социалната държава на БКП",  които тя само използва за да захване властта, а като дойде на власт упражнява най-върла неолиберална политика с която краде и разрушава България.

БСП не е строяла социална държава през прехода, а е разграждала и разграбвала социалната държава, която БКП построи.

Сега БСП иска да "строи отново социална държава" и с тази си " нова идея" лъже възрастовия електорат на България, като му обещава да върне социалната държава на БКП. А като е идвала на власт, веднага е забравяла обещанията си и е продължавала разграбването, този път за търбуха на олигарсите, които я управляват.

Разбрала, че народът прозря фалшивата и дрешка, сега БСП ражда нови партийни мимикрии, финансира ги с цел да се скрие зад тях и продължи да държи властта, а новите от името на БСП обещават да строят социална държава. Но тъй като БСП и новите и рожби не познават съвременната европейска социална държава откъм правов и демократичен аспект, си карат по комунистически, със старите идеи от БКП от 70-те години без дори помисли за строителството на правова и демократична държава.

Сега БСП е фиксирала ГЕРБ за пръв "враг" и води "опозиционна битка" срещу него. Битката си с ГЕРБ сега БСП води с аргументите за милионите дадени от ГЕРБ за послушване, многото безработни, ниските пенсии, банкрутиралите малки фирми и липсата на средна класа. А какво е направила БСП през своите управлeния, защо не вдигна пенсиите, защо не създаде нови работни места и ликвидира безработицата, защо не създаде липсващата средна класа, нима по-малко се послушваше при БСП, за която останките от старата ДС също така усърдно изпълняваха командите и да послушват за пари, както обслужваха и останалите партии?!

Разбира се, всяка партия трябва да си има "опозиция", но реално БСП не може да бъде опозиция на ГЕРБ и обратното, защото двете партии са напълно еднакви корпоративен тип олигархични партии на едрия капитал, придобит със грабеж на държавна собственост, владеещи различни райони от икономиката, чийто "опозиционна борба" се състои за имоти и пари- олигарсите на едната партия искат да грабнат имотите на олигарсите на другата и делят икономически райони на едрия бизнес.

А привържениците на БСП се сравняват с ГЕРБ и непрекъснато се "аргументират", че спрямо ГЕРБ, БСП била "по-демократична партия".
Не може да се прави съпоставка между БСП и ГЕРБ, няма основание за това!
БСП е  е родила ГЕРБ и е начало на мафията по веригата. ГЕРБ е само издънка на БСП и последен клан на мафията по веригата.
Вижте кадрите на двете партии-всички с корени в старата комунистическа номеклатура на БКП, прелитайки от една в другата партия която е на власт, еднакви по делата и дори по сурЯта.
БСП е управлявала през целия 24 годишен преход със самостоятелни или коалиционни правителства, или скрита зад някоя своя рожба -СДС, НДСВ, ДПС, ГЕРБ и прочее и има само РАЗРУШИТЕЛНИ ДЕЛА. Това го знаят и децата в България.

Рушенете и деградацията не е демокрация, а анти-демокрация!

Кой може да нарече такава деградираща и с престъпен морал партия -"демократична"?! Само човек, който е седял ручил на трапезата на нейните олигарси може да нарече БСП"демократична партия".
Огледайте тези,които възвеличават БСП така, ще видите веднага, че Партията им е подарило я "хидравлична станция" както подари на Курумбашев да я възвеличава, открадната за 1 лев от икономиката на България и собственост на всички българи, я нещо друго, също откраднато от останалите българи.


Ами сегашната данъчна система на България  от 10% плосък данък дето го няма никъде по света, предложен и приет от БСП и двете му слугинажни партии в тройната коалиция, е една от причините да остане българския народ без СОЦИАЛНАТА ДЪРЖАВА и България и да изпадне в най-голямата си хуманитарна и национална катастрофа в над 1300 годишната си държавна история. Каква по голяма демагогия е БСП да говори сега и да лъжи възрастовия си електорат ,че ще му построи отново социална държава(със същия плосък данък) , а вместо това строи „социален рай за своите олигарси“ със замаха на старата партийна комунистическа шуробаджанащина. Това е супер лицемерие, даже бих го нарекла -Отврат!


