Joomla Templates Mobile by About Justhost

Lenin petolachka
Стари комунисти още носещи червените петолъчки на челата оставащи с „чугунени глави“ постоянно ме атакуват под статиите, в които показвам последния стадий на капитализма - НЕОЛИБЕРАЛНИЯ,

като цитират прочутата фраза на Ленин „Империализмът- краен и последен статий на капитализма“ т.е не вярват, че и сега 100 години след Ленин капитализмът продължава да живее, нито разбират същността на неговия последен стадий "неолибералния ", в който човечеството живее  в последните 30 години.
Тяхната мисла продължава да е застинала в 70-те години на миналия век в дебрите на старата извехтяла и отдавна излязла от употреба марксистко- ленинска философска школа, без да е пораснала с нито година от тогава. 
Главата им е зомбирана в старата комунистическа марксистко-ленинска идеология за строителството на Марксовия социализъм, която се смяташе  за единствена и меродавна и отричаше западноевропейския социализъм построен в т.н. "социална държава", наричаше западноевропейската социална държава "буржоазна" и "загниващ капитализъм".


70-те години на миналия век беше и края на марксистко-ленинската идеология на комунистите и нейната философска школа, след това те се провалиха с гръм и трясък. 

Карл Маркс в своя "Капитал" написан в 19-ти век намира формулата на ”индустриалния капитализъм”,  който по-късно в началото на 20-ти век Ленин нарича "империалистически" и произнася прочутата си фраза - "империализмът - последен стадий на капитализма”. Но Ленин не познава, империализмът се възражда по-късно в новата и последна форма на капитализма- НЕОЛИБЕРАЛИЗМА.

Индустриалният капитализъм на Маркс  е действал до II Световна война в Европа, до тогава в нея не е имало демокрация, а авторитарни, монархически, тоталитарни, фашистки режими и опустошителни войни.
Но войните в Европа свършват с II Световна война - най-опустошителната война в историята на човечеството, защото след нея се ражда в 1947 г. Международното право с неговия съблюдател ООН, които слагат в ред човечеството и приключват войните в Европа.
Вторият фактор за спиране на войните в Европа е раждането в западна Европа на „социалната държава“, която там се строи по теории на левия английски икономист Джон Мейнард Кейнс за „държавен социализиран капитализъм“, стъпил върху „Капитала“ на Маркс и строи „социално справедливо общество“ без експлоатация на труда, несправедливо разпределение на печалбата" и обществения продукт да се разпределя от държавата равнопоставено за всички членове на обществото.
Кейнс прави държавата разпределител на обществения продукт в полза на всички в обществото. Ето защо западноевропейската социална държава е известна с името"Кейнсианска държава" и нейните главни принципи стават "обществената солидарност и взаимопомощ".

Справедливата същност на „Кенсианската държава“ възпламенява и открива хоризонти за развитието на демокрацията в Европа, народите строят своята социална държава от долу нагоре с народовластие и с огромен ентусиазъм. Това става фактора „държавния социализиран капитализъм“ на Кейнс в западната социална държава по късно да се развие и прерасне в „социализъм“, като изоставя типичните капиталистически форми - експлоатацията на труда и несправедливото разпределение на печалбата описани от Маркс в „Капиталът“ и поставя човека и неговите нужди във фокуса на своето внимание.

Това, обаче, става само в Европа, защото само тя строи социална държава. 
Другата глобална сила САЩ по същото време  продължава със старата си либерална капиталистическа държава- пълен антипод на социалната европейска държава, стъпила върху индивидуализма, вкопчена и защитаваща правата само на частния бизнес без да фокусира човека и неговите нужди, работеща в тесен национален пазар, отричаща обществената солидарност и взаимопомощ и която по късно през 80-те години се преобразува в „неолиберална“, след като на мястото на националния пазар, американците  поставиха ГЛОБАЛНИЯ.

В края на 70-те години САЩ, дошлият на власт американски президент Роналд Рейгън издига неолиберализма и неговия глобален пазар в позицията на държавна идеология и нова обществена система на САЩ.
Неолиберализмът създава идеята за „нов световен ред“ и „световно правителство“ , като се има предвид същността му - с главен бог - парите, главен субект- банките и главен лост - глобалния пазар.
Същината и двигателят на системата е ГЛОБАЛНИЯ ПАЗАР стихийно движещ капиталите без правила и без национални рамки, издигащ капитала в позицията на наднационален и работещ за по-силната икономика, която дърпа парите и националните богатства на по слабата икономика в своите банки и по този начин я ограбва.
В това действие на глобалния пазар на неолибералния капитализъм е скрит възродения империализъм.

