Joomla Templates Mobile by About Justhost
ДОБРЕ ДОШЛИ В СТРАНИЦИТЕ  НА  ДВИЖЕНИЕ ЗА РЕАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ “ИДЕЯ ЗА БЪЛГАРИЯ“ ОБЕДИНЯВАЩО БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ С БЪЛГАРСКАТА ЕМИГРАЦИЯ ОТ ВСИЧКИ КРАИЩА НА СВЕТА. ЧУЙ ГЛАСА НА РОДИНАТА, ТЯ ТЕ ЗОВЕ!"
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Карикатура на американския карикатурист Майк Лукович(Mike Luckovich)
Много често се повтаря думата  “глобализация“ без да разбиране. Глобализацията е главна черта на новия тип капитализъм, който  е покрил света от 30 години насам- “неолиберализма“, познат с още с други имена- "глобализъм",“олигархичен", "финансов", "корпоративен капитализъм"“. 

Негов главен бог e парите и при него "хората обслужват парите". Той е не само икономическа доктрина, а мощна ретроградна и реакционна идеология, обхващаща всички сфери на живота и формираща по друг начин ценностната система на индивида и обществото. Неолиберализмът е родител в Русия и у нас на явлението „олигархия“.
Неолиберални държави са САЩ- считащ се за меката на неолиберализма, понеже той от там тръгна през 70-те години и се разпространи по целия свят; неговият пудел Англия; Русия-прихвана неолиберализма с любовта между Горби и Рейгън ; отчасти Китай; и всички страни в от бившата комунистическа система в източна Европа, понеже там Горби наложи неолиберализма чрез техните единствени партии-Комунистическите.

Западна Европа има друга обществена система - „социална държава“( welfare state), която коренно се различава от неолибералната, както и капитализма им. Социалната държава строи „социализиран капитализъм“, който е най -високоразвития модел капитализъм в света, наричат го “капитализмът с човешко лице“, където няма и не се допуска олигархия, с голяма управляваща средна класа заемаща 75-85% от обществото и социално справедливо общество.
Докато неолибералният капитализъм върна човечеството в първоначалната хищническа форма на капитализма с раждането на финансово-корпоративна олигархия, захващаща цялата власт в държавата.
В днешно време не е нужно да водиш войни, за да завоюваш някоя държава, достатъчно е да я направиш свое обществено копие.
За това САЩ в Европа е престанал да води войни, а завзема страните като налага обществения си неолиберален модел и така мирно, тихо, по терлици, се е добира до техните национали богатства и пари.
В Европа неолиберални държави са само бившите комунистически страни, даже страни като България, Румъния Полша са превърнати в пълни и послушни американски сателити -марионетки.

Глобализацията на неолибералния капитализъм касае пазара- той е свободен в световен мащаб, без правила, ограничения и национални рамки на движение на капитала. В този ред по верижната реакция печели най-силната икономика, тя стои на края на веригата и обира лаврите.
За сега на края на веригата стои американската икономика, американците поддържат първото място на долара като световна валутна разменна единица с „печатане пари на поразия“, което е характерна черта на неолиберализма им.
Руската икономика е някъде по средата, защото няма никакви производства, но пък има природни богатства.
А българската е началото на веригата, защото нямаме икономика въобще.

Глобалният пазар има две страни. Едната му страна е изнасянето на производствата на силните икономики - САЩ и развитите европейски страни в зони с ниско заплащане на труда- Китай и Азия. Втората страна на глобализма е движението на капитали-изнася парите на по-слабите икономики в банките на най-силната икономика- САЩ.
Не случайно
той е роден в САЩ в Чикагската неолиберална школа на Милтън Фридман през 70-те години. По този начин САЩ прибират в своите банки(офшорни банкови райски кътчета) 40% от парите и богатствата на света.
Сега Русия има икономика от третия свят, тя няма производства за да бъдат изнасяни, а прави 75% от БВП само от износ на източници. Източниците я спасяват, но но ВРЕМЕННО. Без производства Русия е попаднала изцяло в ръцете на САЩ, чийто най големи фирми са в Сибир и добиват нефта и газта, понеже Русия няма свои технологии.
Българските олигарси са си смесили капиталите с руските, а руските - с американските и двете по-силни олигархии изнасят националните богатства на българите в десетократен размер заедно с водата, небето, земята, слънцето и свободата на българите и им навличат оковите на ново олигархично робство, увеличават тяхната мизерия и бедност, държат ги с най-ниските заплати в света.
Отделно руските олигарси са смесели капиталите си с американските и влачат капиталите на руските в свои банкови райски кътчета, като по този начин пълнят гушите на американските частни банки и хазната на САЩ.