БСП бе тази, която даде началния капитал на всички други партии, които се родиха от нея. БСП даде и началния капитал на Цветелина Бориславова да стане олигарх, която заедно с Бойко Борисов създаде ГЕРБ.
Не бяха ли БСП, които мълчаха и нежно наричаха "Пепеляшка" Цветелина Бориславова, чийто СиБанка Борисов като кмет на София сложи като посредник и ключодържател на всички държавни плащания?
Не мълчаха ли БСП през цялото управление на ГЕРБ, когато Борисов използва поста си на първи държавник да върти целия бюджет, резерв и всички държавни пари и пари на данъкоплатците в своите две банки -Корпоративна и СиБанка?
Дума не обелиха БСП срещу това, а само "зорко" следяха Борисов и гледаха да му "напипат слабите места". Сега е явно, че са ги "напипали" и ББ отчаяно "жертва" ЦвЦв, за да може да остане във властта и след 12 май, като създаде с БСП "коалиционно правителство".

И цялата тази мръсна игра на нашата мафия от всички партийни цветове обира народа ни, на който му е смъкната последната кожа до голо и няма вече какво да губи, а потъва все по-дълбоко в политическото си тресавище.
Тази мръсна игра между клановете ще свърши тогава, когато народът ни им отнеме богатствата, сараите, парите и ги вкара зад решетките.

Ами вечната братска прегръдка на БСП с най -антибългарската партия -ДПС, известна на българския народ и Европа като „троянския кон“ на Ердоганова Турция в най висшите етажи на властта и която води пъклената антибългарска политика на Ердоган за „мирно културно икономическо завладяване на България „?! Това никак не смущава БСП, за нея са от първо и единствено значение "интересите на нейните олигарси", а тези на народа си тя ги е хвърлила отдавна на прасетата.

Неолиберализмът е наше настояще и все още съвсем непознат и неосъзнат от хората. Той е покрил сега лявото и дясно пространство на Европа и го е унифицирал с едно мислене-неолибералното.
Дълго време съм изучавала неолиберализма , за да намеря срещуположната идея, с която да бъде ликвидиран. Установих, че неолиберализмът като последен вид на капитализма е мощна реакционна идеология, която човечеството познава въобще и може да бъда ликвидиран само с нов тип лява политическа идея насочена специално за борба срещу него.
Старата лява политическа идея родена от "Капитала" на Маркс, насочена срещу "класическия капитализъм", действащ само в национални рамки, бе "борбата срещу капитализма и бедността и мизерията, която той носи" и беше успешно реализирана в западноевропейската социална държава строяща "социализъм( социално справедлива държава), започнала да се строи след II Световна война в края на 50-те години в двете части на Европа и строяща се до ден днешен, която аз представям в нов тип ДЕФИНИЦИЯ НА ЕВРОПЕЙСКАТА СОЦИАЛНА И ПРАВОВА ДЪРЖАВА. Тя най-добре е представена в 8-те най развити икономики от северна и средна Европа и моторът на Европа- Швеция, Финландия, Норвегия, Дания ,Холандия ,Германия, Австрия, Швейцария. Западноевропейската социална държава с главен бог ЧОВЕКЪТ И НЕГОВИТЕ НУЖДИ победи капитализма, очовечи го, създаде му човешко лице и направи"парите да обслужват хората", а не обратното- "хората да обслужват парите" както е при неолиберализма.
Тя разви социалната идея на Карл Маркс, като заложи в нея много демокрация и изгради свой демократичен модел-РЕАЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ, върху чийто основи се изгради ПРАВОВАТА ДЪРЖАВА, като реализира по този начин всички желания на Маркс за борба срещу "класическия капитализъм", заложени в "Капитала".
Така западноевропейската социална държава направи Маркс неактуален.
Комунистите на изток не бяха социална,  а тоталитарна политическа система без демокрация и правова държава и  също като западняците строяха социална държава на основа на теориите на Кейс за държавен социализиран капитализъм, но отричаха това. Те не успяха да я изградят и се провалиха, защото не заложиха на демокрация и не изградиха правова държава.
Липсата на правова държава доведе нещастния преход на източноевропейските страни и България, с пропущане дълбоко неолиберализма, което стана причина за разграбване на държавната собственост по най-криминални начини и създаване на крайно престъпна олигархична мафия, наречена от народа ни "мутри", захванала ключови позиции в икономиката и управлението на държавата и донесла новото олигархично-мафиотско -мутренско робство..
Неолиберализмът ликвидира в бившите комунистически страни от източна Европа изградената преди това социална държава.

