Joomla Templates Mobile by About Justhost

Tramp Hilary
В България автентично дясно (на старите либерали на Адам Смит) няма въобще.
И в света е така.

Старият либерализъм е отдавна забравен, на негово място от 30 години има само едно единствено дясно- на новия либерален олигархичен капитализъм, наричан още "неолиберализъм" „глобализъм“, „финансов“, „корпоративен“ капитализъм.

В 70-те години американците преобръщат своя „либерализъм“ в „НЕОлиберализъм“ и раждат модела на неолибералния капитализъм, който Рейгън поставя в положение на "държавна идеология" и започва да  разпространява по света със специална държавна политика. Установено е, че неолиберализмът е не само икономическа доктрина, а мощна ретроградна и реакционна идеология обхващаща всички сфери на живота и по друг начин формираща ценностната система на индивида и обществото.
Неолиберализмът няма нищо общо с "класическия либерализъм“, той изврати и ликвидира виждането за частна собственост и разбирането за правата и свободите на старите либерали.
Неолибералите подмениха всички човешки права, за които старите либерали са се борили. А глобалния( свободен) пазар на неолиберализма стихийно движещ капиталите без национални рамки и правила,  замени стария свободен пазар на либералите затворен в национални рамки, като с негова помощ САЩ успяват да привлекат в своите банки 40 % от парите и националните богатства на другите народи. По този начин да ги ограбват без войни, по "мирен" начин и по терлици добрали се до парите и националните им богатства.

Олигофренизма на неолибрализма идва от "представителната демокрация на САЩ", която самите американци наричат "фалшива" и която стои на 100 стъпала под европейската реална демокрация, упражнявана в  най развити европейски страни от северна и средна Европа( без Англия)-Швеция, Финландия, Дания, Норвегия ,Германия Австрия, Швейцария, Франция и Белгия. Представителната демокрация на американците е родила правовата държава  с коренно различни правни норми от тази на европейците.
Американците трупат частна собственост на принципа "граби и беж", докато европейците това не позволяват, там частна собственост се трупа с честен труд на много поколения.
В САЩ едрият бизнес финансира предизборните кампании на политиците, политикът едновременно във властта може да бъде и бизнесмен и да върти частен бизнес и това явление не се наказва от закона, нито има някакви последствия за политиците.
Това е довело до страшна корупция в политическия им живот, по думите на републиканецът Джефри Сакс.

В последните президентски избори в САЩ на които сме свидетели тази година, една от причините републиканецът милиардер Доналд Тръмп да бъде подкрепян е факта, че той сам си финансира предизборната кампания. Но пък личи ниското образователно ниво и политическа култура на неговите фенове, да не са в състояние да видят тъмните начини с които милиардерът Тръмп за кратко време натрупа 5 милиарда долара богатство. Той е използвал черните години на финансово- ипотечната криза 2007-2008 г. с банкрута на над 200 банки като е търгувал с имоти на американците затруднени да изплащат заемите си към банките, изкупувал ги е на безценица, изчаквал е  банката да банкрутира, а после ги продава на няколкократно по висока цена.

В края на президентската кампания Уикилийкс изкара неопровержими доказателства, че кандидатът на демократите Хилъри Клинтън е свързана дълбоко с банките на Уойлстрийд и зад нея стои най-едрия банков капитал. Това отмина и замина покрай ушите на американското правосъдие и то не предприе нищо към Хилъри.
Ниското съзнание и политическа култура на американците се вижда и в друг пример в последните президентски избори в САЩ, където "левите демократи" номинираха Хилъри Клинтон за свой кандидат, чиято кандидатура беше подкрепяна от най-едрия олигархичен капитал и деноминираха единствения кандидат Бърни Сандърс, показал ново поведение на честен политик мислещ за всеобщото благо на народа си, зад който не стои едрия капитал.

Докато в развитите европейски демокрации със силно работещи правови държави е обратното- правовата държава забранява бизнесът да финансира политиците и спазва закона с точките и запетайките. В Европа и глави на политици падат на гилотината.  Както постъпиха германците в 2012 г. когато принудиха президентът си Кристиян Вулф да  подаде оставката след като медиите откриха да е приел 50 000 евро подарък от бизнеса в предизборната си кампания. Скандинавците гъмжат от подобни примери, където политици се отстраняват за най-малкото погазване на закона.

