Joomla Templates Mobile by About Justhost
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

europa solidarnost
Голяма част от българите все още не знаят, че живеем от 30 години в епохата на последния стадий на капитализма известен с името неолиберализъм и познат с още имена: "глобализъм", "корпоративен капитализъм", "финансов капитализъм","олигархичен капитализъм". Негов главен бог е парите и при него "хората обслужват парите". Той е не само икономическа доктрина, а мощна ретроградна и реакционна идеология, обхващаща всички сфери на живота и формираща по друг начин ценностната система на индивида и обществото.
Дълго съм изучавала неолибералната идеология, формулирала съм нейните принципи и обяснявам на какво се дължат тези две явления- "унищожението на националната държава" и "регионирането на Европа" .
Първото-"унищожението на националната държава" се дължи на стихийния глобален пазар, който неолиберализма прокламира, без правила и национални рамки, а Второто- "регионирането на Европа" се дължи на различното ниво на демокрация в Европа и от там на различното действие на правовата държава.

Неолиберализмът не поддържа демокрацията и правовата държава и там, където силно навлезе, спира развитието на демокрацията и изграждане на правова държава.

А правовата държава е плод на развитата демокрация след ВСВойна, която носи едно име сега-РЕАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ и събира в себе си пряката демокрация, като я допълва с много нови черти и принципи.
Правовата държава е най- голямото постижение на реалната демокрация, тя със силата на върховенството на закона пази правото на хората да упражняват народовластие и реална демокрация.
Правовата държава е право пропорционална на нивото на демокрацията. Колкото е по-добре действаща правовата държава, толкова е по-високо разита демокрацията и обратно. Също нивото на демокрация се счита за единствения фактор за разстеж и прогрес в Европа, действащ от ВСВойна насам-колкото е по-високо развито нивото на демокрация, толкова обществото е по-богато. Не случайно за най-ризвити демокрации и правови държави сега в Европа са сочени и най-развитите икономики и богати общества на 8-те държави от северна и средна Европа-Швеция, Финландия, Норвегия, Дания, Холандия, Германия, Австрия и Швейцария.
А не случайно най-бедната страна в Европа-България се счита и за най-неразвитата демокрация.

Глобалния пазар се отразява негативно по много начини. Той изнася производствата на развитите индустриални европейски страни в зони с нископлатен труд предимно Китай и Азия и капиталите им изнася в офшорни американски и английски банкови райски кътчета и така вдига безработицата в страната.
А в нискоразвити демокрации като България, където няма правова държава и има продажен политически елит, с помощта на който глобалния пазар вкарва най-големите мошеници инвеститори отвън от олигархичната световна мафия, да грабят националните богатства на народите и ги експлоатират, каквито са в България "Дънди", "електроразпределителите" и много други.

По отношение на "регионална Европа" аз разделям Европа на 4-ри нива страни, според степента на навлезлия неолиберализъм и действието на правовата държава в тях.
1-во ниво са 8-те най развити индустриални страни от северна и средна Европа( Швеция, Финландия, Норвегия, Дания, Холандия, Германия, Австрия и Швейцария), които са и най- развити социални и правови държави. Благодарение на силно и безкомпромистното действие на правовата си държава те успяха да запазят непокътнатата своята социална държава и неолиберализма бе спрян на границата им.

2-ро ниво са страните Франция, Ирландия, Белгия, където неолиберализъмът е успял да навлезе в икономиката и финансовата сфера до известно състояние и ги люшка във временна криза, но не такава, в каквато тънят страните от 3-тото ниво.

3 -то ниво са попадналите в дълбока неолиберална криза страни от южна Европа - Италия Гърция, Испания, Португалия, в които слабо работи правовата държава и има голяма корупция във висшите етажи на властта от политическия елит свързан с частните банки и едри корпорации. Но тези страни не са станали сателити на САЩ и имат някакво ниво на развитие на демокрацията, макар и недостатъчно, спрямо страните от 4-тото ниво.

4-то и последно ниво са страните от централна и източна Европа от бившия комунистически блок, където неолиберализма бе вкаран дълбоко от техните бивши комунистически партии, покрил ги 200% и ги превърнал изцяло в американски сателити.

