Joomla Templates Mobile by About Justhost

KarikaturaPutinMedvedev
В статията си  «Федоровский синдром-2» или «Россию будут освобождать от оккупации казаки. Засланные» авторът и икономист Кирилл Мямлин  цитира думите на бившия  съветник на Путин -Евгений Федоров , който казва -"Русия е окупирана от САЩ страна" и дава факти за това:
"Русия е окупирана страна. Ежегодно ние плащаме данък в хазната на САЩ - около 200-300 милиарда долара, което е равно на всичките събирани данъци в Русия. Целият частен бизнес в Русия, освен малкия и средния, е длъжен да се регистрира в чужбина, и това правило е установено от американците още през 90-тте години. Централната банка на Русия е отделена от държавата и е подчинен на Ню-Йоркската съдебна юрисдикция. Т.е. Руската Централна Банка може да се съди с руското правителство, в Ню Йорк. Всичките партии са създадени и се издържат от "дарения", а уставите им са измислени от американците. Американските съветници 1991 г. подбираха бъдещите олигарси и им раздаваха съветско имущество, при определени условия. Властта се контролира чрез механизмите на корупцията. Американците ни забраниха да се борим с нея. За 20 години руските елити станаха американски. Реално, Русия я управляват неруски елити. Нашата държавна система работи за държава, под името САЩ. От тях е създадена и за тях работи...." казва Федоров.

Дори можете да го чуете лично от  устата на Евгени Федоров в този видеоклип https://www.youtube.com/watch?v=a1xGE6zsLPo

Евгений Федоров е напълно прав. В Русия след 1985 г. бе вкаран нов обществен и икономически модел- "АМЕРИКАНСКИЯ НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ". Вкара го последния елит на КПСС -Горбачов и наследника му Елцин с американския план "Дълес", направен по същия начин като бе направен и за България американския план "Ран Ът". 
А назначения от Елцин - Путин го бетонира и стана неговия най-голям покровител.

Що е то неолиберализъм?
Неолиберализмът в неговия американски вариант се роди пред 70-те години в Чикагската икономическа школа на неолиберала икономист Милтън Фридман.
Той бе наложен с политическа акт за държавен модел при управлението на Рейгън и със специална политика Реъгън го разпространи по света, като с него успя да срине комунистическата система в източна Европа и СССР.

Американският неолиберализъм е последната фаза на капитализма, в която ние живеем сега и е известен с още имена- "корпоративен капитализъм", "монетарен олигархизъм", "финансов капитализъм", "глобализъм","олигархичен капитализъм".... Той има за главен бог- долара и парите и кара хората да обслужват парите. Неолиберализмът се различава от действалия преди него капитализъм, описан в "Капитала" на Маркс с нови черти:
(1)Глобален пазар движещ  капиталите  стихийно без правила и национални рамки, с отричане на националната държава. При глобалния пазар печели най-силната икономика, която стои в края на веригата и обира лаврите. За сега такава остава САЩ, която благодарение на неолиберлизма и въведеното от него правило да печата пари на поразия, държи изкуствено долара на пиедестала на първа световна разменна валута и прибира в свои банки парите на по-слабите икономики
(2)Оформяне на финансово-корпоративна олигархия от частни банки заобиколени от едри корпорации, които концентират в ръцете си обществения продукт и средствата за производство и ликвидират средната класа на социалната държава.
(2)Игнорира постигнатата от социалната държава "реална демокрация“ и я заробва.

Неолибералната логика  е: "Държавата е лош стопанин и не в състояние да поддържа услугите, те трябва да бъдат приватизирани, частни банки няма да оцелеят без "парите" на данъкоплатците.”

KarikaturaRossiaTorta
Когато американският неолиберализъм навлезе в Русия, тя беше 11 пъти по слаба икономика от САЩ и глобалният пазар на неолиберализма вкара руската икономика в ръцете на по силната американска икономика. Неолиерализмът превърна Русия в пълно подобие на САЩ, роди олигархия и политическа мафия, а глобалния пазар на неолиберализма свърза капиталите на двете олигархии и отвори за САЩ вратите на Русия за добиране по-лесно, по търлъци и "мирен път", до руските природни източници.
От друга страна глобалния пазар отвори вратите на Русия за руските олигарси да изнасят капиталите си за по-сигурно в американски офшорни банкови протекторати( данъчни убеижща), по този начин руските капитали пълнят хазната на САЩ.

Вкарването на неолибералния икономически и обществен модел от САЩ в страните стана нова стратегия на външната политика на САЩ в последните 30 години. Вместо да прави войни за да завладяна националните богатства на народите, САЩ вече покоряват народите по „мирен път“ като вкарват неолибералния си икономически и обществен модел чрез продажните и корумпирани до зъби техни политически елити и ги правят свое подобие, послушни марионетки в техни ръце, така безпрепятствено да им нареждат правителствата и им прибират парите и националните богатства.

