Joomla Templates Mobile by About Justhost

Sad
Приятелката ми Елена Димитрова писа следното на стената си - ”Все питам: Кой ни доведе до това положение да бъдем на дъното във всяка област? Знам отговора. Много причини има, но едни от тях са неграмотността, некомпетентността и безразличието на отговорни фактори! Докога ще е така?”


Скъпа приятелко Елена, това жалко положение сега на България, с неграмотността и невежеството захванало управлението на държавата и икономиката го доведе единствено ЛИПСАТА НА ПРАВОВА ДЪРЖАВА.

Европейската правова държава бе родена непосредствено след ВСВойна и е плод на развитата демокрация на западна Европа. Тя е представена най добре в лицето на 8-ката най развити социални държави от северна и средна Европа(Швеция, Финландия, Норвегия, Дания, Холандия, Германия, Австрия, Швейцария), известни като най-добре работещи правови държави, съблюдаващи желязно следните правила на развитата демокрация:

1) Непризнаване привилегировани малцинства и елити, там всички граждани са равни пред закона.
2) Многопартийност и пълна свобода на словото и убежденията
3) Независима от политическата власт съдебната система и поставена като НАДСТРОЙКА на обществото( не на държавата), отгоре да гледа и на часа да коригира действията на политическата власт.,
3) Деполитизирана избирателна система, независими от политическата власт профсъюзи и граждански организации
4) Частна собственост да не се трупа с използване властта и извършване грабеж на държавна собственост и над другите от обществото( както си натрупва състоянието нашата нова бизнес класа от мултимилионери и олигарси).
5) Разделение на икономическата власт от политическата, да не могат политиците да използват властта си да крадат обществения продукт.
6) Въвеждане закона за проверка произхода на началния капитал в икономиката, финансите на партии, политици, медии.
7) Деполитизиция на останалите власти- изпълнителна, законодателна и целия живот.
Тези правила остават неотменно до сега в същността на европейската правова държава представена в 8-ката най развити социални държави от северна и средна Европа(Швеция, Финландия, Норвегия, Дания, Холандия, Германия, Австрия, Швейцария) известни и с най-добре работещи правови държави.

Горните правни норми и правила на западноевропейската правова държава тотално липсват в антипода й- (нео)либералната държава, представена най- добре в лицето на меката на неолиберализма- САЩ.
А точно американския  обществен, политически и социален модел бе внесен и внедрен в България след 1989 г от последния елит на БСП, заедно с липсващите правила в американското правно законодателство. Това и до днес не е разбрано от народа ни, поради непознаване разликата между американската представителна демокрация  и европейската реална( пряка, открита, прозрачна) демокрация.

Правим паралел между западна Европа и България сега:

В изброените по-горе развити европейски демокрации, правовата държава с безпрекословното си изпълнение на закона ликвидира корупцията по всички нива, създава непродажен и некорупмиран политически елит работещ само за обществените и държавни интереси, издига само професионалистите в управлението на държавата и игнорира невежеството и неграмотността, създава условия „всички равни пред закона“ и отрича привилегировани елити и малцинства.
А липсата на правова държава създава условия утайката на обществото( невежите и неграмотните , престъпниците) да се издигнат на повърхността и да захванат ключови позиции в управлението на икономиката и държавата, както у нас стана в последните 27 години на мутренско-бандиски преход и какъвто е целия ни политически и бизнес елит сега.
Правовата държава не позволява да се кандидатираш за политик дори с едно петно на ревера си.

В последните 27 години у нас наблюдаваме, че поради липса на правова държава само крадците и престъпниците се кандидатират за политици и пълнят редиците на политическата класа без изключение. Народните ни избраници- депутатите продават националните интереси като ностни кърпички и вместо за народа, работят единствено за джоба си крадейки народната пара.
Елитът купува и фалшифицират избори, подменя свободния демократичен вот на хората. В НС се води алъш вериш търговия с депутати, продават се и се купуват за минимум 50 000 евро на парче.
Ако имахме правова държава, тя нямаше да позволи на елита ни да си гласуват най-големите в Европа партийни държавни субсидии от 11 лева на глас, взимани от залъка на най бедния данъкоплатец - българина.
Корупцията във върховете тотално е лумпенизирала обществото ни.

