Joomla Templates Mobile by About Justhost

Globalenpazar
За фундаментализма на глобалния пазар на неолиберализма и пораженията му върху света и България

Голяма част от българите все още не знаят, че от 30 години България и света живее в епохата на последния стадий на капитализма известен с името неолиберализъм и познат с още имена: "глобализъм", "корпоративен капитализъм", "финансов капитализъм","олигархичен капитализъм".Негов главен бог са парите и при него "хората обслужват парите". Неолиберализмът е ново и коренно различно издание на класическия либерализъм на Адам Смит.  Той е не само икономическа доктрина, а мощна дясна ретроградна и реакционна идеология крепителка на интересите на едрия финансов капитал и транснационалните компании, обхващаща всички сфери на живота и формираща по друг начин ценностната система на индивида и обществото.
Неолибералният капитализъм у нас е родител на явлението "олигархия"- обединение на едрия капитал с властта. Той бе внесен в България с направата на американския икономически план "Ран Ът" в Чикагската икономическа школа, поръчан от двете първи партии- БСП и СДС под диктовката на "Отворено общество" на американския финансов магнат и олигарх Джордж Сорос обсебило крехката българска демокрация и явяващо се  един от инструментите на външната политика на САЩ за разпространение  на своя неолиберален обществен модел по света.

Неолибералния капитализъм започна да се внася в България още 1985 г със започване взимането на външни заеми. До 1984 г. България няма външни заеми, но с идването на Андрей Луканов на власт и създаване от него на паралелно правителство до Тодор Живков, последният елит на БКП около Луканов започва да взима външни заеми с помощта на двамата неолиберални магнати Максуел и Джордж Сорос, които му осигуряваха западни банки за теглене на външните заеми.
За 4 години от 1984-1989 г Луканов и  обкръжение,
без да питат народа си с нито една форма на демокрацията, правят 9 милиарда долара държавен външен дълг, който стоварват за изплащане върху плещите на целия български народ и неговите следващи поколения. От тези 9 милиарда долара само половината влизат в страната под формата на остарели технологии за Нефтохим, Кремиковци и други предприятия, останалата половината потъва в джобовете на Максуел, Сорос и елита около Луканов. От тази изчезнала половина непотърсена до сега, се ражда първата руско-българска олигархична групировка Мултигруп, захранена с начални руски начални капитали, а след това предоставила началния капитал на преобразуваната от елита на Луканов БКП в БСП и всички останали партии родени след това и олигарсите  им.
От тогава до сега чрез капиталите си Москва дърпа конците на БСП и рожбите и в България и определя външната и вътрешна политика на държавата ни.

Действащият сега по целия свят неолиберализъм е в американския му вариант, роден e в 70-те години в Чикагската неолиберална икономическа школа на Милтън Фридмън и работи само за САЩ и неговите банки. Неолиберализмът се различава коренно от предишните фази на капитализма, най-вече от „индустриалния капитализъм“, чийто формула "стока-пари -стока" Карл Маркс намери и описа в своя епохален труд "Капитала".
Формулата на неолиберализма е "пари- власт-пари", негов главен бог са ПАРИТЕ, главени субекти са БАНКИТЕ обединени с едрите корпорации, а глобалния пазар е неговия главен лост.
Неолибералната логика  е: "Държавата е лош стопанин и не в състояние да поддържа услугите, те трябва да бъдат приватизирани, частни банки няма да оцелеят без "парите" на данъкоплатците.” Ето защо неолибералните политици, които в неолибералната държава са и едновременно бизнес класата, използват властта си за да градят своя бизнес, за сметка на държавно имущество и парите на данъкоплатците, като крадят и обедняват останалите от обществото. А там, където липсва правова държава да спре грабежа, той е е страшен, превръща се в пълна вакханалия и тотално унищожава държавата. Както стана в България през време на прехода, Русия и другите бивши комунистически страни, излезли от тоталитарния комунистически период без правова държава и скочили направо в ерата на неолиберализма.
Неолиберализмът  се отказва от производствата на индустриалния  капитализъм и  за достигане ръст в икономиката разчита на финансови игри в банките и хейджфондовете, безконтролно издаване на заробващи банкови кредити, печатане на пари на поразия( долара), печатане и алъш вериш с облигации на външния дълг, бюджетни дефицити и прочее. 
Той се различава от империалистическия капитализъм с три важни елемента, единият от които е фундаментализма на глобалния пазар със свободно движение на капиталите без национални рамки и правила. От една страна глобалният пазар  изнася производствата на силните икономики - САЩ и развитите европейски страни в зони с ниско заплащане на труда- Китай и Азия. От друга страна той изнася парите на по-слабите икономики в банките на най-силната икономика- САЩ.
Не случайно
неолиберализма е роден в САЩ за да може той с помощта на неговия глобален пазар да прибира във своите банки и офшорни "банкови райски кътчета" 40% от парите и богатствата на другите народи.
Глобалният пазар на неолиберализма издига капитала и го прави наднационален. За него не е важна фигурата и националността на притежателя на капитала, дали е етнически руснак или не, а единствено е важно ВИДА НА КАПИТАЛА , на каква основа той се създава, дали от експлоатацията на природен източник или някакво друга дейност, кой е собственик на природния източник, в коя държава се върши дейността, къде е регистрирана фирмата. Фирмата може да е регистрирана в Панама, но да извършва дейност в Германия, тогава тя ще плаща на Панама корпоративния си данък, а в Германия ще плаща само данък доход върху заплатите на работниците. Фирмата може да експлоатира природен източник собственост на държава Русия, но да е регистрирана в Панама, в този случай тя ще плаща в Русия данък доход върху заплатите на работниците, а корпоративен данък ще плаща само на Панама, не на държава Русия, която е собственикът на природния източник.
Глобалният пазар без национални граници на движение на капиталите е смърт за малките държави и нации като България, чийто икономика също като руската, бе разграбена от последния елит на БКП от чиито редици се пръкнаха олигарсите. Сега България е без икономика, без производства и без правова държава да го спре и кротко и тихо умира в ръцете на американската, руската и турска олигархии и всякакви световни мошеници влезли в страната ни с помощта на нашия олигархичен политически елит, отворил им вратите на държавата ни, да перат мръсните си пари, експлоатират и ограбват българския народ и изнасят парите и националните му богатства.

"Индустриалния  капитализъм" чийто формула Карл Маркс открива и описва в "Капитала" си, а Ленин го нарича"империалистически"  е действал само до II Световна война в Европа. След това в Европа той бе заменен с най-развитата и усъвършенствана форма на капитализма т.н. „ държавен социализиран капитализъм“ ( наричан още "социализъм") с голямата роля на държавата в собствеността и управлението на икономиката,  граден по теории на левия английски икономист Джон Мейнард Кейнс, стъпил върху "Капитала" на Карл Маркс , доразвил Маркс и показал пътищата по които ще се построи неговия социализъм. Социализираният капитализъм  става модел на социалната държава на западна Европа известна с имената-  "Държава на всеобщото благоденствие"(welfare state) и "Кейнсианска държава". В нейното изграждане взимат участие както левите сили -социалистите, така и центристите-социаллиберали и християндемократи.
Идеята за социална държава първо се ражда в Германия от християндемократа Лудвиг Ерхард, неговата книга"Благоданствие за всички!" поставя началото на социалната държава и идеята и бързо се подема в цяла Европа като се превръща в най-големия и градивен идеал на всички европейци. Тя
започва да се строи в края на 50-те години в двете части на Европа независимо, че Европа е разделена с желязната идеологическа завеса на Първата студена война. На изток нейните политически носители и строители стават източните комунисти.

Социалната държава се строи в Европа непрекъснато до крайна 90 те години в двете и части и  става левоцентристката следвоенна идея на Европа, повече насочена към ляво. Тя  постепенно развива  не само социалната си сфера, но и другите сфери,  превръща се в цялостен обществен и политически модел и се обособява като специфичен обществен модел на Европа. В помощ на социалните си задачи, западноевропейската социална държава ражда своя правова държава с правни норми, които коренно се различават от тези на неолиберален САЩ.
Социалната държава се построи успешно само в западна Европа, понеже се строеше с реална демокрация, правова държава и пазарни отношения в икономиката. Най-развитите европейски страни от северна и средна Европа- Швеция, Финландия, Норвегия, Дания, Холандия, Германия, Австрия, Франция и Швейцария са построили успешно развития социализъм на Маркс и запазили до сега непокътнат.
Източните комунисти строят социалната си държава без демокрация, правова държава и пазарни отношения и още в края на 70-те години загубиха съревнованието със запада по строителството на социална държава. Като разбират това последните елити на единствените партии в държавата- комунистическите, решават след 1989 г. тайно от народа си и подкупени от САЩ да заменят социализма си с нова система - тази на неолибералния олигархичен капитализъм.


