Joomla Templates Mobile by About Justhost

Trum putin
На 16 юли тази година Тръм и Путин се срещат в Хелзинки. Двамата предварително с консултации помежду си решиха и посочиха Хелзинки за място на срещата си, без да питат финландците-искат или не и предизвикаха не само тяхното недоумение,  а и на целия свят. Какво Европа може да очаква от тази среща?


Путин и Тръмп са "еднакви", понеже са от едно и също тесто замесени и от една майка родени, като двете страни на един медал, не могат един без друг. И двамата са неолиберални капиталисти изповядат идеологията на последния стадий на капитализма покрил света последните 30 години - неолиберализъм(монетаризъм) с неговия глобален пазар. 
Също и двамата са авторитарни владетели и развиват еднакви психози с мания за величие. С разликата, че Путин използва старите сталинистки прийоми на управление отричащи демокрацията( свободата на словото и политическите убеждения) и върховенството на закона( правовата държава) . 

Докато Тръмп използва представителната американска демокрация, наричана още „либерална демокрация“, определена от самите американци за „фалшива“ и стояща с 10 стъпала под европейската реална демокрация, която дава относителна свобода на словото, има относително  действието на върховенството на закона( но не достатъчно сравнено с Европа) и вместо от средната класа, както е в Европейската социална държава, в САЩ държавата се управлява от едрия капитал на големите олигархични корпорации.
Това сравнение може да се допълни и с диктаторски пози и нотки, с които двамата произнасят прочутите си фрази: Путин - “Аз владея цяла Русия!“, Тръмп - „Make Amerika great again!“ (Направи Америка отново велика), докато първият го произнася със сталинисткия тон с пълно отричане на демокрацията и правовата държава, то вторият с някакъв страх от закона го произнася с популистки тон галещ най-трънката струна в душата на американеца- патриотизма.

Путин се счита за добър шахматен играч, той използва авторитарната си власт заедно със своите олигарси държащи парите на Русия, да изнася руските пари в офшорни зони с които се опитва да закупува части от икономите на другите европейски страни, за да осъществи чрез икономическо господство и политическо господство над тях така, като Хитлер едно време, без да се притеснява, че ограбва народа си и го държи с най-ниския жизнен стандарт в Европа.

С парите на руския народ Путин купува видни политици, журналисти, гради агентска мрежа по цял свят да му разнасят пропагандата и по този начин да унижава народите и се издигне за лидер на света, по примера на татко си Сталин.

Тръмп е по-скромен. След финансово-ипотечната криза 2007-2008 г., която неолиберализмът спретна на своя родител - САЩ, като неговия глобален пазар изнесе производствата му в Китай и Азия, САЩ загуби най-добрия си данъкоплатец - средната класа и остана без пари да води външни войни, като по този начин се свали сам от пиедестала на пръв световен икономически и военен хегемон.
Тръмп пръв от американските президенти осъзна това и започна да плаче, че няма пари . За това той спря финансирането на НАТО, ООН, ЮНЕСКО, УНИЦЕФТ, изкарва САЩ от Близкия изток и от всички „умиротворителни“ мисии по света.
За това пък Тръмп започна да води вътрешна война срещу своя народ, като обяви война на имигрантите съставляващи половината от американска нация.
Но като малко 5 годишно дете Тръмп продължава да се репчи, за да поддържа с последни сили имиджа на Америка както „велика сила“ и продължава да играе старата игра от времето на Първата студена война да се „противопоставя на Русия“, но го прави нескопосно - обявява визумно ембарго за някои руски олигарси да пътуват по света, а в същото време доволно се здрависва с Путин, сочи го го за „голям приятел“, знаейки, че сега руските пари пълнят американските банки и движат икономиката на Америка.

