Joomla Templates Mobile by About Justhost
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

richard ran
Статията е публикувна за първи път на 4 юли 2010 г. в настоящия сайт www.ideyazabulgaria.org

Планът "Ран Ът" внася в България нов икономически и обществен модел- неолибералния на САЩ и прави България "обществено копие на САЩ", сателит и марионетка в негови ръце, по-лесно да и изстисква парите и националните богатства

    Президентът Първанов започнал нова  инициативна"Национална стратегия "България 2020" като я предложил на обществеността за обсъждане .
В откритата от него дискусия "Заетост  в условията на криза и предизвикателствата на новия растеж", той предложил следното: "Индивидуализиране и диференциране на формите на заетост, гъвкаво работно време и мобилност".
     За да се осъществи това, според Първанов е необходимо "дълбока промяна на самия модел на заетост" и тази промяна може да се извърши цитираме- "ако се промени моделът на икономика и растеж - от обслужващ модел- модел на аутсорсинга или "на ишлемето", свързан с голям разход на труд и енергия и с ниска добавена стойност и печалби, изнасяни навън, към модел, ориентиран към развитието на високи енергоспестяващи и екологични технологии, създаващи висока добавена стойност в индустрията и услугите у нас".
И подчертал дебело, че е крайно време  България "да престане да се хвали, че е страна на ниските данъци и нископлатения труд".
     А накрая Президент Първанов дори нарекъл своите предложения"истинска светлина в тунела"!
   
Президентът Първанов най- сетне откри топлата вода, като забрави да конкретизира, че тези промени касаят преди всичко вида на икономическия модел, който следва страната ни и който ще продължава да следва.

Забравил е г-н Първанов да каже също, че в света са познати и действат два икономически модела.
Първият -на САЩ с либералната монетарна икономика, със стихийно глобално свободен развиващ се пазар и без никакво участие на държавата в собствеността и незачитащ национални граници на пазара.
    От "А" и "В" -то на науката "социология", знаем също и нейното основно правило-върху икономическия модел се гради и обществения( социалния и политически), двете страни са неразривно свързани и взаимно се обуславят.
За това американския икономически модел е с прилежаща "частна икономика и частна социална система" без участие на държавата, а в политически план имаме олигархия, владееща едрите частни бизнес корпорации и банки, която си има свои корпоративни партии и определя както политиката на партията, така и външната и вътрешна политика на държавата, когато тази партия вземе властта.
А демократичния модел на САЩ, който произлиза също от обществения е известен с името "представителна демокрация".

В 70-те години се наложи в САЩ новия вид капитализъм с либералната монетарна икономика и с нова обществена и политическа структура известен с името неолиберализъм, и с още имена:"глобализъм", "корпоративен капитализъм", "финансов капитализъм","олигархичен капитализъм". Негов главен бог e парите и при него "хората обслужват парите". Той е не само икономическа доктрина, а мощна ретроградна и реакционна идеология, обхващаща всички сфери на живота и формираща по друг начин ценностната система на индивида и обществото. Неолиберализмът е родител в Русия и у нас на явлението „олигархия“ и неговия демократичен модел остана "представителната демокрация".Именно обществения модел на неолиберализма бе внесен у нас с икономическия план Ран Ът.
   

Lukanov
Другият и коренно различен от  икономическия модел на САЩ  е този на Европа ( без Англия) на старите членки на ЕС т.н "социализиран капитализъм", известен като " капитализмът с човешко лице"- без експлоатация, с голяма защита на труда, със голяма роля на държавата в собствеността и управлянието на икономиката, където главните печеливши отрасли носещи приходи за социалната сфера са държавна собственост и обявени за стратегически и приоритетни, със  държавна социална система еднакво насочена към всеки гражданин, която подсигурява социално устойчиво общество, без наличие на олигархия, а на нейно място има голяма средна класа на икономически и политически свободни хора, която си остава  главния гръбнак на тяхното общество и най-добрия данъкоплатец в държавата. Този икономически модел разчита на силата на държавата, тя да има силни позиции в икономиката, да направлява нейното развитите в подкрепа на своята социална система, която пък е определена да създава социално устойчиво общество, без мизерия и бедност, стъпила върху традиционния за Европа фундамент "социалната равенство, човешката свобода, независимост и справедливост"- традиции на Европа, донесени от  Френската революция, които до сега неизменно се следват, осигуряващи равни възможности за всеки да се образова и лекува, а в последно време се добави  възможност за равен  старт на всеки в частната предприемаческа сфера с помощта на държавата .
    Към този икономически модел на Европа стои и прилежащия демократичен модел-реалната демокрация, която паралелно възникна и се развива с поемане пътя на "социализирания  капитализъм" и който поставя човека с неговите нужди в центъра на вниманието и промените, като гради високохуманна държава, еднакво мислеща и работеща за всички свои граждани, с даване на труд, работа, достойно заплащане на труда и достойни старини за всеки член на обществото, защита правата на потребителите, влагане огромни инвестиции за всякакъв  материален и духовен просперитет на обществото, създава блестящ обществен ред и сигурност за всеки гражданин.
Европейският демократичен модел "реална демокрация" се счита за най-високо развит демократичен модел в света и е следван от цял свят. Втората световна икономическа сила- Япония  от II Световна война до сега следва модела на  развитите европейски страни от северна Европа.
    