Силния мирис на пари, който неолиберализма излъчва, подкупи последните елити на Комунистическите партии на Русия и източноевропейските страни и те го внесоха в страните си без да питат народите си, както бяха свикнали -тоталитарно да се разпореждат със съдбата на народите си без грам демокрация.

Защо комунистите се залюбиха с неолиберализма?
Защото и двете системи- "комунизма" и "неолиберализма" еднакво отричат демокрацията. Специално неолиберализма не е само икономическа доктрина, а реакционна и ретроградна ИДЕОЛОГИЯ, която обхваща всички сфери на живота и формира по друг начин ценностната система на човека, ще я разберете от документалния филм на канадеца Рашар Бруйет, където са интервюирани най -големите мислители на нашето време "ОБСАДА.Неолиберализмът заробва демокрацията".
Филмът е български превод
http://www.youtube.com/watch?v=ITSfS4fX3AA&feature=player_embedded

След 30 години вършене в Европа и света неолиберализмът нанесе огромни опустошения и сега човечеството го отъждествява с "фашизма".
От друга страна, като вид тоталитарна система отричаща демокрацията, неолиберализмът се отъждествява с комунизма.
А българите имат една книга с автор Жельо Желев, където "комунизмът" се идентифицира с фашизма " и там спокойно "фашизма" може да се замени с "неолиберализма" или направо да се напише: фашизъм =неолиберализъм= комунизъм.

Путин е бетонирал неолиберализма в Русия, създател и поддръжник е на уродливото явление ОЛИГАРХИЯ в Русия. Сега тази олигархия разпродава Русия като носна кърпичка.
Путин е установил едноличен авторитарен режим без грам демокрация с огромна корупция по всички етажи на властта и е спрял демократичното развитие на Русия. Политиката му за противопоставяне със САЩ е лъжлива, с мисленето на старата съветска политика, на която и трябва като време ОНО да има ВРАГ и да се противопоставя на някого. Дори и идеология му бе създадена от личния му идеолог Владимир Сурков-сега станал най-влиятелната личност в Кремъл след Путин и наречена "за силната държавност" сиреч "за силния ръководител"- Сталин , Мусолиин, Хитлер и прочее...

Путин и двойникът му Медведев без виждане за икономически и социален модел безразборно приватизират руската икономика за 1 рубла и я хвърлят в частни ръце на подбрани от тях олигарси, като ги нареждат в кръг около себе си, в който те са в центъра и размахват диригентската палка. Така за 1 рубла се раздават националните богатства на руския народ и се изработват за 1 петилетка олигарси с несметни лични богатства, смъкнати от гърба на руския народ. На Русия природните богатства са проформа държавна собственост, двойката Путин и Медведев ги раздава на владеене и експлоатация на олигарсите, те плащат само 13% данък и останалите 87 % от печалбата прибират за себе си и изнасят в американски банки. Олигарсите чрез двойката Путин-Медведев държат и политическата власт, която им дава възможност да прибират половината от обществения продукт и средствата за производство в своите джобове и да държат руския народ с ниски доходи, неподхождащи за най-богатата на природни източници в света Русия. В тази симбиоза власт и едри корпорации се вижда и мащабната корупция с ограбване на обществото от липсата на правова държава в Русия, дори и наченки на такава няма там,
както и отказа на Русия да гради социално справедливо общество. Точно неолиберализмът върна Русия в епохата на феодализма от 16 век, по думите на големия руски интелигент Андрей Кончаловски.

Същото е и поведение на САЩ, който вследствие на неолиберализма е станал копие на стария СССР и както писа в. "Вашингтон пост":"Нашите две партии "републиканци" и "демократи" все повече са заприличали на една партия като бившата КПСС и се различават само по корпорацията, която ги е яхнала и определя политиката на партията, а когато партията е управляваща - корпорацията определя и политиката на държавата ни".


Същевременно двете страни САЩ и Русия си приличат като двете капки вода, те имат еднакъв държавен и социален неолиберален олигархичен модел. Противопоставянето между тях вече не е на идеологическа основа, а на политико-икономическа основа- двете страни са най-големите производители и износители на оръжие и на външния пазар се конкуренти, олигархическите им корпорации водят борби помежду си за нови оръжейни и енергийни пазари и запазване на старите . Такова е "противопоставянето" между Русия и САЩ в "конфликта Сирия".


