Joomla Templates Mobile by About Justhost

Карикатура на американския карикатурист Майк Лукович(Mike Luckovich)
Много често се повтаря думата  “глобализация“ без да разбиране. Глобализацията е главна черта на новия тип капитализъм, който  е покрил света от 30 години насам- “неолиберализма“, познат с още с други имена- "глобализъм",“олигархичен", "финансов", "корпоративен капитализъм"“. 

Негов главен бог e парите и при него "хората обслужват парите". Той е не само икономическа доктрина, а мощна ретроградна и реакционна идеология, обхващаща всички сфери на живота и формираща по друг начин ценностната система на индивида и обществото. Неолиберализмът е родител в Русия и у нас на явлението „олигархия“.
Неолиберални държави са САЩ- считащ се за меката на неолиберализма, понеже той от там тръгна през 70-те години и се разпространи по целия свят; неговият пудел Англия; Русия-прихвана неолиберализма с любовта между Горби и Рейгън ; отчасти Китай; и всички страни в от бившата комунистическа система в източна Европа, понеже там Горби наложи неолиберализма чрез техните единствени партии-Комунистическите.

Западна Европа има друга обществена система - „социална държава“( welfare state), която коренно се различава от неолибералната, както и капитализма им. Социалната държава строи „социализиран капитализъм“, който е най -високоразвития модел капитализъм в света, наричат го “капитализмът с човешко лице“, където няма и не се допуска олигархия, с голяма управляваща средна класа заемаща 75-85% от обществото и социално справедливо общество.
Докато неолибералният капитализъм върна човечеството в първоначалната хищническа форма на капитализма с раждането на финансово-корпоративна олигархия, захващаща цялата власт в държавата.
В днешно време не е нужно да водиш войни, за да завоюваш някоя държава, достатъчно е да я направиш свое обществено копие.
За това САЩ в Европа е престанал да води войни, а завзема страните като налага обществения си неолиберален модел и така мирно, тихо, по терлици, се е добира до техните национали богатства и пари.
В Европа неолиберални държави са само бившите комунистически страни, даже страни като България, Румъния Полша са превърнати в пълни и послушни американски сателити -марионетки.

Глобализацията на неолибералния капитализъм касае пазара- той е свободен в световен мащаб, без правила, ограничения и национални рамки на движение на капитала. В този ред по верижната реакция печели най-силната икономика, тя стои на края на веригата и обира лаврите.
За сега на края на веригата стои американската икономика, американците поддържат първото място на долара като световна валутна разменна единица с „печатане пари на поразия“, което е характерна черта на неолиберализма им.
Руската икономика е някъде по средата, защото няма никакви производства, но пък има природни богатства.
А българската е началото на веригата, защото нямаме икономика въобще.

Глобалният пазар има две страни. Едната му страна е изнасянето на производствата на силните икономики - САЩ и развитите европейски страни в зони с ниско заплащане на труда- Китай и Азия. Втората страна на глобализма е движението на капитали-изнася парите на по-слабите икономики в банките на най-силната икономика- САЩ.
Не случайно
той е роден в САЩ в Чикагската неолиберална школа на Милтън Фридман през 70-те години. По този начин САЩ прибират в своите банки(офшорни банкови райски кътчета) 40% от парите и богатствата на света.
Сега Русия има икономика от третия свят, тя няма производства за да бъдат изнасяни, а прави 75% от БВП само от износ на източници. Източниците я спасяват, но но ВРЕМЕННО. Без производства Русия е попаднала изцяло в ръцете на САЩ, чийто най големи фирми са в Сибир и добиват нефта и газта, понеже Русия няма свои технологии.
Българските олигарси са си смесили капиталите с руските, а руските - с американските и двете по-силни олигархии изнасят националните богатства на българите в десетократен размер заедно с водата, небето, земята, слънцето и свободата на българите и им навличат оковите на ново олигархично робство, увеличават тяхната мизерия и бедност, държат ги с най-ниските заплати в света.
Отделно руските олигарси са смесели капиталите си с американските и влачат капиталите на руските в свои банкови райски кътчета, като по този начин пълнят гушите на американските частни банки и хазната на САЩ.