Рублата е свързана с долара и руски икономисти са установили, че ежегодно руските олигарси изнасят над 200-300 милиарда долара от Русия в американски банки, колкото са и парите на руските данъкоплатци, внасяни ежегодно в руската държавна хазна и така обезкръвяват финансово Русия без война. Така САЩ се добра без война до руските природни източници и ги прибира в своите банки.
Руският социален икономист  и бивш съветник на Путин Евгений Федоров пише:
"Русия е окупирана страна. Ежегодно ние плащаме данък в хазната на САЩ - около 200-300 милиарда долара, което е равно на всичките събирани данъци в Русия. Целият частен бизнес в Русия, освен малкия и средния, е длъжен да се регистрира в чужбина, и това правило е установено от американците още през 90-тте години. Централната банка на Русия е отделена от държавата и е подчинен на Ню-Йоркската съдебна юрисдикция. Т.е. Руската Централна Банка може да се съди с руското правителство, в Ню Йорк. Всичките партии са създадени и се издържат от "дарения", а уставите им са измислени от американците. Американските съветници 1991 г. подбираха бъдещите олигарси и им раздаваха съветско имущество, при определени условия. Властта се контролира чрез механизмите на корупцията. Американците ни забраниха да се борим с нея. За 20 години руските елити станаха американски. Реално, Русия я управляват неруски елити. Нашата държавна система работи за държава, под името САЩ. От тях е създадена и за тях работи...." 
А тук ще видите видеоклип с това изявление на Евгений Федоров:


Евгений Федоров намери и показа механизмите с които  как парите на руснаците( и българите) завършват на едно място- в банките на най-силната икономика-САЩ.

Като най-силните по веригата на глобализма, сега американските банки съхраняват капиталите както на руските, така и на българските олигарси и  това много устройва нашите управляващи олигарси, те бързо е поамериканчиха и като започна войната с Украйна насочиха своите телевизии към САЩ, а не към Русия.
Изказването на Евгени Федоров е правено 2012 г., повторено е миналата година когато започна ембаргото и кризата в Русия. Понеже рублата е прикрепена към долара, а износът на пари от Русия за САЩ банки,който руските олигарси правят, се е удвоил. Всичките пари на Русия отиват в американски банки и пълнят гушите на англосаксонците, в същото време 22 милиона руснаци живеят със социален минимум 92 евро на месец .
Путин не само, че е прекратил модела, но още повече го задълбочи. Той заговори за отделяне на рублата от долара, но приказките му увиснаха, видя се, че икономика на Русия без производства и със структура на държавите от третия свят, това е невъзможно. Това се видя когато рублата девалвира 2 пъти спрямо долара и бере душа под неговата сянка
.


Само неолиберални страни без правова държава като България допуснаха руската икономическа олигархична мафия
. Сега тя е завзела 35% от икономиката на България, изнася парите на българите, използва липсата на правова държава в България, която да следи за изпълнението на трудовото законодателство, за да експлоатира българите с ненормиран работен ден, плаща най ниските заплати и вкарва от Русия в България „ново олигархично робство“.
Това българите добре са видели вече и за това в редиците на русофилите са останали само стари комунисти свързани с руско-българските олигархични капитали, откровени престъпници- приватизатори, заменкаджии, кредитни милионери използвали властта на партиите си да крадат национален капитал и станат едри капиталисти.. и някои заблудени хорица с ниска политическа култура. 

