Joomla Templates Mobile by About Justhost

Сега, след  разразилата се финансова криза, когато американският икономически и обществен модел НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ доказа своята несъстоятелност, а САЩ заради него изпадна в банкрут, Дянков е решил да вкарва в България НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ ДО ДУПКА!
Вчера  из пресата се разнесе новината, че Дянков продава държавните дялове на  ЕРП-тата в "Енергетиката"

Продаването на печеливши държавни дялове в стратегически отрасли като "Енергетиката", от които най- много държавата печели е просто ПРЕСТЪПЛЕНИЕ от голям мащаб.  
Като се добави и плоския данък 10%-най -престъпно нисък в света, държава България се оставя без приходи за каква да е социална дейност и  изпада в кома.

Как  Министър Дянков не видя и не разбра каква е практиката в развитите държави и демокрации от ЕС, където действа другия модел-"социализирания капитализъм"?
Там има високо развита социална държава, социалната система е свързана с резултата от икономиката като скачените съдове, държавата се стреми постоянно към повече приходи в хазната за обезпечение на социалните си дейности и всеки прираст в икономиката се влива в социалната система за нейното развитие.
За това там държавата, като види добре развиваща се фирма, купува дялове в нея.

Там държава и икономика се управляват напълно прозрачно.
Ако държавата има закупени 1% от активите на някоя фирма, нейната дейност става публична и се листват всички фирмени активи и пасиви на борсата,  открито за обществото. Така се свежда корупцията до минимум. За това и държавата винаги си получава дивидента до цент.

Специално "енергетиката" в развитите  европейски държави се счита за приоритетен стратегически отрасъл, в който държавата държи ръководните и контролни функции.
Енергоразпределението по райони се счита за ЕСТЕСТВЕНИ ДЪРЖАВНИ МОНОПОЛИ, там се допускат частни инвестиции, но се запазват контролните функции на държавата в производството, разпределението и формиране на крайната цена до потребителя, с цел да не бъде ощетяван масовия потребител.

Продаването на държавни дялове от икономиката,  без визия за развитие на самата икономика, визия за икономически модел, без визия за социален модел, унищожава социалните функции на държавата, тласка общественото развитие по пътя на американския неолиберален икономически и обществен модел, на държава без социални функции, изградена на принципа- ВСЕКИ САМ ДА СЕ СПАСЯВА.

Българското общество няма доходите и материалните възможности на американското, за да може всеки сам да се грижи за социалното си обезпечаване, без подкрепата и грижата на държавата. За това говорят последните изнесени статистики за България, според които над 2 милиона хора са бедни и не могат да си платят  сами здравната застраховка, оставят здравно незастраховани. Това е огромна цифра, почти 45% от населението останало в страната. Това са невиждани мащаби на бедност в Европа. Американското общество е с минимална годишна заплата между 30-41 000 долара, докато българинът с минимална месечна заплата 240 лева и без социална система е обрачен на ГЕНОЦИД.

Главен елемент на ”социализирания капитализъм” на развитите европейци от Северна и Средна Европа е "социалната европейска държава", която омекотява капитализма, дава му "човешки облик", бори се срещу експлоатацията на труда, свежда я до минимума.  
Сега социалната държава на североевропейците е призната за най-добрe построената в света.


Но въпреки по-големите финансови възможности на американското общество, в него сега има 43 милиона хора, които са зависими от купони за храна и 58 милиона здравно неосигурени. Тези данни може да вземете директно от сайтовете на американското социално  министерство.

Докато в развити европейски страни няма социално и здраво неосигурени хора, държавата чрез развитата си социална система се грижи за това. Там социалната система има главно задължение- да осигури на всеки работа, за да му осигури достойни доходи и достойни старини.
 

Унищожението на държавните функции в социалната система, лишава българите от правото всеки равнопоставено и еднакво да се лекува и образова, тласка обществото към повече бедност и мизерия.

И това се случва във Европа, чийто” социализиран капитализъм” след кризата донесена от неолиберализма  на САЩ, показа своята жизнеустойчивост  и устоя на кризата.

Но най- страшното е, че се случва сега в България, когато тя тъне в огромна национална катастрофа, с унищожена икономика, унищожени човешки ресурси, с най нисък жизнен стандарт и доходи в Европа, народът и доведен до дъното на мизерията и бедността.

Намирам това състояние на българското общество за идентично със състоянието на европейските държави непосредствено след Втората световна война.
И за да измъкнат от мизерията и бедността на войната, западноевропейците приемат "Кейнсиянството", със специална държавна политика за възстановяване на икономиките си, тe да произвеждат от пиле мляко, като създават мощни икономики, за да могат те от своя страна  да трудоустроят всеки, да има силни приходи в държавната хазна за създаване на също така силни социални системи, водещи до ликвидиране на мизерията и бедността и създаване на социално устойчиви общества.

Продължаването от министър Дянков кланяне на американския неолиберален модел и вкарването му в България е в изключителна вреда за държавата и обществото, води до още по-голямо обедняване на българското общество, оставя го без всякаква социална защита.

А тези негови грешки за да бъдат изправени , както и грешките на предишните правителства вкарали неолибералния американски икономически модел чрез „Плана Ран Ът”, ще трябват много години и огромна  енергия на общество .

Авторски коментар на „Идея за България”

Автор :Дора Апостолова,
Финландия
27 януари 2011 г

"Пица БАН"-карикатура от Христо Комарницки

 

Близки по съдържание статии от същия автор:

натиснете >>>
ДЕФИНИЦИЯ на съвременната европейска правова и социална държава

натиснете>>> Американският неолиберализъм и европейската социална държава

От ПРАВИТЕЛСТВО В СЯНКА натиснете>>>  Фискалния резерв трябва да се вложи не в банки, а в икономиката

За автора Дора Апостолова ще прочетете в раздел АВТОРИ  

Добавете коментар


Реклами от Google