Печат
Категория: КОМЕНТАРИ ОТ ФЕЙСБУКА
Посещения: 5610

Boriso Peevski Cacarov
Случаят с КТБ трябва да се разгледа не през очите на САЩ, където неолибералната финансова криза разразила се 2007 -2008 г докара фалита на над 200 банки, а през очите на развитите европейски страни от северна и средна Европа, където не изгърмя нито една банка и чийто банков пазар, практика в банковата сфера и правно законодателство коренно се различава от това на САЩ.


А истината за българската КТБанка е следната.
Фалита на банката бе изкуствено предизвикан от нашата политическа мафия от всички партийни цветове, за да се прикрият следите на истинските собственици на КТБ , открадването на над 8 милиарда евро от държавния бюджет въртян в банката от олигарсите на ГЕРБ, ДПС, БСП и СДС, както и над 4-10  милиарда евро  печалби  на банката, направени от въртене в нея  на държавните пари, които вместо да влязат в държавната хазна и увеличат пенсии и заплати, влязоха в неизвестно кои джобове.

И за това единствена отговорност носи първия държавник Бойко Борисов.

Не плета конспиративни теории, а съм казвала и казвам истината за КТБ отдавна през погледа на западна Европа, чиято правова държава, за разлика от САЩ, има ПРАВИЛОТО да проверява ПРОИЗХОДА НА НАЧАЛНИЯ КАПИТАЛ в бизнеса и от там да си прави извода кой е собственика.
У нас никой не  проверява произхода на началния капитал ВЪОБЩЕ, нито е проверен на главните акционери на КТБ., макар вече да имаме"закон за пране на мръсни пар".
За нещастие закона е направен от нашата управленческа мафия само в неин интерес, като сочи за мръсни пари само тези на организираната престъпност, а парите от краденето на държавната собственост, каквото стана през времето на вакханлията- българска приватизация, нито по късно руските пари също придобити с крадене на държавна собственост, не се определят за "мръсни". В този си вид "закона за пране на мръсни пари" е в пълно противоречие със законодателството на ЕС, където е казано, че частна собственост се трупа не с крадене на държавна собственост, а с честен труд на много поколения.
Ако се провери произхода на началния капитал ще се види, че притежатели на мажоритарния пакет от акции на банката са Катарския фонд( зад който седи Ердоган) докаран от Доган след 2009 година и представен от олигарха на ДПС-Пеевски, който заедно с Цветелина Бориславова( СиБанка) купиха банка КТБ и са нейни главни акционери- притежатели.
Цветан Василев е тяхно поставено лице, истинските притежатели са Пеевски(  представител на Катарския фонд, също е поставено лице и склад на краденото от Доган, Местан, Лютфи,Ментата и някои други от топа на ДПС) и СиБанка на Цветелина Бориславова (съдружник или поставено лице на Бойко Борисов).

Dogan i Mestan2
В парламентарните избори 2009 г Доган седеше начело на ЦИК и фалшифицира изборите, като даде на Бойко Борисов още 13 % от „мъртвите души“ в списъка( над 800 000 гласа), така му увеличи процентите за да направи ГЕРБ най голямата партия в НС, която да състави самостоятелно правителство и има законодателно мнозинство в НС.
Това бе тактика на Доган за да си "сдобри" отношенията с Борисов. От тогава  Борисов комфортно и безоблачно  управлява като завзе "вся власть советом". От тогава датира и съюза "Борисов + ДПС".  За това сме писали десетки статии от 2009 г насам и съм го доказала на фона на избиратерните системи на развита и демократична Европа.

А после Доган се  прегърна с Борисов  в здрава бизнес прегръдка, като след изборите Доган докара Катарския фонд и с него  Бориславова купи мажоритарния пакет акции на КТБ.
„Катарският фонд“ е собственост на катарския принц Оман, зад който се крие Турция- Ердоган и неговите прилежни слуги и троянски кон в най-високите етажи на властта в България - ДПС(Доган-Пеевски).

Откакто стана министър председател 2009 г, Борисов започна да върти в КТБ всички държавни пари - бюджет, резерв на държавата, застраховките на НОИ ... над 70 милиарда лева, издавани от банката под формата на кредити с огромни лихви,  така направиха на банката   милиарди евро печалба, които е трудно да се изчислят и от които нито цент не е влизал в държавната хазна под формата на лихва.

Западноевропейските правови държави от северна и средна Европа – Швеция, Финландия, Норвегия, Дания ,Холандия, Германия, Австрия, Франция и дори Швейцария, също въртят държавните си пари в частни банки, но понеже това са пари на данъкоплатците им, държавите сключват с банката договор 2/3 от печалбите на банката под формата на лихви да влизат в държавната хазна и тези договори се изпълняват с точката и запетайката.
В 2006 г. Германия първа започна тази практика, спомням си огромните протести на германците в банковата им мека- Франкфурт, но после утихнаха, понеже видяха, че печелят лихви от това. Преставете си какви допълнителни пари от лихви влизат в огромния германски държавен бюджет, които до цент отиват за развитие на икономиката и социалната сфера на Германската държава. И това става  възможно единствено и благодарение на правовата им държава, която зорко следи за некорумпирания харчлък на държавните пари.