Правовата държава не позволява натрупване на частна собственост да става с използване властта за заграбване на държавна собственост и ограбване на другите от обществото, в правовите държави частна собственост се натрупва с честен труд на много поколения.
А у нас какво се получи след 1989 г.?
Липсата на правова държава развърза ръцете на политическия ни елит да разграби голямата държавна собственост изградена по времето на социализма за 1 лев от „мои и свои хора“ с много престъпни криминални начини. Сега ръководствата на всички управлявали през прехода партии са пълни с мултимилионери и олигарси, добили богатствата си с използване властта на партията си да извършат пладнешки грабеж на държавна собствености и ограбят другите от обществото.
Такива партии и политици като нашите, правовата държава на западноевропейските развити демокрации не допуща въобще, на часа ги праща зад решетките и изтрива партията от регистъра.
Ето защо другата Европа ни сочи сега за най пропадналата държава и казва за нас, че в България престъпниците вместо да се намират зад решетките, са на свобода и даже се намират в парламента и управляват държавата.

Ние сме нормален европейски народ, трудолюбив, дори в много отношения талантлив , по качества не падаме по-долу от другите европейски народи. Но нямахме щастието след ВСВойна да живеем в демокрация, понеже след окупация и насила попаднахме в сталинистката комунистическа система, която не поддържаше демокрацията и не изгради правова държава, а държавата се управляваше от един тесен привилигирован политически елит на единствената партия, съсредоточил в ръцете си цялата власт на държавата, колеше и бесеше.
И понеже бившият комунистически елит остана да управлява и след 1989 г този път в нова система на неолибералния капитализъм, които сами комунистите си докараха, превърнали се от "борци срещу капитализма" в едри хищни капиталисти- олигарсии мултимилионери,те продължават да управляват със старото комунистическо съзнание без разбиране за демокрация и да спират изграждане на правовата държава.
Ето защо сега сме най бедния народ с най-пропадналата държава в Европа, управлявани от невежи и неграмотни хорица- чисти престъпници според морала и правилата на западноевропейска правова държава.

До кога ще трае това? Докато ние не осъзнаем, че трябва да обединим доброволния си избирателен вот и с него да изметем тази невежа, неграмотна и престъпна върхушка от властта. Изкараме ли властта от ръцете им, ще им отнемем и парите, които ги правят силни.
После ние може лесно, по правилата на западноевропейската правова държава, да ги лустрираме, конфискуваме до дупка, върнем заграбеното от нас , пратим зад решетките да завършат там живота си и окончателно превъртим колелото на историята заедно с нашата съдба и бъдеще.
Друг път на промени и развитие няма. След ВСВойна, откак Европа издигна демокрацията на най-висок пиедестал и я направи своя най-висша ценност, отгогава до сега тя само по демократичен мирен път , със съзнание и доброволния обединен вот е правила смяна на статукво и система.
И само такъв път на промени Европа ще одобри.

В тази наш материал не цитираме всички условия за възникване на обективното явление ПРАВОВА ДЪРЖАВА. Това е само наш кратък коментар, касаещ щетите нанесени на България вследствие липсата на правова държава.
Какво ви предлагаме? - Но ние имаме развита ДОКТРИНА, където ясно показваме как ще се построи правова държава у нас по развития опит на Европа, представен в най-развитите европейски страни и демокрации от северна и средна Европа- Швеция, Финландия, Норвегия, Дания, Холандия, Германия, Австрия, Швейцария( Франция), 6 от които управляват ЕС. Тяхната правова държава има железни правила и норми ,които коренно се различават от тези на американската правова държава и това идва от различните демократични модели, упражнявани от обществата на западна Европа и САЩ.

В Европа действа РЕАЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ с 11 принципа (народовластие с формите на пряката демокрация; свобода на словото и политическите убеждения, антикорупция и правото със силно действие на върховенството на закона; патриотичния национализъм с работа и действие единствено в името на обществените и държавни интереси; деполитизация и професионализъм, социалност и справедливост; солидарност и взаимопомощ; екологичност и прозрачност), а в САЩ- представителната демокрация която не изповядва нито един от принципите на европейската реална демокрация и стои на 100 стъпала под нея.
Европейската правова държава се счита за най добре развитата и работещата. Вън от Европа по европейската правова и социална държава се движат Япония и Канада от ВСВойна до сега.
1. Ние сме изучили правовата държава на изброените по горе развити европейски държави и и сме направили концепция за същността на правовата държава, която сме внедрили в нашата доктрина. Доктрината ще прочетете в главния сайт www.ideyazabulgaria.org
2. Възнамеряваме нашита партия ,която сега градим, да влезе в НС с голямо мнозинство и с наше законодателно мнозинство да поставим основите на правова държава, както в конституцията(приемаме нова конституция) така и в законодателството( ново законодателство).


Във връзка с темата, ще ви препоръчаме да прочетете материала“ Втора Студена война дели Европа на две...  където е показано разликата между европейската и американската правова държава, реалната и представителна демокрация и изповядваме ли демокрация въобще през нашия бандитско- мутренски преход. А тук ще прочетете още една наша статия „Европейска държава ли е България?


Автор Дора Апостолова
5 януари 2017 г.

Добавете коментар


Реклами от Google