Защо тогава Путин е започнал войната с Украйна?
От безсилие! Със започналата война в Украйна Путин се стреми да запази властта си и отложи максимално във времето падането си от власт.
Путин е последната издънка на КПСС, той бе назначен от Елцин, а Елцин-от Горбачов. Путин вкара модела на неолибералния капитализъм в Русия от САЩ и го е бетонирал през 20-те години на своя авторитарен режим като е добавил и посткомунистически сталиновски прийоми на управление.
Сега двете най-големи енергийни и ядрени сили, както и производители на конвенционално оръжие- САЩ и Русия са с напълно еднакъв обществен модел- неолиберален олигархичен капитализъм и се различават само по сурЯта на олигарсите си.
На външната арена се бият и делят енергичните и оръжейни пазари на света, де факто се бият техните олигарси, които притежават енергичните източници, произвеждат оръжията и управляват страните.
Освен това Путин е рядък психар, не пада по долу от Хитлер и като нищо ще натисне копчето на войната.
След 20 годишното си управление, в което той бетонира неолибералния олигархичен капитализъм в Русия, вкара руското общество в ямата на огромни социални проблеми, които могат да избухнат срещу него като водородна бомба и да го изметат от управлението.Той се стреми да отложи максимално във времето падането си и остане на власт доживотно.
Сега Путин посегна към последния си коз- да плаши света с ядрената си бомба, като забравя, че в една такава война, заедно с останалия свят ще загине и той и народа му.
Тръгнал да трупа ново ядрено оръжие без да забелязва , че 22,2 милиона руснаци живеят месечно с 4628 рубли=92 евро далеч под прага на бедността и в неговата Русия- най-богатата страна в света на природни източници страна, за 30 години „перестройка“ -20 от които под неговото вещо ръководство, почти нищо не направи, обогатиха се само неговите олигарси станаха най-богатите хора в света, а жизнения стандарт на руснаците едва достигна 1:10 от доходите на норвежците, които също са открили и добиват нефт от 30 години, нито Русия стана демократична, правова и просперираща страна. Путин дори надминава Хитлер с авторитарния си неолиберален посткомунистически режим.

RussiaUlickaja
Неолиберализмът доведе на Русия мащабни обществени и духовни проблеми, тя не тръгна по прогресивни пътища, а регресивни- т.е има връщане назад и загуба на предишния много прогресивен и градивен обществен идеал “социализъм“( социално справедливо общество), вместо него Русия започна да гради социално несправедливо общество. 
Руското общество изпадна в огромен духовен колапс, с големи икономически и социални проблеми, с милиони загуби на човешки ресурси и с постоянното изтичане на емиграция.

Да си припомним какво донесе на САЩ неолибералната финансова криза разразила се там 2007 г. - банкрута на над 200 банки, завземане от едрите корпорации на властта и политиката, изнасяне производствата на САЩ в Азия и умиране на средната класа, спад на жизнения стандарт. В двата си мандата Обама не постигна нищо, не свали неолиберализма от пиедестала на държавна идеология на САЩ, нито извърши една реална реформа срещу него, САЩ все повече затъва в блатото на неолиберализма.

Двете велики сили са с еднакъв обществен строй- *неолибералния олигархичен капитализъм*, който вкара обществата им в общата яма на глобалния пазар и ги доведе до финансов и всякакъв фалит.


Лъжите на Путин и Обама

 

PutiniObama
Русия и САЩ  сега се кланят на глобалния пазар на неолибералния капитализъм.
САЩ се счита за „меката на глобализма“, а Русия и Китай за „неолиберални проекти на САЩ“ . 
Китай е производителната страна на „паразита САЩ“, те са обединили търговско икономическите си пространства изцяло. САЩ подарява производствата си на Китай, но държи Китай в ръцете си понеже Китай не може да произвежда без неговите технологии, а Китай се е превърнал в един огромен склад на обезценени долари на външния дълг на САЩ, с които нищо не може да направи освен да ги запали на една голяма клада 
САЩ и Китай са преплетени като свинските черва и съединени като скачените съдове. Те са вече една държава и не са врагове, а най-големи приятели.
А Русия, за разлика от Китай, е без производства, което я прави същия паразит като родителя си САЩ. Но и още по зле, защото не е Китай да се обедини с него, а се противопоставя заради овехтялата от времето на първата Студена война политика на Путин.
В същото време Путин нищо не може да направи за да спре износът на пари и капитали от Русия към американски банки. Путин вкара Русия в задънена улица и сам се вкара в безизходица. 
Сега Путин произнася "мирни речи" към запада като птологичен лъжец- едно говори -друго върши. Всички речи и фойерверки на Путин са насочени не към запада- Европа, той добре знае, че не може да я излъже, Европа със своята високоразвита реална демокрация е "питомното", Путин с общество без грам демокрация е "дивото", няма как питомното да бъде заменено с дивото. 
С тези речи Путин се мъчи да заблуди единствено руското общество, но и там патроните му свършиха, защото на руснаците още повече джобовете изтъняват и започват да живеят все по зле. Путин е в КОМА и му остана единствено да произнася подобни речи, с които гони Михаля и лъже баламата. Но балами на запад няма да се лъжат, лъжат се само българи, които стоят на трапезата на неговите олигарси и ги обслужват за комат хлебец, колкото да не умрат от глад.