България не остана вън от тези процеси. Поради липса на правова държава в последните 70 години непрекъснато управление на комунистите, българският народ продължава да не познава прозрачната демокрацията на западноевропейците и тяхната правова държава. В България директно управлява олигархия произлязла от средите на последния елит на БКП, която не позволява да се внедрят законите на развитите европейски държави, да се развива демокрацията и изгради правова държава. Олигархията използва  властта на своята партия да бърка дълбоко в държавната хазна и прибира ежегодно половината обществен продукт за своите джобове чрез еврофондове, обществени поръчки...
Показателен е примера с КТБанка, в която се въртяха всички държавни пари- бюджет, резерв, пари от застрахователните фондове и прочее на стойност 70 милиарда лева. Олигархичният клан на Бойко Борисов държащ финансовата система на страна и неговата партия ГЕРБ, заедно с олигарсите на БСП държащи икономиката на страната и медийния олигарх на ДПС- Пеевски , подпомагани от останалите олигарси на СДС и слугите им -"патриотите", откраднаха над 8 милиарда евро от държавния бюджет въртян в банката, прибраха и над 15 милиарда евро печалби на банката и вместо да ги търсят и върнат, за да замажат следите си те банкрутираха банката и вземаха нов държавен външен заем от МВФ да запълват бюджетния дефицит, който ще изплащат няколко поколения българи.


Stanishev Soros
Неолиберализмът бе насаден на българска почва веднага след промените 1989 г, след окупацията на крехката българска демокрация ( СДС) от американското „Отворено общество“. Американците побързаха да обсебят демокрацията на българския народ и да поставят на нейно място своята представителна демокрация, използвайки факта, че когато той 1989 г.  след 45 години излезе от тоталитарния  комунистически режим не познаваше демокрацията и правовата държава въобще, нямаше политическа система, не познаваше европейските леви и десни политически идеи.
Бивши комунисти от последния елит на БКП с мозъчния му тръст ДС, отвориха вратите на държавата ни за  представителят на американския неолиберализъм у нас "Отворено общество" и го направиха фактор №1 в българската външна и вътрешна политика.
Всички правителства и партии от тогава до сега всяка година са отпускали за търбуха на фондация "Отворено общество" и неговата глава- финансовия олигарх Джордж Сорос, станал мултимилиардер с ограбване външните дългове на бившите комунистически страни,  най-малко по 41 милиона лева от бюджета на държавата, за да лее своята антибългарска политика и с политиците заедно да ограбва България. Във всички български медии се дава думата само на неолиберални политически и икономическа гурута -представители на "Отворено общество". Там няма да чуети  видите нито един представител на новата образована и възпитана европейска интелигенция. Там се прокламират само "неолиберални ценности" и се показват стари муцуни от бившата комунистическа интелигенция, преди обслужвали елита на БКП, сега обслужват техните деца - нови неолиберални капиталисти с дебели авоари в американски банки.

Така комунистите се превърнаха от „борци срещу капитализма“ в едри хищни капиталисти- олигарси и мултимилионери и добавиха към предишната си политическа власт и нова- икономическа. И за да прикрият миналото си за една нощ се пребоядисаха в "социалисти", "либерали", "консерватори"... и  на първо място"демократи".
Последният елит на БКП създаде първата неолиберална дясна партия БСП, а парите на БСП складирани в първата негова олигархична капиталова групировка "Мултигруп" създадоха всички останали 300 партии. Сега те продължават да държат „вся власть советом“ в държавата ни – политическа, икономическа, изпълнителна, законодателна, съдебна +медии и хуманитарно образование, БСП да лъже народа, че е единствената "лява" партия, а останалите -СДСтата, ГЕРБ ... да твърдят,че са "десни партии", без да знаят какво "дясно" изповядват.

Това накратко, по подборно ще го прочетете в моите две науки за неолибералния капитализъм и неговия антипод-европейската правова /социална държава и 4000 статии написани по тези въпроси в сайт www.ideyazabulgaria.org, препродавани в 2 западноевропейски и 2 американски университета.

Ако някой ги намира за клишета и пропаганда ( без никакъв аргумент против, само с голо отрицание), това идва от:
1) неразбиране  същността на неолиберализма ,
2) преднамерен поглед на обратната пропаганда разнасяна от „Отворено общество“- против социалната европейска социална/правова държава. Отворковците не искат да признаят, че западноевропейската социална/правова държава  в лицето на 8-те най развити европейски страни от северна и средна Европа изброени по-горе победи неолибералния капитализъм и нейната правова държава не допусна неолиберализма да унищожи  социалната държава( както стана в източна и южна Европа).

