Joomla Templates Mobile by About Justhost

Един от авторите на плана Ран Ът – американецът Ричард Ран

Идеолозите на най-ловката партия БСП със 100 годишен пропаганден стаж и най-големите демагози, постоянно излизат с приказката, че у нас не е прилаган плана Ран Ът". Това е оправдателна песен на БСП за прикриване истината пред народа ни, че планът „Ран Ът" носи модела на последния вариант на капитализма, покрил от 30 години целия свят, известен с именатанеолиберализъм“, „неолиберален капитализъм“, "глобализъм", "корпоративен капитализъм", "финансов капитализъм","олигархичен капитализъм“ , който преди 30 години най-силната икономика  САЩ издигна в позициите на своя нова "държавна идеология", откри вратите си за глобалния пазар и внеси в Европа  през 80-те години.
БСП използва за тази цел липсата в България на каква да е наука за неолибералния капитализъм и неговия антипод- социалната европейска държава. Докато в същото време в западна Европа от 30 години се изучава на всички нива  специфичния европейски общесвен и социален модел „социална държава“( welfare state) и сега се гради наука за неолибералния капитализъм, който още с навлизането си в Европа преди 30 години започна да руши социалната европейска държава и се оказа нейния най-голям враг.
В западна Европа се търсят инструментите за борба с неолиберализма, създадоха нови леви политически сили за борба с него и от 7 години в Европа тече социалната революция за прогонване на американския неолиберален капитализъм.
Ето какво ми пише един от нейните войници и мой опонент Николай Пенков:
Планът не е изпълнен ,както е замислен , съкратени и видоизменени са много точки от него ,благодарение на което в България този преход към пазарна икономика не се осъществи,  а се опорочи...! Виновни са си нашите "Велики" политици , икономисти и т.н......,като оставиха всичко на самотек, разпродадоха и унищожиха всичко изградено до преврата и настана невиждано плячкосване на всичко общонародно, и станаха милиардери и милионери, за сметка на обедняващия си Народ..!"
Този господин говори с устата на Лукановото постановление на Политбюро на ЦК на БКП №56, направено още 1985 г и гласящо с едно изречение „ смяна на непазарната в пазарна икономика“( Луканов, основател и идеолог на БСП, неин първи ръководител и мозъка на мутренския ни преход) , без да му е ясно, че в света действат два вида пазарна икономика - пълни антиподи, понеже работят на съвсем различни икономически принципи и правила:
(1) тази на (нео)либералната държава с нейното лице и  мека – САЩ и 
(2) тази на социалната европейска държава на Европа в лицето на най-добре изградените социални държави от северна и средна Европа-Швеция, Финландия, Норвегия, Дания, Холандия, Германия, Австрия,Швейцария, Франция, Белгия.

(прибавено на 20.6. 2018 г)
Представител на другата партия( освен БСП) участвала пряко в правене на плана Ран Ът- СДС и сега намираща се на трапезата и под крилото на американското „ Отворено общество“, дойде да ми изпее почти същата песен за собствено оправдание - ” Чел съм плана, намирам го за много хубав, но той беше изпортен от нашите партии!”
Отговорих му- „Чел си плана като дяволът чете евангелието( т.е както Сорос ни налага) и не си „забелязал“, че партиите родени от прехода с начало 1989 са продукт на модела на неолибералния капитализъм, те работят именно по неговите правила и ако го нямаше модела, нямаше да се родят и действат сегашните наши бандитски партии“.
Седесарите -отворковци се чудят как да прикрият следите на "Отворено общество" у нас в унищожаване на съвременна България, явяващо се най-големия проводник на неолибералния американски капиталистически модел и провеждало най-жестока антибългарска, убийствена и дълбоко корупционна неолиберална политика за налагане неолибералния модел у нас, разрушаване и разграбване от партиите на социалните блага строени през социалистическия период на България и бетониране у нас на американския неолиберален модел, с изваждане на България от нейното естествено цивилизацоинно лоно - Европа.

soros stanishev1
Неолиберални партии от първия са час са всички големи партии управлявали България в прехода носители на една и съща идеология - на неолибералния капитализъм, като започнеш от БСП, минеш през нейната проформа "опозиция" СДС, през НДСВ, ДПС, до последната ГЕРБ и родените от големите още 300 малки партии в регистъра. Техните правителства са финансирали ежегодно „Отворено общество „  с 46 милиона лева взети от държавния бюджет на най бедния данъкоплатец в Европа -българина, за да провеждат убийствена неолиберална политика за извършване на хищна и грабителска приватизация, на икономии и отрязване на неговите социални права дадени му по конституция т.е за разрушаване на социалната му държава.
Но най-твърдите неолиберали и открито признаващи това са СДС (крилца и перца) под егидата на Костовата партия“Демократи за силна България“ и родените с техни пари други малки партии- "Да, България", "Зелените", "Демократична България", усърдно обслужващи Костов и компания, сложили за своя идеология „представителната американска демокрация и външната и външна политика на САЩ“, издигнали за свой кумир и идеолог Рейгън.
Не стига, че България бе изолирана от Европа 45 години в сталинистката комунистическа система, където попадна след окупация и насила и която ни извади от Европа и прати в Азия, сега бяхме пратени „зад океана“ и направени 52 -я американски щат.
"Отворковците“ повтарят поведението на патрона си– финансовия магнат Джордж Сорос, направил своите 7 милиарда долара богатство с подкупване на последните елити на бившите комунистически партии в източна Европа, заедно с тях ограбил външните дългове на страните им направени след 1985 г, включително и нашите и за който се знае, че едно говори, друго мисли, трето върши.
С провала на американския неолиберализъм след разразената от него най-голямата финансова криза в историята на човечеството 2007 г в майката и меката му САЩ, Сорос смени поведението си, започна да се пише „ляв“ и зад новата си „ лява“  риторика продължи да налага американския неолиберален обществен модел по света.
Тук веднага ще се намерят такива да ни напомнят -" Хубаво, ама Путин и Орбан изгониха Сорос и неговата фондация „Отворено общество?"
Това е пълна заблуда! Старият хитрец много обича да се бърка и направлява вътрешната и външна политика не само на САЩ, но и на Европа, особено сега след ограбването на източна Европа го блазнят парите на най-богатите европейски страни от западна Европа и той се насочи на там, но удари на камък, защото правовите държави на тези страни спряха неговите планове на границата и дори не го споменават никъде.
Путин и Орбан, обаче, са наследили ЕГОТО на Сталин. Те са посткомунистически диктатори, не обичат някой друг да им определя направленията и да се слага над тях, а в действителност и двамата са неолиберални капиталисти и бетонират неолибералния модел както в Русия така и в Унгария. (прибавено на 20.6. 2018 г)