Глобалният пазар на неолиберализма работи за по-силната икономика. Представете си глобалния пазар като една верига, в началото на която стои най-слабата икономика, а в края на веригата най-силната. По-силната икономика дърпа в свои банки парите и националните богатства на по-слабата икономика и се обогатява за нейна сметка.
В началото на 80-те години САЩ първи издигна неолиберализма в позицията на държавна идеология
и започна да го разпространява по света. Тогава САЩ бяха най силната икономика в света. С помощта на глобалния пазар, стихийно работещ без правила и национални рамки, САЩ започна да тегли в своите банки парите и ресурсите на останалия свят.

Ще ви дам пример как работи глобалния пазар за
Великобритания и Русия.
По времето на Рейгън и Тачър,  САЩ и
Великобритания обединиха икономиките си и САЩ използва старите колониални владения на Великобритания да ги превърне в офшорни зони, известни като „ данъчни убежища“, чийто банки са дъщерни на майките банки в САЩ и Англия и ги захранват с пари. Почти всички сега офшорни зони са американски и английски протекторати. Там САЩ и Великобритания започнаха да теглят парите на останалия свят.

В Европа, при управлението на Маргарет Тачър САЩ внесе неолиберализма си във Великобритания, а в СССР и бившата комунистическа система през време на "горбачовата перестройка“. Неолиберализмът срина СССР и системата. Но с това САЩ целеше да се добере до парите и националните богатства на най-богатата страна в света – Русия, която обаче беше с 11 пъти по слаба от САЩ икономика. Веднага руската икономика бе придърпана под мишницата на по-силната американска икономика, а капиталите и- в американски и английски офшорни банки.
Руски икономисти са изчислили, че руските олигарси изнасят ежегодно в американски и английски банки над 300 милиарда долара, колкото са парите на всички руски данъкоплатци внасяни ежегодно в държавната хазна и писаха ”Русия е окупирана от САЩ страна“,"САЩ победи Русия и света".
В своята статия * «Федоровский синдром-2» или «Россию будут освобождать от оккупации казаки. Засланные» авторът икономист Кирилл Мямлин цитира бившия съветник на Путин- Евгени Федоров, който казва следното: "Русия е окупирана от САЩ страна. Ежегодно ние плащаме данък в хазната на САЩ - около 200-300 милиарда долара, което е равно на всичките събирани данъци в Русия. Целият частен бизнес в Русия, освен малкия и средния, е длъжен да се регистрира в чужбина, и това правило е установено от американците още през 90-тте години. Централната банка на Русия е отделена от държавата и е подчинен на Ню-Йоркската съдебна юрисдикция. Т.е. Руската Централна Банка може да се съди с руското правителство, в Ню Йорк. Всичките партии са създадени и се издържат от "дарения", а уставите им са измислени от американците. Американските съветници 1991 г. подбираха бъдещите олигарси и им раздаваха съветско имущество, при определени условия. Властта се контролира чрез механизмите на корупцията. Американците ни забраниха да се борим с нея. За 20 години руските елити станаха американски. Реално, Русия я управляват неруски елити. Нашата държавна система работи за държава, под името САЩ. От тях е създадена и за тях работи..."

Дори можете да го чуете лично от  устата на Евгени Федоров в този видеоклип  https://www.youtube.com/watch?v=a1xGE6zsLPo
Но Евгений Федоров, който е депутат в Госдума от партията на Путин "Единна Русия", както и автора на статията Кирилл Мямлин понеже не разбират действието на глобалния пазар и го обясняват само с прикрепване на руската рубла към долара. Даже Мямлин хока Федоров, нарича го" казак", думите му звучали глупово и т.н.