Неолиберализмът удари жестоко САЩ. Неолибералната финансова ипотечна криза 2007-2008 г  остави американците без пари и средна производителна класа и  свали САЩ от пиедестала на първи световен военен хегемон. И продължава да ги тегли на дъното. Обама призна публично това при своето последно посещение в Европа и каза, че Германия сега е първа световна икономическа сила. Това го показа като първо посети Германия и след това отиде при пудела си Великобритания.
Американците сега с последни сили поддържат долара си в позицията на първа първа световна разменна валута с "печатането на пари поразия", войни, технологиите и образованието /Томас Пикети/.

След избухналата неолиберална финансова криза 2007 г САЩ останаха без пари за водене на външни войни. За това САЩ преминаха към другите два начина- образованието и технологиите. С вкарване на неолиберализма в отделните страни,  с технологиите си се добират до техните национални богатства по мирен път, а с помощта на глобалния пазар на неолиберализма изнасят парите им в своите банки. Това те първо направиха с най-богатата на природни ресурси страна в света- Русия като поддържат с всички сили режима на Путин, понеже той позволява на олигарсите си да изнасят парите си в американски банки. Поради липса на свои технологии, Русия сега добива източниците си само с американски и западноевропейски технологии, най големите американски и западноевропейски фирми се намират в Сибир и добиват нефта и газта на Русия.

С образованието си служи "Отворено общество" на Сорос, родено от Рейгън като третия инструмент( заедно с МВФ и СБ) на новата му външна политика за разпространение на американския неолиберален модел по света. Виждаме го у нас- Отворено общество е създало у нас над 1500 НПО като вид "тинк танкове" с които крои начини да бетонирва неолиберализма у нас и изсмуква държавните пари от еврофондове и обществени поръчки. Това го върши с помощта на политиците ни, които оглавяват тези организации, прокарват европроектите на тези организации и след това прибират дебели комисионни от тях.  С тази корупционна практика е най известен БХК, който се е "специализирал" да работи за малцинствата и прибира за джобовете на политиците и своите ръководители еврофондове и обществени поръчки, без тези пари да отидат по предназначение и облекчат живота на малцинствата. Управлението на Бойко Борисов тотално лумпенизира българския народ с обещания за трохи от еврофондовете, а де факто парите са потъвали в дълбоките джобове на неговата партия ГЕРБ.
"Отворено общество" сега  държи външната и вътрешна политика на държавата ни, заедно с елита замисля и налага неолиберална политика и генерира мащабна корупция и ограбване на обществото.

САЩ търси страни с продажен и корумпиран политически елит без правова държава, за да вкара неолибералния си обществен модел, така ги прави свое послушно обществено копие и по лесно ги дои, подстригва и прибира парите и националните им богатства.
Най-добър пример е Русия, считана за "неолиберален проект на САЩ", в чийто банки руските олигарси - продукт на системата на неолиберализма, изнасят годишно над 300 милиарда долара- това са печалбите от продадения нефт и газ на Европа, които според руски икономисти, са всичките пари на руските данъкоплатци внасяни годишно в хазната.

България е отдавна губерния на Путинова Русия. Тъй като нашата олигархия е родена от руската и работи с финанси от Москва, тя се командва от нея като по силната под ръководството на първия олигарх на Русия- Путин. Заедно със своите, руските олигарси изнасят и парите и националните богатства на малка България в американски банки.

Липсата на правова държава у нас донесе мащабна корупция по всички етажи на властта и отряза пътя на способните и професионалистите към управлението на държавата и икономиката. Вместо тях там са се настанили некадърниците, непрофесионалистите и откровените престъпници от подземния свят назначени по шуробаджанашка роднинска и политическа линия. Това стана причината у нас да не стъпи нито един сериозен инвеститор през целия преход. Под имената на чуждите англосаксонски фирми в България, дошли като  "концесионери" и "приватизатори" в най -важните и стратегически отрасли на икономиката ни  стоят само български изнеси капитали, предимно на руско-българската олигархична групировка "Мултигруп", върнали се обратно в страната ни с протекцията на управляващата олигархия, да експлоатират и ограбват българския народ и изнасят парите и националните му богатства в англо-американски офшорни зони. Не случайно държавата ни сега се сочи за най-лошо управляваната в Европа, бълваща организирана престъпност и никой сериозен инвеститор не желая да има вземане и даване с нас.

