Joomla Templates Mobile by About Justhost

BaiGanioEU
През лятото на 2016 година, непосредствено преди американските президентски избори, където се състезаваши дуото Тръмп - Клинтън, българин с американски паспорт ми обясняваше, че ще гласува за Тръмп щото бил богат и нямало да краде като другите. Да уточня - американски пенсионер беше. Друг нашенец от Америка се снимал със сина си пред небостъргача на милиардера Тръмп, лепнал снимката на централно място във ФБ-профила си и надува по бай ганьовски- "Аййй.....де хаерлия да е.....$ !"
Звучи ли ви познато, нали? Сякаш за избори в България ми говореше господинът.
Такива сред нашенци срещам постоянно. За това пиша този коментар.

Българинът в Америка си остава с акъл от комунистическа България, откъдето е тръгнал минавайки транзит през Европа.
От комунистическа България той не познава демокрацията и правовата държава упражнявана от 70 години в развита и демократична Европа, защото в Живкова България действаше представителната демокрация на комунистите(която после установихме, че не е демокрация, а менте), където комунистите бяха сложили в конституцията си член „народовластие“ и лицемерно говореха, че упражняват демокрация, а де факто управляваше един тесен политически елит на единствената партия в държавата, който колеше и бесеше, а от правова държава следа и нямаше...


Като отидат в капиталистическа Америка, нашенците виждат почти същата система- там също управлява един тесен политически елит на двете партии-"републиканци" и "демократи", водени за носа от едрия капитал на големите олигархични корпорации. Това е „представителната демокрация“ на американците, окачествена от самите американци за "фалшива". При нея липсва морала. Там частна собственост се трупа на принципа „граби и беж“ , политиците се финансират от едрия капитал, който ги прави марионетки в свои ръце, политик може да бъде едновременно и бизнесмен...

Тръмп е най-яркият представител на първото, направил 5 милиарда богатство на принципа „граби и беж“, като използвал ипотечната финансова криза в Америка 2007 -2008 г, купувал за 1 долар жилищата на безработни закъсали американци неспособни да си връщат жилищните заеми. Той им обещавал, че ще им изплати заема и ги освобождава от него. В същото време в Америка банкрутираха над 200 банки, Тръмп предвидливо изчаквал банката да банкрутира, за да не върне заема, а после продавал жилището за 100 000 пъти повече. По този начин направил за няколко години 5 милиарда долара лично богатство. А човечецът останал с 1 долар в джоба и безработен, вече е неспособен да си купи друго жилище и започва да живее в каналите на големите градове. Скоро изкочиха цифри, които показваха, че в подземните канали на Ню Йорк живеят над половин милион бездомни.

За да има бездомни в Америка, вината е в  милиардерите Тръмповци. Но нашенецът не го интересува как Тръмп е направил богатството си, а че е богат . Той сам живее с миража, че и той един ден ще стане богат като Тръмп.
Аз не мога да си представя, как този нашенец, след като е живял минимум в 30 години в Америка, даже и пенсия взимал, да е толкова прост. По тази логика, излиза, че 64 милиона американци гласували за Тръмп са на неговото ниво?
Тежко и горко на Америка с такова население!

В такъв мираж възпитава представителната американска демокрация. За това всеки там живее с мечтата да стане Рокфелер и се е юрнал да се поеврейчва като него, с надежда новата вяра да му да помогне. Вече 80 милиона от населението на Америка са евреи не на базата произхода, а на вярата.
За това и американският елит и политически живот са потънали дълбоко в корупция, както признават известни политици като консерватора- републиканец  Джефри Сакс.
Да добавя, че българите в Англия имат същата съдба като българите в Америка, понеже Англия е пълно неолиберално обществено копие и пудел на Америка. Само в Лондон вече има над 300 000 бездомни.

Нашенецът минаващ транзит пред Европа за Америка, също и не малка част от българите в България, продължава да не знае, че Европа от II Световна война до сега строи в двете си части "социализма на Маркс", считан за алтернатива на капитализма и лявата политическа идея на Европа. В западна Европа той се нарича „социална държава“ и е построен и запазен до сега неотменно в най-развитите европейски страни от северна и средна Европа- Швеция, Финландия, Норвегия, Дания, Холандия, Германия, Австрия и Швейцария. Социалната държава на тези европейски страни е социалистическа, а не капиталистическа, понеже строи социално справедливо общество на принципите „обществената солидарност и взаимопомощ“ и е победила капитализма на Маркс, чийто формула Маркс намери в своя"Капитал". Но тяя успя да се построи само там, където обществото имаше възможност да упражнява истинска демокрация.
Социалната държава донесе на народите на тези европейски страни материалния и духовен просперитет с 15 пъти по висок жизнен стандарт от българите в България и който вече далеч надхвърля жизнения стандарт на САЩ.