Неолибералният капиталистически модел коренно се различава от модела на индустриалния капитализъм, чийто формула Маркс намери и описа в своя „Капитал“ с това, че откъсва парите от себестойността и производителността на труда и позволява те да бъдат печатани на поразия, за това е известен още като“непроизводителен капитализъм“, вместо да произвежда стоки и блага, той печата пари на поразия и разчита за вдигане ръста на БВП на финансови игри.
Пръв с печатане на пари започна САЩ и наложи тази политика на останалия свят. Неолиберализмът изигра лоша шега на своя родител, като разрази 2007-2008 г най голямата в историята на САЩ финансово-ипотечна криза, а от там се разпростря по цял свят, понеже излезе от тогава икономика №1 на света. Глобалният пазар на неолиберализма изнесе производствата на САЩ в зони с нископлатена работна ръка -Китай и Азия и остави САЩ без производства, разруши голямата му средна производителна класа, остави милиони американци без работа, намали жизнения стандарт на американците.... Това обезцени до крайност американския долар и САЩ от 2008 г насам преживя 4 финансови фалити, сега го чака петия. Обезценяването на долара остави САЩ без възможност да печата повече пари и без пари.
Тръмп сега се хвали, че има ръст на икономиката 3,5 %, а де факто го прави само от финансови игри на банките си, а не с производителна дейност, за това американската икономика все повече затъва. (също като нашия
неолиберален финансов магнат Бойко Борисов правещ ръст на БВП на България с финансови игри в своите банки).
Доходите на средния американец намаляха 3 пъти, той сега трябва да работи на 3 места едновременно 16 часа на ден за да достигне стандарта си от 80-те години.
Само се увеличи  състоянието на малка група милиардери с използване на властта като Тръмп, чийто благосъстояние откак стана президент е нараснало с 1 милиард долара, както и  на милиардерите с които Тръмп се заобиколи в правителството си.

Russia kade sa parite
Същото е с Русия, през 25 годишния режим на Путин голямата социалистическа държавна икономика на Русия бе разграбена и поделена между олигарсите лично номинирани от Путин. Сега руската икономика нищо не произвежда, тя прави повече от 50% от БВП само от износ на сурови източници. Вместо да реинвестират печалбите си в икономиката и я развият, руските олигарси държащи всички природни източници, изнасят печалбите си в англо-американски офшорни зони- данъчни убежища.
В 2012 г. Путин обеща да откачи рублата от долара и спре изтичането на руските пари навън, но нищо не направи.
За 25 години режим на Путин и 30 години“перестройка“, най-богатата страна в света Русия изпадна в колапс, едва достигна 1:10 от стандарта на Норвегия, която също от 30 години добива нефт и газ. Сега минималната заплата в Русия е 122 евро, в Норвегия е 2200 евро, средната заплата на Русия не надхвърля 500 евро, на Норвегия надхвърля 5000 евро, мащабна корупция
и липса на пари тресе руското здравеопазване, административната сфера, образование, цялата държава.
За разлика от Русия,  вместо да отиват в джобовете на олигарси, 5 милионна Норвегия трупа  всички излишъци от печалбата от нефта и газта в Национален социален фонд за осигуряване на следващите поколения и там е натрупала средства почти колкото БВП на 350 милионен САЩ.

Пуделът на САЩ Великобритания през времето на Маргарет Тачър  с „любовта между Рейгън и Тачър“ прие неолиберализма от САЩ, глобалният пазар на неолиберализма обедини двете икономики, английската икономика влезе под мишницата на американската и като по малката започна да обира нейните негативи. С изнасянето на американските производства в Китай и Азия, бяха изнесени и английските и бе унищожена средната класа на Англия. Короната загуби производствата си, за това пък започна да дава без подбор убежище на руски олигарси и двойни руски агенти само и само да им прибира парите. Английските консерватори, станаха представители на най едрия банков капитал и започнаха с охота да приемат русите пари и руските олигарси издигащи небостъргачи на Лондонската "Уолстрийт". Във връзка с шпионската афера "Новичок" в Лондон март 2018 г., ръководителят на опозиционната лейбъристка лява партия Джереми Корбин писа в "Гардиън" * - „Трябва да спрем да обслужваме руския блатен капитализъм във Великобритания и корумпираните милиардери, които използват Лондон, за да пазят богатството си. Няма да отстъпя от изискването руските пари да бъдат изключени от нашата политическа система“.