 
И всичко това е виновен единствено  нашия нов олигархичен неолиберален посткомунистически елит, продаващ националните интереси на българския народ като носни кърпички за свои джобни интереси, държащ го с най-ниските пенсии заплати в Европа, а вече и с най-ниския жизнен стандарт в ЕС, оставил България без икономика, изгонил навън над 4 милиона млади и образовани българи поради липса на труд и стандарт, направил България умираща и циганизирата се нация и държава.

Неолиберлизмът навлезе в Европа през 80-те години и започна да нася огромни щети на европейската социална държава. Първата причина е в това,че неолиберализмът при своето навлизане в Европа със цианкаления си дъх на ПАРИ унищожи старите политически сили и идеи на Европа и ги унифицира всички с едно общо мислене и обща идеология - неолибералната.
Най-големи са пораженията му на левия фронт, той  унищожи левите сили на Европа борещи се срещу капитализма въобще.
Израз на тази борба е реализирането на европейската следвоенна идея ( автор християндемократа Лудвиг Ерхард) за строителство на "социална държава" ( социализъм) по теориите на английския икономист от 30-те години Джон Мейнард Кейнс за „социализиран капитализъм“, стъпил върху "Капитала" на Маркс. Фактически Кейнс доразвива Маркс и показва как ще бъде построен неговия социализъм. Западноевропейската социална държава побеждава капитализма и коренно го промени.
Социалната държава се строи в двете части а Европа от левите и центристите, с различни политически носители и политически системи- на запад социалисти и центристи( християндемократи), на изток- сталинистките комунисти. Първите я строят по теориите на Кейнс с реална демокрация, правова държава и пазарни отношения, вторите – източните комунисти я строят по теориите на Сталин без демокрация, правова държава и пазарни отношения.

Западна Европа в лицето на 8-те най развити европейски страни от северна и средна Европа- Швеция, Финландия, Норвегия, Дания, Холандия, Германия, Австрия и Швейцария успява да построи социализма на Маркс представен в нейната социална държава.  Социалните държави на тези страни реализираха всички тези на Маркс заложени в "Капитала" като премахнаха бедността и мизерията, експлоатацията на труда и несправедливото разпределение на печалбата.

Комунистите в Източна Европа се провалиха и не успяват да  построят социализма. В края на 70-те началото на 80-те източните комунисти разбират, че губят съревнованието със запада в строителството на социализма и ръководстата на техните единствени партии- комунистическите  за да останат на власт, решават тайно от народа си да заменят социализма с неолиберализма. Те бяха подкупени от Рейгън и най напред това става в Русия. Последното трио на КПСС Горбачов-Елцин - Путин внася неолиберализма в Русия, а после го налага на останалите страни в комунистическата система с "водещата и мъдра" роля на КПСС.

Предателството на социалната държава от източните комунисти е фатално за Европа и левите й сили. Западните социалисти и източните комунисти захвърлят идеята за социализъм и оголват фронта на опозицията срещу неолиберализма, той започва да шета безпрепятствено без опозиция срещу себе си и нанася огромни щети.
На мястото на левите сили още в края на 90-те години застават крайно десните неолиберали- едри капиталисти представители на банки и едри корпорации и работещи във властта единствено за тях. Те поемат управлението на държавите и ЕС и управляват до сега неизменно.

Европейските неолиберали се намират под шапката на САЩ от където са получили своето неолиберално верую, провеждат неговата политика в Европа за унищожение на еврото като най голям конкурент на долара за местото му на първа световна разменна валута, изнасят парите на Европа в американски банки и офщорни зони, всички американо-английски протекторати и пълнят търбуха на англосаксонците.

Главният субект на неолиберализма- банките са се превърнали в огромни междунационални чудовища душещи хората с тежки ипотечни кредити, заклещили държавите в огромни външни дългове и никое правителство не може да им въздейства.
Техния главен лост - глобалният пазар отнася производствата и капиталите на развитите страни в Китай и Азия, американски банки и офшорни зони.

А в страните със слаборазвита демокрация и липса на правова държава(като България) глобалният пазар в съюз с техния продажен корумпиран олигархичен елит, отваря вратите на държавата да влизат най-големите световни мошеници, да си перат мръсните пари, експлоатират и ограбват народите.