В края на 70-те и началото на 80 години в Европа започна да нахлува американския неолиберализъм, който е пълна противоположност на предишните два вида капитализъм и започва да атакува и руши социалната европейска държава.


В следствие на възприетия модел на американския неолиберилазъм през времето на "перестройката" Русия остана без икономика, тя беше разграбена и поделена между новопръкналата се олигархия от средите на последния елит на КПСС. Сега Русия има икономика от третия свят, тя няма производства за да бъдат изнасяни, а прави 75% от БВП само от износ на източници. Източниците я спасяват, но временно, без производства Русия е попаднала изцяло в ръцете на САЩ , чийто най-големи технологични фирми са в Сибир и добиват нефта и газта й, понеже Русия няма свои технологии.

Тук ще разгледаме въпроса как глобалният пазар на неолибералния капитализъм убива България чрез олигархиите на три големи геополитически сили - САЩ, Русия и Турция.

В Турция режимът на Ердоган е същия като на Путин- неолиберален и олигархичен, с разликата, че на мястото на идеологията на съветския комунизъм на Путин, Ердоган е поставил идеологията на исляма. Двамата диктатори лично номинират олигарсите от своя двор и им раздават държавно имущество за 1 лев.
В САЩ няма еднолични олигарси като в Русия и Турция, понеже няма диктаторски режим. Там н
а мястото на едноличните олигарси има големи корпорации, които управляват двете партии „републиканци“ и „демократи“, а когато партията е на власт- управляват държавата. Както писа в. Вашингтон пост“"Нашите две партии „републиканци“ и „демократи“ са заприличани на една партия-бившата КПСС с една обща идеология на корпоративния капитализъм, различават се само по корпорацията яхнала партията и определяща нейната външна и вътрешна политика, а като партията е на власт- управляваща държавата".

Единствен едноличен олигарх  в САЩ се изявява Джордж Сорос, натрупал състоянието си с ограбване на външните дългове на бившите комунистически държави, както е участвал и в нашия дълг. За това главно вина носят последните елити на единствените партии в държавата- комунистическите, както се казва в оная поговорка "Не е важен кой яде зелето, а кой му го дава!" Сорос се издигна по времето на Рейгън , неговата фондация „Отворено общество“ стана третия инструмент на новата външна политика на САЩ за разпространение на своя неолиберален обществен модел по света. У нас Сорос се явява идеологът на цялото неолиберално политическо пространство на България от псевдото наше „ляво“ и „дясно“,  бетонира модела на неолибералния капитализъм у нас, поддържа целия посткомунистически елит на България и заедно я ограбват.  В САЩ Сорос се опитва да влияе върху формирането на вътрешната и външна политика на държавата. Сега милиардерът Тръмп се сдоби с власт и веднага се заобиколи в правителството си все с мултимилионери и милиардери, с което управлението на държава САЩ от едрия капитал достигна връхната си точка.

Най важното и желязно правило на глобалния пазар е да работи за по-силната икономика.
Представете си глобалния пазар като една верига с начало и край без национални рамки и никакви правила на движение на капиталите. В началото на веригата стои най-слабата икономика, а в края стои най-силната обираща лаврите без да си мръдне пръста
Българската икономика е в началото на веригата, понеже България няма икономика. По средата стои руската икономика, която също няма производства, но има много природни богатства и това я прави по-силна от българската, а накрая на веригата стои най-силната икономика - 
за сега остава тази на САЩ.
След световната неолиберална
криза разразила се от САЩ 2007 г. , донесла банкрута на повече от 200 американски банки и де факто свалила САЩ от пиедестала на първи икономически( и военен) хегемон,  САЩ изкуствено поддържат първото място в света на своята икономика и долара като единствена разменна валута  с печатането пари( долара) на поразия  и своите банки и офшорни райски кътчета- всички американски и английски протекторати, теглещи парите на света.

Капиталите се движат по тази верига. Капиталите на руските олигарси като по -силните( един руски олигарх има минимално богатство от 20 милиарда долара, докато един български олигарх има  най-много мижавите 1,5 милиарда) дърпат българските, но пък парите на руските са дърпани от американските олигарси и в края на краищата парите и на руснаци и на българи се оказват на едно място- в гърлата на банките на САЩ и нейните офшорки, където не се плащат данъци и пълнят държавната хазна на САЩ, без американската банкова олигархия да присъства физически в Русия и страните от където САЩ дърпа капитали.

Не случайно неолиберализмът в съвременния му вариант с глобалния пазар се роди в САЩ, наложен бе от Рейгън през 70-те години за държавна идеология  на САЩ и бе разпространен от него по целия свят със специална нова външна политика с три нови инструмента- МВФ, Световната банка и "Отворено общество", като чрез неговия глобален пазар САЩ се добра без войни, по мирен начин, тихо и по терлици първо до парите и националните богатства на  най-богатата страна - Русия и на останалите народи. 


Световната олигархия навлиза и се бетонира в България именно с глобалния пазар на неолиберализма. Неолиберализмът стана не само икономически, но и обществен модел на България след 1989 г, докаран с американския икономически план "Ран Ът" от САЩ през Русия от последния елит на БКП около Луканов - същият, който създаде партия БСП и всички останали партии и който е свързал капиталите на руската и българска олигархия след 1989 г с "любовта на комунистите на двете партии КПСС и БКП", с "водещата роля на КПСС"-сега трансформирала се във "водеща роля на руските олигарси" в изяждането и унищожението на България.

Смесената руско-българска олигархия, която управлява последните 25 години чрез партиите си БСП, ДПС, СДС( реформатори),НДСВ, ГЕРБ и слугата на големите, самонарекли се"обединени патриоти"- АТАКА, НФСБ, ВМРО +ББЦ на олигарха Ковачки,"Воля" на новоизгравящия олигарх Марешки заменила сега ББЦ  ...и още 300 малки партии спящи в регистъра, създадени с капиталитe на БСП, отваря вратите на България както за руската олигархия, така и за американската и турската олигархии, да навлизат под формата на инвеститори, концесионери и приватизатори, да експлоатират българския народ и изнасят неговите национални богатства и пари в десетократен размер заедно със земята, небето, слънцето, водата и свободата на българите и им нахлузват оковите на новото олигархично робство.

Руската олигархия-известна в Европа като най-голямата икономическа мафия и нашата са родени от едни и същи комунистически корени и преплетени като свинските черва. Смесената олигархия владее цялата икономика на България, независимо, че имената на олигарсите са български. Сред тях има пряко назначени от Путин като Валентин Златев на Лукойл, но зад всеки български олигарх се крие най-малко един руски олигарх. Руската олигархия е по-силната като представител на икономика с големи природни ресурси и отнася парите на България не в руски, а в американски банки, по простата причина, че рублата не е конвертируема валута, а долара продължава да бъде единствената разменна валута.
От това се обогатява единствено американската финансовата олигархия управляваща САЩ, чийто банки поглъщат парите на света и пълнят хазната на САЩ. 
Роналд Рейгън успя да разпространи неолиберализма по света и да го наложи като единствения действащ вид капитализъм сега, победил целия свят.