Замаян от властта и големите национални богатства на Русия, както и наследството на ядрения потенциал на СССР от Русия, Путин продължи старата сталинистка политика от времето на Студената война на "противопоставяне" между Русия и САЩ като две най-велики световни сили с най-голям ядрен и енергиен потенциал. Противопоставянето между тях е изкуствено само на политико-икономическа, а не на идеологическа основа, като бе във времето на Сталин,
с разликата, че „противопоставянето“ пръв го започна Путин. Обама веднага го забеляза и му се присмя публично „Вие, г-н Путин, водите остарялата и извехтяла външна политика на СССР!“

Путин измисли и нова идеология за своето управление, чийто идеолог Владимир Сурков нарече „за запазване и заздравяване на държавността“, повтаряща рецидивите на старата сталинистка комунистическа идеология. Само, че отново фалшива, защото Сталин създаде СССР и пиле не можеше да прехвръкне през неговите граници, но сега границите на Путинова Русия са широко отворени за глобалния пазар и изтичане на капитали от Русия навън в американски банки. Но това бе и целта на Путин, с лъжи и демагогии да се пише за "втория

Новата монета с лика на Путин
Наполеон" и "новия цар на Русия". Дори и монети със своя лик започна да сече-безпрецедентен акт, защото и Сталин не бе го правил. До сега от 1917 г. насам има сечени монети само с лика на Ленин.

Американските президенти си имат и те лъжи, откак поставиха през 70-те години неолиберализма на пиедестала на своя държавна идеология. Към Европа те създадоха нова външна политика за подриване на ЕС и еврото като първи конкурент на долара за местото му на първа световна разменна валута. За целта те използват европейските неолиберали -техни верни кучета да провеждат политиката им в ЕС.
Същата политика на САЩ към ЕС и Европа води и Путин.

След ВСВойна САЩ се издигна като първа военна сила, от тогава държи старата "дама Европа на колене" и я превърна в свой военен протекторат.
След 2007 г. САЩ потънаха в най-голямата си неолиберална криза в своята държавническа история, тя ги свали завинаги от пиедестала на първи военен и икономически хегемон.
От тогава САЩ преминаха към друга тактика да запазят своето господство на Европа, като използват европейските неолиберали и държат чрез тях външната политика на ЕС в свои ръце.

Феновете на Путин подведени от неговата фалшива политика на „противопоставяне със САЩ“, наричат САЩ -юдейски. Ще им кажа, че след като и двете страни приеха неолиберализма за свой обществен модел и тръгнаха по нанадолнище на глобалния му пазар, станаха еднакво юдейски.

На 15 март и 25 април 2014 г. в Москва имаше мощни протести срещу войната в Украйна
Ето защо сега III Световна война стана блян за Русия и САЩ да се спасят от фалит, който им донесе глобализма. Не случайно САЩ веднага захвана външната политика на ЕС и започна да води „мирните преговори за Украйна“, задрънка също с оръжие и започна да плаши Русия.
Не случайно Путин започна войната срещу Украйна, вижда се напълно провален в управлението си, не може да се върна назад, нито сам да слезе от него.
И двете страни искат война, за да се спасят от катастрофата към която глобализацията ги тласка. 
Но, Путин първи откри фронта на Третата световна война в Европа и нещата вървят катастрофално за целия свят.
Страшното е, че двете най-големи геополитически сили смятат да правят войната в Европа, за да оберем отново парсата ние-европейците и да им плащаме разноските по войната. 

За сега най-потърпевшия е украинския народ.

Сега САЩ с последни усилия надуват за перки и продържават да се правят на първа военна и икономическа сила в света ,да диктуват на останалия свят своите норми на живот и му прибират парите и националните богатства в своите банки и държавна хазна, както си правели до сега. Т.е постъпват също като Путин- правят последни усилия да задържат старите си позиции. 
За повече нямат сили. 
Неолибералната финансова криза разразила се в САЩ 2007 г. ги остави без пари, икономика, средна производителна класа, с огромни дългове и САЩ нямат нито пари, нито потенциали да си играят повече играта на „първи и най-велики“. 
Това ги свали трайно от пиедестала на първа световна военноа и икономическа сила. 
Явно е, че все още не желаят да признаят това.
Затова и на Русия и на САЩ надуването им е за последно!