Комунистите в източна Европа също строяха социализъм, но не успяха да построят и запазят, защото го замениха( без да питат народа си с нито една форма на демокрацията) след 1989 с неолиберален капитализъм в американския му вариант и благата строени при социализма бяха разграбени и унищожени от новопръкналата се капиталистическа класа, произлязла от стария комунистически елит.

Справедливата същност на социалната държава разви демокрацията до върхове, тя създаде специфичен за Европа демократичен модел известен като РЕАЛНА (пряка, открита, прозрачна) ДЕМОКРАЦИЯ, където не управлява едрия капитал, а управлява голямата средна класа заемаща 72-85% от обществото. За разлика от представителната демокрация на американците, където едрия олигархичен капитал представляващ 1 % от обществото управлява двете партии- републиканци и демократи, а която партията е на власт- управлява държавата.

САЩ и Европа представена от ЕС, са двете най-големи глобални сили и икономики в света. За разлика от Европа,  САЩ никога не е строял социализъм и продължава да не познава социализма на Европа. Те са строели само либерално общество на основата на старите либерални идеи концентрирани в индивидуализма и представлявани от "демократите", които се обявяват за „леви“.

Преди 35 години "демократите" трансформираха стария либерализъм в неолиберализъм( с още имена "глобализъм", "финансов капитализъм", "олигархичен капитализъм"), който се възприе и изповядва от двете партии - републиканци( консерваторите) и демократите( либерали). Той се различава от всички предишни форми на капитализма, най вече от "индустриалния капитализъм", чийто формула Маркс намери в "Капитала" си, с ГЛОБАЛНИЯ СИ ПАЗАР, движещ стихийно капиталите без правила и национални рамки, даващ превес на едрия капитал в ръцете на олигарси да управлява партиите, а когато партията е на власт- да управлява държавата.
Както писа в.“Вашингтон пост“ 90-те години: „Нашите две партии „републиканци“ и „демократи“ все повече са заприличали на една партия, подобна на бившата КПСС и различаващи се само по корпорацията която ги е яхнала и определя политиката им“.

В Европа либерализмът е по-надясно, счита се за центристка идея и бе възприет от центристите- социаллиберали и християндемократи.
Едва  в последната президентска кампания на САЩ 2016 г. се зароди първото социалистическо движение в САЩ на Бърни Сандърс, който поиска „да се строи шведския социализъм“, но поради непознаване същността на европейската социалистическата идея и нейната социална държава, Бърни Сандърс направи много грешки и най-важната - остави движението си в редиците на демократите, като по този начин го подари да бъде смачкано  в ръцете на неолиберала Хилъри Клинтън и едрия финансов капитал който Х.Клинтън представя. За Бърни Сандърс имам материал " Социализмът на Европа идеал на Бърни Сандърс. В какво той успя и в какво сгреши?"

Неолиберализмът, роден и разпространен по света от САЩ, му изигра лоша шега. 2007 -2008 г той разрази най голямата в историята на САЩ и  човечеството финансово-ипотечна криза, която банкрутира над 200 американски банки. В същото време в Европа не банкрутира нито една банка.
Глобалният пазар на неолиберализма изнесе производствата на САЩ в зони с по-нископлатен труд Китай и Азия и ликвидира голямата му производителна средна класа. А средната класа е гръбнака на всяка добре развиваща се икономика и най-добрия данъковносител в държавната хазна.
Икономиката на САЩ изпадна в колапс без средна класа.  Сега всички производства на САЩ са в Китай и Азия, всяка част на марковата фирма и символа на Америка „Дженерал Мотърс“ се произвежда в Китай. САЩ не произвежда нищо освен оръжие.
Въпреки Тръмп сега се хвали, че сега БВП на САЩ има ръст 3,5 % и най-ниската безработица в историята си, не се виждат никакви признаци за възстановяване на средната му класа и вдигане на жизнения стандарт. Алчните неолиберални капиталисти на САЩ  подариха производствата си на една посткомунистическа диктатура, каквато е сегашен Китай, да си налага изостаналия и провален "модел" по света със силата  на икономиката си.
Китай открадна и технологиите и външния дълг на Америка и сега между двете страни се води безсмислен спор и опъване на мускули, кой е  по виновен и как да се накаже! Конграджулейшън , Америка!