В САЩ не се гледа произхода на парите постъпили в техните банки, а на тези които имат пари се отварят бизнес хоризонти. Там нашите си купуват фирми, пълнят ги с изнесените пари и се връщат в България да стават концесионери на националните ни богатства. И понеже фирмите са американски, тези, които не познават как работи глобалния пазар на неолиберализма си мислят, че това е американската олигархия, а де факто са изнесени от Русия и България капитали собственост на смесената руско-българската олигархия.
Така империалистическото ( идеологическо) противопоставяне на" САЩ срещу  СССР" от времето на Студена война се превърна в олигархическо съдружие, а двете най големи ядрени и енергийни сили и производители на конвенционално оръжие сега САЩ и Русия си съперничат единствено на икономически основа и олигарсите им делят енергийните и оръжейни пазари на Европа и света.
А нашите бивши комунисти от всички партии се накичиха с НАТО-вски пагони и лъжат народа, че са НАТОвски генерали, а не руски. А де факто всички управлявали през прехода олигархични партии БСП, СДС, НДСВ, ДПС, ГЕРБ са партии на едрия олигархичен капитал, получили началния си капитал от първата руско-българска олигархична групировка-  на БСП - Мултигруп и конците им се дърпат от БСП. 
Всички наши политици и държавници през прехода, от президента до последния в йерархията са продукт на неолиберализма и са олигарси или представители( слуги) на олигархията.
Всеки може да види имената на българските олигарси, само като чукне в Гугъла с ключово име"Български олигарси". Олигарси има във всяка наша управлявала прехода партия. Най-много олигарси има БСП- 36 броя, всички са смесени руско-български олигарси започнали с начален капитал от „склада на БСП“- „Мултигруп“, оперират руски пари дадени от КПСС на БКП и почти всички влизат в ръководните структури на партията. 
Пеевски е олигарха на ДПС също започнал от Мултигруп, той се счита за „склада на ДПС“, в който се „скрити“ крадените капитали от ръководството на ДПС през време на тяхното съвместно управление с майката на ДПС - БСП .
Олигарсите на СДС са наредени около трапезата на Костов в неговата партия ДБС, произведени за олигарси през време на управлението на СДС 1997-2001 г. и те започнали с капитали дадени им от „Мултигруп“. 
Двойката „Бойко и Цветелина“ е олигарха на ГЕРБ и най младия олигарх сред останалите, но това не пречи да бъде и най-богатия олигарх на България, станала такава благодарание на 9 годишното управление на Борисов в трите му правителства. Същата също е започнала банковия си бизнес с начални капитали от „Мултигруп“
Симеон Кобурготски е олигарха на НДСВ с подарени от БСП държавни имоти за вярна служба. Марешки е олигарха на „Воля“ , започнал също с начални капитали от „Мултигруп“. Той стана олигарх на гърба на българските потребители, понеже заедно с руския олигарх Валентин Златев източва „Лукойл“ под закрилата на Бойко Борисов и неговите охранителни отряди.
Симеонов /Хаджиев са олигарсите на патрЕотарите и те започнали с начални капитали „Мултигруп“.
Всички олигарси имат едно общо - започнали са с капитали на „Мултигруп дадени им от БСП и всички наградени със званието „мултаци".
Мултигруп се счита за " склада" на БСП от където са захранени с начални капитали всички олигарси и техните партии.
И всички олигарси и техните партии се намират под диригентската палка на идеолога на българското политическо пространство и бетониращ неолиберализма у нас- "Отворено общество", начело с неговия ТВ канал- "Блъмбърги", проповядващи неолиберална политика сега, когато неолиберализма като икономическа и обществена докрина се отхвърля в целия свят и най ваче в неговата мека - САЩ.
Малките партии на фалшивите обединени„патриоти“- НСФБ, ВМРО, АТАКА, драпащи да влязат в правителството на Борисов за да набарат нещо от неговата олигархична трапеза, или новоизгряващата олигархична звезда - Марешки имащ общ бизнес с Борисов и руския олигарх Валентин Златев в източването на Лукойл, са всички слуги на двата мастодонта БСП и ГЕРБ,а ръководителите им – мултаци, започнали кариерата си в „Мултигруп“ или получили началния си капитал от него. Всички наши олигарси заедно с руската олигархия си държат парите в американски банки и за това нашите управляващи политици са стъпили с единия крак в Москва, а с другия във Вашингтон и в зависимост от големината на финансовите си  и икономически  интереси се кланят различно - едни по-дълбоко на Москва, други - на Вашингтон.

За американската олигархия се знае, че е смесена с израелската (от държава Израел) и с американо-еврейската в САЩ, възникнала не на базата на произход, а само на вяра,  вече заема 50 % от населението на САЩ. За това често начело на тези чужди фирми навлезли като инвеститори у нас стоят американски или израелски евреи, затова се говори за американско-израелска олигархия. Такива фирми стоят начело на всички фирми добиващи българските национални богатства, енергоразпределението, енергетиката, горивата, транспорта, промишлеността и най-важните отрасли в икономиката.
Но за неолиберализма и неговия глобален пазар няма значение коя фигура и с каква националност е начело на фирмата, а какви са КАПИТАЛИТЕ на тази фирми. Ако се провери произхода на капиталите на тези фирми, ще се разбере, че са българо-руски т.е. крадени и изнесени български и руски капитали.
Понеже България упражнява модела на неолибералния капитализъм на САЩ и в законодателството и липсва закон за проверка на произхода и чистотата на капиталите влизащи  и излизащо от страната, пък и липсва правова държава да съблюдава изпълнението на закона, ние не можем да видим руско-българския произход на капиталите на външните и вътрешни концесионери и приватизатори.

Пример е концесионерът на челопечкото злато канадската фирма „Дънди“,основана с капитали на „Мултигруп“ изнесени в обединеното канадско-американски търговско пространство. Канада е свързала и обединила търговското си пространство със САЩ, а „Мултигруп“ е основан от смесени руско-български олигархични капитали(много престъпно грабени от всички нас). 
„Дънди“ изнася 99% златото на България навън предимно в американски банки и пълни джобовете както на наши така и на руски олигарси, но парите влизат в хазната на САЩ.
Като "Дънди" са и много други концесионери и приватизатори в България, доведени от олигархичните партии управлявали България последните 25 години- БСП, ДПС, НДСВ, СДС( сега дегизирани като реформатори), ГЕРБ и тяхната слуга АТАКА.

В България фирми на концесионери и приватизатори със смесени капитали на нашата и световна олигархия освен Дънди са; Софийски води; ТЕЦовете Марица-Изток продадени на американски бизнесмени при правителството на СДС-Костов ( зад които се крият наши изнесени капитали от първите на БСП), големите предприятия за добив на метални подземни богатства-Челопеч, Елаците, Асарел Медет, рудниците на Горубсо и МДК Пирдоп; фирмите в енергоразпределението ЧЕЗ, Е.ON, EVN; фирмите в телекомуникационния сектор- БТК, мобилните оператори; Лукойл, посредническите газови и нефтени фирми при вноса на горива в целия отрасъл; мултинационални компании регистрирани в търговския ни регистър-Монсанто България ООД,Синджента България ЕООД (същата, предвиждаща в Африка инвестиции от 1 млрд долара в земеделски земи),Каргил България, ЕООД,Шеврон България, Експлорейшън енд Продъкшън - ЕООД и много други, владеещи предимно най-важните и най-печеливши отрасли от икономиката, националните подземни и надземни богатства.
Не случайно първо в тези отрасли се зародиха крупните олигарси  и мултимилионери,направили богатствата си за 1 петилетка и ограбващи труда на хората.

Отделно българските олигарси владеят почти всички природни източници и ги добиват, като изнасят печалбите навън, вместо да влезнат в държавната хазна и увеличат заплати и пенсии.

Истинска трагедия е споходила руския народ при управлението на Путин, произхождащ от последния Горбачов елит на КПСС, внесъл  модела на неолибералния капитализъм в Русия с американския план "Дълес" и родил олигархията от средите на последния елит на КПСС. 
Путин е пръв олигарх на Русия, майка и татко на олигарсите, лично
е номинирал 102 олигарси от своя двор и им е предоставил всички природни източници за 1 рубла. Те плащат само 13% плосък данък на държавата и останалите 87% прибират в джобовете си. Олигарсите сега държат цялата икономика на Русия и вместо да развиват производства, създават работни места и благосъстояние на обществото, по линията на глобалния пазар на неолиберализма те изнасят парите на Русия в американски банки и офшорни банкови зони и пълнят държавната хазна на Америка, като изпразват държавната хазна на Русия.
Руската рубла бе свързана с долара и това улесни олигарсите да изнасят парите на Русия в американски банки. 

Руски икономисти са установили, че руските олигарси изнасят в американски банки ежегодно на 300 милиарда долара, колкото са данъците внасяни ежегодно от руските данъкоплатци. На плаката долу съставен от руснаци става ясно, че Путин опрости 140 милиарда външни дългове на други страни към Русия, за сметка на частните интереси на своите олигарси в тези страни. 
Както България опрости 2 милиардния дълг на Садам Хюсеин за частните интереси на българските политици и нови червени капиталисти, станали притежатели за една нощ срещу 1 лев на бившите държавни външнотърговски дружества на България в Ирак,Либия, Сирия приватизирани от Луканов на „мои и свои хора“ от бившия елит на БКП. 