Рублата е свързана с долара и руски икономисти са установили, че ежегодно руските олигарси изнасят над 200-300 милиарда долара от Русия в американски банки, колкото са и парите на руските данъкоплатци, внасяни ежегодно в руската държавна хазна и така обезкръвяват финансово Русия без война. Така САЩ се добра без война до руските природни източници и ги прибира в своите банки.
Руският социален икономист  и бивш съветник на Путин Евгений Федоров пише:
"Русия е окупирана страна. Ежегодно ние плащаме данък в хазната на САЩ - около 200-300 милиарда долара, което е равно на всичките събирани данъци в Русия. Целият частен бизнес в Русия, освен малкия и средния, е длъжен да се регистрира в чужбина, и това правило е установено от американците още през 90-тте години. Централната банка на Русия е отделена от държавата и е подчинен на Ню-Йоркската съдебна юрисдикция. Т.е. Руската Централна Банка може да се съди с руското правителство, в Ню Йорк. Всичките партии са създадени и се издържат от "дарения", а уставите им са измислени от американците. Американските съветници 1991 г. подбираха бъдещите олигарси и им раздаваха съветско имущество, при определени условия. Властта се контролира чрез механизмите на корупцията. Американците ни забраниха да се борим с нея. За 20 години руските елити станаха американски. Реално, Русия я управляват неруски елити. Нашата държавна система работи за държава, под името САЩ. От тях е създадена и за тях работи...." 
А тук ще видите видеоклип с това изявление на Евгений Федоров:


Евгений Федоров намери и показа механизмите с които  как парите на руснаците( и българите) завършват на едно място- в банките на най-силната икономика-САЩ.

Като най-силните по веригата на глобализма, сега американските банки съхраняват капиталите както на руските, така и на българските олигарси и  това много устройва нашите управляващи олигарси, те бързо е поамериканчиха и като започна войната с Украйна насочиха своите телевизии към САЩ, а не към Русия.
Изказването на Евгени Федоров е правено 2012 г., повторено е миналата година когато започна ембаргото и кризата в Русия. Понеже рублата е прикрепена към долара, а износът на пари от Русия за САЩ банки,който руските олигарси правят, се е удвоил. Всичките пари на Русия отиват в американски банки и пълнят гушите на англосаксонците, в същото време 22 милиона руснаци живеят със социален минимум 92 евро на месец .
Путин не само, че е прекратил модела, но още повече го задълбочи. Той заговори за отделяне на рублата от долара, но приказките му увиснаха, видя се, че икономика на Русия без производства и със структура на държавите от третия свят, това е невъзможно. Това се видя когато рублата девалвира 2 пъти спрямо долара и бере душа под неговата сянка
.


Само неолиберални страни без правова държава като България допуснаха руската икономическа олигархична мафия
. Сега тя е завзела 35% от икономиката на България, изнася парите на българите, използва липсата на правова държава в България, която да следи за изпълнението на трудовото законодателство, за да експлоатира българите с ненормиран работен ден, плаща най ниските заплати и вкарва от Русия в България „ново олигархично робство“.
Това българите добре са видели вече и за това в редиците на русофилите са останали само стари комунисти свързани с руско-българските олигархични капитали, откровени престъпници- приватизатори, заменкаджии, кредитни милионери използвали властта на партиите си да крадат национален капитал и станат едри капиталисти.. и някои заблудени хорица с ниска политическа култура. 