RonaldAt
Това начинанието на президента и специално "за заетостта", е присъщо само на западноевропейската реална демокрация и нейния "социализиран капитализъм". Този вид трудов пазар с изключително ценене и изискването за квалифициран труд осигурява висок растеж на икономиката, свързва я като скачените съдове със социалната система и подсигурява постоянен приток на свежи пари в нея. Всеки ръст в икономиката отива в социалната сфера,  подхранва я и развива.

Като добавим и  последния и развит стадий на реалната демокрация- "прозрачното управление на държавата и икономиката", допълнено с основния стълб на реалната демокрация- отличното разделение на властите с върховенството на закона под което живее цялото общество със силната независима и деполитизирана съдебна система и държавна машина,  свежда политическата и всякаква корупцията до минимум и изгражда абсолютно национално отговорен политически елит, който не смее да изхарчи един цент от държавната хазна без да пита данъкоплатците си или да продаде 1 национален интерес.
     Най- важния фундамент на реалната демокрация, явяващ се най- голяма спирачка за корупцията, е приложеното и действащо в Европа "четвърто разделение на властите" , а именно: корпоративните интереси антикорупицонно разделени от властта и политиката, което спира създаване на корпоративни партии, едрия бизнес/парите/ капитала да не управляват държавата( както е в САЩ).
А на мястото на корпоративни партии има граждански партии, които обедняват каузите на гражданските организации и ги реализират във властта чрез инструментите на политическата борба.
Шведската и финландската социалдемократически партии обединяват и реализират във властта каузите за всяка партия на 68 000 граждански организации.
За щастие" четвъртото разделение" на властите бе внедрено в правилника на Европейския парламент. Нали по него бе елиминирана Румяна Желева от поста еврокомисар?
     Дали г-н Първанов има предвид тези изброени по-горе инструменти( да ги наречем условно) за реализацията на своята"Национална стратегия "България 2020"?
     Дали си  е задал въпроса "кой икономически модел упражнява сега България и кой ще упражнява в бъдеще?"А вида на икономическия модел е най-важното условие за реализиране на неговите икономически предложения.
      Г-н Първанов забравя един важен и съдбоносен факт за настоящата мизерна съдба на  България, че неговата партия БСП внесе в България неолибералния икономически модел на САЩ. БСП беше партията, която 1990 г . по инициативата на първия си ръководител и учредител -Андрей Луканов поръча икономическия план "Ран Ът" в Търговската камара на САЩ с мотивировката- за смяна на социалистическата в пазарна икономика. "Плана Ран Ът" се е изпълнявал от всички правителства в България през целия преход.
    
IvanAngelov
Промяната на икономическия модел е революционна обществена промяна.