Но Путин е производен на старият комунистически елит и съветска политика "да имаш непременно враг", макар врагът не е "идеологически" както времето на Хрусчов и Брежнев, а само икономически конкурент.

Руската интелигенция вече се усети и преди време четох един прекрасен памфлет на руски, където Путин бе сравнен с Ердоган-" Неужели Эрдоган разлюбил Путина?"
http://echo.msk.ru/blog/georgy_mirsky/939901-echo/#comments
По времето на Путин Русия нищо не постигна. Тя е с напълно разрушена от неолиберализма икономика, без производства, изнася само източници и 75% от БВП на Русия се съставя от износ на източници. Страната с най-големите природни източници в света достигна след 30 години "перестройка" до 600 евро средна заплата( само за района на Петербург и Москва) и 100 евро пенсия.

Аналогично е положението в България. Последният елит на БКП- ядрото около Луканов, който беше в тесни връзки с последния елит на КПСС около Горбачов, внесе в България неолиберлизма с американския план „Ран Ът“, поръчан от Луканов-БСП в американската търговска камара и приет в Българския парламент с гласовете на двете партии БСП и СДС. Този план, макар да беше американски, започна по руския модел да произвежда у нас олигарси и всяко продадено на Русия важно предприятие от стратегически отрасъл продадено на Русия започна да произвежда на българска територия олигарси по подобие на руските. Българската олигархия от самото си начало със стари комунистически връзки смеси капиталисте си с тези на руските олигарси и вторите като по-силните започнаха да теглят българските пари, заедно с националните богатства на България и да пълнят в свое банки, а след това ги отнасяха в американски банкови райски кътчета. Така най-силната икономика САЩ прибира парите на Русия и България като пълни с тях не само гушите на частните американски банки, но и държавната хазна на САЩ.
Пример е продадения „Нефтохим“ през управлението на СДС-Костов на руската държавна фирма Лукойл. Веднага Путин назначи по стара комунистическа връзка нашия правешки селянин В. Златев за директор на българския Лукойл и го направи за 13 години освен неотменим директор на Лукойл, но и олигарх с лично богатство над 500 милиона, което той направи с определяне еднолично цените на горивата и дране на кожите на българските данъкоплатци. Най-страшното е, че българският Лукойл се превърна в частен монополист и определящ насоките на развитие на цялата българската икономика.


В същото време, когато в Русия и бившия комунистически лагер се внесе неолиберализма, 8-те най развити социални държави от северна и средна Европа -Швеция, Финландия, Норвегия Дания, Холандия, Германия, Австрия и Швейцария не допуснаха неолиберализма да навлезе и разруши техните икономики. Неолиберлизмът бе спрян на границата им от тяхната силно действаща правова държава, която не допусна да бъде унищожена социалната държава, тя бе запазена и развивана до днешен днешен. Тези 8 държави, считащи се за най-развитите социални и правова държави в света, силно работещата им правова държава е орязала ръцете на елита да краде обществения продукт и не допусна корупция по върховете въобще. Тя не допуска и раждането на олигархия, нито капиталите да управляват държавата. Общественият продукт, който се граби от олигархията в Русия и у нас, там отива изцяло в държавни хазни за развитие на икономиката и социалната сфера. Крайно различният от неолиберализма справедлив социален и обществен модел на тези европейски страни, градящ социално справедливо общество без корупция с много демокрация и то реална, постигна огромни просперитети за обществата си, тези страни достигнаха и надминаха САЩ по БВП и жизнен стандарт.
Пример е малки страни като Финландия
( 5,200 милиона население), която беше допреди 30 години най-бедната страни в Европа и много по-бедна от България( без природни източници и без плодородната земя на България с камениста и студена почва.) за последните 25 години пред очите ми си вдигна 12 пъти БВП, от 10 милиарда долара 1985 г. и 400 долара средна заплата, на 250 милиарда евро БВП през 2011 г., средна заплата над 3 000 евро и от най бедна се превърна от най-бедната в една от в най -богатите страна в Европа и света. Успехът на "финландското чудо" е реалната демокрация, родила силно работеща правова държава.