Моделът на неолибералния капитализъм бе вкаран първо в Русия след разпада на СССР с американския план „Дълес“. Негов автор е Алън Дълес- създателят на интелектуалния тръст на ЦРУ с раждането и на Студената идеологическа война между САЩ и СССР 1947 г. Планът е не само икономически, а мащабен ИДЕОЛОГИЧЕСКИ план, обхващащ всички сфери на обществото. За него пише пръв покойният вече журналист Георги Тамбуев в своя феноменален труд и филм посветен на плана Ран Ът. Ще го прочетете в страниците на "Идея за България", натиснете>>
Планът Ран-Ът 1990 и гибелта на българската икономика
Планът "Дълес" обаче, се реализира едва при управлението на Роналд Рейгън, който създава специална нова външна политика на САЩ за внасяне модела на неолибералния капитализъм в бившата комунистическа система, като двамата с Горбачов успяват да свършат това и да срутят системата и СССР.

След това моделът на неолибералния капитализъм бе внесен в България, с водещата роля на КПСС, топлите братски връзки между последните елити на КПСС и БСП- Горбачов -Луканов и направения специално за България американски икономически план "Ран Ът".
Планът „Ран Ът" е направен 1990 г. по инициативата на двете първи партии БСП и СДС с предводителството на Луканов и се е изпълнявал през целия преход. Той е направен в Чикагската неолиберална икономическа школа на Милтън Фридмън-авторът на "модела на американския неолиберализъм" чийто глобален пазар, работи единствено за икономиката на САЩ. Автори са двама американски "експерти" Роналд Ът и Ричард Ран. От българска страна участва цял колектив от 29 "специалисти-икономисти", начело с главния икономист на БСП проф.Иван Ангелов, между, които са и Иван Костов и други, излъчени от двете първи партии БСП и СДС. 
Ето българският колектив:
1. Ръководител от българска страна проф. Иван Ангелов - старши икономически съветник на министър-председателя Венцислав Антонов (ВИИ "Карл Маркс"),
2. Румен Аврамов - Икономически институт БАН,
3. Валери Борисов - юридически съветник в Министерството на икономиката и планирането,
4. Д-р Венцислав Димитров - Икономически институт БАН,
5. Д-р Генчо Димов - старши икономист в Министерство на 
външно икономическитевръзки,
6. Стою Дулев - заместник-министър на икономиката и планирането,
7. Д-р Никола Гълъбов - Икономически институт БАН,
8. Професор Илия Георгиев - Икономически институт БАН,
9. Д-р Румен Георгиев - генерален директор, Минералбанк,
10. Димитър Костов - заместник-министър на финансите,
11. Д-р Иван Костов - ВМЕИ "Ленин",
12. Емил Хърсев - ВИИ "Карл Маркс",
13. Татяна Хубенова - Икономически институт БАН,
14. Д-р Димитър Иванов - Икономически институт БАН,
15. Професор Лилия Каракашева - главен директор, Министерство на външно икономическите
връзки,
16. Д-р Найден Найденов - заместник-министър на икономиката и планирането,
17. Д-р Невяна Кръстева - научен сътрудник, Министерство на външно икономическите
връзки,
18. Георги Панков - заместник-министър на икономическата реформа,
19. Професор Огнян Панов - директор, Институт по държавно и стопанско управление,
20. Атанас Папаризов - генерален директор, Министерство на външно икономическите
връзки,
21. Д-р Огнян Пишев - старши икономически съветник на президента,
22. Д-р Иван Пушкаров - Икономически институт БАН,
23. Професор Димитър Шопов - заместник-председател, Комитет по труда и социалното осигуряване,
24. Боян Славенков - Икономически институт БАН,
25. Професор Стефан Стоилов - министър на икономическата реформа,
26. Професор Милчо Стоименов - ВИИ "Карл Маркс",
27. Професор Тодор Вълчев - Икономически институт БАН,
28. Христина Вучева - Научно-изследователски институт, Министерство на финансите,
29. Венцислав Антонов - ВИИ "Карл Маркс".


Планът вкарва у нас първо американския икономически модел, който катализирра изгражданне   на нов обществен модел по подобие на САЩ и е изпълняван целия преход под четката на американското „Отворено общество“, създадено още 80-години като един от трите инструментии  на американската външна политика на Роналд Рейгън. По времето на Рейгън се роди и модела на американския неолиберален капитализъм в Чикагската неолиберална школа на Милтън Фридмън. Рейгън с политически акт постави модела за държавна идеология на САЩ и със специална нова външна политика на САЩ, с помощта на трите и инструменти - МВФ, Световната банка и „Отворено общество“ на магната Джордж Сорос, успя да го разпространи в цял свят, като първо го внесе в СССР( Русия)  и с него срути  СССР.
А после КПСС със специална политическа линия го наложи на останалите бивши комунистически страни, чийто партии- българската, полската ,чешката и прочее бяха сателити и марионетки на КПСС.

Икономическият модел на неолибералалния капитализъм е коренно противоположен на икономическия модел на „социализирания капитализъм“, който България строеше до 1989 г, както  и западна Европа по същото време. Тойизисква напълно частна икономика, съсредоточена в ръцете на богати финансово олигархични корпорации с база на 1 % в обществото, което виждате да е вече действителност в България 28 години след неговото прилагане. Сега цялата икономика на България се владее от малочислена група 38 олигарси и мултимилионери, притежаващи богатства колкото половината БВП на България и добили богатствата си с пладнешки грабеж на държавна собственост и другите от обществото, родени и номинирани от средите на последния елит на БКП.
При този модел главно значение има не собственика, а вида на капитала. При него едрия частен капитал управлява държавата и там, където няма правова държава да спре създаване на симбиозата банки+едри частни корпорации+ партии + власт, се ражда олигархия, захващаща  цялата власт на държавата.