Russiadalgove
От плаката се разбира още, че най-богатите хора управляват страната. И като се има предвид с какви престъпни начини са добили богатствата си с ограбване на държавна собственост и другите от обществото, можем да кажем със сигурност, че в Русия управлява утайката на обществото свързана с организираната престъпност. 
Не е ли същото положението в България? 
От плаката също се разбира, че в Русия има тоталитарен и авторитарен режим на диктатор съчетал в управлението се две мракобесни и ретроградни системи еднакво отричащи демокрацията и правовата държава - новата на неолибералния олигархичен капитализъм и старата на съветския комунизъм.
С една партия по подобие на стария СССР и КПСС, това е партията на Путин "Единна Русия" заемаща 2/3 от руския парламент "Дума". Останалите партии в парламента са комунистите на Зюганов и националистите на Жилиновски. Само тях Путин е допуснал в парламента, защото добре го обслужват. Зюганов стои в 70-те години на миналия век и ще строи новия СССР. Псевдонационалистът Жилиновски обслужва Путин в изборите и заедно с "Единна Русия" фалшифицират изборните резултати в полза на Путин. Диктаторът Путин не позволява да се роди друга партия в Русия, ако няма политическата платформа на неговата „Единна Русия“.
За да скрие факта, че олигархията и е свързана с руската и има нещо общо с диктаторския посткомунистически режим на Путин, нашата БСП се е "съюзила в братско съдружи" със социалистическата партия "Справедливая Русия" на Сергей Миронов - един от кръга на Путин и считана на проект на Кремъл. Това е естествено поведение на партията със 100 години стаж в демагогията БКП-БСП.
Сега разликата между Америка и Русия няма, само в едно- на мястото на големите олигархични американски компании Путин е поставил своите 102 олигарси на които е раздал цялата икономиката на страната и всички национални богатства за 1 рубла.
Режимът на Путин и неговата олигархия ограби и унищожи икономиката на Русия. Сега Путинова Русия нищо не произвежда , а прави 75 % от БВП само от износ на сурови източници. Най-големите американски и европейски компании за производство на газ и нефт се намират в Русия и произвеждат руския газ и нефт, защото Русия няма свои технологии.
Прикрепянето на рублата към долара улеснява чуждите корпорации да изнасят парите на Русия в американски банки и офшорни зони.

 

RussiaMuller
"Водещи руски икономисти са изчислили, че ако заплатата на шефа на Газпром г-н Милър( олигарх) бъде намалена 2 пъти, средната заплата на руснаците ще се увеличи автоматично с 5%" пише Вячеслав Фоченков в своя блог озаглавен"Против разграбления России КГБ - олигархами режима"  Журналистът и писател Вячеслав Фоченков е един от най-сериозните опозиционери на Путин, сега осъден и хвърлен в затвора.

Известният руски социален икономист Евгений Федоров и бивш съветник на Путин пише: "Русия е окупирана от САЩ страна. Ежегодно ние плащаме данък в хазната на САЩ - около 200-300 милиарда долара, което е равно на всичките събирани данъци в Русия. Целият частен бизнес в Русия, освен малкия и средния, е длъжен да се регистрира в чужбина, и това правило е установено от американците още през 90-тте години. Централната банка на Русия е отделена от държавата и е подчинен на Ню-Йоркската съдебна юрисдикция. Т.е. Руската Централна Банка може да се съди с руското правителство, в Ню Йорк. Всичките партии са създадени и се издържат от "дарения", а уставите им са измислени от американците. Американските съветници 1991 г. подбираха бъдещите олигарси и им раздаваха съветско имущество, при определени условия. Властта се контролира чрез механизмите на корупцията. Американците ни забраниха да се борим с нея. За 20 години руските елити станаха американски. Реално, Русия я управляват неруски елити. Нашата държавна система работи за държава, под името САЩ. От тях е създадена и за тях работи....".
Евгений Федоров обяснява механизмите, които правят това възможно. А те са два - прикрепянето на руската рубла към долара и движението на парите в системата глобалния пазар без правила и национални рамки. Руската рубла не е конвертируема валута, тя е прикрепена към първата разменна валута в света- долара и зависи от него. Това се използва от САЩ да тегли в своите банки и офшорони зони всички пари на Русия изнасяни от олигарсите( и заедно с руските заминават и парите на българските олигарси, сиреч на българските данъкоплатци). Целият бизнес в Русия е регистриран в офшорни зони и не плаща корпоративен данък на държава  Русия. Всички офшорни зони в света са американски и английски протекторати и захранват с пари техните банки, а САЩ и Великобритания са двата най големи финансови ценрове в света.
Ето видео клип с изказването на Евгений Федоров



Евгений Федоров пръв заговори за вършения грабеж и намери механизмите, по които се изнасят парите на Русия навън. Макар самият Федоров да не осъзнава , че това се дължи на системата на неолибералния капитализъм и неговия глобален пазар, вкарана в Русия от последния елит на КПСС и бетонирвана в почти 20 годишния режим на Путин. Самият Федоров никога не е споменал за "неолиберализъм" и глобален пазар" и  не се счита за опозиция на Путин и режима му, даже колаборира с него и се надява на Путин да промени нещата, за това и продължава да е член на неговата партия "Единна Русия" и депутат от нейните редици в руския парламент"Дума". 
Изказването на Федоров бе направено 2012 г., но до сега в Русия нищо не се е променило. След девалвацията на рублата края на 2014 г. Путин направи изявление, в което спомена, че Русия ще откачи рублата от долара, но то се оказа поредната патологична лъжа на диктатора. До сега нищо не се е променило, руската рубла продължава да е свързана с долара и да зависи от неговия курс, а Руската централна банка да е подразделение на Ню Йорската и част от „Уолтстийд“.
На този етап, Русия без икономика и без производства,  зависеща за добива нефт и газот технологиите на САЩ и развитите европейски страни, това не е възможно!

Почти всички райски банкови кътчета( офшорните зани) са на САЩ и неолибералния му пудел Великобритания, в тях те привличат парите на европейците и на целия свят и ги обират. Не случайно Меркел беше бясна на офшорката Люксембург в сърцето на ЕС  и уж нещо започна да прави  за запушване дупките на Германия за изтичане на капитали към нея, но досега нищо не е направила да надене усмирителна риза на банките и спре износа на капитали от страната, защото е неолиберал одобряващ глобалния пазар.
Единствено, което  Маркел прави и на което разчита е силно работещата правова държава на Германия изпълняваща закона с точката и запетайката, следяща за чистотата на влизащите и излизащи капитали в икономиката на страната, както и на силата на германската икономика, издигнала се в последните години след залеза на САЩ като най-силната икономика в света. За това Меркел не е създала нови закони, а правовата държава изпълнява закона, има ли закон - се изпълнява, няма ли закон - няма какво да се изпълнява!
Тук ще направя едно сравнение между  САЩ и Германия. В последното си посещение в Европа през 2016 г., Обама призна, че Германия е най-силната икономика в света. За това Тръмп от завист е нарцизъм не пожела да се здрависа с Меркел при нейното посещение в САЩ през юни 2017 г. За разлика от САЩ, Германия бясно произвежда. Сега нейния внос в САЩ е два пъти повече, отколкото вноса на САЩ в Германия. Тръмп дори нарече Германия "Много лоша и опасна". По времето на разразилата се неолиберална финансова криза в САЩ 2008 г повлякла целия свят и докарала в САЩ фалита на над 200 банки, в Германия и западна Европа(с изключение на Англия) не изгърмя нито една банка. Германия се издигна като най силна икономическа сила в света и започна бясно да произвежда,  да дърпа долара и производствата на САЩ при себе си. И това се дължи на коренно различния от неолибералния на САЩ икономически, обществен и политически модел на западна Европа- „европейска социална/правова държава“ , където е построен развития социализъм на Маркс по теориите на Кейнс и където производствата играят ключова роля за развитието на икономиката и растежа на БВП
От страх, че Германия по линията на глобалния пазар и като най-силна икономика в света, ще придърпва производствата и парите на САЩ , Тръмп не пожела да се здрависа с Меркел
и да подпише договора за свободна търговия между ЕС и САЩ.

За страните членки на ЕС  политиката  за поставяне усмирителни ризи на банките, трябва да се направи на ниво Брюксел за целия ЕС, но няма кой да я направи, защото цялото ръководство на ЕС са неолиберали. Трите най-многолюдни групи в Европарламента-ЕНП, S&D и Социал-либералите са неолиберали одобряващи фундаментализма на глобалния пазар и цялото ръководство на ЕС е избрано от техните среди.
Сега н
ачело на Европейската комисия  стои представителят на европейската консервативна партия ЕНП неолибералът Жан Клод  Юнкер - бивш министър председател на офшорката Люксебург привлякла най големите западноевропейски частни корпорации със своя 1-5 % корпоративен данък, докато в страните - майки той варира между 25-35%. В този случай какво може да очакваме от ръководството на ЕС да направи нещо за затваряне на офшорните зони в сърцето на Европа или спиране на износа на производства в Китай и Азия и парите на богатите държави в офшорните банки? НИЩО! Както Жан Клод  Юнкер  вече 3-та година на този пост нищо не е направил.
Така корпорациите регистрирани в Люксембург и другите офшорки плащат ниския корпоративен данък в офшорката, а не в в страната където работят. Това води до изтичане на милиарди капитали и производства от страните и бързо расте безработицата. Европейските държави са социални и правови държави, законодателствата им ги задължават да подсигуряват безработните си със социална защита и се принуждават да вземат нови заеми за да ги  подсигурят. Така растат външните държавни дългове на всички страни и това е дело на глобалния пазар на неолибералния капитализъм. 