Останала без леви сили за борба срещу неолиберализма Европа се е гърчила в последните 25 години защитавайки с последни сили своето най - голямо и справедливо завоевание "социална държава", обичана много от европейците.

Неолиберализмът крайно се различава от предишните форми на капитализма действали до 70-те години- "индустриалния капитализъм" на Маркс представен в неговия "Капитал" и "социализирания капитализъм" на Кейнс.
Глобалният пазар без правила и национални рамки на движение на капитала е негова отличителна черта, липсваща в двете предишни форми.

Нито Маркс, нито Кейнс, обаче, дават начини и инструменти за борба срещу глобалния пазар и банките.

На Европа стана ясно, че е нужно създаване на нови леви сили с нова идеология, борещи се срещу банките и глобалния пазар. Тази нова идеология едва сега се създава, за това новите леви сили са все още слаби и не са равносилни играчи срещу мощната реакционна и ретроградна идеология на неолиберализма.


Развитите европейски държави от северна и средна Европа( без Англия) не допуснаха неолиберализма благодарение на силните си правови държави.
Правовата държава спасява социална държава. Тя контролира поведението на неолибералните политици. Където правовата държава работи добре и демокрацията е развита , тя не позволява политиците да рушат социалната държава.
Но неолибералните политици не правят нови закони за озаптявани глобалния пазар и банките. Ето защо, поради липса на закони и най-добре работещата правова държава в Европа не е в състояние да вържи ръцете на неолибералните политици провеждащи неолиберална политика в подкрепа на банките и глобалния пазар.

Всички тези процеси в Европа определят живота и на най-силната икономика в света Германия. Поради липса на леви сили за борба срещу неолиберализма( Германската левица "Дие Линке", произлязла от бившите източногермански комунисти не се счита за такава, също германската социалдемокрация е в коалиционно правитество с неолибералите на Меркел) неолибералният уклон в правителството на Меркел продължава да е силен.
Меркел превърна християндемократите в неолиберални сили. Силната правова държава на Германия не позволи на Меркел да посегне върху тяхната социална държава, но поради липса на закони за борба срещу неолиберализма и неговия глобален пазар, тя не може да забрани на Меркел да подкрепя банките и глобалния пазар. Меркел само привидно се възмущава от действията на глобалния пазар изнасящ производствата на Германия в Китай и Азия и капиталите  на големите фирми в офшорни зони, но не е направила нито един закон да спре тези явления.
Неолибералните дрешки на Меркел личат и от нейната подкрепа на водената война в Сирия от неолиберален САЩ( неговите неолиберални приятели в Европа - Франция и Англия) и неолиберална Русия на Путин.

Едва преди 5 години в южна Европа се появиха първите нови леви сили за борба срещу неолиберализма, но все още слаби - "Сириза" в Гърция, "Движение 5 звезди" в Италия, "Подемос" в Испания, които замениха старите им корумпирани до зъби партии, докарали неолиберализма.
А в северна и средна Европа, там където старите леви сили "социалистите" и "зелените" не бяха потънали дълбоко в корупция, започнаха да се „съвземат“ и връщат старите си принципи в защита на своята социална държава и правят дори опити за нейното развитие.
Борбата срещу неолиберализма в страните от северна, централна и южна Европа сега се води на фронта на реалната демокрация на Европа с инструментите на европейската правовата държава.

Европа разбра, че борбата срещу неолиберализма на ниво отделните държави не е достатъчна, трябва да се води на ниво на най мощния икономически съюз в света ЕС.
Само той може да наложи усмирителна риза на мощните междунационални банки и да въведе правила за ограничение износа на капитали и производства от територията на Европа.
В Европаррламента доминират и управляват десните неолиберални сили с най силната партия ЕНП( Европейската народна партия) събираща консерваторите и християндемократите на Меркел, считани за най-яросните неолиберали.

Европа има въпиеща нужда от нов ляв европейски алианс, който да води борбата срещу неолиберализма в Европарламента. Такъв сега няма. Сегашната "Левица" в Европарламента е пълна с бивши комунисти, които не виждат неолиберализма и не водят никаква борба срещу него.
Групата на социалистите е пълен "миш маш", разделена на две крила- "ляво" и "дясно". В "лявото" държащи на старите принципи на социализма и свободен национален пазар, в "дясното" - приемащи глобалния пазар и подкрепящи банките. И начело на алианса наш Станишев, бил 17 години глава на бившата комунистическа партия БСП пребоядисана за 1 нощ в "социалистическа", от първия си част неолиберална партия създала всички останали партии в България по свое неолиберално подобие, пълна с олигарси в ръководството си разграбили и унищожили България през прехода. С тези дадености сегашния  социалистически европейски алианс не само не може да се счита за "ляв", но и не е антинеолиберална сила въобще.