Това е точно американския икономически неолиберален модел, в който обаче няма „комунистически олигарси“ като нашите, а има олигархични корпоративни обединения между банки и едри корпорации, които управляват двете партии на САЩ. Както в. "Вашингтон пост "писа:"
Нашите две партии „републиканци“ и „демократи“ са заприличали на една партия-бившата КПСС с една обща идеология на корпоративния капитализъм, различават се само по корпорацията яхнала партията и определяща нейната външна и вътрешна политика, а като партията е на власт- управляваща държавата".

България прие неолиберализма от САЩ, но през Русия с комунистическите връзки на последните елити на двете партии БКП и КПСС, с "водещата" роля на КПСС. Последните елити на единствените партии -комунистическите използваха властта съсредоточена в ръцете на партията, за да награбят икономиката на държавите и я подарят за 1 лев „на мои и свои хора“, само с едно постановление на Политбюро на Партията( у нас известното №56 ), състоящо се от едно изречение преминаване от непазарна в пазарна икономика“, без никакви правила и закони, без наличието на правова държава ( върховенство на закона).
Първо последния
т елит на КПСС – Горбачов, назначеният от Горбачов- Елцин и назначеният от Елцин-Путин, въведе модела в Русия, а после КПСС наложи модела си у нас с тесните връзки между последните елити на КПСС и БКП и водещата роля на КПСС.

Така у нас бе изграден корпоративен политически модел от партии собственост на олигарси и мултимилионери, като първата партия БСП произлязла от последния елит на БКП снабди с начални капитали и създаде всички останали партии, роди техните олигарси и с дърпане конците на капиталите им, продължи да ги ръководи задкулисно и е управлявала непрекъснато 28 години в самостоятелни управления или скрита зад една или друга своя рожба. Както казва народната мъдрост- "Който дава парите, той води хорото!"

Най-доброто доказателство, че планът е осъществен е сегашното материално състояние на България, виждащо се с просто око още като влезеш от Калотино- най-ограбената и пропаднала държава в Европа, без икономика, с най-ниския жизнен стандарт в Европа,  без човешки ресурси, бълваща към Европа организирана престъпност, сочена за втората страна в Европа след Италия с управляваща мафия.
И тази реалност в България след 25 години е видна и за всеки слепец - цялата икономика и финансова система на България е 100 % частна собственост поделена между няколко партийни олигарси, станали собственици на цялата икономика, на целия финансов ресурс на държавата, на всички партии.

Ние излязохме 1989 г. от комунистическата тоталитарна система без правова държава. Правовата държава се създаде в Европа след II Световна война и се ражда там, където има демокрация. България попада след окупация в комунистическата идеологическа система с една могъща и управляваща държавата партия- Комунистическата, чийто политически носители -комунистите не бяха заложили в своята идеология демокрацията и вместо правова държава, построиха тоталитарна държава на един отбран елит, който колеше е бесеше в държавата, пропагандиращ лицемерно "народовластието" и играещ си на демокрация, но за отбрано число хора- непременно и само за партийни членове.
В правовата западна държава няма привилегировани елити, малцинство  и социални групи, но у нас имаше и продължава да има, защото комунистите в 50 годишното свое управление не позволиха изграждане на правова държава. А след 1989 г те смениха комунистическата си система с  нова - неолибералната, продължиха да бъдат политически носители и в новата система пръснали се във всички новородени партии и да налагат своите тоталитарни без демокрация методи на управление и мислене, този път превърнали се от "борци срещу капитализма" в "едри хищни капиталисти" от неолиберален вид.

Неолибералният модел учи"държавата е лош стопанин", за това налага “приватизирай собствеността без оглед на начините“Това е така, понеже неолибералната държава няма развита демокрация или въобще няма демокрация, има слабо действаща правова държава или липса на такава и няма кой да следи за чистотата на капиталите и начините на приватизация.

Неолибералната капиталистическа система натрупва обществения продукт в ръцете на малка 1% група богати корпорации, които го разпределят без да питат останалия 99% народ и по този начин определят живота им- колко грама въздух, небе, вода, слънце, парче земя и свобода да им отпуснат. По такъв начин  неолиберализмът отрича демокрацията и правовата държава. Не може в такава система да има и се упражнява демокрация.  И в никоя капиталистичека систеама не е имало демокрация!
В старата комунистическа система нямаще демокрация и правова държава, но и в новата неолиберална система нямаше. Ето защо комунистите се залюбиха с неолиберализма, внесоха го в държавите  си и с неговите правила продължиха да ги управляват, но със стария акъл и мислене наследено от тоталитарната държава.

Липсата на правова държава е смърт за самата държава, защото утайката на обществото се изкачва на повърхността и заема всички ключови места в управлението на държавата и икономиката.
Не го ли виждаме сега в България? В настоящия политически елит на България- един и същ вече 28 години е влязла цялата утайка на обществото. Парламентът ни има 240 не "народни представители", а представители на утайката на обществото- между тях олигарси направили богатствата си с използване на властта и пладнешки грабеж, или техни поставени хора- слуги на олигарсите, кредитни милионери, заменкаджии, приватизационни крадци и далавераждии, използвали властта да бъркат дълбоко в държавата хазна и си пълнят джоба, крадци на обществени поръчки и еврофондовете, продажници на национални интереси, криещи си крадените  отпари предимно в американски банки и заради парите си направили България пълен американски сателит, без грам демократично поведение, вземащи решения единствено през интересите на своя джоб без да ни питат за нищо, изпълняващи всички американски, руски и чужди свирки, цялата организирана престъпност се намира в Парламента ни, а ръководителите на каналите и са водещи наши политици.

Науката казва също, че върху икономическия модел се гради и обществения. Върху новия икономически модел донесен с плана "Ран Ът", се изгражда и нов обществен модел по подобие на САЩ с неговия демократичен модел - представителна демокрация (която самите американци наричат фалшива“). При представителната демокрация на американците хората имат свобода на словото, свобода на частна собственост, на търговски взаимоотношения, да пътуват свободно, но нямат право да управляват държавата си и да разпределят данъците които плащат, държавата се управлява от един тесен политически елит на двете партии "републиканци" и "демократи", управлявани от едрите олигархични корпорации, които разпределят обществения продукт ( данъците) единствено в своя полза.