Да дадем друг пример с Норвегия,
която е също така високоразвита социална и правова държава като Финландия. Норвегия  е открила нефт и го разработва от 30 години, тя е е изградила "национален социален фонд" пълнещ се от постъпленията, идващи от националното си богатство -нефта. Норвегия няма олигархия като България( и Русия), която да експлоатира националните богатства. Норвежкия нефт е държавна собственост. Норвегия е ликвидирала изцяло корупцията по всички етажи на властта, силната секира на норвежката правова държава не позволява на политиците им да крадат нито цент от обществения продукт, всеки цент от печалбата отива в държавната хазна и увеличава стандарта на норвежците, те вече имат 4000 евро средна заплата и 2200 евро социален минимум, а остатъците се трупат в Норвежка централна банка в този "Национален социален фонд" за социалната защита на бъдещите поколения. Понеже норвежците добре знаят, че нефтът е на изчерпване до 10 -максимум 20 години и са си направили добре сметката, като са създали този фонд и там са натрупани резерви колкото БВП на САЩ за 5 поколения норвежци. Но тази "сметка" на Норвегия се прави единствено в полза благоденствието на целокупното общество, а не за елита и олигархия.
А страната с най -големите богаства в света-Русия, за 30 години"перестройка" достигна само 1/10 от доходите на норвежците.


Неолиберализмът може да се изгони от Русия и Путин да бъде свален, само със срещуположна много градивна и прогресивна идеология на нов тип ляв политически субект, която да го победи по политико-законодателен път. А такава идеология сега може да стане само "европейската социална/правова държава"( welfare state), която е пълен антипод на американската неолиберална държава и вместо парите, има за главен бог ЧОВЕКА и е направила обратното- парите обслужват човека. Тя сега е представена най-добре в 8-те страни от северна и средна Европа-Швеция, Финландия, Норвегия, Дания, Холандия, Германия, Австрия и Швейцария, които
"победиха" капитализма и построиха "развития социализъм" и реализираха напълно "Капиталът" на Карл Маркс,  премахна се изцяло експлоатацията на труда, несправедливото разделение на обществения продукт и средствата за производство, социалното неравенство, смени се старото класове деление на обществото на пролетариат и капиталисти, на мястото на пролетаризацията се сложи голямата средна класа и я направи управляваща класа. Социалната държава създаде в себе си и правова държава и свой модел демокрация "реалната демокрация" с основни принципи: народовластие; антикорупция и правото със силно действие на върховенството на закона; работа и действие единствено в името на обществените и държавни интереси; деполитизация и професионализъм, социалност и справедливост; солидарност и взаимопомощ; екологичност и прозрачност, вградени в правота и социална същност на държавата. Правотата държава спира всякаква корупция в обществото и възможността да се роди олигархия, капиталите и корпорациите да управляват партията и държавата.
Европейската социална държава е най-високия етап в развитието на човечеството, тя издържа кризата тръгнала и разпространила се от (нео)либерален САЩ и показа своята жизнеустойчивост и дълбока хуманна същност.

Но да се намери противодействаща идеология е работа на руската интелигенция, защото интелигенцията е водеща сила в във всяко общество. 
В Русия( както и България) сега няма интелигенция да роди срещуположна идеология- нещо като нов обществен идеал, той да стане идеология на нов политически субект, който да завоюва душите и сърцата на избирателите и техния доброволен вот да вкара тази партия с МНОЗИНСТВО в Парламента и там тя да извърши своите дълбоки реформи и  смени порочната неолиберална система от прехода. 

Тази интелигенция трябва добре да познава опита на европейската социална /правова държава, нейните правила , т.е да бъде "европейски образована и възпитана интелигенция."
Огромното нещастие на Русия( както и България) сега е, че нямат такава европейски възпитана и образована интелигенция и няма кой да роди нужната противопоставяща се на неолиберализма идеология.
За това и всички протести за сваляне на Путин остават стихийни, безцелни, рахитични и завършват с неуспех.
И всички протести в България също завършват с неуспех.
Съществуващата сега руска интелигенция е изцяло унищожена от идеологиите на комунизма и неолиберализма и е разделена на два лагера: 
1) една част зомбирана с старите комунистически идеологеми, 
2) друга част зомбирана в новите неолиберални идеологеми. 

Същото е положението с интелигенцията в България. След 23 години "демократичен преход" България продължава да има интелигенция зомбирана с идеологемите на старата комунистическа идеология за "силната личност -ръководител" и възвеличава Путин. Тя не вижда разликата между Русия 1878 г и Русия 2012 г. и продължава да бъде като оно време "русофил" и дори да вярва в "дядо Иван" , че той ще ни освободи отново, този път от "новото олигархично робство".
Какъв парадокс?! Та "дядо Иван" е сега сам е пълен до козирката с олигарси ?

В Русия (и България) сега липсва европейски образована интелигенция, възпитана в идеалите на съвременната европейската правова и социална държава , да познава нейния развит европейски опит и демокрация , да го донесе в Русия( и България) и образова народа си с него.
И това считам за голямо нещастие.

Автор Дора Апостолова
18 януари 2013 г., актуализиран на 16 април 2014 г.

Повече за автора в неговия БЛОГ
Авторски материал на "Идея за България"

Добавете коментар


Реклами от Google