Термините"неолиберализъм", "глобализъм" , "финансов капитализъм" и прочее започнаха да се употребяват във времето на Рейгън, който прозира ползата за САЩ от глобалния пазар - тогава най-силната икономика в света. За целта Рейгън   създаде специална нова външна политика за разпространие на неолибeрализма по света с една цел - САЩ като най силната икономика да дърпа и привлича в свои банки парите и националните богатства на останалия свят.

Под „световно правителство“ се има предвид  „Федералния резерв“ на САЩ - съвкупност от частни банки, като американските банки са най-силните и най-богатите в света. В последните две десетилетия  в САЩ водеща банка и застрахователна компания стана "Голдмън Сакс", като САЩ наложи  желязна практика членовете на нейния борден съвет да оглавяват водещи банки в други части на света, най- вече  "Европейската централна банка" и "Европейската банка за развитие" на ЕС, където влизат най-богатите страни в света.
Тази си политика САЩ прокарва чрез европейските десни- неолибералите от ЕНП( Единната народна партия).

Новата външна политика на Рейгън за разпространение на американския неолиберализъм по света  се придружи с три нови инструменти - МВФ, Световната банка ( СБ) и "Отворено общество" на финансовия магнат Джордж Сорос, работещи единствено в полза и за интересите на САЩ, който с помощта на глобалния пазар започна да привлича в свои банки 40% от парите и националните богатства на останалия свят.

Ленин е мислил, че неговата революция 1917 г ще ликвидира капитализма и ще построи на негово място Марксовия социализъм, но си оставя с мечтите и ги отнася в гроба. Той не е предвидил, че социализма на Маркс не може да се строи без демокрация и без участието на цялото общество.
Налагането от болшевиките на еднопартийна система без двата лоста на демокрацията - свободата на словото и убежденията и планов социализъм строен без участието на обществото, а с директиви спускани от 9 човека в Политбюро на ЦК на Партията,  провалиха строителството на социализма в СССР и по късно в цялата комунистическа система. За това аз наричам Октомврийската революция 1917 г. в Русия "проваления опит да се построи социализма".

След II Световна война СССР окупира източна Европа и наложи на всички окупирани страни своя начин на строителство на социализма без демокрация, без правова държава и без пазарни отношения, включително и на България.
Това забави темповете на строителство на социализма в комунистическата система, той се строеше с по-бавни темпове и далеч изоставаше от темповете на строителство на социализма в западна Европа.
За това, когато източна Европа се събуди за демокрацията 1989 г, се видя с много по слаби икономики и по нисък жизнен стандар от западна Европа. Точно тогава социализмът на Сталин и системата на източните комунисти започва да боксува и изпада в хронични икономически кризи.
Сталинистките комунисти виждат, че губят съревнованието със запада по строителство на социализма още края на 70-те години. .

GorbatchovIReagan
Тогава се появява Рейгън и ги спасява, създава дружески взаимоотношения с Горбачов и му внушава да замени „социализма“ с „неолиберален капитализъм“ в американския му вариант. 
Горбачов възприема хитро подаденото кокалче от Рейгън и започва с официална политическа линия на КПСС да вкарва американския неолиберализъм в СССР.
Горбачов предава политиката си на наследника си Елцин, а Елцин - на избрания от него наследник-Путин, който се явява  последната издънка на КПСС и установява хем неолиберален, същевременно и авторитарен посткомунистически режим  по стъпките на Сталин, като с него  вече 25 години бетонирва неолиберализма в Русия.

Тогава КПСС имаше "водеща и мъдра роля", всички останали комунистически партии в системата бяха нейни сателити/марионетки и тя налага новия модел и на останалите комунистическите партии в системата на източните комунисти.
Горбачов прави това само с един указ на Политбюро на КПСС, с едно изречение, който гласи "от непазарна да се премине към пазарна икономика". Веднага нашият Луканов издава указ №56 на  ЦК на БКП със същото съдържание и БКП последва КПСС.

Така неолибералният капитализъм на Рейгън срутва СССР, срутва и цялата комунистическа система. 

В Русия действа американския план "Дълес" направен още със започването на Първата студена война от интелектуалния тръст на ЦРУ, а в България действа американския икономически план „ Ран Ът“ направен 1990 г. от Луканов( БСП) и Костов(СДС) в Чикагската неолиберална икономическа школа на идеолога на американския неолиберализъм- Милтън Фридмън.
По техните правила последните елити на комунистическите партии с най-корупционни начини разграбват "за своите хора" и унищожават благата изградени при социализма и така предават социализма на Маркс.
Фактически децата на комунистите разграбиха и унищожиха благата създадени от техните бащи при социализма. 