Сега пред себе си Европа има нов тип капитализъм- НЕОЛИБЕРАЛИЗМА, с много нови черти, които го различават от "класическия капитализъм" заложен в "Капитала" на Маркс. Една от най-важните черти на неолиберализма е прокламирането на стихийния глобален пазар без правила и национални рамки, унищожаващ националната държава.
Сега трябва да се намери новата лява политическа идея за борба срещу неолиберализма, която цяла Европа търси.
Старата лява политическа идея и действаща само в национални рамки се оказа беззащитна да се справи с глобалния пазар на неолиберализма и оголи социалната държава на неговите удари и рушене.

Но БСП- майката на неолиберализма у нас, докарала го с плана "Ран Ът" и най - неолибералната олигархична партия, използва липсата на нова политическа идея в Европа в България да монополизира лявото пространство на България с лъжи и спекулации, продължаваща да държи интелигенцията, науката, образованието със свои карди и не дава да се роди нова лява политическа идея за борба срещу неолиберализма, нито да се роди нов политически субект, носител на новата лява политическа идея за борба с неолиберализма.

Ето защо, БСП остава най- голямата опасност за бъдещето на България! 

За това ние достигнахте до извода, че трябва да се ликвидира първо БСП, за да може да се смени неолибералната мафиотско-мутренска система от прехода, донесена от БСП и другите и партийни рожби. Стигнахме до извода, че идейна партия може да бъде ликвидирана само със срещуположна, силно опозиционна идеология като "нова и истинска лява политическа идея", с която да издърпаме при нас нейния идеен електорат и идейно я ликвидираме, така да отворим вратите към бъдещето на България.

Другите партии като ГЕРБ, СДС, НДСВ , ДПС прочее са производно на БСП и също неолиберален тип корпоративни партии, но не с "идеен" , а с купен електорат, седящ на трапезата на олигарха- собственик на партията и ако майка им БСП бъде ликвидирана, а олигарха им конфискуван и опандизен, те бързо ще се самоликвидират и мишките ще се разбягат за часове от потъващия кораб.

Българските комунисти дискредитираха в България марксическата идея, защото я замениха с неолиберализма и с него ликвидираха старата социална държава която БКП изгради.
Европа сега търси новата лява идея за борба срещу неолиберализма и за развитие на своята социална държава. Българското политическо пространство може да намери нова лява идея само ако развие добра социална държава по модела на най-развитите европейски социални държави от северна и средна Европа-Швеция, Финландия, Норвегия, Дания, Холандия, Германия,Австрия и Швейцария.

Ликвидацията на БСП по идеологически път е част от стратегията на ДРД"Идея за България", която 7 години е работила да намери и формулира новата лява политически идея и с нея да запълни липсващото ляво пространство на България.
За такава ние считаме"реалната демокрация" на западноевропейската социална държава, представена най-добре в изброените горе най-развити социални държави в Европа. По нейните принципи ние вградихме в доктрина за развитието на България като социална/правова държава по пътя на най-добрите.
Формулирали сме принципите на реалната демокрация и ги представихме на Европа и България за новата лява политическа идея, вградени в нов тип дефиниция на социалната европейска държава, в която за първи път тя се разглежда откъм правов и демократичен аспект.
Формулиране принципите на реалната демокрация и неолиберализма, новия тип дефиницията на социалната държава е единственото по рода си дело в Европа и
приносът на ДРД"Идея за България" в борбата на българския народ за освобождение от новото олигархично-мафиотско робство, също и принос към изграждането на новата лява политическа идея и ляв политически фронт на Европа и България.


Четете за принципите на реалната демокрация в "Знанието на Идея за България за реалната демокрация " и "За нас" в главния сайт www.ideyazabulgaria.org 

Автор:Дора Апостолова
3 май 2013 г.
Коментара е публикуван за първи път в Фейсбук страниците на "Идея за България"
www.facebook.com/ideyazabulgaria


Долу карикатура на Христо Комарницки
Горе
снимката на Илияна Йотова, която започна предизборната си кампания с "опозиционните" аргументи на БСП "за подслушването, многото безработни, ниските пансии, банкрутиралите малки фирми"
Кликнете върху снимките да ги видите увеличени

Четива за неолиберализма от същия автор:
1. АМЕРИКАНСКИЯТ НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ И ЕВРОПЕЙСКАТА СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА
2.
ДЕФИНИЦИЯ НА СЪВРЕМЕННАТА ЕВРОПЕЙСКА ПРАВОВА И СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА
3. ОБСАДА, НЕОЛИБЕРАЛИЗМА ЗАРОБВА ДЕМОКРАЦИЯТА
3. ЗА НАС
Повече за автора и други негови материали ще прочетете в неговия
БЛОГ

Добавете коментар


Реклами от Google