Американската интелигенция започна да се пробужда, което е благоприятен и подкрепящ сигнал за Европа. В САЩ за разлика от републиканците, които си останата твърдо на неолиберални позиции и най-върлите неолиберали, сред американските демократи се наблюдава антинеолиберално движение и силен завой на ляво с поглед към Европа. Демократът Бърни Сандърс направи революция с предложението си САЩ да приеме европейския социализъм в модела на скандинавската социална държава.
А Хилъри Клинтън прие в програмата си част от предложенията му.
Но друг въпрос е дали Хилъри Клинтън  ще ги изпълни, като се знае, че в президентската  кампания бе финансирана по рутинния начин от едри олигархични корпорации и банки и се намира под  командата на едрия банков капитал.
Бърни Сандърс за първи път в американската история успя да пробие мрака на американския политически живот като финансира кампанията си не от бизнеса, а с малки дарения на физически лица до 27 долара. Предлагам за четене моя материал "Социализмът на Европа идеал на Бърни Сандърс. В какво той успя и в какво сгреши?"
Когато американски приятели  ме питаха  какъв е изхода и как трябва да се води борбата срещу неолибралния капитализъм, аз отговорих :„Извършване първо на кардинални промени в американското правно законодателство по политически път, да се заложат правните норми на европейската правова държава и чак тогава да се престъпи към икономически промени“. Това съм го казала в анализа ми писан 2012 г. за гръцката дългова криза, прераснала в всеобщо европейска "Кой причини еврокризата и как може да се преодолее ?"
Бас давам, че ако бъде избрана Хилъри Клинтън, тя няма да изпълни нито една точка от програмата на Бърни Сендърс, защото други я водят за носа , едрия олигархичен капитал, който е финансирал кампанията и няма да й позволи!

Къде е сега мястото на България - с Тръмп или Хилари, не може да се определи?!
За разлика от останалите части на Европа, където борбата срещу неолиберализма е вече започнала, в цяла източна Европа, в бившите комунистически страни и най вече в Русия, няма никакъв признак за борба срещу неолиберализма и родената от него олигархия, там всичко спи летаргичен сън, поради продължаващото управление на бившите комунисти, създатели на всички партии, владеещи целия политически живот, държащи цялата власт в ръцете си .
Те за неолиберализъм не позволяват да се говори нито в медиите, нито в хуманитарното образование, нито да се търсят начини за ликвидиране на създадената от неолиберализма олигархия сред техните редици.
Сегашния партиен модел на България е корпоративен, олигархичен и мафиотски- плод на американската система на неолибералния капитализъм, която България изповядва от 30 години и внесена от последния елит на БКП с американския икономически план "Ран Ът" направен от първите две партии БСПи СДС.  При такава система олигарсите или едрия капитал управляват партиите и кадруват в тях, те посочват кандидатите на партиите в парламентарните и президентски избори и финансират техните кампании. Същото както в неолиберален САЩ. Който ги финансира политиците, той определя и поведението им.
Партийно- избирателния принцип действащ  в съдебната и избирателна системи на България, останка от старата тоталитарна комунистическа държава, сега подпира мафията, олигарсите финансират политиците в техните избирателни кампании и съдебната ни система не реагира въобще. Нито някой обръща внимание на фалшификациите на изборите, които партиите са вършили постоянно, най-вече Борисов се прочу с това, че фалшифицира всички парламентарни и местни избори откак е взел властта 2009 г.

Понеже български олигархичен модел се провали в очите на обществото, олигарсите на главните партии преминаха към друга изборна тактика - да възхваляват мажоритарната избирателна система без партии, дори измислиха нов термин "граждански квоти", а  действителността е друга.
Бутат се напред привидно "неопетнени" и " чисти лица", но зад тях са се скрили парите на олигарсите, те ги финансират и командват, нямаме съдебна система да ги подхване,  и става ясно за кого тези кандидати ще работят във властта. Каква е гаранцията при наличието на неолиберална олигархична система и послушна на партиите съдебна система, че мажоритарните кандидати  излизащи не от партии и неконтролируеми политически от никого, ще работят за обществото, а не за джобове си? Веднага става ясно за кого тези кандидати ще работят във властта. Който дава парите, той води хорото!