В година 2018 жизненият стандарт на средния американец остава далеч под нивото на „златните“ 80-те години. Обогатява се една тясна върхушка заемаща под 1 % от американското общество и продължава обедняването на останалите 99, 99 %. Сега средният американец е принуден да работи по 16 часа на ден, на три места най-малко, за да достигне стандарта си от 80-те години.

Не случайно наричат политиката на Тръмп "популистка", защото вместо да възстановява и поддържа средната класа с помощта на държавата, както правят Германия и останалите развити социални държави от северна и средна Европа, той налага само мита и по този начин не постига нищо. Милиардерът Тръмп сам е представител на едрия олигархичен капитал изяждащ средната класа и не се интересува от нейното възстановяване.
Тръмп от първия си час показа, че работи само за интересите на едрия капитал - едрата оръжейна американска промишленост и корпорации управляващи външната политика на държавата и гълтащи парите на американските данъкоплатци  за закупуване на оръжието им.

Социалната държава на европейците роди своя ПРАВОВА ДЪРЖАВА, която има съвсем други правни норми от тази на американската. В бяла Европа, там където демокрацията е по-развита и правовата държава работи по-добре се позволява натрупване на частна собственост да става само с честен труд на много поколения без да се краде държавна собственост и без да се ощетяват другите от обществото.
А на политиците е забранено да се финансират от бизнеса, да използват властта за лично облагодетелстване, да лобират във властта за бизнеса  като му подаряват обществените поръчки, лобират за интересите на икономически групировки и прочее.

През първия мандат на Меркел германците за 1 нощ свалиха президента си Кристиян Вулф само за това, че е приел 50 000 евро от бизнеса през предизборната си кампания.
Финландците преди 4 години осъдиха 4 депутата от консервативната си партия за това, че всеки е приел по 2000 евро от бизнеса в предизборната си кампания, като се има предвид, че средната месечна заплата в страната е 3300 евро, на депутатите 7 000 евро. Осъдиха ги както повелява закона, по 6 години условен затвор, 200 000 евро глоба( това е минималната глоба за държавен служител, там депутатите са държавни служители) и  без право повече да работят в държавната сфера. Така повелява закона и тяхната правова държава го изпълняват с точката и запетайката.
Шведите пък свалиха министърка за това, че платила личната си покупка с държавната кредитна карта, а не с личната.

Ха сега, при наличието на така желязно работеща правова държава, как политиците ще крадат? Не е възможно, за това и случаите там са малко и спорадични. Там обществения продукт не се краде от политиците и вместо в техния джоб, отива до цент в държавната хазна и от там за развитие на икономиката и социалната сфера, пълни джобовете на хората, създава ръст в икономиката и с бързи крачки вдига женения стандарт .
За това бездомни няма да видите да живеят по каналите на Стокхолм или Хелзинки, за това западняците са богати и с точно 15 пъти по висок жизнен стандарт от българите.

Ето по какво се различава Европа от Америка. Но нашенецът едва ли знае и сега тази разлика, понеже продължава да се управлява от комунистите на последния елит на БКП и техните деца, сега превърнали се от „борци срещу капитализма“ в едри хищни капиталисти - олигарси и мултимилионери по американски модел и ръководени от „Отворено общество“, но със стария морал от времето на сталинистката тоталитарна държава, държат освен цялата власт на държавата, но и медии и хуманитарно образование, в които се говори само за „американски ценности“, без дума да казват за социалната/правова държава на европейския запад, дори отново извадиха България от Европа и я направиха 52-рия американски щат.

Поради липса на правова държава да ги спре, същият този елит и техните деца разграбиха голямата държавна собственост по най-незаконни начини, които европейската правова държава не познава и не би позволила, унищожиха икономиката, оставиха милиони хора безработни, после ги принудиха 3 милиона българи да емигрират и търсят труд, препитание и стандарт в чужди държави.
Същите продължават да държат властта като използват старите методи на тоталитарната сталинистка държава и  фалшифицират изборите в своя полза, купуват електорат , правят алъш вериш с депутати, в парламента си гласуват закони с които „законно“ продължават грабежа над нас.
В медиите и хуманитарното образование не позволяват да се говори за европейската реална демокрация и социална държава, спират развитието на демокрацията в България и построяване на правова държава по правилата на развита Европа.