Западноевропейските страни имат друг тип държава, с друга правна икономическа и обществена система от България( и САЩ), понеже България прие неолибералната икономическа и обществена система на САЩ с плана "Ран Ът"), казва се СОЦИАЛНА /ПРАВОВА ДЪРЖАВА( welfare state) известна още с термините"развит социализъм", "Държава на всеобщото благоденствие", с управляваща голяма средна класа, заемаща 72-85% от обществото и градяща социално-справедливо общество. Правовата държава  на развитите европейски социални държави от северна и средна Европа работи с коренно различни правила от неолибералната на САЩ.
Социалната европейска държава не допуска раждането на олигархия, нито eдрия капитал да управлява държавата. 8-те най-развити социални държави от северна и средна Европа, построили развития социализъм, със силно работеща правова държава- Швеция, Норвегия, Финландия,Дания, Холандия, Германия Австрия, Швейцария са намерили начини за спиране навлизането на тъмни фирми като „Дънди“, като са въвели "закон за проверка на чистотата на началния и въртящ се капитал в инвестициите" и правовата им държава изпълнява закона с точките и запетайките. Така спират нахлуване на мръсни капитали от вън и държат бизнес пространството си чисто.

Западноевропейската социална държава има друг икономически модел, при който държавата държи в ръцете си най-важните структурно-определящи отрасли в икономиката- енергетика, транспорт, телекомуникации, горива... като ги управлява  некорумпирано на пазарния принцип. Отделно тези отрасли са и най-печелившите и техните печалби вместо в джобовете на олигарси, влизат в държавната хазна и се разпределят за развитието на социалната сфера и икономиката,  по-специално за развитието на средната класа и малкия и среден бизнес, станал част от голямата средна класа.
Там ръководителите на държавните отрасли са обявени за държавни служители и силно работещата им правова държава не допуска корупция в държавния сектор, а до цент печалбите от него отиват в държавната хазна.
Пример за това е малка 5,5 милионна Норвегия , която няма и не допуска олигархия. Тя е открила и добива също като Русия нефт от 30 години и всички излишъци от печалбата, вместо да отиват в джобовете на олигарси, се трупат в "Национален социален фонд" намиращ се в Норвежка национална банка , за социалната осигуровка на бъдещите поколения норвежци, като до сега е натрупала средства във фонда си колкото БВП на САЩ, осигуряващи 5 поколения норвежци, а минималната работна почасова заплата в Норвегия е достигнала 22 евро, средната работна заплата 5000 евро, реалния социален минимум 2200 евро.

Докато България няма и помен от правилата на западноевропейската правова държава. Освен това я управлява директно олигархия свързала капиталите си с руската и американската олигархия и води всички външни мошеници в България да експлоатират българския народ, но да пълнят своите джобове и партийните каси на нашите олигархични партии, а смесената руско-българска олигархия владее и добива всички природни източници, като изнасят печалбите навън, вместо да влезнат в държавната хазна и увеличат заплати и пенсии.

Русия не ни е вече освободителка, а поробителка. Олигархична Русия вече не дава пари даром, нито има намерение да ни освободи от новото олигархично робство, сама потънала до уши в олигархия. Русия вече иска закупуване на активи от икономиката от най-важните отрасли и в страните и където тя притежава активи в икономиката, внася олигархичния си политически модел и започва да произвежда олигарси на територията на страната.

Най-фрапиращ пример у нас е продадения 1999 г. от правителството на Иван Костов "Нефтохим" на руския енергиен гигант "Лукойл".
Най-голямото национално богатство на Русия- нефта и, са управлявани от "Л
укойл" - държавна акционерна фирма-концерн собственост на Руската държава, регистриран в държавния търговски регистър на Русия, изнесен и се върти на международната борса, с много дъщерни фирми и разклонения по света. Бургаският Лукой е една от дъщерните фирми на Московския Лукойл.  Концернът се явява най-големия данъковложител в държавната хазна и бюджета на Русия. Руския Лукой е един от най богатите в света концерни, понеже е представител на най-богатата на природни източници страна в света. Ръководи се от Министерството на икономиката на Русия. Но тъй като властта се намира в ръцете на една олигархична банда от 102 руски олигарси, лично номинирани и ръководени от Путин, притежаващи цялата икономика на държавата и всички природни източници( дадени им са на концесия лично от Путин , а те са ги превърнали незаконно в свое притежание), де факто Лукойл се управлява от Путин и неговата олигархична мафия, която пълни ръководството на партията на Путин „Единна Русия“ заместила бившата КПСС .
Акционерите на Лукойл са най-силните и влиятелни в света корпорации. Например "NG Group" на банкера Ротшилд е един от акционерите на Лукойл, както акционери са и най-голямата и влиятелна в САЩ застрахователна компания "Голдмън Сакс", най-мощните американски нефтени и газови компании начело с „Ексел Мобайл“( чийто шеф Рекс Трилерсон сега е външен министър на Тръмп) френската „Тотал“, италианската „Еви“, английско-холандската „Шел“ и други, те се намират в Сибир и добиват нефта и газта на Русия, понеже Русия няма свои технологии за добиване на нефт и газ.

Като акционерни фирми те имат право да изнасят печалбите си навън, а като регистрирани не в Русия ,а навън, те не плащат корпоративен данък на държава Русия. Това е един от начините с които САЩ изнася парите на Русия в свои банки. Другия начин са 102 руски олигарси добиващи източниците, плащащи само 13 % данък на руската държава, а останалите 87% прибират в джобовете си и ги изнасят в американски банки.
В последно време се говори, че
руските олигарси са изнесли регистрацията на Лукойл в офшорни зони, за да могат Путин и обкръжението му да прибират в джобовете си милиардите корпоративен данък, който Лукойл трябва да плати на държавата. Изнасянето на държавни предприятия в офшорни зони и не плащане на корпоративен данък в страната  в белите държави на западна Европа се счита за мащабна корупция и престъпление срещу държавата и се наказва жестоко. Ако са извършили това престъпление Путин и обкръжението му рано и ли късно ще ги споходи въжето.
Впрочем, народния гняв срещу тази мащабна корупция в Русия вече се е надигнал,
преди няколко дни бяхме свидетели на мащабни многомилионни протести в 500 селища на Русия с 500 арестувани и дори убити.

Със стари комунистически връзки Горбачов-Луканов, Путин назначи 1999 г. правешкия селянин В.Златев, чийто баща е бил близък с Луканов и Горбачов, за изпълнителен директор на Българския Лукойл "Лукойл Нефтохим Бургас" и го държи там неизменно до сега. Така Путин направи Златев частен монополист в стратегически сектор на икономиката ни, неформален собственик и олигарх, направил за 1 петилетка лично богатство от 500 милиона. 
Българският Лукойл е единственото предприятие за горива в България и стратегическо предприятие, което влияе и определя насоките на развитие за цялата българска икономика. Олигархът Златев под диригентската палка на Путин определя еднолично цените на горивата на българския пазар, които постоянно растат и съзнателно се държат най-високи в света, смъкващи кожите на най-бедните потребители в Европа - българските. Монополистът плаща 10% корпоративен данък, а останалите 90% слага в джоба и с помощта на глобалния пазар ги отнася в американски банки.
Вторият фрапиращ факт е, че от 7 години "Лукойл Нефтохим Бургас" – най-големи вносител на данъци в държавната хазна на България работи на загуба. Годишният консолидиран отчет на руския собственик "Лукойл" за 2015 година все още не е публикуван, но данните за 2014 година показаха рекордна загуба за българското дружество от 532 млн. лв. Това означава, че компанията не е плащала данък върху печалбата си, тъй като не е реализирала такава. През 2014-та "Лукойл България" - поделението за търговия с горива, също отчете загуба на стойност 33 млн. лв. Как е възможно дружеството с най-голям пазарен дял, с най-големи приходи и със затворена верига на производство и продажба, да реализира загуби, поддържайки сравнително високи цени, докато останалите големи играчи на пазара отчитат печалби? Въпросът за счетоводните практики на българските поделения на руската компания определено се нуждае от отговор от страна на държавните институции в България, но до сега такъв отговор управляващата от 7 години партия на Бойко Борисов не е дал.
Подобна ситуация с "Лукойл" в Румъния доведе до сериозна реакция. През миналата година румънската държава конфискува активи на "Лукойл" за близо 2 млрд. евро.
Дали и в България може да се очаква подобна реакция на властите? Малко е вероятно е да има, след като държавата ни се управлява от олигархия играеща заедно игрите с Валентин Златев и неговите московски шефове по източване на гиганта и крадене на българския народ.