Борисов не е внесъл нито цент лихва в държавната хазна от въртените пари на българските данъкоплатци в КТБ . Къде са лихвите на банката? От 5 години задавам този въпрос публично, но няма кой да отговори. За практиката на западна Европа написах преди 5 години статия по въпроса “Попътни ветрове от Брюксел към нашите банки

Отделно от бюджета на държавата въртящ се в КТБ се откраднаха над 8 милиарда  евро и за да запълнят бюджетната дупка (Борисов и финансовия му министър Симеон Дянков) взимаха заем от МВФ и го хвърлиха за изплащане върху плещите на целия български народ и неговите поколения.
В тази кражба взеха участие не само олигарсите на ГЕРБ,  но и на ДПС, БСП, СДС..., за това и взаимно се прикриват, като най-големия "опозиционер" на ГЕРБ - БСП мълчи като ощипана мома...
А Борисов за да потули тази голяма далавера банкрутира банката.

Известно е  пристрастието на Борисов към СиБанка, направена от него главна банка във финансовата система на България. Това не може да бъде случайно, независимо, че лицето Бойко Борисов не фигурира  в бумагите за притежание на банката.
То се доказва с факта, че Бойко Борисов още от времето си на кмет на София и след това на министър председател е използвал властта си да върти повече от 70 % от  парите на българските данъкоплатци в двете банки - СиБанка и  КТБ- и двете офшорни  т.е. "куча марка". За това писа разследващата журналистита в няколко медии.
Не знам друг случай в Европа държава да върти парите си в офшорни банки и да подлага на такъв огромен риск парите на данъкоплатците си.
Така Борисов направи Цветелина олигарх №1 на България и един от най-богатите олигарси на Европа( за парадокс на най бедния народ- българския).
Това много прилича на тактиката на Путин, който е натрупал огромно лично състояние фигуриращо на имена на приятели от детството виолончелисти, зетове, любовници...все от неговия двор, изнесено и съхранявано в офшорни англо-американски зони известни като "данъчни убежища".

Цветелина Бориславова 2007 г. продаде 75% от акциите си на исландския милиардер Тор Бьорголфсон (Thor Bjorgolfsson)" за сумата 295 милиона евро. А беше купила банката 2003 -2004 г  само за 30 милиона евро, но  благодарение на Борисов, през неговото царуване като кмет на София,  само за 3 години, тя успя да и вдигне капитала  десетократно.
А Тор Бьорголфсон веднага след това препродаде акциите си от СиБанка на Белгийската финансова групировка KCБ, която не е никаква „белгийска“, а  офшорна банка пълна с руски пари регистрирана в някой "данъчен рай", но с главна кантора в Белгия. По късно се оказа, че собственика на КСБ е самият Бьорголфсон.
След  2007 г. се сключиха още няколко сделки за продажба, като постоянно дела на Цветелина Бориславова в СиБанка намаляваше. 2010 година Цветелина Бориславова окончателно продава и останалия свой дял в банката на KCБ.
И след продажбата на СиБанка, Цветелина Бориславова продължи да оглавява бордния и съвет. Как се обяснява това?

Thor Bjorgolfsson
Тор Бьорголфсон банкрутира исландската централна банка 2008-2009г., донесе финансовата криза в Исландия и сега осъден от исландците и търсен с Интерпол, а в цялото Скандинавие е обявен за " персона нон грата". Но това не попречи на Цветелина Бориславова да продаде БТК за нищожните 200 милиона лева, а на следващата година, вече новият собственик - руската офшорка КСБ на Тор Бьорголфсон я препродаде за 2 милиарда.
СиБанка продаде и  други важни стратегически предприятия  на Тор Бьорголфсон.
Но правителството на Бойко Борисов нищо не направи да развали сделките и изгони  изгони 
Тор Бьорголфсон от България, както направи неговата родина Исландия.

Адвокатската кантора, която извърши схемата за продажбата на БТК през кипърска офшорка, днес обслужва Лукойл, където играеше триото Борисов- Марешки - Златев по източване на гиганта, неплатил последните  10 години нито цент  корпоративен данък( печалба) на държава България.


Тор Бьорголфсон е руски олигарх, един от най приближените на Путин олигарси. Смятайте, което е собственост на Тор Бьорголфсон е собственост на Путин. 
Тор Бьорголфсон  играе с  личната банка на Путин ВТБ( Внешторгбанк), върти руски пари и се отчита на Путин.


А пък СиБанка играе с  Тор Бьорголфсон и  през СиБанка минаха приватизационните сделки на  най-важните и стратегически предриятия на българската икономика едно от които е БТК.