 Не ли същото в България? Точно по икономическия и обществен модел на неолибералните страни - САЩ и копието му Русия, след  приватизацията по плана "Ран Ът" и трансформиране на държавната в частна собственост се роди в България новия неолиберален социален и обществен модел и станахме копие на американците.

В Русия също действа представителната демокрация
но в стари ретроградни сталинистки форми. Руснаците имат право на частна собственост и търговия, да пътуват, но нямат свобода на словото, нито на убежденията, там цялата власт е в ръцете на авторитарния владетел Путин(заменил Сталин) и групата на олигарсите създадена от него, а поради липса на правова държава бизнесът не е свободен, а обременен със страшна корупция наричана "бюрокрация" и непрекъснато задушаван.
За това страната с най-големите природни богатства в света Русия за 30 години перестройка“ достигна едва 1/10 от доходите на норвежеца, който също от 30 години е намерил и добива нефт. Сега  средната заплата в Русия едва е достигнала 400 долара, а в Норвегия средната заплата е 5000 евро ;  минималната заплата в Русия е 122 евро, в Норвегия  варира между 1800-2200 евро.
Разликата е в това, че норвежецът има високо развита социална и правова държава, която не позволява раждането и управлението на държавата от олигархия,  там управлява голямата средна класа, обществото му изповядва реална демокрация, а в Русия няма нито едното, нито другото.

Частна икономика със съсредоточаване на обществения продукт в ръцете на малка 1% група, налага и частна социална сфера, като двата основни социални стълба-здравеопазване и образование са хвърлени в ръцете на частни застрахователни корпорации, определящи кой и как  да се лекува  и изискващи всеки сам да си плаща здравната застрахова независимо от социалния му статус, въвежда социално неравенство и отнема и правото на хората да се образоват и лекуват равнопоставено. 
Виждаш ли го сега в България? ДА, даже 45% от българите нямат здравна застраховка и са хвърлени на улицата да умират. В САЩ вече 100 милиона хора нямаха здравна застраховка, макар популистките опити на Обама да плати здравната застраховка на тези 100 милиона хора от държавния бюджет. С това Обама не  създаде държавна здравна сфера  по подобие  на европейците, а пълнеше гушите на  частните застрахователни корпоорации с парите на   американските данъкоплатци. Това  ражда  огромна корупциия  и  източване на държавнни средста. Но Обама, като представител на “демократите“, които са неолиберално  огледално копие на „републиканците“ и се упрлавляват   също от едрия олигархичен капитал, нямаше възможности  да реши въпроса по друг начиин, всеки друг начин ще води до тотална смяна на либералната система на САЩ със социалната на Европа.

Социализираният капитализъм“ на западна Европа, известен като „социална държава“( welfare stateе изградил друг тип държава от тази на САЩ( и копието му Русия), с други п равни и обществени норми, наричат го капитализмът с човешко лице“, защото главен бог на социалната им държава е ЧОВЕКЪТ И НЕГОВИТЕ НУЖДИ, за разлика от неолибералната, където главен бог са парите. Правните норми на социалната европейска държава не позволява раждането и управлението на държавата от олигархия, там държавата се управлява от   голямата  средна класа заемаща 71-85 % от обществото.

Западноевропейската социална държава
( welfare state) e запазила 40% от икономиката си държавна. Най-важните и стратегически отрасли на ЕДРИЯ КАПИТАЛ и естествените монополи в структоопределящите отрасли на икономиката е ДЪРЖАВЕН, а не в ръцете на отделни хора или частни корпорации. Държавата не позволява естествени монополи да преминават в частни ръце. Тези държавни предприятия носят печалбите за социалната сфера, затова там продължава да бъде първа и водеща държавната здравна сфера, която автоматично застрахова всеки гражданин независимо от социалния му статус- беден, богат, работещ безработен... и осигурява на всеки равнопоставено и еднакво здравеопазване. Образованието е също държавно и напълно безплатно от първи клас до последния курс на университета.
Там не е възможно да си болен и да не те приемат в болница ако се нуждаеш от болнично лечение за това, нито да умреш на улицата, неприет в здравно заведение. Както фрапиращият случай у нас- момиче без здравна застраховка с кърлеж в тялото, не бе прието в пернишката болница, понеже нямало здравна застраховка.Там няма да ти искат да платиш предварително престоя си в болница, нито кредитна карта, а държавата ти дава възможност да платиш тези разходи дори и година след постъпването ти в болница. А понеже в тези страни е въведен със закон „реален социален миниум, който включва разходите за лечение и образование и месечните доходи на никой гражданин не могат да паднат под него( както и минималната заплата), ако си социално слаб, държавата поема изцяло всички здравни и образователни разходи.

Това положение в социалната сфера е немислимо да бъде поддържано в този вид, ако не съществува правова държава
, която е преди всичко безпрекословно 
спазване на закона и всички равни пред закона. И колкото по-добре се спазва закона, по-добре работи правовата държава.
Правовата държава е гарант за доброто състояние на социалната държава
, тя я пази от разрушаване и подронване на нейните принципи и основи. Силата на правовата държава е право пропорционално на нивото на развитие на демокрацията. Колкото по -добре работи правовата държава, толкова  е по-доре   изградена социалната държава и  по-високо е развита демокрацията в обществото, толкова то е по-богато и благоденствуващо.

В най-развити европейски социални държави-Швеция, Норвегия, Финландия, Дания , Холандия, Германия, Австрия и Швейцария, Франция, Белгия с дълго, непрекъснато и възходящо развитие на демокрацията от II Световна война до сега и считани за най -развитите демокрации в Европа и света, има силно действаща ПРАВОВА ДЪРЖАВА, с коренно различни правни норми от неолибералната държава на САЩ. В нея е заложени две важни и основни правила:
(1) пълна деполитизация на съдебната, законодателна и изпълнителна власт с ефективно  законодателство за разделяне на   властите от   политическата власт
2) антикорупционното отделяне на корпоративните интереси от властта и политиката
Те не допускат раждане и съществуване на олигархия, едрият капитал да управлява държавата  и корпоративен политически модел, смятат ги за мащабна корупция и глави се пращат на гилотината.
 