Преди две години написах материал:"Време е Европа да се освободи от опеката на САЩ и двойника му Путин", мисля ,че ще бъде актуална следващите 10 години.

Сега в Европа управляват масирано неолиберали. От ляво и дясно всички в Европа и Европарламента са неолиберали. Най-силната икономика в ЕС- Германия има неолиберално правителство начело с неолиберала Меркел. А партиите за борба срещу неолиберализма сега се раждат и още са слаби(Сириза в Гърция,  Исландия, Бепе Грило в Италия, Подемос в Испания), нямат си европейски алианс все още. Неолибералите са представители на едрите финансово корпоративни обединения, получили са веруюто си от САЩ, работят за прокарване на интересите на американските корпорации в Европа и новата външна политика на САЩ за ликвидиране на еврото като най-голям конкурент на долара.
Предали са външната политика на ЕС в ръцете на САЩ и го държат в пълен хаос и дезорганизация. 
Путинова Русия е обществено-неолиберално копие на САЩ, също работи против ЕС и еврото.
Но западноевропейците ги спасява тяхната реална демокрация, при която силната им правова държава изисква от политиците да се допитват по всеки въпрос прозрачно до обществото и не им позволява да решават вместо народа. А Русия няма нито демокрация, нито правова държава, има дикторски режим на Путин, който еднолично взима решение без да се допитва до народа си.

Аз обичам Русия и за това ще кажа: Бог да пази Русия от Путин!
Бог да ни е на помощ!

Автор:Дора Апостолова
Материал на „Идея за България“
Написана на 25.04.2014 г. , актуализирана на 28 юни 2015 г.

Карикатура на американския карикатурист Майк Лукович(Mike Luckovich)
По средата: Новата монета с лика на Путин
На снимката долу: На 15 март и 25 април 2014 г. в Москва имаше мощни протести срещу войната в Украйна

Близки по съдържание материали от същия автор:

1.
НЕОЛИБЕРАЛИЗМЪТ ПРЕВЪРНА РУСИЯ В ОКУПИРАНА ОТ САЩ СТРАНА

2.Разликата между Русия и Норвегия


3.
ЗА БИЗНЕСА. ЩО Е ТО ОЛИГАРХИЯ И КОЙ Е НЕЙНИЯ НАЙ-ГОЛЯМ ВРАГ ?

За автора -Дора Апостолова и други нейни материали ще прочетете в нейния натиснете БЛОГ

Добавете коментар


Коментари   
0 # КоментарTrendafil Tasev 18-01-2017 10:55
Това което прави г -жа Дора Апостолова е отлично !!!
Но не във всичко е права.
Не съм прочел всички материали от нея, но ще си ги разпечатам и ще го направя. Жалко само, че българския народ толкова се е изпростачил , че всичко това не може да достигне до съзнанието му. И не само в по голямата си част е изпростачен но тази по образованата му част е силно продажна. Като пример мога да посоча персони като Божидар Димитров, Вежди Рашидов, Стефан Данаилов и някои други които заради различни видове облаги са си продали съвеста на "политици като К. Нинова и най отвратителна та особа в българската политика - простака и демагог борисов. Не, че един сергей станишев е нещо повече но поне не е бил криминален престъпник и не е толкова простак като първия. Как да се промени положението в държава като България когато нещата зависят от глобална сила и оскотяло население на място. Ето един народ като германският пак ще си избере меркел отново за канцлер въпреки поразиите които сътвори на Германия и Европа . А какво да кажем за българите които освен да гледат ВigBrother, шоуто на другият простак и демагог с.трифонов, да слушат чалга за друго не се вълнуват. Дали въобще ще има в бъдеще държава България, това е последното нещо което може да ги тревожи. Често се срамувам от 90% от "сънародниците" си които в огромната си част харесваттипове като борисов и трифонов и една стойностна книга в живота си не са отворили.
--------------------
Все пак ако някой знае e mail за контакт с госпожата - Дора Апостолова, ще бъда благодарен да ми го съобщи на моя e mail.
Благодаря предварително.
18.01.2018
Лондон
--------------------------
Отговор | Цитиране | Цитиране

Реклами от Google