Защо тогава Путин е започнал войната с Украйна?
От безсилие! Със започналата война в Украйна Путин се стреми да запази властта си и отложи максимално във времето падането си от власт.
Путин е последната издънка на КПСС, той бе назначен от Елцин, а Елцин-от Горбачов. Путин вкара модела на неолибералния капитализъм в Русия от САЩ и го е бетонирал през 20-те години на своя авторитарен режим като е добавил и посткомунистически сталиновски прийоми на управление.
Сега двете най-големи енергийни и ядрени сили, както и производители на конвенционално оръжие- САЩ и Русия са с напълно еднакъв обществен модел- неолиберален олигархичен капитализъм и се различават само по сурЯта на олигарсите си.
На външната арена се бият и делят енергичните и оръжейни пазари на света, де факто се бият техните олигарси, които притежават енергичните източници, произвеждат оръжията и управляват страните.
Освен това Путин е рядък психар, не пада по долу от Хитлер и като нищо ще натисне копчето на войната.
След 20 годишното си управление, в което той бетонира неолибералния олигархичен капитализъм в Русия, вкара руското общество в ямата на огромни социални проблеми, които могат да избухнат срещу него като водородна бомба и да го изметат от управлението.Той се стреми да отложи максимално във времето падането си и остане на власт доживотно.
Сега Путин посегна към последния си коз- да плаши света с ядрената си бомба, като забравя, че в една такава война, заедно с останалия свят ще загине и той и народа му.
Тръгнал да трупа ново ядрено оръжие без да забелязва , че 22,2 милиона руснаци живеят месечно с 4628 рубли=92 евро далеч под прага на бедността и в неговата Русия- най-богатата страна в света на природни източници страна, за 30 години „перестройка“ -20 от които под неговото вещо ръководство, почти нищо не направи, обогатиха се само неговите олигарси станаха най-богатите хора в света, а жизнения стандарт на руснаците едва достигна 1:10 от доходите на норвежците, които също са открили и добиват нефт от 30 години, нито Русия стана демократична, правова и просперираща страна. Путин дори надминава Хитлер с авторитарния си неолиберален посткомунистически режим.

RussiaUlickaja
Неолиберализмът доведе на Русия мащабни обществени и духовни проблеми, тя не тръгна по прогресивни пътища, а регресивни- т.е има връщане назад и загуба на предишния много прогресивен и градивен обществен идеал “социализъм“( социално справедливо общество), вместо него Русия започна да гради социално несправедливо общество. 
Руското общество изпадна в огромен духовен колапс, с големи икономически и социални проблеми, с милиони загуби на човешки ресурси и с постоянното изтичане на емиграция.

Да си припомним какво донесе на САЩ неолибералната финансова криза разразила се там 2007 г. - банкрута на над 200 банки, завземане от едрите корпорации на властта и политиката, изнасяне производствата на САЩ в Азия и умиране на средната класа, спад на жизнения стандарт. В двата си мандата Обама не постигна нищо, не свали неолиберализма от пиедестала на държавна идеология на САЩ, нито извърши една реална реформа срещу него, САЩ все повече затъва в блатото на неолиберализма.

Двете велики сили са с еднакъв обществен строй- *неолибералния олигархичен капитализъм*, който вкара обществата им в общата яма на глобалния пазар и ги доведе до финансов и всякакъв фалит.


Лъжите на Путин и Обама

 

PutiniObama
Русия и САЩ  сега се кланят на глобалния пазар на неолибералния капитализъм.
САЩ се счита за „меката на глобализма“, а Русия и Китай за „неолиберални проекти на САЩ“ . 
Китай е производителната страна на „паразита САЩ“, те са обединили търговско икономическите си пространства изцяло. САЩ подарява производствата си на Китай, но държи Китай в ръцете си понеже Китай не може да произвежда без неговите технологии, а Китай се е превърнал в един огромен склад на обезценени долари на външния дълг на САЩ, с които нищо не може да направи освен да ги запали на една голяма клада 
САЩ и Китай са преплетени като свинските черва и съединени като скачените съдове. Те са вече една държава и не са врагове, а най-големи приятели.
А Русия, за разлика от Китай, е без производства, което я прави същия паразит като родителя си САЩ. Но и още по зле, защото не е Китай да се обедини с него, а се противопоставя заради овехтялата от времето на първата Студена война политика на Путин.
В същото време Путин нищо не може да направи за да спре износът на пари и капитали от Русия към американски банки. Путин вкара Русия в задънена улица и сам се вкара в безизходица. 
Сега Путин произнася "мирни речи" към запада като птологичен лъжец- едно говори -друго върши. Всички речи и фойерверки на Путин са насочени не към запада- Европа, той добре знае, че не може да я излъже, Европа със своята високоразвита реална демокрация е "питомното", Путин с общество без грам демокрация е "дивото", няма как питомното да бъде заменено с дивото. 
С тези речи Путин се мъчи да заблуди единствено руското общество, но и там патроните му свършиха, защото на руснаците още повече джобовете изтъняват и започват да живеят все по зле. Путин е в КОМА и му остана единствено да произнася подобни речи, с които гони Михаля и лъже баламата. Но балами на запад няма да се лъжат, лъжат се само българи, които стоят на трапезата на неговите олигарси и ги обслужват за комат хлебец, колкото да не умрат от глад.