Подобна на Валентин Златев е и съдбата на другия енергиен олигарх Сашо Дончев, чийто родители -активни борци против капитализма бяха в обкръжението на Луканов.
 Неговата фирма "Овъргаз" започна като подразделение на „Мултигруп“ с 50% участие на „Газпром“ и 50% владение на „Мултигруп“, което в последствие се прехвърли в частно владение на Сашо Дончев. 25 години „Овъргаз“ бе посредник между държавната фирма „Булгаргаз“ и „Газпром“, благодарение на която се поддържаше една от най-високите цени на газа в света. Сашо Дончев израсна за една петилетка като олигарх със стотици милиони долара лично богатство, смъкнато от одраните кожи на българските потребители.
Всички западноевропейски страни купуват от Русия газ, но там няма да видите частен посредник между „Газпром“ и държавата. Макар „Газпром“ да изисква навсякъде в посредническите фирми 50% участие, то останалите 50 % са поети от държавни фирми. По такъв начин се избягват посредниците и печалбата, вместо да отива в джоба на частника, остава за държавата и влиза в държавната каса. Сашо Дончев и до сега се ползва с покровителството на Путин. Дори той е заел председателското място на Българска стопанска камара, чиято главна задача е да развива малкия и среден производителен сектор. Но едва ли олигархът Сашо Дончев работи за малкия и среден бизнес, освен да използва този престол за развитие на своя едър бизнес. И тъй като България се управлява от олигархия в лицето на всички парламентарно представени партии, никой да сега не е направил „оценка“ на неговото председателствуване.

Всички останали 36 български олигарси са захранени с начални капитали от руските олигарси, оперират с техни капитали , ръководени са от тях и директно от Путин. Олигархът на ДПС Пеевски оперира с пари от личната банка на Путин - ВТБ, която му отпусна 100 милиона долара за да закупи „Булгартабак“ и веднага банката я преподаде на „Бритиш Тобако“ с огромна печалба за тях.
Олигархът на ГЕРБ-СиБанка препродаде БТК и „Вива Венчър“ на руската банка ВТБ.
Руската б
анка ВТБ бе акционер в КТБ и участва в открадването  на печалбите на банката над стойност над 4 милиарда евро и още 8 милиарда лева от държавния бюджет, вътрящ се в банката.

 

Енегетиката  на България бе захваната от своето начало от олигархията на БСП, а ГЕРБ като най-младият олигархичен клан държащ финансите на страната, нямаше участие в нея и много се стремеше да отчупи парче от нейната баница. За това е ставаха до сега борбите между двата клана на ГЕРБ и БСП. Но ГЕРБ успя да пробие, като измисли „зелената енергия“, парите на олигархичната двойка "ББ и ЦБ" успя да монополизират тази част от енергетиката и да се "разберат" с БКП като си разпределиха баницата на енергетиката, а техния представител във властта – президентът Плевналиев да лобира за техните икономически интереси в зелената енергетика.
Сащо Дончев
също премести бизнеса си "Овъргаз" в Лондонска офшорка и не заради Костов както твърди той, а да не плаща корпоративен данък на държава България, по примера на руските си събратя Газпром и Лукойл. Вече почти цялата българска икономика е офшорна начело с издигналия се първи олигарх СиБанка и не плаща корпоративен данък на България.

Така смесената руско-българска олигархия краде и отнася стандарта на българите и ги държи с най- ниски пенсии и заплати в света.
Никой не може да прави промени в насоките на развитие на българската икономика, нито да започне нечие производство без да се съобразява с "българската енергийна олигархична мафия"- наричана така от развита и демократична без олигархия Европа, знаеща добре какво става в България. Нашата олигархия използва властта да тегли за себе си националните богатства, парите и определя стандарта на българите.

Начините с които руската ( и прикрепената към нея българска) олигархия с произход в последния елит на комунистическите партии, придобили богатствата си по много престъпни начини с използване властта да си присвоят държавна собственост за 1 рубла/1 лев и да ограбват останалите от обществото, са непознати за демократична и правова Европа, там частна собственост се натрупва за много години с честен труд на много поколения.

Путин е първи държавник на Русия вече 25 години неотменно, използвал е властта си да натрупа лично състояние от 40 милиарда долара с ограбване на държавна собственост и целия руски народ, изнесени в американски офшорни зони. Току що бе открито в листата на офшорките Панама и Бахамите негово състояние от 10-тина милиарда.А ето и два филма направени от руските разследващи журналисти Анастасия Кириленко, Владимир Иванидин в сътрудничество с Юрген Рот, където показват кой е Путин, от къде идва, как вече 25 години управлява Русия зад и пред кулисите, как стана най-богатия човек в света с над 40 милиарда долара богатство, придобито по най-престъпни начини с ограбване на руския наро и всичко е  изнесено в офшорни зони и американски банки  с поставени  лица.

Кланът на Путин и как Путин стана най-богатия човек в света




Вследствие на олигархичния си неолиберален икономически и обществен модел и грабежът на руската олигархия, страната с най големите богатства в света Русия нищо не направи за 30 години „перестройка“, достигна само 1/10 от жизнения стандарт на Норвегия, която също е открила и добива от 30 години нефт и газ.
Сега 25 милиона руски пенсионери живеят с 50 евро пенсии, официалната минимална заплата в Русия е 85 долара, Руския народ има най ниския жизнен стандарт в Европа, в същото време 102 руски олигарси притежават богатства колкото половиния БВП на Русия добити с пладнешко ограбване на държавна собственост с използване властта,
а населението и поради липса на работа и под гнета на сталинисткия режим на Путин масово напуска страната.


Пропагандаторите на Путин разнасят приказки ,че Русия прави неимоверни опити в последните години да се раздели с неолибералния олигархичен модел. Не се заблуждавайте!
"Моделът на Русия" бе внесен от последния елит на КПСС- Горбачов и назначения от него Елцин. И процъфтя при назначения от Елцин- Путин, който благодарение на модела стана най богатия олигарх на Русия и света. 
Путин вече 25 години бетонира модела в Русия установил неолиберален олигархичен режим с примеси от стария комунистически режим на Сталин, лично номиниращ останалите олигарси и сам станал първи и най-богат олигарх на Русия. Путин смени всички олигарси на Елцин със свои верни хора, които да му трупат богатствата, сега достигнали над 40 милиарда долара и станал най-богатия олигарх в света. Напомняме ви за скандала между Путин и олигарсите Березовский и Ходуровский ,които са олигарси на Елцин и не желаеха да се подчинят на Путин.
По- горе ви показваме два филма на руски разследващи журналисти , показващи стъпка по стъпка как Путин създаде богатствата си през своето 25 годишно управление.
Как мислите, че Путин прави усилия да се раздели с модела, след като при една подобна смяна, първото което ще стане е да се национализира нефта и газта на Русия, преразгледат всички концесионни и приватизационни сделки дали богатствата на Русия в частни ръце, като по този начин ще бъдат отнети богатствата на всички олигарси начело с Путин и пратени да гният в решетките за корупция и геноцид над народа?!
Покажете ни къде в човешката история има случай някой властник сам да си ритне стола на която седи?! Това е съзнателна дезинформация изфабрикувана в пропагандната машина на Путин.

 

Представяме ви още един майсторски направен анимационен филм от руския режисьор Олег Москов, който показва истината за сегашното икономическо състояние на Русия и за режима на Путин унищожил икономиката на Русия. Видеото е хем смешно, хем трагично, дори изглеждащо в някои очи вулгарно, но много правдиво.
Не по малко интересни са коментарите на руснаци под самото видео. Които показват, че руският народ вече се е събудил и осъзнава гнета на режима на Путин. Но той не знае как да го свали и как да продължи без Путин и това се вижда в края на филма, който завършва с голям въпросителен знак.

Единствения начин да бъде свален режима на Путин е борба срещу неолибералния капитализъм, който той бетонира в Русия и пълна смяна на неолибералния олигархичен модел с неговия антипод- системата на европейския социализъм( социална държава) предтавен най-добре в най-развитите страни от северна и средна Европа-Швеция, Финландия, Норвегия, Дания, Холандия, Германия, Австрия и Швейцария.
За целна на Русия е н
ужна силно идейна опозиция срещу режима на Путин, но руското общество все още не е родило такава.
Единствената
алтернатива на неолибералния капитализъм остава социализма на Маркс, изграден и представен най добре в 8-ката най-развити страни от северна и средна Европа- Швеция, Финландия, Норвегия, Дания, Холандия, Германия, Австрия и Швейцария, изградили и съхранили до сега развития социализъм на Маркс по теориите на неговия последоватал и развил Маркс - английският икономист Джон Мейнард Кейнс. Реалната/истинска/пряка/прозрачна демокрация и силно работещата правова държава на тези развити страни от 8-ката, спря неолиберализма на границата и не го допусна да навлезе и разруши техните социални държави, така както неолиберализмът разруши социалните държави на Русия и страните от бившата комунистическа система и донесе икономически, образователен и здравен геноцид на народите им.
Но 100 години живот в изолираната от Европа бивша комунистическа система и сега отново изолиран
от Европа от режима на Путин, руският народ не познава социализма, демокрацията и правовата държава на западна Европа. Това положение се използва добре от САЩ да захванат крехката демокрация на руския народ и неговата зараждаща се опозиция и да прокарват своята представителна демокрация в Русия, която стои на 100 стъпала под реалната демокрация на Европа и която самите американци определят за „фалшива“ . Именно това прави борбата на руския народ срещу режима на Путин още по -трудна.