Докато западна Европа на развитите демокрации не упражнява модела на неолибералния капитализъм, а неговия антипод-модела на европейската социална/ правова държава, където няма и не се допуска олигархия да управлява държавата, а управлява голямата средна производителна класа заемаща 75-82 % от обществото.
Именно в правните норми се състои разликата между неолибералната система на САЩ и тази на европейската социална/правова държава, че при американците е позволено бизнеса да финансира политиците, а в Европа е обратно- там е забирането !

Спасението на България е извършване пълна смяна неолибералната система от прехода с тази на социалната/правова държава по модела на развитите европейски демокрации от северна и средна Европа, така както Сириза в Гърция го върши, и само с демократичните методи на Европа на нейната реалната демокрация, с доброволния вот и съзнание на избиратерите и с правилата на правовата им държава.
Трябва да ползваме опита на съседката-Гърция и партията на власт- Сириза. Като нея трябва да се влезе с мнозинство в НС и да се смени системата със собствено законодателно мнозинство, като се сменят правилата заложени в конституцията и националното законодателство с тези на развитите европейски демокрации. Така се поставят основите на правова държава. А след това ще пуснем правовата държава срещу статуквото. Тя по естествен начин ще смени системата след като първо извърши пълна ревизия на прехода и ново справедливо преразпределение на собствеността, ще изтръгне парите от олигархията и ликвидира,  ще прати корумпираните и престъпниците  в пандиза където им се полага и ще въведе така очакваната от всички справедливост в обществото.

И накрая за настроение завършвам анализа си с един памфлет, написан по повод президентските избори в САЩ и България, които  почти  съвпаднаха. Озаглавих го "Двата дебата"и добавям две карикатури

Памфлет- Двата дебата, на янките и нашите

Дебат между Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп
Гледах току що дебатите за кандидат президенти в САЩ и България проведени  по една случайност в един и същ ден. Дeбата на американцитесе проведе между кандидатите на двете партии "републиканци" и "демократи", съответно между  Тръмп и Хилъри и беше третия  и последен провеждащ се дебат. И двамата кандидати са от една и съща помийна яма - на неолиберализма. Еднакво лъжеха и мажеха с обещания как да извадят САЩ от ямата, върнат производствата, възстановят средната класа и старата му слава. Гласът им ми приличаше на мазния глас на нашите президент кандидати, бивши комунисти и бивши партийни секретари от нашето псевдо "ляво" и "дясно" пространство- другарят Радев и другарката Цецка. ( Трайчо и другите кандидати не е за коментиране- те са всички бърсалки на двамата "големи" ;)Сега разбрах, защо нашите бивши комунисти се залюбиха с неолиберализма и го внесоха в България. Та Тръмп и Хилари досущ приличаха на тях?!  
Буквално хлъцнах от удоволствие от определението на Тръмп на политиката на Обама( и Хилъри) в Сирия като "най глупавата в историята на Америка". Били помогнали на Асад и Путин да завземат повече територия, а на "Ислямската държава" да се разпространи в 32 страна. Което си е чиста истина, въпреки протестите на Хилари...
Само за това залюбих Тръмп и ако бях американец, щях да гласувам за него при липсата на друга алтернатива. ;)
Дебат между Цецка Цачева и Румен Радев,карикатура на Чавдар Николов
Дебатът между нашите, проведен също днес, няма да коментирам . Хилъри и Тръмп ми бяха достатъчни! 
 
Нито Тръмп , нито Хилари каза конкретно как ще върне производствата от вън и ще възстанови средната класа(това е мнение на водещия, не мое)... ,защото и двамата са кукла на конци, управлявани от едрия олигархичен капитал.
Каквито са и нашите бивши партийни секретари. 
Само не разбрах, защо Радев замълча и не каза, че Цецка е от неговата черга, също производно на БКП и обслужва едрия капитал на олигарха Борисов, а Радев- на 36-те олигарси на БСП.  Не случайно и дебатите си приличаха, пък и дните на изборите почти съвпадат и резултатите ще излязат по едно и също време- в България на 6 ноември, в САЩ на 7 ноември.
Бог да ни даде сили да ги преживеем! ;)



Автор Дора Апостолова
Анализ на Идея за България писан на 17 октомври 2016 г.

Добавете коментар


Реклами от Google