Замаян от властта и големите национални богатства на Русия, както и наследството на ядрения потенциал на СССР от Русия, Путин продължи старата сталинистка политика от времето на Студената война на "противопоставяне" между Русия и САЩ като две най-велики световни сили с най-голям ядрен и енергиен потенциал. Противопоставянето между тях е изкуствено само на политико-икономическа, а не на идеологическа основа, като бе във времето на Сталин,
с разликата, че „противопоставянето“ пръв го започна Путин. Обама веднага го забеляза и му се присмя публично „Вие, г-н Путин, водите остарялата и извехтяла външна политика на СССР!“

Путин измисли и нова идеология за своето управление, чийто идеолог Владимир Сурков нарече „за запазване и заздравяване на държавността“, повтаряща рецидивите на старата сталинистка комунистическа идеология. Само, че отново фалшива, защото Сталин създаде СССР и пиле не можеше да прехвръкне през неговите граници, но сега границите на Путинова Русия са широко отворени за глобалния пазар и изтичане на капитали от Русия навън в американски банки. Но това бе и целта на Путин, с лъжи и демагогии да се пише за "втория

Новата монета с лика на Путин
Наполеон" и "новия цар на Русия". Дори и монети със своя лик започна да сече-безпрецедентен акт, защото и Сталин не бе го правил. До сега от 1917 г. насам има сечени монети само с лика на Ленин.

Американските президенти си имат и те лъжи, откак поставиха през 70-те години неолиберализма на пиедестала на своя държавна идеология. Към Европа те създадоха нова външна политика за подриване на ЕС и еврото като първи конкурент на долара за местото му на първа световна разменна валута. За целта те използват европейските неолиберали -техни верни кучета да провеждат политиката им в ЕС.
Същата политика на САЩ към ЕС и Европа води и Путин.

След ВСВойна САЩ се издигна като първа военна сила, от тогава държи старата "дама Европа на колене" и я превърна в свой военен протекторат.
След 2007 г. САЩ потънаха в най-голямата си неолиберална криза в своята държавническа история, тя ги свали завинаги от пиедестала на първи военен и икономически хегемон.
От тогава САЩ преминаха към друга тактика да запазят своето господство на Европа, като използват европейските неолиберали и държат чрез тях външната политика на ЕС в свои ръце.

Феновете на Путин подведени от неговата фалшива политика на „противопоставяне със САЩ“, наричат САЩ -юдейски. Ще им кажа, че след като и двете страни приеха неолиберализма за свой обществен модел и тръгнаха по нанадолнище на глобалния му пазар, станаха еднакво юдейски.

На 15 март и 25 април 2014 г. в Москва имаше мощни протести срещу войната в Украйна
Ето защо сега III Световна война стана блян за Русия и САЩ да се спасят от фалит, който им донесе глобализма. Не случайно САЩ веднага захвана външната политика на ЕС и започна да води „мирните преговори за Украйна“, задрънка също с оръжие и започна да плаши Русия.
Не случайно Путин започна войната срещу Украйна, вижда се напълно провален в управлението си, не може да се върна назад, нито сам да слезе от него.
И двете страни искат война, за да се спасят от катастрофата към която глобализацията ги тласка. 
Но, Путин първи откри фронта на Третата световна война в Европа и нещата вървят катастрофално за целия свят.
Страшното е, че двете най-големи геополитически сили смятат да правят войната в Европа, за да оберем отново парсата ние-европейците и да им плащаме разноските по войната. 

За сега най-потърпевшия е украинския народ.

Сега САЩ с последни усилия надуват за перки и продържават да се правят на първа военна и икономическа сила в света ,да диктуват на останалия свят своите норми на живот и му прибират парите и националните богатства в своите банки и държавна хазна, както си правели до сега. Т.е постъпват също като Путин- правят последни усилия да задържат старите си позиции. 
За повече нямат сили. 
Неолибералната финансова криза разразила се в САЩ 2007 г. ги остави без пари, икономика, средна производителна класа, с огромни дългове и САЩ нямат нито пари, нито потенциали да си играят повече играта на „първи и най-велики“. 
Това ги свали трайно от пиедестала на първа световна военноа и икономическа сила. 
Явно е, че все още не желаят да признаят това.
Затова и на Русия и на САЩ надуването им е за последно!