Сега само данъчните убежища пълни с руски пари спасяват САЩ и Англия, руските пари единствено движат техните икономики.
Но те производства не създават, а само въртят пари и банките цъфтят и просперират, без да произвеждат нищо, което не отваря нови работни места, нито помага за възстановяване на средната производителна класа.
В последно време в развитите европейски страни от северна и средна Европа се зародиха негативни брожения срещу англосаксонските данъчни убежища, прибиращи парите на големите им фирми и спиращи ги да плащат данъци в държавата където работят. За това и английските консерватори станаха инициатори за провеждане на Брекзита с една единствена цел-да запазят данъчните убежища и руските пари в тях. И го направиха по същия начин като Тръмп разигравайки най-деликатната струна в сърцето на англичаните- патриотизма, уверяващи редовите хора, че с излизането на Великобритания от ЕС, тя ще възстанови своя суверенитет и ще възвърне предишната си слава на Велика сила.

Моето мнение е, че Тръмп направи тази среща с Путин в Хелзинки преди всичко да запази руските пари, които пълнят американските и английски банки и поддържат неговата и английска икономика. Преди да отиде в Хелзинки, Тръмп мина през Лондон и се срещна с британския министър-председател консерватора Тереза Мей. Тази среща бе за затвърдяване на банковия съюз между САЩ и Англия и запазване на техните общи данъчни убежища.

От 30 години САЩ и Русия са страни с еднакъв обществен модел построен върху правилата на неолибералния капитализъм - едрият капитал да управлява партиите и държавата.
Непосредствено след финансово-ипотечната криза в САЩ, в една своя уводна статия в. Вашингтон поуст "(The Washington Post) направи следното изявление  - "Нашите две партии „републиканци“ и „демократи“ са заприличали на една партия-бившата КПСС с една обща идеология на корпоративния капитализъм, различават се само по корпорацията яхнала партията и определяща нейната външна и вътрешна политика, а като партията е на власт- управляваща държавата", което потвърди това за САЩ.
С разликата, че в Русия диктатор Путин е запазил изцяло ста
рия сталинистки еднопартиен модел, като неговата партия „Единна Русия“ е най голямата и заема 2/3 руския парламент „Дума“ и със свое законодателно мнозинство приема закони и променя конституцията както диктатора пожелае и не се позволява партия с различна политическа платформа от „Единна Русия“  да влезе в „Дума“.
Отделно Путин
е съсредоточил едрия капитал и парите на Русия в ръцете на 102 олигарси, номирирани лично от него, подбрани от последния елит на КПСС и неговия двор, на които Путин е подарил за 1 рубла всички източници на Русия и той еднолично определя как да бъдат изхарчени.

За това и милиардерът Тръм още със стъпването си на служба като президент, сформира новото си правителство само от милиардери собственици на едри корпорации и ги направи олигарси, като им предостави власт в ръцете, да я използват за интересите на своя бизнес и богатеят.
Смесването на бизнеса с политиката не е забранено, дори не е ограничено от закона в САЩ. Там политикът може да бъде и бизнесмен едновременно и да върти своя бизнес.
Докато в Европа, която има коренно
различен обществен модел-социална държава, това не е възможно, там действа разделение на бизнес интересите от политиката( аз го наричам четвъртото разделение), политиците не могат да бъдат и бизнесмени едновременно, нито да приемат финансиране от бизнеса в своите предизборни кампании, и там смешението на бизнеса и политиката се счита за мащабна корупция.
И тук моделът на сегашна Русия досущ прилича на сегашен САЩ. В Русия с
ъщо като САЩ няма разделение на бизнеса от политиката. Ясно се вижда как Путин използва властта си да натупа огромно лично богатство  зад поставени лица ( приятели виолончелисти, зетьове и любовници от неговия кръг) изнесени „данъчни убежища, като ограбва своя народ и да стане най-богатия човек на планетата.
В това видео https://youtu.be/DYPO3KFJjfA направено от руските разследващи журналисти Анастасия Кириленко, Владимир Иванидин в сътрудничество с Юрген Рот се дава отговор на въпросите - кой е Путин, от къде идва, как вече 25 години управлява Русия зад и пред кулисите, как стана най-богатия човек в света с над 40 милиарда долара богатство, придобито по най-престъпни начини с ограбване на руския народ и всичко е  изнесено в офшорни зони и американски банки  с поставени  лица. За това има десетки статии на руски разследващи журналисти, които може да намерите в Гугъла само като зададете ключовия въпрос „
Сколько стоит путинское богатство?».
 