За това и основни опорни точки на троловете на българското посткомунистическо мутростатукво е сега да обругават и осмиват ЕС и напредналите западноевропейски страни. По простите дори я наричат “Гейска Европа“, като не влагат истинския смисъл , а нещо като „Аморална Европа“ .
А по интелигентните и изявени тролове с повод и без повод винаги намират причина тотално да оплюят западноевропейската демокрация, акцентират върху слабости и проблеми и отхвърлят постигнатото.
Целта им е българинът да не познава принципите на западноевропейската правова и социална държава и постигнатото от тях. Да бъде тласнат към Русия, която е по-лошото копие на САЩ,  или в краен случай  към САЩ. За това се акцентира и толкова много върху афишираните симпатии между Путин и Тръмп и популистките изказвания на Тръмп.

Тези наши българи в Америка донесоха и разпространяват американската култура у нас, най вече американското кино като се писаха за големи преводачи. Парадокса е , че не знаят както трябва нито английския, нито родния си език. Буквално превеждат и насаждат в българския език американското улично наречие, без да мислят, дали то върви в българския или да търсят подходящите думи на български. Масово в езика на младите се употребават такива недоразумения като „трън в задника“, обръщения като  „задник“ и куп подобни американски простотии. Употребяват буквални псувни“на майка“ като Стоичков, който заедно с нашите медии e станал еманация на днешна България.
Всичко това масово присъства в езика на младите българи.
Питам се дали някой от тези "преводачи" е търсил значението им на български? Ако беше потърсил щеше да намери верни заместители на „трън в задника“ като "досадно", "отегчаващо" и още 10-тина в безкрайното богатство на българския език. Страшното е, че така се опростачва младото поколение, а българския език се оставя на самотека и доизживяване.

Всичко това идва от внасянето у нас след 1989 г на американския неолиберален обществен капиталистичекщи модел, това издигна и направи американското лоби силно. То бе подкрепяно и бетонирано от организациите на „Отворено общество“ и пусна корени в хуманитарната наука и медиите. „Отворено общество“ захвана цялата външна и вътрешна политика на държавата, всички медии и цялото хуманитарно образование.
"Отворено общество" вкара у нас неолибералния обществен капиталистически модел като подкупи последния елит на БКП , когото превърна в нов капиталистически елит. Чрез него "Отворено общество" захвана властта, медиите хуманитарното образование и бетонира неолиберализма у нас. Така комунистите останаха на власт и след 1989 г. в новата неолиберална капиталистическа система и продължават да управляват пълнещи новия политически и бизнес елит на България , но със старото мислене, навици и прийоми на управление.
В медиите и хуманитарното образование продължава да се назначава не по професионална линия, а по линията на старата комунистическа политическа шуробаджанащина. И резултата е налице, там е пълно с извънредно некадърен и непрофесионален кадър - преподаватели в хуманитарното образование, в държавната и местна администрация, журналисти в обществените медии.
България се сочи за най-лошо управляваната страна в ЕС, чийто държавно ръководство е захванато от мафията, т.е както ние казваме- “У нас мафията си има държава!“.

Преди време водещ журналист в Българско национално радио нарече и изписа по американски отдела „Инфекциозни заболявания“ към Института за вирусология „департамант“ пред очите и ушите на министъра на образованието.  Той дори не можа да произнесе правилно английската дума „департмънт“, дори не си направи труда да потърси нужния заместител  на български в прекрасната българска дума „отдел“.
Възможно ли е първата обществена българска медия да осквернява така българския език? Кой ви е дал диплома за български език? Как сте се наредили на работа там, като не знаете родния си език? По шурабаджанашка комунистическа линия ли ?! 30 години без бай Тошо, не си ли забавихте старите навици, да се нареждате на работа по партийна линия?


От 30 насам в новата система на неолиберален( глобален ) капитализъм по американския вариант и криворазбрана "демокрация", в българското общество се забелязва пълна материална и духовна деградация. Истинско нещастие е нашия мизерен преход с неграмотна администрация и управляващи, той не само унищожи материално и духовно българската нация, но и прекрасния български език, известен като един от най-старите  и най-богати езици на Европа.  Днешното време на пълна материална и духовна деградация на българската нация, се отразява най-много на българския език, той е истински страдалец, тихо и кротко умира пълен с чуждици, псувни и жаргони от всички възможни езици.
.

Няма да видите такова падение в никой друг европейски народ, всички останали европейци бяха обвити с неолиберализъм последните 30 години, но успяха да запазят национално си достойнство най вече в съхранение на езика и традициите си !


5 февруари 2018 г.
Автор:Дора Апостолова

p.s. Авторът е преподавател по политическа история в два американски и два западноевропейски университета

Добавете коментар


Реклами от Google