Зададоха ми въпрос- "След като правителствата в 8-те най развити социални държави от 1-во ниво са неолиберални, как успяват да си запазят социалната държава?"
Отговорих им следното- Сега неолиберализмът е покрил еднакво и лявото и дясното политическо пространство на Европа, унифицирал ги е с еднакво мислене, но силата на правовата държава пази социалната от разрушителното действие на неолиберализма.
Социалната европейска държава има специфичен икономически модел, при нея основните и най-доходни отрасли на икономиката- енергетика, транспорт, телекомуникации и други са обявени за стратегически и са държавна собственост, управляват се от държавата на пазарния принцип и некорумпирано, съблюдавано от секирата на правовата им държава.
Там не смеят да нарушат нито една точка от конституцията си.
Принципите на които се гради социалната държава са залегнали в конституцията им, също и принципите на реалната демокрация, върху които се гради социалната и правова същност на държавата.
Въведено е разделението на корпоративните интереси от властта и политиката и действа закон за произхода на началния капитал, според който не може да се натрупва частна собственост с ограбване на държавна собственост и другите от обществото. За да се приватизира предприятие от изброените стратегически отрасли конституцията изисква това да стане прозрачно с предварителен обществен дебат и 2/3 квалифицирано мнозинство в Парламента. Тази част от конституцията желязно се спазва, не се позволява прескачането на една нейна точка.
За това аз в 30 годишен живот във Финландия не съм видяла да се е приватизирало нещо от тази държавна сфера, тези отрасли продължават да са 100 % държавна собственост, да са печеливши, да имат добри печалби, да се управляват много успешно и некорумипрано от държавата.
Една грешка направи Запада, като под натиска на навлезлия неолиберализъм раздържави края на 80-те години държавния си до тогава банков сектор и го остави неконтролируем от държавата. Именно той вкара в Европа американския неолиберализъм, от него започна световната неолиберална криза и това всички отчитат за огромна грешка, посипват си главите с пепел.
Преди време неолибералнотто правителство на Финландия си направи устата за приватизиране на държавното здравеопазване и образование.
Спомням си как веднага професорите- юристи от Юридически факултет на Хелзинкия университет излязоха с декларация, като припомниха един параграф от тяхната Конституция, в който се казва ,че държавата трябва да осигури на всеки равнопоставено, еднакво и безплатно здравеопазване и образование. Ако се приватизират тези услуги и попаднат в частни ръце, се ограничава правото на хората еднакво да ползват тези две най важни- социални услуги и се нарушава конституцията.
След това изявление повече не се направи никакъв опит от правителството да раздържави тези социални сфери.
И още нещо, този опит обаче коства живота на правителството , то падна преждевременно.
Така ли е в България? НЕ, вече 24 години преход освен,че нямаме демократична конституция, нито правова държава, но конституцията е била най-грубо погазвана с мръсните крака на целия политическия елит управлявал 24 години преход, от първата партия БСП ...до последната ГЕРБ като държавната собственост беше заграбена по най -пладнешки, грабителски, с криминални начини от техните върхушки и олигарси и продължава да се граби.

Тези проблеми Европа може да реши не със стихийни протести, а като изгради специална противодействаща политика на национално и брюкселско ниво и тя обхваща икономически и политически мерки и да се налага със свои политически субекти, нов тип партии ,носители на нова лява политическа идея, борещи се срещу неолиберализма .

Относно "регионирането на Европа" единствено оръжие е демокрацията, израстване нивото на демокрация и изграждане на силна правова държава, която единствено е в състояние да сложи прегради пред навлизането на неолиберализма и го прогони.

Но за българската интелигенция, която продължава да е зомбирана в старите комунистически идеологеми, демокрацията и правовата държава продължават да са костелив орех за нея.
Комунизмът и неолиберализмът са две мощни напълно противоположни идеологии, които обаче си приличат само по едно- еднакво отричат демокрацията и правовата държава.

Един стар и нов комунист преди три дни дойде на моята стена и под материала ми "Моята борба" писа, че "не ни трябвало демокрация, да сме я забравили, а ми да сме мислили как да гоним неолиберализма".
Абе,джънам,му викам аз, нали е вече доказано, че единственото оръжие срещу неолиберализма е демокрацията и който народ я познава и ползва нейните лостове, той печели?!

Ще дам пример с исландците как успешно воюват срещу неолиберализма с лостовете на демокрацията.
Те са малък народ от 300 000 население, но с високоразвита демокрация и правова държава, умеят да боравят добре за свое добро с лостовете на демокрацията.
Направиха референдум с който отказаха да плащат външните си дългове на американски, английски и холандски частни банки, национализираха централната си банка и опандизиха банкерите си, донесли им дълговата криза.
И какво им направиха от вън -НИЩО?! САЩ много добре знае, че на европейска територия не може да прави войни, нито да си пуска бомби. А холандското и английско неолиберални правителства се заканиха на исландците, че няма да им дават вече заеми.
Да, ама исландците им отговориха- "Нямаме нужда от външни заеми, ние имаме добри постъпления от нашата икономика и ако ги използваме рационално, сами със свои средства ще се вдигнем на крака!".
И ще го направят, защото исландците имат жестоко действаща правова държава, която е ликвидирала корупцията до основи и не позволява обществения продукт да се краде от елита, нито имат олигархия и политическа мафия, като в България. Това е "модела на Исландия"! Казвам го за някои българи, които постоянно повтарят "да следваме модела на Исландия", без да разбират какъв е той.
И за тях отправям следното послание- "Да следваш исландския модел значи първо да изградиш силно работеща правова държава и тя със своите железни правила и лостове да отреже ръцете на нашия крадлив елит и не му позволява да прибира половината обществен продукт за своите джобове и за олигарсите си, и да държи българите с най-ниските заплати и пенсии в света.
Ето ,така трябва да прилагаме исландския модел. А на тези останки от комунистките сред нашата интелигенция ще кажа, че те са най-голямото зло за народа ни сега, защото го дърпат назад в общественото му развитие, не му дават да направи крачка напред.