В
него ще видите невероятна прилика с нашите политически бандити от прехода, ограбили България и станали за една нощ олигарси на гърба на народа си.

Другото характерно за американската представителна демокрация е трупането на частна собственост на принципа "граби и беж",  отречено от европейската реална демокрация, където трупането на частна собственост става с честен труд на много поколения. Милиардерът Тръмп е използвал тъмния американски начин  "граби и беж" да натрупа  богатствата си. През черните години на финансово- ипотечната криза 2007-2008 г. с банкрута на над 200 банки, за кратко време Тръмп натрупа 5 милиарда долара богатство като е търгувал с имоти на американците затруднени да изплащат заемите си към банките, изкупувал ги е на безценица, изчаквал е  банката да банкрутира, а после ги продава на няколкократно по висока цена.

Тръмп добре знае, че глобалният пазар на неолиберализма работи за САЩ, вижда безпомощността на Путин да реформира икономиката си и спре изтичането на руските пари навън и е направил Русия марионетка в свои ръце.
В САЩ и „демократи“ и „републиканци“ еднакво по каубойски си играят с Русия на „противопоставяне“ и пипат с копринени ръкавици като плетат всякакви интриги и обвинения – фалшиво ембарго, вмешателство в изборите, гонене на дипломати... , за да прикриват от света истината за ограбването на Русия и поддържат с последни сили стария си имидж на военен и икономически хегемон.
Аз зад кулисите Тръмп добродушно се ръкува с Путин, потупва го насърчително по рамото, защото добре знае, че руските пари пълнят американските банки и се ползват еднакво от корпорациите както на републиканците, така и на демократите.

По време на президентската кампания в американската пресата излязоха неопровержими доказателства , че и самият Тръмп е ползвал руските пари да движи своя бизнес, като Тръмп младши въртящ семейния бизнес е имал активни контакти с руски бизнесмени. Но пък американското правосъдие въобще не обърна внимание на тази новина, за американците важи само правилото "граби и беж".

Отделно Тръмп ясно показа, че по отношение на Русия той разделя бизнеса от политиката - политиката си е едно, търговските връзки-друго ,
те нямат нищо общо.
Същото прави и Путин по отношение на Европа. Русия е най-големия снабдител с газ и нефт на Европа, а Европа
най-добрия платец на руския газ и нефт като плаща на Русия с най-силната валута в света- еврото. Руския бюджет се формира предимно от продажбата на нефт и газ на Европа. Отделно сега руската икономика е слаба и Путин не може да си позволи да спре едно кранче на подавания газ и нефт към Европа, защото добре знае, че руската икономика се сгромолясва за 24 часа и заедно с нея пада и неговия режим. За това Путин ясно е показал на европейците, че е против смесването на политиката и бизнеса и няма да използва нефта и газта на Русия за политически натиск над Европа.