Тези развити страни имат силно работещи правови държави, които пазят държавната сфера от корупция и създава  некорумпиран и непродажен политически елит. Силно действащата правова държава на тези страни е ликвидирала изцяло корупцията в държавната сфера.
За това там се счита за корупция и се наказва страшно по закона, ако лекар или медицински персонал поиска пари от теб. Да ти искат пари или да даваш пари от джоба си допълнително от определената клинична пътека, там се счита за израз на най- висока степен на корупция и медицинският работник  е обявен за държавен служител, и при откриване опит за корупция(приемане на пари от пациентите) веднага губи правата си да упражнява професията си, ще отнесе най-малко 200 000 евро глоба, 5 години затвор и никога повече да не работи в държавната сфера.

Веднага опонентите ми ще кажат „Ами и у нас НЕК-енергетиката е държавна, също и имаме държавно здравеопазване и образование!“. Да, но само на пръв поглед, в действителност е голямата измама, защото в България няма правова държава, която да спазва закона. Затова при липсата на правова държава държавната енергетика де факто е в ръцете на управляващата партия и нейната олигархия и при липса кой да следи за изпълнението на закона, партийните олигарси бъркат дълбоко в държавната хазна и изстискват всички печалби от нея за своите джобове, вместо да отиват за развитие на социалната сфера, както о в по-горе изброените развити европейски страни и демокрации. Не случайно става „опозиционната битка“ между двата най големи олигархични клана на БСП и ГЕРБ- битката се води предимно кой да вледеше най-важния сектор на икономиката- енергетиката, защото владеещ ли я -владееш и цялата икономика.
Не случайно стана и кражбата на века в КТБ, в която бяха откраднати 12 милиарда лева от бюджета на страната въртящ се в банката. Откраднаха ги олигарсите на най-големите партии БСП, ГЕРБ, ДПС без да им мигнат окото и сега борбите около банката продължават като борби между олигарсите- кой да изкупи последните държавни активи от българската икономика. И поради липса на правова държава, прокуратурата стояща под политическа шапка и изпълняваща политически поръчки не търси тези пари да ги върне, а се занимава с показни съдебни процеси на второстепенни фигури- бушони, без да търси главните крадци.
Това е така, защото олигархия управляват държавата ни в лицето на олигархичната двойка „ ББ и ЦБ“ на управляващата партия ГЕРБ- един от крадците на държавните пари в КТБ. Нима тази олигархия ще тръгне срещу себе си?
Още един факт свързан с КБ. Като стана кмет на София започна да прекарва държавните пари- глоби, винетки, здравни застраховки през Си Банка и за 3 години я направи първа и най- силна банка. После СиБанка заедно с Катарския фонд на принц Оман, който Доган докара, купиха мажоритарното мнозинство акции на Корпоративна банка и заел вече министър председателското място Борисов започна да прекарва останалите държавни пари в нея - бюджет , резерв -над 60 милиарда лева.

В западноевропейските държави държавните пари също се държат в частни банки, но те са задължени да платят 2:3 от печалбите си на държавата, той като въртят парите на данъкоплатците и техните силно работещи правови държава следят изпълнението на договорите с точката и запетайката. 
Борисов видя липсата на правова държава у нас и до сега вече 9 години не е показал наяве нито цент от печалбата на СиБанка и Корпоративна банка да е влязла в държавната хазна. Казват, че те са над 4 милиарда евро, но се „изгубиха“ в неизвестна посока, а и липсва правова държава у нас да ги потърси и вкара в държавната хазна. Странно, защо опозицията на ГЕРБ - БСП не търси изчезналите печалби на Корпоративна банка, нито споменава за тази най голяма далавера на века?

И всичко това става в България поради липсата на правова държава по подобие  и с правилата  на изброените по-горе европейски отличнички, 8 от които управляват ЕС.
В социалните държави от северна и средна Европа, които не упражняват модела на неолибералния капитализъм, има едно главно правило- проверка произхода и чистотата на капиталите въртящи се в бизнеса и партиите, по този начин тези страни се предпазват от мръсни капитали и мошеници-инвеститори, държат икономиката си чиста и имат некорумпиран политически елит. Поради липса на правова държава у нас и този закон, нашата управляваща олигархия отваря вратите на държавата ни да влизат и се изпират капиталите на всички световни мошеници под формата на приватизатори и концесионери, като по този начин експлоатират и ограбват българския народ.
А липсата на правова държава е причината малка 7 милионна България да има 300 партии в регистъра създадени с пари на едрия олигархичен капитал и управлявани от него, в същото време 80 милионна Германия със силно действаща правова държава има само 30 партии в регистъра.
Силната работещата правова държава на най -развитите европейски демокрации от северна и средна Европа, отрича корпоративния политически модел, на негово място поддържа друг политически модел- ИДЕЕН с партии носители на мощни градивни идеи за развитието на обществото, гонещи с идеите си членска маса и издържащи се само от членски внос, обединяващи и реализиращи във властта каузите на гражданските организации. Например шведската социалистическа партия до края на 90-те години събираше и реализираше във властта каузите на 68 000 граждански организации.

Горе дадох основните разлики между двата модела - на неолибералната държава на САЩ и на социалната на Европа, за да разберете, че обществения модел се изгражда върху икономическия модел. И да си обясните защо защо България след като прие американския икономически модел с плана Ран Ът не успя да развие нито демокрацията си, нито да изгради правовата държава и има настоящия крайно престъпен и корумпиран олигархен  политически  елит, покриващ се изцяло с бизнес елита на едрия капитал.