С приемане на коренно различия от европейския -неолибералния монетарен американски модел,  с отсъствие на държавата в икономиката, липсата на държавна социална сфера, стихийно развиващ се пазар и всичко частно,  с "вън държавата от всякъде!", България бе извадена от Европа и присъединена към англосаксонския модел( на САЩ и Англия), превърната бе в пълен американски сателит, който сега американците използват да доят българския народ финансово и за "живо месо" във войната им в Афганистан.
     Внасянето на американския икономически модел от всички управлявали партии през прехода( всички производни на БСП), унищожи напълно българската икономика, сега тя се намира 90% в частни ръце заедно със земята под нея, цялата собственост в ръцете на шепа приватизационни крадци и паразити ( така ще бъдат определени, според критериите на западна Европа, нашите приватизатори и какви са критериите ще видим по долу), придобили я с най- престъпни  начини, което спира каквото и да е развитие на икономиката и държавата, понеже спира и намесата на държавата и нейното  ръководно начало в направление на процесите и промените.
     Американският икономически модел е коренно различен от този на цяла Европа.  След II Световна война леви и десни сили в двете части на Европа започват  да строят друг вид капитализъм "социализиран капитализъм". В западна Европа се строеше по теориите на английския икономист Джон Мейнард Кейнс, стъпил върху "Капитала" на Маркс, като "държавен социализиран капитализъм с пазарни функции", придружен с политическа система на "политически плурализъм".
Всички западноевропейци след II Световна война достигат до общия извод, че има само един път да се вдигнат от огромните разрушения на войната- с регулационната сила на държавата. Те национализират всичките си национални богатства и голяма част от едрата с промишленост и постигат 70% държавно притежавана и управляема икономика-имаха я до края на 80-те години.
    
IvanKostov
САЩ предоставя на доста западноевропейски страни финансова помощ "Маршал" под форма на кредити, но тя не става най-важния фактор за вдигането на западноевропейските икономики от разрухата на войната, а факторът става раждането на новото идеологическо течение в Европа, паралелно със "социализирания капитализъм"- реалната демокрация, наложена скоро като обществена настройка в западноевропейските страни, важащо еднакво както за "левия", така и за десен политически лагер.