Ето защо, след залеза на Америка издигнала се като най силната икономика в света Германия смело гради нов „Северен поток 2“  без да се притеснява от заплашително размахания към нея пръст на Тръмп и заплахите му, че ще и наложи ембарго.
Двете най-големи  енергийни сили и производители на конвенционално оръжие - САЩ и Русия
, обществено еднакви като сиамските близнаци, сега се „противопоставят“ не на идеологическа основа както беше по време на
Първата студена война, а единствено на търговско-икономическа основа, като олигарсите им делят както енергийните пазари на Европа, така и оръжейните на Близкия изток. 
Това не пречи на Путин да обявява САЩ за първи "враг " на Русия, а в същото време целият руски елит си държи парите в американски офшорни банки .
Тази политика я измисли Путин, а умния Обама я каза на всички пред света и му се изсмя. На бившия чекист му трябва непременно "враг", за да оправдае огромните вътрешни социални проблеми на Русия и факта, че американските банки вече 25 години негово управление прибират всички пари на Русия.

Путинова Русия се е превърнала в най бандитската държава в света, купуват американски софтуер и технологии за производство на нефт и газ и го обявяват за свое произведение.
А на американците хич не им пука, нали парите влизат в джобовете им?!


Тук трябва да отворим скоба и разкажем накратко за мястото на бившите комунистически страни от източна Европа в процесите течащи последните 30 години между САЩ и Русия.
Макар  след 1989 г съветският идеологически диктат в бившата комунистическа система да  изчезна с провала на СССР и системата и заличаването им от географската карта на света, като най-богатата на природни източници страна в света Русия остана най-силната икономика в бившата комунистическа система и с помощта на бившите комунистически елити продължаващи да управляват в страните от източна Европа, капиталите на Русия, намиращи се в ръцете на нейната олигархия  завладяха икономиките на бившите комунистически страни и родиха местни олигарси смесили капиталите си с руските олигарси.
Местните олигарси са с произход в бившите комунистически елити, те отварят вратите на държавите си за навлизане на руски олигархични капитали в тяхната икономика.
Руската олигархия е захванала голяма част от икономиките на България и останалите бивши комунистически страни в източна Европа. Когато руските олигарси изнасят парите на Русия, изнасят и българските и капиталите на останалите страни от източна Европа, чийто икономики са завладени от руската олигархия. По този начин руската олигархия, вместо да развива тяхната икономика, я убива и спира развитието и.
Това поддържа по ниския жизнен стандарт на източноевропейските страни спрямо западна Европа и е станал главната причината последните в 30 години преход жизнения стандарт на България да не е нараснал и да се сочи за най бедната страна в ЕС с най-нисък жизнен стандарт.

Путин и неговата олигархия използват факта, че владеят икономиката на страните от източна Европа, за да управляват тяхната външна и вътрешна политика задкулисно със силата на капитала. Това Полша и Прибалтийските страни прикриват с антируска риторика „по исторически причини“ , но истинското положение е очевадно с просто око.

Тръмп пръв разбра, че САЩ не е това което беше преди, разбра също, че САЩ няма пари за външни мисии, за това започна изтеглянето си от Европа, като заряза НАТО осигуряващо сигурността на Европа. Тръмп направо каза на Европа, че не може вече да разчита на САЩ за своята сигурност. Първо Тръмп го каза на Макрон, после на Меркел, което предизвика тотална паника и в двамата.
Сега САЩ използват НАТО само да натиска неговите членки да купуват оръжието на големите американски корпорации свили гнездо в неговото правителство. С това още повече отблъсна Европа и си довлече омразата на не малка част от европейците.
Дори доведе до объркване редовете на неговите най големи европейски приятели- неолибералите от дясната Европейска народна партия сега управляващи ЕС, получили веруюто си от САЩ и най ревностно провеждащи американска политика в Европа. Те не знаят вече как да тълкуват това негово поведение. Разбира се, западноевропейците начело с най силната икономика в света Германия, осъзнали факта, че след залеза на Америка ЕС се издигна като най -силния и мощен икономически съюз в света, не останаха длъжни на Тръмп, западняците които имат собствени оръжейни производства не пожелаха да закупят хеликоптерите на Тръмп, а САЩ успяват да ги продадат само на своите сателити- източноевропейците, чийто управляващи олигархии са сервилни на американците, защото държат парите си в американски банки.