Питат ме“Има ли условия в България да се повтори примерът на Исландия?”

Отговарям: Исландския модел е възможен да стане във всички страни в Европа, и други европейци действат така, защото Европа не упражнява американската представителна(фалшива) демокрация, а има свой модел демокрация РЕАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ, чийто първи и най важен е принцип е НАРОДОВЛАСТИЕ с формите на пряката демокрация.
Но в сега в България няма условия да се случи, понеже управлява олигархия, която държи цялата власт, икономика и финанси на страната, тя е собственик на всички банки на България. Тя няма да реши да проведе такъв референдум срещу себе си.
За да се проведе референдум у нас трябва да се вземе решение в НС, но нашия законодателен орган е пълен 100% с представители на олигархични партии или самите олигарси и няма да позволят да вземат решение за провеждане на национален референдум. Те не са „нерешителни или заспали“, а просто не желаят. Няма в човешката история пример за някой,който да държи властта, да я изтърве съвсем съзнателно, като сам си ритне стола на който седи!
99% от хората на България нямат политическо представителство вън и вътре в парламента си. Партиите, които имаме сега са само олигархически, с база 1% в обществото и представляват само олигархията.
За това градим ДВИЖЕНИЕ 1 МИЛИОН-ПОБЕДА -като ПАРТИЯТА НА НАРОДА, която да влезе с голямо мнозинство в Народното събрание и вземе решение за провеждане на такъв референдум или направо приложи 100% исландския модел у нас по законодателен път. Всичко за ДВИЖЕНИЕ 1 МИЛИОН-ПОБЕДА ще прочетете в главен сайт www.ideyazabulgaria.org

Ние не сме първите в Европа. На местото на старите леви сили вече започнаха да се раждат новите антинеолиберални сили на Европа за борба срещу неолиберализма и неговото прогонване от Европа, като силно идейни политически субекти, граждански партии на 99% народ, който няма политическо представителство в парламентите си, чийто социални придобивки и стандарт неолиберализма руши и отнася в гърлата на големите финансово-корпоративни олигархически обединения, събиращи под флага на идеите си многомилионна членска маса и издържащи се само от членски внос.
Такива са: СИРИЗА в Гърция, „Движение 5 звезди“ на Бепе Грило в Италия, ПОДЕМОС в Испания, ФИДЕС на Виктор Орбан в Унгария, Исландското антинеолиберално движение, 22 движения АТТАС в другите страни на Европа.
СИРИЗА е стара коалиция, но се превърна в антинеолибрална партия преди 3 години, в началото имаше 100 000 членове и сега има 3 милиона членска маса. С РАЗ влезе в Парламента в последните избори с най-голямо мнозинство от 29% и се превърна м мощна опозиция, громяща неолибералното статукво.
„Движение 5 звезди“ на Бепе Грило започна преди 2 години направо от 6 милиона и сега има 15 милиона членове и също като СИРИЗА влез с 25, 5% в Парламента и се превърна в гранитна опозиция срещу неолибералното статукво.
ФИДЕС на Виктор Орбан е управляваща партия със законодателно мнозинство и самостоятелно правителство и сега получава доверието на народа си за втори мандат.
В "Исландското антинеолиберално движение" влезе цялата 300 000 Исландия и за 2 месеца извърши социалната си революция срещу неолиберализма;
ПОДЕМОС се появи на картата преди 5 месеца направо с 1 милион членове и расте всеки месец с по 1 милион.
Исландия реши въпроса с банките си чрез формите на реалната европейска демокрация -с един национален референдум. А Виктор Орбан в Унгария национализира Централната банка на Унгария и действа пак с формите на реалната демокрация- народовластието. По законодателен път със свое самостоятелно правителство и законодателно мнозинство той сменя неолибералната система с главен бог парите, с коренно противоположната на европейската социална държава с главен бог човека и неговите нужди.

Автор Дора Апостолова
Материал на ДРД "Идея за България"

27 май 2013 г.
Актуализиран на 1 юли 2014 г.

Още близки по съдържание материали от същия автор :
1. АМЕРИКАНСКИЯТ НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ И СОЦИАЛНАТА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА излязъл преди 3 години
2. ДЕФИНИЦИЯ НА ЕВРОПЕЙСКАТА СОЦИАЛНА И ПРАВОВА ДЪРЖАВА, в която показвам разликата между европейската welfare state и американската неолибeрална държава
3. ОБСАДА, НЕОЛИБЕРАЛИЗМА ЗАРОБВА ДЕМОКРАЦИЯТА, коментар на известния документален филм на режисьора Филип Бруйет.

3.  "ЗА НАС" където даваме мерките за прогонване на неолиберализма.

А как ще  изгоним неолибрализма от България  и ликвидираме олигархиата казваме в
ДОКТРИНАТА.
Всички ще ги намерите в сайта на "Идея за България" www.ideyazabulgaria.org

Повече за автора и други негови материали ще прочетете в неговия БЛОГ

Добавете коментар


Реклами от Google