А помощта"Маршал" представлява само кредити, без да бъде придружена с условия за възприемане на какъвто и да е икономически модел. Тези пари  щяха да бъдат опоскани и потънали в гърлата на управляващите, както се опоскат и еврофондовете на България, ако не беше приложена "реалната демокрация" и родената на нейно основа правова държава, която свали корупцията в обществото до минимум и даде мощни стимули за социален и материален прогрес. Някои  страни като Финландия например не взеха"Маршал помощ", но успяха да се вдигнат за много по-кратки срокове до нивото на другите сами, със собствени сили и силата на "реалната демокрация".
      А в източна Европа "социализирания капитализъм" също се строеше след Войната, наричаше се "социализъм", но по теориите на Енгелс, Ленин, Сталин, също като "държавно планов капитализъм, без пазарни функции", но с коренно различна, ретроградна и порочна политическа система- на една партия.
     Леви сили строяха социалната държава на западна Европа, левите сили на източна Европа се стремяха да ги следват и изградиха същата социална система.
     Но левите сили на двете Европи се различаваха коренно едни от други по политическите модели, в които управляваха. Западните- в условията на политически плурализъм и конкуренция, свобода на словото и частната предприемаческа инициатива, левите сили на източна Европа при ретрограда политическа система на една партия на принципа на "политическия монотеизъм", без политическа свобода и свобода на словото и което определи тоталитарния характер на системата, създаде несменяем политически елит, който използва политическата власт в ръцете си със силата на водородната бомба, за да заграби икономическата власт и да станат първите капиталисти, като развее знамето на капитализма в България, в една извънредно уродлива форма, която дори с класическия начален капитализъм не може да се сравнява.
     В момента сме свидетели на един феномен-нашия народ не може да разбере разликата в морала между  политически сили на България и  тези на западна Европа, поради създаването на извънредно уродлив политически модел в България през прехода, в който не се вижда нито една истинска лява или дясна идея на Европейския запад-там, където са с родили и достигнали връх всички леви и десни политически идеи на човечеството.
За левите сили и "комунистическата идея" народът ни съди от потъналата в корупция и  престъпления във властта наричаща се "лява партия-БСП" (и производни).
А в същото време лявото политическо пространство на западна Европа от социалдемократи и западноевропейски комунисти, които заедно са управлявали цял половин век след Войната,  продължава да е уважавано в обществата  им.
      Сега слабостта на лявото политическо пространство в Западна Европа се дължи на друго - в отслабване на идеологическата основа на левите политически сили след въвеждането на неолибералния икономически модел в Европа в 80-те години, оставянето им в опозиция и издигане десните партии на власт, за първи път монолитно управляващи в от 10 години в последната 200 годишна история на Европа-но това е въпрос на друг анализ.
     Точно ретроградната политическа система на източния блок Рейгън използва да прокара своя икономически модел чрез инструментът на  своята външна политика "Отворено общество" на американския олигарх Джордж Сорос-известен с това, че тъмно и спекулативно е натрупал богатствата си и което  оформи и моделира новия политически продажен и подкупен елит на източноевропейските млади демокрации, превърнати в пълни сателити и марионетки на САЩ, да прокарва неговите интереси в Европа и в ЕС.
     Политическия елит на БСП бе изваян още в началото "по американски" с плана" Ран Ът", а този на СДС- бе изваян от четката на немските архиконсерватори от фондаците "Кондрат Аденауер"( по- късно и фондация "Манфред Вьорнер"), които се явяват представители на "Отворено общество" в Европа. А немските архиконсерватори са известни като най-ревностните активисти и прокарващи американските интереси в Европа, оцапани с доста петна на корупция.
      Защо г-н Първанов, родоначалникът на партията ви  Андрей Луканов, чийто завети БСП до сега следва, не поиска България да се движи  по европейския икономически модел, а  прие американския? Защо вие следвахте заветите на Луканов до ден днешен?
      През 80-те години Рейгън успя да внесе американския неолиберален икономически модел в източноевропейските страни 100% по американски- без железните правила на реалната/истинска демокрация на западноевропейците, а именно:  без наличие на разделение на властите(съдебна, изпълнителна, законодателна с избирателната система) от политическата власт; при липсата на работеща съдебна система- стълба на държавата т.е липса на правова ъдржава; без законодателно заложено "четвъртото разделение на властите",  което е най важен привцип на европейската демократичен модел и което не е заложено в САЩ( и по този начин  се определя по-ниското ниво на американската"представителна демокрация"); с липсата на национали разузнавания и…