От всичко казано до тук възниква въпроса - Защо Луканов и Костов не избраха западноевропейския икономически и социален модел, а избраха американския ?
Отговорът съм го
писала по горе и дала на много места в моите публикации. 
Защото американците използваха именно липсата на правова държава в държавите от бившата комунистическа система, купиха последните елити на комунистическите партии като американските олигарси им осигуряваха частни банки да телят държавни гарантирани заеми и половината оставяха в техните джобове. А после ги накараха да внесат модела на американския неолиберален капитализъм и по този начин срутиха системата.
Да си спомним как Луканов и 9 души около него от Политбюро на ЦК на БКП направиха 9 милиарда долара външен държавен дълг на България между 1984-1989 г, като американските олигарси Сорос и Максуел им намираха банки откъдето да го теглят,а после той остана половината във външните им сметки и в джобовете на Сорос и Максуел. Така тези олигарси направиха своите богатства с ограбване външните дългове на страните от бившата комунистическа система. Помагаха им предимно последните елити на Комунистическите партииСега този наш дълг, както и направените от новопръкналата се олигархия след 1989 г нови дългове, без управляващите да питат българския народ с нито едно средство на демокрацията, ще се изплащат от няколко поколения българи - от внуците и правнуците и наложиха на народа ни ново олигархично мутренско робство.
В Европа американците успяха да внесат модела  на неолибералния капитализъм само там, където нямаше правови държави или там, където слабо работещи такива. Първо успяха да го внесат в бившата комунистическа система, където нямаше въобще както демокрация, така и не бе родена правова държана и с него срутиха системата.
После го внесоха в страните от южна Европа- Гърция, Италия, Испания, Португалия, където  правовите им държави не работеха добре. Тези страни, за разлика от страните от северна и средна Европа, по късно от тях ,едва в 70-те години, тръгнаха по пътя на демокрацията, когато паднаха военни режими в Гърция и Португалия и фашисткия режим на Франко в Испания.
Италия, макар да развива демокрацията си от
II Световна война до сега е изключение, понеже нейната демокрация по-бавно се е развивала спъвана от традиционната вършееща 2 столетия икономическа мафия, забавяща реформите и изграждането на правова държава. 
Нискоразвитата демокрация на страните от южна Европа правеше правовата им държава да не работи добре и тези страни пропуснаха навлизането на неолибералния капитализъм, който нанесе големи щети на социалните им държави. Затова тези народи първи се вдигнаха на борба срещу него, като родиха новите леви политически сили на Европа за борба срещу неолибералния капитализъм- СИРИЗА в Гърция, „Движение 5 звезди“( Чинкуе стеле ) в Италия, ПОДЕМОС в Испания...
Развитите европейски социални държави от северна и средна Европа не пропуснаха неолиберализма да навлезе и унищожи тяхната социална държава. Силно работещите им правови държави под върховенството на закона, спряха неолиберализма на границите си и тези държави запазиха икономическия си и социален модел непроменен.

В бившата комунистическа система народите продължават да спят без никакво противодействие срещу неолибералния капитализъм.

Единствена искра в бившата комунистическа система е в България с нашата „Идея за България“, изследвала и направила наука за неолиберални капитализъм и неговия антипод- социалната/правоваевропейска държава, намерила решенията и новите инструменти за борба с неолиберализма  с правовата държава на най-развитите европейски страни от северна и средна Европа

Но идеята за борба с неолибералния капитализъм и ликвидиранена създадената от него олигархия все още слабо се осъзнава от българското общество, покрито с дебела олигархична пелена, постлана от руската олигархия, станала създателят на българската олигархия от самото начало с комунистически връзки, свързана като свинските черва с нея, с водещата роля на по-силната-руска олигархия и бетонирвана от авторитарния олигархичен режим на първия олигарх на Русия- Путин, който използва останалия след 1989 г. да управлява  комунистически елит ,  славянските връзки, общата азбука ,близки езици и православието да бетонирва модела на неолибералния капитализъм у нас.

Разликите между двата световни обществени и държавни модела- неолибералната държава на САЩ и социалната/правова държава на Европа, се дължи единствено на разликата в демократичния им модел. В САЩ действа „представителната( фалшива) демокрация“ със слабо работеща правова държава, а в Европа- „реалната демокрация“ със силно работеща правова държава, която я прави стояща 10 стъпала над представителната на САЩ и считаща се най-развит демократичен модел в света. Реалната демокрация на Европа направи „нивото на демокрация“ от 68 години единствения фактор за растеж и прогрес и го свърза право пропорционално със силата на правовата държава. Колкото правовата държава работи по-добре, толкова и нивото на демокрация по-високо, икономиката се развива с бързи темпове и в правилна посока за благото на целокупното общество, създава нови работни места, пълни джоба на голямата средна класа, вдига стандарта и създава благосъстояние на хората, прави обществото по-богато.

Как едрия олигархичен (нео)либерален капитал управлява САЩ и децата му Русия и България
Моделът на неолибералния капитализъм си има специфична държавно- управленческа структура с главен управляващ- едрия частен финансов олигархичен капитал. В САЩ управляващият корпоративен кръг с център Федералния резерв съставен от частни банки в симбиоза с едрите частни застрахователни дружества, нефтени и корпорации за производство на оръжие. Те финансират политиците на двете партии „републиканци“ и „демократи“ ,  управляват ги и определят тяхната външна и вътрешна политика, а когато партията е на власт, управляват и държавата. 
В Русия местото на едрите частни корпорации и банки са заели олигарсите произлезли от последния елит на КПСС и номинирани лично от Путин, поделили помежду си цялата държава, държащи цялата икономика, източниците и финансова система на държавата, под авторитарния режим на първия олигарх и неолиберал- Путин- вносител и бетониращ неолибералния капитализъм в Русия. 
За щастие, в България нямаме авторитарен режим на един човек като в Русия, макар Борисов да се опитва упражнява  авторитарно управление, знаейки много добре, че никой в ЕС няма да му позволи това.
В България имаме олигархична диктатура на трите най-силни олигархични клана на партиите БСП ,ГЕРБ( с олигархичната двойка ББ и ЦБ) и ДПС( със склада си Пеевски), създадени с начални капитали дадени им от БСП(регистрирана от последния елит на БКП около Луканов), чиито олигарси се бият помежду за повече политическа власт, която дава възможност техните фирми да се добират до обществените поръчки, топлите места в държавната администрация, държавните пари въртени в двете банки КТБ и СиБанка и да ги крадат за своите джобове. 
БСП , макар да е вече без електорат, нейните олигарси продължават да владеят цялата икономика на държавата. ГЕРБ в двете управления на Борисов се превърна във финансова олигархия, държаща всички финанси на държавата в двете си банки- СиБанка и КТБ, а СИБанка в симбиоза с двата корпоративни кръга „Мултигруп“ и „Капитал“ стана водещия неолиберален олигархичен клан. 
ДПС хитро успя да използва дългогодишното слугуване на майка си БСП, за да натрупа капитали и стане третия по сила олигархичен клан, като крие своите капитали зад поставеното си лице Пеевски. 
Синият олигархичен клан на СДС, появил се на бял свят също с начални капитали на БСП и като нейна „опозиция“, под мъдрото ръководство на патрона си Костов е вече далеч морално и материално изостанал ( амотризиран) от първите три, поради дългото си неучастие във властта и за това влезе в първото правителство на Борисов с една цел- неговите огладнели олигарси да получат пай от олигархичната трапеза на Борисов. 
НДСВ е четвъртия олигархичен клан, който се върти около крадените държавни имоти на стойност над 500 милиона на своя единствен олигарх- Симеон Кобурготски, но в партията станаха големи брожения и отцепвания поради нежеланието на Кобурготски да отдели трохи от своята олигархична трапеза за верните си хора, за това и те го изоставиха и се разбягаха като мишки от потъващия кораб. 
Другите две партии в парламента- НФСБ и АТАКА, с ръководители- продукти на Мултигруп, не служат за нищо освен за слуги на по големите, за трохи от техните олигархични трапези. 
Същото слугинажно положение е със останалите 300 малки партии в партийния регистър, създадени с начални капитали на по-големите олигархични партии и под тяхната диригентска палка.
Известна е стратегията на БСП, която виждайки своята немощ останала без електорат, да ражда нови и нови малки партии, които пуска в изборите с много патриотични програми, за да разсейват гласовете на българите и не позволят обединението им, а тя -Партията да се скрие зад някоя от влезлите в НС и да продължи да управлява задкулисно.
Последните две малки партии на БСП са партията на Бареков, създадена с капитал на БСПарския олигарх Ковачки и партията на Велизар Енчев създавана с капитали на смесената руско-българска олигархия на БСП, обявяваща се за „новата СИРИЗА“ с една цел- Българският народ да не успее да създаде своята истинска СИРИЗА.