Западноевропейските страни нямат и не допускат олигархия. Виждайки днешната същност на олигархична Русия и авторитарния олигархичен режим на Путин са изработили специална политика към Русия. Те осъществяват всякакво културно сътрудничество с Русия и само обикновена търговия-алъш вериш на източници на принципа „ти продаваш, аз купувам“, но не допускат Русия да закупува акции в тяхната икономика. 
Току що Финландия отказа на руския гигант "Росатом" да закупи акции и строи новата атомна централа FENNOVOIMA  на Финландия. Росатом искаше да закупи акции в проекта FENNOVOIMA, като предложи за главен акционер непозната хърватска фирма. Финландското финансово разузнаване проучи началния капитал и чистотата на капиталите на хърватската фирма и видя, че зад нея се крие "българо-руската енергийна мафия с поставено лице Богомил Манчев". Затова и официално отказа на Росатом да закупи акции в централата.

Путин използва дълговата криза в Кипър за да го финансира, като в замяна на това закупи почти цялата тяхна икономика заедно със земята на Кипър и я направи васална на Русия страна.

Подобна съдба има и България. Свързаната със стари комунистически връзки българо-руската олигархия управляваща страната ни в лицето на всички управлявали през прехода партии - от първата БСП до последната ГЕРБ,  е открила вратите на държавата ни за руската олигархична икономическа мафия по линията на глобалния пазар на неолиберализма. Тя навлиза свободно и вече владее 35% от българската икономика. Вече са изброени над 53 000 руски фирми работещи на българска територия с тъмни непроверени начални капитали, перящи и препиращи мръсните си капитали, които използват липсата на правова държава у нас да съблюдава изпълнението на трудовото ни законодателство и експлоатират българския народ, плащат най ниските заплати, не плащат данъци на държавата ни, принуждават хората да работят на ненормиран работен ден и са направили българите работещи в тях истински роби на труда.
Такова нещо никоя западноевропейска страна няма да допусне, законът за проверка на чистотата на влизащите и излизащи инвестиции се спазва желязно от тяхната правова държава и руската икономическа мафия е спряна на границата им.
Бедата на България
е, че въобще няма изгледи за правова държава в непрекъснатото 70- годишно управление на комунистите - от 1945 г до 1989 г. като носители на тяхната си комунистическа система, а след 1989 г. като политически носители на новата неолиберална олигархична система.
А нашите политици Сидеров(АТАКА) и Първанов( АБВ), "Българска левица"-произлязла от БСП, които плачат с крокодилски сълзи за „освободителка Русия“ и зоват за нова политика на по-тясно приятелство и сътрудничество с Путинова Русия, си затварят очите за делата на смесената българо-руска олигархия по простата причина, че се спонсорират от нея.
А Сидеров специално е спонсориран директно от банка АЛФА пълна с руски олигархични капитали и нагло е поставил емблемата и за емблема на своята интернетна телевизия АЛФА, а от там говори размити неща за неолиберализма, без да споменава факта за съществуване на олигархия в Русия и България- продукти на неолиберализма, нито факта, че те се управляват от желязната ръка на първия олигар на Русия - Путин. Така Сидеров от „националист“ се превърна в обикновен „национален предател“, който в която да е друга европейска правова държава ще бъде начаса изпратен на гилотината. Подобни на сидеровата АТАКА са и другите малки партии- на СКАТ- НФСБ (мултимилионерите на Мултикруп- Валери Симеонов и Данчо Хаджиев), ВМРО-Каракачанов... накичили се с думата"патриот" за заблуждение на будалите, а в същност са  фенове на Путин и олигархията и най-обикновени национални предатели.

Путин питае към България специална политика да я изкара от ЕС и вкара на топло под неговата мишница в създавания от него нов СССР наречен “Евразийски съюз“. За целта бълва стотици измислени видеомонтажи и снимкови колажи от своята мощна пропагандна машина на всички възможни езици, да влияе с миража на парите и пресата си върху съзнанието на бедния и тънещ в мизерия българин и го накара доброволно да излезе от ЕС и се завре под неговата мишница, така да бетонира завинаги олигархията у нас и превърне България в суровинен придатък и дъвка в устата на неговите олигарси.
Същата съдба в момента Путин готви и на Украйна и понеже украинския народ не иска, той предизвиква мръсната и опасна вътрешна война в суверенна държава Украйна с цел да прибере източна Украйна и нейното най-голямо национално богаство Донбас, като поставя съдбата и бъдещето на Европа и света на карта, пред прага на Третата световна война.

България може да поддържа нормални връзки с Русия само ако бъде ликвидиран олигархичния и политически модел на Русия и бъде свален олигархичния авторитарен режим на Путин.

Преди да преминем към последната олигархия- на Турция, 
ще отворя една скоба, като напомня за изнесените навън български капитали след 1989 г. Една от причините е бандитско направената приватизация на голямата държавна собственост построена при социализма и извършената смяна на системата от „социализъм“ ( смятан за антипод и алтернатива на капитализма) към „неолиберален капитализъм“, извършено от последния комунистически елит на БКП.
Същите процеси течаха и в цялата бивша
комунистическа система. Приватизиранията на голямата държавна собственост бе извършена в бившите комунистически държави без наличието на правова държава-(закони и независима от политическата власт съдебна система), какъв да е финансов контрол и ясна визия за новата система.

Смяната на системата беше извършена от последните елити на комунистическите партии и бе продиктувано от идеологическия и икономически провал още в края на 70-те години на източната комунистическа система и загубата на съревнованието по строителство на социализма със западна Европа. Последните комунистически елити,тайно от народите си, избраха американската неолиберална система, с която да заменят социалистическата и това го извършиха след като последния елит на КПСС бе подкупен от САЩ. А после КПСС, която имаше „водеща и мъдра роля“ в системата, го наложи на останалите комунистически партии.
Източните комунисти строяха грешно социализма си прямо западна Европа- без демокрация, правова държава, частна собственост и пазарни отношения, със спуснати отгоре директиви от един тесен политически елит на единствената партия- комунистическата. Това стана главната причина техния социализъм да се строи със забавени темпове и в края на краищата те да загубят съревнование със западна Европа по строителството на социализма.
Макар през социализмът у нас и в системата да построи много блага, когато България и бившите комунистически страни излязоха от тоталитарната система на комунистите 1989 г се оказаха, че бяха изостанали 15 пъти от тях, с далеч по- слаби икономики и жизнен стандарт. В края на 80-те години в Европа започна да нахлува от САЩ неолиберализма и западноевропейските социални държави пораднаха във водовъртежа на глобалния пазар.
Под натиска на неолиберализма те също започнаха да приватизират своята държавна собственост, която при тях достигаше до 70% от икономиките им. Там се извърши приватизация на част от държавната икономика, но техните силно работещи правово държави не позволиха да се извърши грабежа, който стана у нас и във всички бивши комунистически страни от системата. Те приватизираха само 30-40% от държавните активи на незначителни отрасли на икономиката си предимно в търговията и услугите, а стратегически отрасли като енергетика, телекомуникации, транспорт и др., които бяха приоритетни и печеливши държавни отрасли не се пипнаха, понеже те се явяваха неразделна част от икономическата структура на техните социални държави, носещи приходи за развитие на тяхната държавна и насочена еднакво към всеки гражданин социалната сфера.
Но западноевропейските страни направиха (и самите те я отчитат сега като “огромна”) грешка, че приватизираха държавния си преди 1989 г. банков сектор, като по този начин отвориха вратите за навлизане в Европа на американския неолиберализъм, който донесе световната финансова криза 2007 г. именно чрез частните банки.
В края на 80-те години западняците освободиха своите финансови пазари. Веднага силните социалистически тип икономики на западна Европа и техните частни банки започнаха да поглъщат изнесените от комунистическите страни в западни банки капитали и ги превърнаха вбедните роднини на запада“.
Глобалният пазар на неолиберализма изнесе навън в частните европейски банки голяма част от икономиката на България на стойност над 130 милиарда долара.
Изнасянето на капитали от бившите комунистически страни в западноевропейски частни банки веднага влезе в противоречие и конфликт с техните правови държави. Западноевропейската правова държава отрича натупване на частна собственост на американския принципа“граби и беж“ и да се използване властта за да се заграби държавна собственост и по този начин да се ограбят другите от обществото, както стана в бившите комунистически страни. Западноевропейската правова държава има коренно различни правни норми от американската и не позволява симбиоза на бизнеса с политиката.
Ето защо в края на
90-те години част от страните ЕС, със силно работещи правови държави- предимно 8-те най развити социални държави- Швеция, Финландия, Норвегия, Дания, Холандия, Германия, Австрия и Швейцария ( без Франция и Англия) спряха нахлуването в тяхната икономика и банки на изнесени от изтока капитали като въведоха „проверка на произхода на парите“. После Съюза създаде конвенция за пране на мръсните пари и по този начин спря притоците на мръсни пари към своите икономики.
Веднага, обаче, мръсните пари от изтока се насочиха към независими и офшорни зони като Швейцария, Люксембург , Монако ...( и другите офшорки на Европа) и вън от Европа- американски и английски банки и офшорни зони. В последно време наблюдаваме, след като Швейцария започна сътрудничество с ЕС, капиталите от там да се насочват към американски и английски офшорни зони.