Това отприщи корупцията във всички етажи на властта, настана огромния грабеж на държавна собственост, създаде олигархия с корпоративни партии, а пяната на обществото( престъпните елементи) изплува на повърхността и захвана ключови позиции в управлението на държавата и икономиката, като концентрира в свои ръце цялата собственост на държавата.
     Именно, собствеността, придобита по този начин и концентрирана в ръцете на шепа криминални елементи, не дава възможност държавата и икономиката и да се развиват, а прави точно обратно- продължава грабежа и разсипията на държавата.
      Западна Европа не прие икономическия модел на Рейгън, запази социализирания си капитализъм, като либерализира икономиката си само в незначителни сектори, но го направи с действието на железните правила на своята "реална демокрация", като не допусна нито една корупционно направена приватизационна сделка в ущърб на държавата и обществото, без загубен 1 цент от приватизацията.
    В замяна на това развитите европейски държави от средна и северна Европа достигнаха огромен материален напредък в последните 25 години - много от тях си вдигнаха 12-15  пъти БНП и вдигнаха също няколкократно жизнения стандарт на обществата си.
    Докато в същото време България не постигна никакъв напредък, даже свали няколко пъти жизнения си стандарт до най-ниско стъпало в Европа, унищожи икономиката си, унищожи държавната си социална система и най важните нейни стълбове  - образованието и здравеопазването, като ги направи платени и отне възможността хората да се образоват и лекуват.
Лошо и корупционно направената приватизация, без спазване на обществения и държавен интерес, изхвърли милиони хора на средна възраст на улицата без работа, бяха унищожени 3,5 милиона човешки ресурси( 1,5 милиона починали ненавършили 60 години, вследствие на загуба на работни места, над 2 милиона емигрираха да продават труда си на чужди държави);достигна се Гиневски рекорд в света- 45% от населението да не може да си плаща здравните застраховки и да няма средства да се лекува; бе унищожена държавата, българската нация бе превърната в умираща нация; България изпадна в най- голямата национална катастрофа в най- новата история и бе извършен най- големия геноцид в следвоенната история на Европа- така нашата  Европа ще окачестви загубата на 3, 5 милиона население от 1989 г. насам( около 35%), ако почне да се съдят българските държавници по международните съдилища.
    В  същото време развита западна Европа цъфтеше, населението ставаше все по-богато, даде се свобода на частната предприемаческа инициатива, но се прави и до днес със 100% помощ от държавата в старта на малката и средна фирма, като държавата остана силна в стратегическите отрасли-енергетика, телекомуникации, транспорт, управлява ги прозрачно, запази държавните си социални фондове и силната ръководна роля на държавата.
Вследствие на разпада на търговския пазар между двете Европа с разпада на социалистическата система и СССР в източна Европа, западна Европа в годините 1989 -1996 изпадна в много по-голяма криза, отколкото сегашната, там имаше страни с 25 % безработица. И се спаси успешно, като с помощта на държавата в началото на 90-те години се откриваха  минимум по 200 000 малки и средни фирми на година. Така западноевропейците изградиха силни икономики, произвеждащи "от пиле мляко" и трудоустрояват с тях населението си, по този начин започнаха да  връщат цялата си стара и нова емиграция и целия си научен и интелектуален потенциал от чужбина - незаменим за тях човешки ресурс, грижат се и  поддържат голямата си средна класа.
     Само Англия тръгна по пътя на САЩ/Рейгън като внесе по времето на управлението на Маргарет Тачър 100% неговия икономически модел и сега заедно със САЩ определят новия вариант на "англосаксонския модел", не случайно я наричат "пудела на САЩ".
Точно сега след кризата в САЩ от 2007 г., се видя силата на европейския  икономически модел и прилежащия към него демократичен модел на"реалната демокрация". Видя се, че западноевропейската икономика е по-жизнеспособна от американската.   
Кризата удари първо англосаксонците ( САЩ Англия) и страните,  развиващи се по американски икономическия модел-Гърция, Испания, Португалия, Италия. Да не споменаваме тук източно европейските страни- сравнение не могат да се прави, всички са потънали до гуша в кризата вследствие на икономическия си модел.
Докато в най развитите страни от  Северна Европа и отчасти средна Европа-страни с победилата "реална демокрация"- криза няма!
Не случайно скоро на икономическия форума в Давос западноевропейските страни, всички до един, застанаха зад предложението на Саркози за връщане напълно функциите на социализирания капитализъм в Европа.     
     Питаме ви г-н Първанов-вие знаете ли тези факти? За какво пледирате? Как може да се смени модела сега в България без да се извърши смяна в  модела на собствеността?