Какво трябва да се направи, за да се минимизират щетите от плана Ран Ът?

Единственият и правилен път е борба с неолибералния капитализъм. Но този път трябва бъде ПОЛИТИЧЕСКИ, а не икономически, защото неолибералния капитализъм не е проста икономическа доктрина, а мощна реакционна и ретроградна идеология, влияеща върху всички сфери на живота, рушаща цивилизационните основи на общество и тотално променяща ценностната система на обществото по ретроградни пътища. Икономическите реформи не трябва да са водещи, а следствие на политическите реформи.

В тази борба българският народ трябва да възприеме и внедри развития опит на ЕвропаНие трябва да се учим от южноевропейските народи, които са по -напред от нас и въвеждаме техните начини на борба, като създадем по подобие на техните своя антинеолиберална ( антиолигархична партия), която използва тяхната стратегия за борба и извърши пълна смяна на неолибералната система с тази на европейската социална държава по модела на най-развитите европейски социални държави от северна и средна Европа. Това ще стане като се възприеме техния социален и демократичен модел с първо възприемане на принципите на техния идеал - реалната демокрация и правните норми на създадената върху принципите на реалната демокрация и правова държава. 
Като първа стъпка е изграждане на правова държава в България с въвеждане правилата на правовите държави на най-развитите европейски държави. Правовата държава по естествен начин ще изтръгне парите на държавата от ръцете на олигархията и  ликвидира,  ще извърши ново справедливо преразпределение на собствеността в икономиката и ще построи социална държава. От своя страна социалната държава ще ликвидира завинаги мизерията и бедността и ще отвори хоризонти за бързия материален просперитет на целия български народ, за възможно най-кратко време да достигнем нивото на най-развитите европейски страни.
Това може да стане само по законодателен път в Парламента ни, от нов тип партия-антинеолиберална лява партия, бореща се срещу неолибералния капитализъм, наричана „партията на народа“, на 99% част от обществото, която сега няма политическо представителство нито вън нито вътре в обществото. Българският избирател трябва да обедини вота си под нейния идеал „ за реална демокрация, правова и социална държава“ и да вкара партията си в Парламента с голямо мнозинство, а тя със свое законодателно мнозинство и самостоятелно правителство ще приеме нужните реформи за смяна на системата.
За смяна на системата трябва да се започне с напълно нова конституция и нова избирателна система.
В новата конституция трябва да се заложени принципите на европейската реална демокрация и правова държава, които тотално липсват в сегашната българска конституция направена 1990 г. с комунистическото мислене на своите създатели и мисленето на старата тоталитарна комунистическа държава. Именно конституцията от 1990 г. по която се движи целия преход, стана причина да не се развие демокрацията, нито да се изгради правова държава, да се отворят вратите на държавата за навлизане на неолибералния капитализъм и унищожаване на социалната държава, за разграбването на държавната собственост, раждането на олигархия и целия мутренски бандитски преход.
Новата избирателна система с пълна деполитизация по примера на развитите европейски демокрации, ще даде възможност българския народ да избере своите нови политици от които да излезе новия непродажен и неподкупен политически елит на България.

Приемаме на нова конституция и нова избирателна система не може да стане с настоящия пълнеж на парламента ни. Настоящия пълнеж трябва да бъде изкаран от там и лустриран за донесената четвърта национална катастрофа на България. На негово място в Народното събрание трябва да влезе партията на народа с голямо мнозинство, като остави старите партии малцинство в него, по този начин им отнеме властта и след това може лесно да ги лустрира. Партията на народа със свое законодателно мнозинство и формите на пряката демокрация- референдумите да приеме новата конституция и нова избирателната система.

2015- 2018  е върха на социалната революция в Европа като продължение на Френската революция. Антинеолибералните партии започнаха за захващат властта с голямо мнозинство. Първа бе партия  СИРИЗА на гръцкия народ спечелила с мнозинство изборите и сега управлява със самостоятелно правителство.

В Испания  антинеолиберлната партия "Подемос" влезе в парламента и нанесе смъртоносен удар на  монолитното до тогава неолиберално политическо пространство на Испания .
Партията на Бепе Грило "Чинкуе стеле" в Италия с 15 милионата си членска маса( колкото половината италиански избиратели) клатеше  Италия  цели 5 години и сега 2018 година победи с мнозинство и състави самостояятелно правителство.