Тръмп беше обещал на своите избиратели, че ще върне изнесените производства от Китай, ще осигури работа на американците. Това значи да възстанови средната класа. Но милиардерът и представител на едрия капитал Тръмп, едва ли го е грижа за средната класа и до сега не е направил нищо ефективно в това направление, само е поставял нови мита и тарифи на ЕС и Китай, започна словестна „битка“ с Китай и в края на краищата се видя, че САЩ и Китай не могат един без друг, единия държи технологиите, другия производствата и взаимно се допълват. Но така или иначе средната класа на САЩ остава невъзстановена, а стандарта на живота не вдигнат с нито йота.
Тръмп продължава да повтаря неолибералната политика на Обама да подпомага банките в прибиране парите на Русия и останалия свят и правене ръст на БВП с финансови игри на едрия капитал.

Путин пък използва добре слабостта на САЩ за да гони целта си и направи Русия световен военен хегемон на местото на САЩ, а себе си първи световен лидер.
Той си служи със старата сталинистка комунистическа демагогия да говори против либералната демокрация на американците, без се вижда ,че е същия (нео)либерал  като Тръмп, нито да вижда лисващата каква да е демокрация в Русия.
За кратко време Путин стана кумирът и идеологът на новите популиски и националистически партии на Европа, ревящи против ЕС, чужденците, мюсюлманите, евреите и прочее

Путин много се страхува от Европа, най вече от нейната реална демокрация, да не би тя да зарази народа му и той да поиска да живее в демокрация като европейските народи.
Путин видя незаинтересоваността на Тръмп към ставащото в Сирия, за да навлезе в Сирия и участва във войната на диктатора от съветски тип Асад под предлог, че се бори срещу Ислямската държава, като двамата заедно пришпориха бежанските вълни към Европа за да създава хаос и дезорганизация в нея.
От друга страна Путин използва завладяването на източна Европа от руските олигархични капитали и сателитното на Америка положение на източноевропейците,  да се меси в тяхната  вътрешна и външна политика и спира развитието на техните икономики, което спира и развитието на тяхната демокрация и увеличава диспропорцията в демократичното ниво между западна и източна Европа, създава разногласия между изтока и запада, спира обединяването на Европа и стабилизацията на ЕС, създава рецидивите на Втора студена война между изтока и запада.

След финансовото изтегляне на САЩ от Европа, в нея остана да се разхожда злия дух на американския неолиберализъм, който атакува и руши нейната социална държава.
Най-неолибералната държава в Европа след Великобритания е Русия.
Докато Великобритания със своя Брекзит окончателно влиза под мишницата на САЩ и нейния блясък залязва, то с безконтролния износ на капиталите на Русия, Путин се опитва да издигне Русия  като най голям геополитически фактор в Европа и да я настани на мястото на САЩ като първа световен военен хегемон, а себе си да направи пръв лидер на света.

От друга страна американската външна политика всячески задкулистно подкрепя режима на Путин като много удобен за американската администрация, понеже той позволява на своите олигарси да изнасят парите на Русия в американски банки и пълни  държавна хазна на САЩ независимо, че това държи руската празна..

Време е разумът на Европа да се запита - Трябва ли ни слаба и ограбена Русия?
От 30 години наблюдаваме постоянен емиграционен поток от Русия навън поради продължаващата в нея посткомунистическа диктатура, наследила съветската.
Слаба и ограбена Русия ще увеличи няколкократно емиграционния поток навън и нови имиграционни вълни ще залеят Европа и заплашат нейната сигурност.
Не! На Европа определено и трябва силна и непременно демократична Русия!
Това прозрях още преди 9 години и първата ми статия за Русия беше озаглавена “За да се модернизира, Русия трябва да се демократизира по европейски”.
Само с демократизиране на Русия и то по европейски, може да бъде укротена руската мечка. Това ще го извърши руския народ, като свали режима на Путин по демократичен път, със своя доброволен избирателен вот и съзнание.