Първо чрез първата руско-българска олигархична капиталова групировка "Мултигруп" създадена от последния елит на БКП с цил да извърши приватизацията на голямата държавна социалистическа икономика и бъде заграбена от топа на БКП(последния елит около Луканов), а после чрез Тор Бьорголфсон, започна навлизането на руската олигархия и нейните мръсни пари в българската икономика, и предаването и в ръцете на Путин.

Путин също участва в грабежа на нашите държавни пари в КТБ , понеже неговата лична банка ВТБ ( Внешторгбанк) притежава 10% от акциите на банката. Колко, трудно е да се каже, понеже папирите на банката се държат и мухлясваха в ръцете на главния прокурор Цацаров( а после предадени на Гешев, а сега на Сарафов), всички избрани от квотата на ГЕРБ във ВСС.

Отделно Пеевски също играе с руски пари, той взе заем от ВТБ за да купи 2016 г. "Булгартабак" и я ликвидира. Фактически "Булгартабак" стана собственост на Путин и постоянно тегли кредити от ВТБ. За това и САЩ го сложи в списъка "Магницки" пълен с наши санкционирани"руски" олигарси.

Така правят руските олигарси у нас, купуват икономиката ни и вместо да реинвестират печалбите си и я развиват, я убиват, като изнасят до цент печалбите си в американо-английски офшорни зони, а от там те попадат в джоба на Путин, който държи в ръцете си и разпределя всички пари и национални богатства на Русия. Сега Путин води мръсната си война в Украйна с парите на българските данъкоплатци.

СиБанка, макар вече собственост на някаква "кучи марка" офшорна финансова групировка КБС  продължи да бъде най-силната банка, защото се обедини с кръговете „ Мултигруп“ и „Капитал“, а Цветелина Бориславова( с парите на Тор Бьорголфсон)  заедно  с Катарския фонд купиха мажоритарния пакет акции на КТБ, като за прикритие поставиха начело на банката лицето Цветан Василев и  СиБанка започва да води парада в цялото финансово пространство на България.

Това може да се докаже, ако у нас действаха правилата на правовата държава на споменатите по горе западноевропейски развити страни, чийто правила са влезли в законодателството на ЕС, 6 от които управляват ЕС, с които да се проучва „произхода на началния капитал“ и от там да се правят изводи за собственика и чистотата на капиталите.

Сега година 2023 СиБанка не съществува, за да замаже далаверите и 2020 година  Борисов я обедини с ОББ, като СиБанка купи ОББ и смени името си на ОББ, т.е скри се под ново име на група КСБ- финансова корпорация на Тор Бьорголфсон, регистрирана в офшорна зона. Но при едно проследяване  движението на капиталите, едва ли ще скрие мръсните си пари.
2023 година КСБ купи и Райфайсен банк и може да се каже, че сега  дуото Путин/ Бьорголфсон владее половината банкова система на България.

Сега Тор  Бьорголфсон , скрит зад банката си КСБ владее целия телекомуникационен отрасъл, КГБ(ФСБ) знае всички бизнес тайни на политическия/ бизнес  елит на България, владее и половината банков сектор, а чрез СиБанка, с която Борисов заграби възобновяемата енергия на България( където идват най много евросубсидии) дуото Путин- Бьорголфсон навлезе в отрасъл "енергетика".

Тор Бьорголфсон в година 2023  е санкциониран от ЕС олигарх, обявен е в северна Европа за персона нон грата, Белгийското правителство е запорирало неговите капитали в Белтия, но в бананова държава България той продържава да се подвизава и владее половина България, благодарение на Бойко Борисов.

И всичко това, както и целия грабеж в последните 30 години, става поради факта, че нямаме работеща съдебна система да издири и покаже публично тази факти, а после ги накаже. А липсва ли работеща съдебна система, липсва и правова държава, понеже съдебната система е най-големия стълб на правовата държава.

Борисов също е сложил под своя мишница и оглавил със свои хора, така направил нему послушни най важните държавни институции с компетенцията да следят за харчлъка на държавните пари - освен  съдебната система, още  ДФИ (Агенцията за държавна финансова инспекция), Сметна палата, КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество).

Това той научи от майка си БСП, която правеше преди него същото по почина на своята майка БКП, която като единствена партия в старата тоталитарна държава, държеше „вся власть советом“ под мишницата си и колеше и бесеше. Какво може да знае повече бившия телохранител на Тодор Живков?
За Бойко Борисов разказвам в друг материал със заглавие "
Октоподът на Борисов. Как БСП създаде явлението и модела "Борисов"


Разказваме и  за състоянието на съдебната ни система в друг наш материал със заглавие “С политически назначена съдебна система, никога няма да научим истината за КТБ!

Ако имаше работеща съдебна система, която само да открие дело срещу Борисов и правителството му, както и срещу всички политици и правителства от 1985 г насам, щеше да се разчуе в цяла Европа и всички щяха да видят корумпираното лице на нашата управляваща от 30 години мафиотска клика от всички партийни цветове, всички произлезли от последния елит на БКП.

Автор Дора Апостолова
Първа публикация 28 април 2017 г.
Последна актуализация 14 ноември 2023 г.