     А "модел, ориентиран към развитието на високи енергоспестяващи и екологични технологии, създаващи висока добавена стойност в индустрията и услугите у нас" -както предлага Първанов, може да се създава само с действащ европейски икономически и демократичен модел:  с възстановяване на производствата и наличието на силна средна класа, създаване на нови производства със стартиране на стотици хиляди малки фирми с помощта на държавата, така както правят западноевропейските страни, като развиват максимално нови и нови производства, икономиките им произвеждат "от пиле мляко" и така дават труд и достойно заплащане на своята средна класа.
    Американският неолиберален модел показа своята несъстоятелност след кризата с толерирането в него на едрия бизнес и корпорациите му и загърбването на средната класа. Тя вече тотално липсва в Америка, заедно с нея и изчезна марката 'Made in USA', изчезва и мита за "икономическия хегемон - Америка".
Заедно с него изчезва и другия мит за "военния хегемон -Америка", макар настоящето американско ръководство по нищо не се различава от предишните, отчаяно да търси поле за нови войни да обогатява военно промишления си комплекс и неговите корпорации, управляващи политиката на двете партии "републиканци" и  "демократи". И както писа в."Вашингтон пост"- двете партии по нищо не се различават една от друга, освен  коя корпорация ги е яхнала и управлява, превърнали се почти в една голяма обща партия по подобие на  КПСС.
     Не може да се налага в българската общество олигархия и обществен модел по американски и същевременно то да е  с 100 пъти по-ниски доходи от американското- това е не само жалък парадокс, но и против всички природни закони, защото такова общество няма високите доходи на американците и техните възможности - всеки сам да си плаща образованието, здравните и пенсионни застраховки .
Така прилагания в България американски обществен модел, само  прави обществото ни  все по-бедно  и по мизерно, изкарва ни от Европа.     
      А не бяхте ли вие г-н Първанов този, който подкрепи въведения от БСП и тройната коалиция най -спекулативно нисък в света плосък 10% данък? Защо тогава упреквате сега държавата, че има ниски данъци?
     Шепа олигарси и мултимилионери са захванали с престъпни начини цялата собственост и целия едър бизнес на България, държат цялата политическа власт чрез своите партии-БСП( с производни СДС, ДПС, НДСВ и ГЕРБ) и цялата  държавна машина в ръцете си, цялото медийно пространство, в което  съзнателно не се дава никаква информация за победилата реална демокрация на западноевропейците и държи българското общество изолирано от Европа, с тъмна завеса пред очите.
Тази олигархия определя мизерните доходи на населението от 200 лева заплати; определя броя на работните им места; упражнява огромна експлоатация на труда при липса  контрола на държавата, понеже  държавната машина се намира в техни ръце чрез политическата власт; определя количеството въздух, слънце и водата за хората; не влага нищо в икономиката и не прави нищо за създаването на средната класа; а държи живота на човека в робски вериги и напълно зависим от олигархията; създала е някаква "куче марка" олигархичен капиталистически модел в 21 век, неприличащ дори и на латиноамериканския!  
     И с това икономическо и обществено състояние на държава  България и вие-г-н Президент искате "държавата да се заеме със създаване на икономически растеж"?!
    КОЯ ДЪРЖАВА? Държавата наолигархията ли ? Та тя показа, че няма намерение да работи за националното общо благо, а работи само за своето лично и джобно благо.
    Я вижте- има ли олигархия по подобие на тази в България в развитите европейски страни и демокрации?-НЯМА И ПОМЕН ОТ ТОВА ЯВЛЕНИЕ ТАМ!
     Там- в развита Европа, всеки наш държавник от изброените по-горе партии, ако беше техен държавник, ще се определи за"провален държавник, потънал до уши в корупция" и ще бъде изпратен за 24 часа на гилотината от тяхното независимо правораздаване, работещо като часовник!
    За това пък в България поради липса на работеща съдебна система през целия разрушителен преход не е осъден нито един държавник за нанесен ущърб на държавата и обществото с държавническите си решения!!! Това иска на ди каже Европа, когато ни повтаря за стотен път, че нямаме работеща съдебна система.
    Същите те или поставените им лица пълнят парламента и продължават да използват политическата власт, за да крадат данъкоплатците и рушат България, да прогонват населението и навън и правят обществото и все по -бедно.
      За това, тази Европа сега счита с право, че престъпниците в България, вместо да се намират в затворите се намират в Българския парламент и в България има най - мощното обединение на държава и политическа мафия в Европа.
          Не бяхте ли вие този, който се беше заобиколил с олигарси - спонсори? Не  помагахте ли на партийната олигархия от всички цветове да гради закони за своята неприкосновеност- защо не поставихте на тези новоизлюпени закони вето?
Не помагахте ли на тази олигархия да си осигури "защитата на гърба" и направи народа си " послушен", като вкарва американски военни бази, сега ПРО…? Не ходихте ли лично да молете Буш да ни отпусне базите?
     Не беше ли вашата партия -БСП подписала договора за американски бази, чрез който се подари на САЩ безвъзмездно територия на България за водене на бъдещи войни в Югоизтока?
   