Българският народ въобще си няма представа какво става сега в Европа, защото няма кой да му каже за това, нито да му разкаже за системата на неолибералния капитализъм, в която живее последните 30 години. Той трябва да научи за тези процеси от своята интелигенция, тъй като интелигенцията е водещата му сила, както е водещата сила във всяка общество. Тя трябва да му посочи ясния път напред.
Но българският народ няма интелигенцията сега, тя бе унищожена в 70 години непрекъснато управление на комунистите- и физически и с промиване мозъка с лицемерните и реакционни комунистически идеологеми, в изолираната от Европа комунистическа система, и оставена без разбиране за демокрация и правова държава. 
Също и Русия няма интелигенция, там умните хора са избивани в 100 години деспотични тоталитарни и тиранични режими. Сегашната 
руска интелигенция, която макар да има отлични специалисти, продължава да е обременена с идеологемите на 100 годишния комунизъм в Русия и да не разбира истината за своето олигархично настояще, нито да търси пътища и начини за смяна на неолибералната система.

След като внесоха системата на неолибералния капитализъм с плана „Ран Ът“, комунистите станаха пребоядисаните за 1 нощ политически носители на новата система, по този начин останаха да управляват държавата със старото комунистическо мислене и поведение и не са спрели да ни управляват цели 70 години.

БСП и нейните неолиберални партийни отрочета заедно с американското "Отворено общество" продължават вече 25 години да държат цялата власт в държавата, науката, хуманитарното образованието, медиите, интелигенцията и по този начин не позволяват да се роди нова европейски мислеща интелигенция разучила и приложила европейския развит опит и показваща европейски пътища напред. 
В образованието  
съзнателно не се изучава неолибералния капитализъм и европейската социална държава, не се гради наука за тях, спира се всякаква информация за живота в развита Европа и как работи нейния демократичен модел -реалната демокрация и правовата държава, а се изучават само "неолиберални ценности".  Пример е новия ТВ канал "Блумбърг", в който шетат икономисти на руския RT-ТВ канал"България он ейър"предаващ на български" и които нищо повече не пропагандират освен "американски икономически неолиберални ценности" за гонене миража на парите и бързото забогатяване.
Така държат
народа ни невеж, в пълен мрак, духовно изостанал с 50 години от Европа  без познание за европейските демократични ценности, 
превърнали го в овче стадо лесно за контролиране и водене!

Преди 1989 г комунистите със своята идеологическа система бяха изолирали България от Европа и пратили в Азия под мишницата на Сталин, Европа бе наричана „гнилия капитализъм“. Това положение продължи и след 1989 г, когато комунистите продължаха да управляват в нова система -неолибералната, под диригентската палка на "Отворено общество" и продължиха да държат България откъсната от
Европа, този път вместо в Азия и 17-тата република на СССР, ни пратиха в Америка и ни направиха 51-вия американски щат.

Единствено за неолиберализма и социалната европейска държава ще прочетете в нашия сайт. Аз съм работила 9 години да създам две науки- за неолибералния капитализъм и социалната европейската държава и ги пропагандирам чрез гражданската организация „Идея за България“. Имаме открити две рубрики за тях- НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ и СОЦИАЛНА/ПРАВОВА ДЪРЖАВА
За Плана „Ран Ът“ написах още 2010 г специален материал със заглавие натиснете >>>: " От плана Ран Ът през Маршал, олигархията БСП до европейската реална демокрация" като продължение на материала на Георги Тамбуев, в който за първи път разказах на българския народ за неолиберализма.


Автор Дора Апостолова
Материал на ДРД "Идея за България"
Първа публикация  28 юли 2014 г.
Първа актуализизация  12 април 2015 г.
Последна актуализация  20.6. 2018г.

Добавете коментар


Коментари   
+1 # ОТГ: Прилаган ли е у нас Плана Ран Ът и как да се минимизират щетите от него?Симеон 13-07-2015 00:05
Напълно съгласен! 
Отговор | Цитиране | Цитиране
+1 # ОТГ: Прилаган ли е у нас Плана Ран Ът ?Илия Троянов 11-06-2015 17:10
Ако не изметем живковистите, повярвали в религията за свободните пазари, след 10 години ще сме като Гърция. С ОГРОМЕН ДЪЛГ. Бразилската олигархия - капиталистическата върхушка, също се разправяше със синдикати и леви движения с помоща на ЦРУ и САЩ. Но ЦРУ и САЩ не просто мразят синдикализмът и правата на човекът, не, те мислят за пари. И когато ЦРУ и американската олигархия, почнаха да отнемат икономическият ресурс и да източват финансовият ресурс на Бразилия, те олигархията им -капиталистическата върхушка, сложиха леви на власт. Руската олигархия - капиталистическата върхушка пък сложи Путин. уНГАРЦИТЕ СЛОЖИХА оРБАН. Марксизъмът е политическата система на научният принцип. Тези които превърнаха марксизмът в религия, днес превърнаха идеята за свободни пазари - в религия. КВИ СДСта кви сини?? Умните са марксисти, това са научни идеи, а науката става все по-точна и реална. Науката е Истината. И истината ще ви направи свободни.


Мао твърди, че новата буржоазия е партийната върхушка. И от страх от марксизмът, соц елитът уплашен от събитията в Китай и Чехословакия, сменят конституцията и затягат олигархичната си диктатура, с намерения да убият социализмът и марксизмът. На партийците им е трудно да управляват добре държавата и предприятията, като назначават не кадърните, а децата си на държавни и директорски постове. Но жрицата на капитализма и егоизмът Айн Ранд, казва че егоизмът ще те направи кадърен. И ПАРТИЙЦИТЕ ВДЪХНОВЕНИ ОТ АЙН РАНД, И ЧРЕЗ ПРИВАТИЗАЦИЯ СТАНАХА ЕГОИСТИЧНИ СОБСТВЕНИЦИ НА ЛИЧНИ ФИРМИ И ЗАВОДИ. Калин Манолов е син на шефът на живковото строителство, а днес е директор на Айн Ранд обществото в България.


Във филмът "СТЕНАТА" 1884г., живковистите казват, че социализмът е изрод, както и във филмът "Вчера" - които се разказва за Тодор Живков - директор, за Луканов, Бриго Аспарухов - другите от бъдещият елит който ще срине социализмът. www.youtube.com/watch?v=qeCibI5kVQs
- Тодор Живков казва че социализмът е изрод, и че без капитализъм не може да се върви напред. Обещава платена медицина, пазар на трудът и конкуренция. Във филмът "Стената"-1984г., се описва, че социализмът е изрод. Филмът не е забраняван, а поръчан от елитът. - www.youtube.com/watch?v=z5ZJpQCaZnY

chetohche.blog.bg/.../...
Отговор | Цитиране | Цитиране

Реклами от Google