След вкарването на неолибералния американски модел последните елити на комунистическите партии в източна Европа станаха политически носители на новата неолиберална система, от "борци срещу капитализма" и неговия всемогъщ КАПИТАЛ, се превърнаха в едри хищни капиталисти - олигарси и мултимилионери направили богатствата/ КАПИТАЛА СИ по много престъпни и криминални начини- с крадене на държавна собственост и другите от обществото, дегизирали се с други имена- консерватори, християн-демократи, либерал-демократи, цоциалисти и прочее и с новите си партии останаха да управляват и управляват до сега неотменно, дори предадоха нагло заграбените си от народа богатства на децата си-второ и трето поколение.

В България последният елит на БКП около Луканов, още от 1985 г. започна да тегли държавни заеми от западни банки ( до 1984 г. България няма външни заеми), съветван от двамата неолиберални магнати-олигарси от обкръжението на Рейгън -  Робърт Максуел и Джордж Сорос осигуряващи му западни банки, от които да се теглят заемите.
С това Луканов и 9 души компания от  ЦК на БКП и неговия кръг"Монтерей" започват да вкарват неолиберализма в България.

След 1989 г последният елит на БКП около Луканов остана да управлява в България като за една нощ преименува БКП от „комунистическа“ в „социалистическа“ партия и роди първата неолиберана капиталистическа партия БСП, а тя създаде  първата руско-българска олигархична капиталова  групировка "Мултигруп" като вид склад , който напълни със заграбените  народни пари от половината  изчезнал държавен дълг на стойност 9 милиарда долара направен между  1984 -1989 г. от Луканов и сие, изчезналия валутен резерв на стойност 2 милиарда долара в първото правителство на Луканов,  първите приватизации на външно търговските дружества и много руски пари, дадени от КПСС на сателита си БКП.
С капиталите  раздавани от "Мултигруп"се  родиха всички останали партии- големите СДС, ДПС,НДСВ,ГЕРБ и още 300 партии в регистъра и всички техни олигарси.
Смесените руско-български капитали на "Мултигруп" са в основата на всички приватизирани държавни предприятия на България от началото на приватизацията до сега неотменно и продължават да бъдат , независмо, че главите на групировката- Андрей Луканов и Илия Павлов паднаха.

БСП, заедно с проформа "опозицията" си СДС ( и чадата си ДПС,НДСВ,ГЕРБ ) роди олигархията и нейните телохранители - силовите групировки да пазят гърба на олигарсите и гузната им съвест, спретна на народа си бандитския ни мутренски преход,  стана главния кукловод на прехода като разграби и унищожи икономиката на страната, превърна България в най-бедната страна и я закара в клоаката на Европа, прогони населението и навън и го превърна в емиграция да търси труд,живот и стандарт в чужди земи, населението ни намаля два пъти,  България се превърна в умираща и циганизираща се нация и  държава.
Тандемът Луканов(БСП)-Костов(СДС) заедно със придворните си НДСВ, ДПС разграби и изнесе икономика за 130 милиарда долара, дядо "цар" обеща да ни "оправи" за 800 дни, като неговата партия НДСВ- продукт на БСП, довърши грабежа на тандема БСП и СДС, финансовият олигарх Борисов(ГЕРБ) със своите банки пък ограби и изнесе от държавната хазна  над 15 милиарда евро.

Рейгън разпространява модела си по целия свят със специална държавна политика, с трите си нови инструменти- МВФ, СБ и "Отворено общество" на Сорос, защото единствено САЩ, като най-силната тогава икономика в света,  имаше изгода от това. 
Чрез глобалния пазар САЩ започна да прибира парите и богатствата на останалия свят в своите банки и постигнаха най-голямата си цел - да се доберат до парите и богатствата на най-богатата страна в света Русия, която тогава беше с 11 пъти по слаборазвита икономика от САЩ. 

Вече 30 години руските олигарси - продукт на неолибералната система, лично номинирани от Путин от последния елит на КПСС или от неговия личен двор, изнасят ежегодно в американски банки над 300 милиарда долара руски пари, колкото са парите на всички руски данъкоплатци внасяни в хазната. Те изпразват руската хазна за да пълнят американската. 
За това и Русия нищо не направи в последните 30 години "перестройка"( преход), олигархичният елит от 102 олигарси под ръководството на първия олигарх Путин владеят цялата икономика на Русия без да я развиват, само добиват и изнасят източници и руският народ остава с най-ниския жизнен стандарт в Европа.

От своя страна в бившата комунистическа система капиталите на най-богатата страна в света Русия са по силните и пак с помощта на новите капиталисти, свързани в стари комунистически връзки, са завладели икономиките на бившите комунистически  от източна Европа и заедно със своите изнасят и техните пари в англоамерикански офшорни зони.
За това бившите комунистически страни продължават да имат няколко пъти по нисък жизнен стандарт от развитите европейски социални държави от северна и средна Европа.