Преди две години написах материал:"Време е Европа да се освободи от опеката на САЩ и двойника му Путин", мисля ,че ще бъде актуална следващите 10 години.

Сега в Европа управляват масирано неолиберали. От ляво и дясно всички в Европа и Европарламента са неолиберали. Най-силната икономика в ЕС- Германия има неолиберално правителство начело с неолиберала Меркел. А партиите за борба срещу неолиберализма сега се раждат и още са слаби(Сириза в Гърция,  Исландия, Бепе Грило в Италия, Подемос в Испания), нямат си европейски алианс все още. Неолибералите са представители на едрите финансово корпоративни обединения, получили са веруюто си от САЩ, работят за прокарване на интересите на американските корпорации в Европа и новата външна политика на САЩ за ликвидиране на еврото като най-голям конкурент на долара.
Предали са външната политика на ЕС в ръцете на САЩ и го държат в пълен хаос и дезорганизация. 
Путинова Русия е обществено-неолиберално копие на САЩ, също работи против ЕС и еврото.
Но западноевропейците ги спасява тяхната реална демокрация, при която силната им правова държава изисква от политиците да се допитват по всеки въпрос прозрачно до обществото и не им позволява да решават вместо народа. А Русия няма нито демокрация, нито правова държава, има дикторски режим на Путин, който еднолично взима решение без да се допитва до народа си.

Аз обичам Русия и за това ще кажа: Бог да пази Русия от Путин!
Бог да ни е на помощ!

Автор:Дора Апостолова
Материал на „Идея за България“
Написана на 25.04.2014 г. , актуализирана на 28 юни 2015 г.

Карикатура на американския карикатурист Майк Лукович(Mike Luckovich)
По средата: Новата монета с лика на Путин
На снимката долу: На 15 март и 25 април 2014 г. в Москва имаше мощни протести срещу войната в Украйна

Близки по съдържание материали от същия автор:

1.
НЕОЛИБЕРАЛИЗМЪТ ПРЕВЪРНА РУСИЯ В ОКУПИРАНА ОТ САЩ СТРАНА

2.Разликата между Русия и Норвегия


3.
ЗА БИЗНЕСА. ЩО Е ТО ОЛИГАРХИЯ И КОЙ Е НЕЙНИЯ НАЙ-ГОЛЯМ ВРАГ ?

За автора -Дора Апостолова и други нейни материали ще прочетете в нейния натиснете БЛОГ

Добавете коментар


Коментари   
0 # КоментарTrendafil Tasev 18-01-2017 10:55
Това което прави г -жа Дора Апостолова е отлично !!!
Но не във всичко е права.
Не съм прочел всички материали от нея, но ще си ги разпечатам и ще го направя. Жалко само, че българския народ толкова се е изпростачил , че всичко това не може да достигне до съзнанието му. И не само в по голямата си част е изпростачен но тази по образованата му част е силно продажна. Като пример мога да посоча персони като Божидар Димитров, Вежди Рашидов, Стефан Данаилов и някои други които заради различни видове облаги са си продали съвеста на "политици като К. Нинова и най отвратителна та особа в българската политика - простака и демагог борисов. Не, че един сергей станишев е нещо повече но поне не е бил криминален престъпник и не е толкова простак като първия. Как да се промени положението в държава като България когато нещата зависят от глобална сила и оскотяло население на място. Ето един народ като германският пак ще си избере меркел отново за канцлер въпреки поразиите които сътвори на Германия и Европа . А какво да кажем за българите които освен да гледат ВigBrother, шоуто на другият простак и демагог с.трифонов, да слушат чалга за друго не се вълнуват. Дали въобще ще има в бъдеще държава България, това е последното нещо което може да ги тревожи. Често се срамувам от 90% от "сънародниците" си които в огромната си част харесваттипове като борисов и трифонов и една стойностна книга в живота си не са отворили.
--------------------
Все пак ако някой знае e mail за контакт с госпожата - Дора Апостолова, ще бъда благодарен да ми го съобщи на моя e mail.
Благодаря предварително.
18.01.2018
Лондон
--------------------------
Отговор | Цитиране | Цитиране

Реклами от Google