    ПОСЛЕДЕН И НАЙ-ВАЖЕН ВЪПРОС-Как без ликвидиране на олигархията и без ново , справедливо  ПРЕразпределение на националните богатства в полза на обществото, с РЕприватизация на собствеността, вие искате да постигнете икономически растеж?

Ето в какво се състои ПОПУЛИЗМА на вашето държавническо поведение, превърнато в очите на народа в "празни пози"!!! 
У нас, на Запад, на подобни политици веднага ще се каже публично и ясно:
Вместо да градите планове за оставяне в политиката с подобни "национални доктрини и икономически предложения", време е да излезете от политиката завинаги и окончателно заедно с вашата партия- БСП и непременно да поемете отговорността за всички беди, докарани на България и народа й от вашите управления!

ИЗВОД: За да спре осъществяването  на Плана Ран Ът, трябва народът ни трябва ясно да разбере и види ЛИЦАТА НА ДУШМАНИТЕ СИ- тези които са виновни за националната катастрофа докарана след 1989 г.  и да повдигне по този начин ОБЩЕСТВЕНОТО СИ СЪЗНАНИЕ и знае кого да наказва и срещу кого да се бори!

Авторски материал на "Идея за България"
 
Автор :  Дора Апостолова- Финландия
За първи път публикуван на 4 юли 2010 г., поради технически причини материала бе изтрит и публикувам отново 29 юни 2013

Прочетете за самия План Ран Ът  в:
http://www.omda.bg/bulg/Ran/ran_new/index.html
http://www.bgsviat.narod.ru/

Имената на българските икономисти, участвали в направянето на Плана "Ран - Ът"

1. Професор Иван Ангелов - старши икономически съветник на министър-председателя Венцислав Антонов (ВИИ "Карл Маркс")
2. Румен Аврамов - Икономически институт, БАН
3. Валери Борисов - юридически съветник в Министерството на икономиката и планирането
4. Д-р Венцислав Димитров - Икономически институт, БАН
5. Д-р Генчо Димов - старши икономист в Министерство на външноикономическите връзки
6. Стою Дулев - заместник-министър на икономиката и планирането
7. Д-р Никола Гълабов - Икономически институт, БАН
8. Професор Илия Георгиев - Икономически институт, БАН
9. Д-р Румен Георгиев - генерален директор, Минералбанк
10. Димитър Костов - заместник-министър на финансите
11. Д-р Иван Костов - ВМЕИ "Ленин"
12. Емил Хърсев - ВИИ "Карл Маркс"
13. Татяна Хубенова - Икономически институт, БАН
14. Д-р Димитър Иванов - Икономически институт, БАН
15. Професор Лилия Каракашева - главен директор, Министерство на външноикономическите връзки
16. Д-р Найден Найденов - заместник-министър на икономиката и планирането
17. Д-р Невяна Кръстева - научен сътрудник, Министерство на външноикономическите връзки
18. Георги Панков - заместник-министър на икономическата реформа
19. Професор Огнян Панов - директор, Институт по държавно и стопанско управление
20. Атанас Папаризов - генерален директор, Министерство на външноикономическите връзки
21. Д-р Огнян Пишев - старши икономически съветник на президента
22. Д-р Иван Пушкаров - Икономически институт, БАН
23. Професор Димитър Шопов - заместник-председател, Комитет по труда и социалното осигуряване
24. Боян Славенков - Икономически институт, БАН
25. Професор Стефан Стоилов - министър на икономическата реформа
26. Професор Милчо Стоименов - ВИИ "Карл Маркс"
27. Професор Тодор Вълчев - Икономически институт, БАН
28. Христина Вучева - Научно-изследователски институт, Министерство на финансите
29. Венцислав Антонов - ВИИ "Карл Маркс"
–––––––––––––––––––––––––––––––––––

На снимките от горе надолу:
1. Ричард Ран - американски икономист от Чикагската неолиберална школа и ръководител от американска страна на"Плана Ран-Ът"
2. Андрей Луканов, учредител и първи ръководител на партия БСП, който поръчва в търговската камара на САЩ изготвянето на плана "Ран Ът".Отляво стои негови съратник Александър Лилов, който поема идеологическия курс на БСП и делото на Луканов след убийството му.
3.Роналд Ът-вторият американски икономист от Чикагската неолиберална
4.Проф.Иван Ангелов- ръководител от българска страна на 29 членния български колектив по съставянето на Плана "Ран Ът".Сега играе друга роля- на "много социален икономист"
5.Политикът Иван Костов, доцент по марксическата дисциплина "политикономия" във ВМЕИ "Ленин" и един от авторите на Плана "Ран Ът" от българска страна

Предлагаме ви филма за плана Ран Ът на прекрасния журналист и писател Георги Тамбуев, който вече не е между живите!
Поклон Георги, делото ти е епохално и незабравимо!

Близки по съдържание материали от същия автор:

натисни>>> Кратко учебно помагало за неолиберализма и социалната държава, щетите на неолиберализма и борбата срещу него

натисни>>> АМЕРИКАНСКИЯТ НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ И ЕВРОПЕЙСКАТА СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА

натисни>>> ОБСАДА: НЕОЛИБЕРАЛИЗМЪТ ЗАРОБВА ДЕМОКРАЦИЯТА

натисни>>>
ДЯНКОВ С НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ ДО ДУПКА

натисни>>>ФИНЛАНДИЯ- УСПЕШНИЯ ПЪТ МЕЖДУ ИЗТОКА И ЗАПАДА 
натисни ДАЛАВЕРАТА БЪЛГАРСКА ПРИВАТИЗАЦИЯ И ЗАЩО НЕ СТАНАХМЕ ШВЕЙЦАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ?

p.s. За Дора Апостолова  и други нейни материали ще прочетете в натисни >>>АВТОРИ

Добавете коментар


Реклами от Google