Неолиберализмът изигра най голямата шега на своя родител- САЩ, като предизвика в 2008 г. най-голямата в историята но човечеството финансово- ипотечна криза, фалира над 200 американски банки, обезцени долара и остави САЩ без пари, глобалният пазар изнесе американските производства в зони с ниско заплащане на труда- Китай и Азия и ликвидира производителната средна класа на Америка и намали 3 пъти жизнения стандарт на американеца, сега принуден да работи на 3 места по 16 часа на ден, за да постигне стандарта си от 80-те години.
След предизвиквания в САЩ 4 финансови фалита от 2008 г. до сега, неолиберализмът показа своята несъстоятелност. Сега САЩ почти нищо не произвеждат освен оръжие, не инвестират навън защото нямат пари, а се стремят единствено да продават втечнения си газ на Европа и оръжието си на останалия свят.
Ако американската икономика се крепи все още на нещо,то това се дължи именно на пълните с парите на останалия свят американски банки, а от тях най-голям дял имат руските пари изнасяни от Путин и олигархичния му двор.

Българино, от мен да прочетеш как глобалния пазар изяжда твоята родина България в анализа ми “Как малка България е изяждана от олигархиите на три големи геополитически сили- САЩ, Русия и Турция

Така преди 30 години източните комунисти под предводителството на СССР предадоха "идеала на Маркс за строителство на социализъм" или "социално справедливо общество" като единствена алтернатива на нечовешкия и социално-несправедлив капитализъм, вълнувал милиони хора по света, вдигнал ги на борба срещу капитализма и за изграждане на един по справедлив свят,  донесъл много блага на народите и на българския народ в това число и го замениха с нов много реакционен и ретрограден обществен модел на американския неолиберален капитализъм.
От тогава те не са леви сили, стават предатели на своя идеал, остават с чугунени глави невъзприемащи нищо ново, застинали в 70-те години на миналия век и не пораснали с нито една година от тогава. 

Предателството на източните комунисти удари и западните, които симпатизираха на източните и бяха финансирани от СССР , те захвърлиха името си „комунисти“, преименуваха се в "леви сили" или се прехвърлиха в редовете на социалдемократите.
За това голямо предателство човечеството никога няма да им прости и те никога няма да се вдигнат от ямата в която сами се вкараха. От 30 години с лампата на Диоген да търсиш, "комунист" и "комунизъм" в Европа няма да намериш.
Единствени останаха руските комунисти на Зюганов, но това е за заблуда на обществеността.
В действителност комунистите на Зюганов са едри капиталисти - милионери и милиардери, намиращи се под мишницата на Путин и обслужващи неговия режим. Зюганов тактически поддържа името на партията си „комунистическа“ за да поддържа илюзията за стария идеал на комунизма, втълпяван със специални идеологически начини за промиване  съзнанието с десетилетия на няколко поколения руснаци.
Останките от комунистите в световен мащаб са незначителни, те останаха ретроградни сили, които сега не знаят и не могат да покажат нови пътища за борба срещу последния вариант на капитализма - неолибералния, млатещ света от 30 години.

У нас и в бившата комунистическа система на източна Европа,  където  комунистите пълнещи новите партии продължават да държат властта, вече като новите капиталисти, те управляват със старото си комунистическо мислене без разбиране за демокрация, правова държава и пазарни отношения и спират развитието на демокрацията и изграждане на правова държава у нас.
Да не говорим и за икономиката, чийто притежатели са те, която все още продължава да не познава пазарните отношения и е далеч от пазарната икономика на останалия свят.

Няма ги вече комунистите борили се срещу всемогъщия капитал на капитализма, нужно е човечеството да роди нови леви сили, за борбата срещу възродилия се империализъм на капитала на неолибералния капитализъм.
В това съм силно убедена и никой не е в състояние да промени убежденията ми.

„Движение за реална демокрация - Идея за България“ в последите 10 години на своето съществуване е изследвало всички политически процеси в Европа и България сред II Световна война до сега, намери формулата на неолибералния капитализъм който комунистите ни натрапиха, показа на българския народ щетите му в България и света, намерило е начините с които българското общество да се пребори с него и го прогони от България.
Това ще стане с извършване на ПЪЛНА СМЯНА НА НЕОЛИБЕРАЛНАТА СИСТЕМА от прехода с тази на ЕВРОПЕЙСКАТА СОЦИАЛНА/ПРАВОВА ДЪРЖАВА на 8-ката най-развити социални държави от северна и средна Европа. 
Смяната на системата трябва да извършим по политически път с НОВО СЪЗНАНИЕ и обединения вот на народа ни. Как това ще стане с механизмите е подобно обяснено в нашата „Генерална политическа линия“.


Dora112013
Автор Дора Апостолова
Материал на "Идея за България"
8 февруари 2018 т.

към началото на сайта >>>
към други статии на автора в неговия блог >>>

Добавете коментар


Реклами от Google