Крайно време е европейците да започнат да се борят за прогонване на американския неолиберализъм и озаптят неговия глобален пазар, като му наложат усмирителна риза с нови правила, които да спрат парите им да пълнят американски и английски банки.

И тази битка може да се води само от левите сили, защото неолиберализмът е крайно дясна, ретроградна и реакционна капиталистическа форма. А „лявото“ единствено се е борило срещу всякакви форми на капитализма.

Проблема е сега, че в цяла Европа „лявото“ е слабо. Причината съм я казала в не една статия, а именно, че старите леви сили - комунисти на изток и социалисти на запад бяха унищожени след навлизането през 80-те години на американския неолиберализъм в Европа и превърнати в неолиберали. Това създаде огромен дисбаланс в европейското политическо пространство и остави неолиберализма да се шири без опозиция и нанася огромни щети на европейската социална държава. Това е направило силни неолибералите, към тях принадлежат всички стари десни и центристки партии, те сега държат властта в почти всички европейски страни и ръководството на ЕС, захванали са медиите и се опитват да заглушат свободата на словото, държат цялото хуманитарно образование и научни институти, спират изучаването на неолиберализма и търсене начини за борба срещу него.

Глобалният пазар прави неолиберализма коренно различна капиталистическа форма от предишните видове капитализъм, чийто формула и начини на борба Маркс и Кейнс намериха и с тях въоръжиха човечеството за борба срещу капитализма. Сега Маркс и Кейнс вече не дават никакви идеи за борба срещу глобалния пазар на неолиберализма.
Това  е създало объркване
в левия фронт и човечеството все още търси новите си Маркс и Кейнс, които да покажат пътищата за борба срещу неолиберализма и неговия глобален пазар.
Един вид -липсва нова лява идеология, което
държи левите сили слаби.
Започнаха  плахо да се раждат нови леви сили в южна Европа - „Сириза“ в Гърция, „Движение 5 звезди“ в Италия, „Подемос“ в Испания, но те все още са много слаби поради липса на нова лява идеология. Тази теза застъпвам в анализа си "Капитализъм и социализъм. Неолиберализмът направи Маркс неактуален. Търси се новия Маркс"

Развитият и демократичен европейски запад трябва да роди новата лява идеология и с нея да въоръжи както новите леви сили на Европа, така и руската интелигенция, за да роди истинска лява партия Русия и с нея свали режима на Путин и спре изнасяне на руските пари и ограбването на Русия.

Левите сили трябва да се организират в нов ляв антинеолиберален европейски алианс и с него да завземат  ръководството на ЕС, като наложат политиката си на най високо ниво в  Европейския парламент. Така европейците ще отрезвеят Тръмп и го сложат да мирува като му покажат ясно, че ЕС сега е първа икономическа сила в света и той не може да се бърка и направлява външната политика на Европа и да и казва какво да прави.
Така европейците ще помогнат на руския народ, чиято опозиция срещу корупцията на олигархичната клика управляваща сега Русия е започнала мащабна битка за сваляне режима на последния в Европа посткомунистически диктатор Путин.

Време е Европа да се освободи и от двамата - от опеката на Тръмп(САЩ) и двойника му Путин(Русия)!

Автор Дора Апостолова
14 юли 2018 г.

* The Guardian, Jeremy CorbynThe Salisbury attack was appalling. But we must avoid a drift to conflict”,  L
Мямлин Кирилл, «Федоровский синдром-2» или «Россию будут освобождать от оккупации казаки. Засланные», Институт высокого коммунитаризма, 07 декабря 2012, 04:46

Добавете коментар


Реклами от Google