Що се отнася да Турция, тя има друга политика от Русия и САЩ. Еродоган просто използва факта, че България сега има окрадена и разрушена икономика, че е съсед и това, че е сложил своята 5-та колона "партия ДПС" в най-високите етажи на властта и всички наши разноцветни политици отварят пътищата на Ердоган за инвестиции в България, а той им пълни джобовете с тлъсти комисионни.
Ердоган внася инвестиции само в смесени райони и после взима цигани и помаци от района да му работят в тях, като им забранява да говорят на негова територия български език, а само турски. Така нашите помаци и цигани се потурчват насила и по този начин си увеличава турския контингент в България, който Ердоган използва за своя 5-та колона.
В последните години 300 000 наши цигани са се обявили за турци, също потурчване става и сред помаците ни.
Пример е половин милиарда долара инвестиция на Ердоган „Шишеджам“ в Търговище, където заводът е заел 100 000 дка хубава българска земя, взима на работа само мюсюлмани от района, превърнал се е в мини турска република, където се говори само на турски.

Нашата олигархия е най национално-безотговорна и гледа единствено своя джоб. Така първият олигарх на БСП Васил Божков, който през управлението на БСП получи Бургаската корабостроителница под масата и чекмеджето за 1 лев и понеже няма държава да контролира, я продаде веднага на турска банка. В Турция банките и олигархията се владеят от авторитарния режим на Ердоган, досущ еднакъв с този на Путин, само, че заменил сталинистките методи с исляма. Бургаската корабостроителница бе продадена заедно със 7 000 ха земя- целия морски шелф на югоизточното българско Черноморие на Ердоган, който няма намерение да развива българската икономика, а да я разрушава, веднага изхвърли персонала навън, изнесе оборудването и я заключи. Сега югоизточна България, заедно с напълно циганизираната Странджа е готова да бъде обявена за "Нова турска република" по модела на "Кипърската турска република". Дори Ердоган развя в интернета картата на "Нова Странджанска турска република"

Нова Странджанска турска република

ДПС е с лимитиран електорат от малцинствата и изселниците ни в Турция, електоратът и постоянно намалява, в последните парламентарни избори на 26 март 2017 г. електоратът на ДПС от половин милион в предишните избори намаля на 300 000 , така ДПС получи най-ниското представителство в БГ парламент от 9 % и с него не е възможно да управлява страната ни. Готвената за заместник на ДПС- ДОСТ нищо не направи в изборите на 26 март 2017 , откъсна само 100 000 избиратели на ДПС и вкара 1,5 милиона държавни субсидии в джоба на Местан.
Но за продължава
ДПС да подвизава в най-високите части на властта причината е в олигарха на ДПС- Пеевски държащ голяма част от медийното пространство, а той подпомаган от останалите олигарси на майката на ДПС-- БСП до последната ГЕРБ, които с охота му предоставят позиции в медийното пространство и се правят да не виждат този негов монопол и изживяването му в нов Берлускони.
С негово участие, заедно с олигарсите на ГЕРБ,БСП, СДС стана ограбването на банка КТБ в която се въртяха всички държавни пари и за да не се открие голямата далавера Бойко Борисов банкутира банката. Пеевски е поставено лице, склад на групата ръководеща ДПС- Доган, Местан, Ментата, Лютфи и още някои от върха на ДПС складирали в него крадените си капитали след като стояха 20 години редом до БСП на нейната олигархична трапеза. Местан и Доган се скараха и разделиха, защото не можаха да си разделят плячката, но Местан побърза да си регистрира своя партия ДОСТ с която да се добере до държавните партийни субсидии.
Медиите са тези които формират съзнанието и създават обществения морал. Ето защо българската олигархия предоставя доброволно на Пеевски цялото медийно пространство на България, за да не се роди новото съзнание на българите и идеята за борба срещу неолибералния капитализъм и неговия продукт олигархията. Нищо чудно , че сега след 27 години мутренски преход с мутренски медии, обществото ни е тотално лумпенизирано , бездуховно, без морал, без светлина в тунела и без бъдеще за поколенията си.

Най-големите поражения на България в нейната над 1300 държавна история са нанесени в последните 27 години мутренско-бандиски преход спретнат ни от системата на неолибералния капитализъм и неговата олигархия с техните политически слуги начело на всички партии управлявали България през прехода.
Малка България загуби над 3,5 милиона човешки ресурси- 1,5 милиона умрели незавършили 60 години вследствие на грабителско проведената приватизация с последствията – унищожение на икономиката, загуба на работни места, липсата на социална защита. Над 2 милиона млади и трудоспособни българи, възпроизвеждащи нацията бяха принудени да напуснат страната поради липса на труд и жизнен стандарт в нея и превърнати насила в емиграция.
По голямата част от трудоспособното ни население - над 2,5 милиона души се намира навън. В държавата ни остана възрастово население над 60 години с промити мозъци от комунизма, управлявано от неокомунистическа мафия, неспособно да извърши революцията, прогони неолиберализма и ликвидира олигархията.
Това е непосилно и фатално за една малка страна като България. Родината ни остана без българско население, доминират малцинствата, държавата ни се циганизира, скоро ще станем първата циганска държава в Европа.


И така, за разлика от други страни в Европа, които са изяждани само от олигархията на една голяма геополитическа сила-САЩ, то малка България е изяждана от олигархиите на още две големи геополитически сили в Европа-Турция и Русия.
Положението на България сега е крайно тежко. Бившите комунисти от последния елит на БКП, който продължава да управлява, създали всички партии в България и от чийто редици излязоха олигарсите, ни вкараха олигархичния модел на Русия и свързаха нашите олигарси с руските. Така направиха България напълно зависима от Русия и режима на Путин.
А руските олигарси като по-силните, по линията на глобалния пазар на неолиберализма, изяждат малка България , изнасят парите и националните и богатства навън в американски банки.

Ето защо борбата ни срещу олигархията за нейното ликвидиране е задължителна, иначе ще бъдем умъртвени до броени години. Борба срещу олигархията значи преди всичко да се бориш срещу системата на неолибералния капитализъм.
Трябва да се насочим към смяна на системата по демократичен и законодателен път, с мнозинство в Парламента, което ще ликвидира нашата олигархия. Тя именно отваря вратите на България за руската и другите световни олигархии.

С руската и турска олигархии ще се справим само като премахнем първо нашата олигархия и по този начин отрязваме пътищата към България на цялата световна олигархия. А нашата ще премахнем като изградим първо правова държава по модела на най-развитите европейски социални/правови държави от северна и средна Европа, приемем техният икономически модел и партията на българския народ ДВИЖЕНИЕ 1 МИЛИОН-ПОБЕДА,съратник на СИРИЗА в Гърция, "Чинкуе стеле" на Бепе Грило в Италия, "Подемос" на Испания , понеже също като тях се бори срещу неолибералния капитализъм, като дойде на власт, ще провери всички приватизационни сделки извършени след 1989 г., всички взети заеми от 1985 г. насам, всички реституционни сделки на земя и заемки , всички латифунджии, развали и извърши ново справедливо разпределение на собствеността.
По такъв начин ще бъдат отнети парите от ръцете на олигархията и умъртвена.

Ето защо борбата на националното антинеолиберално  и антиолигархично "Движение за реална демокрация- Идея за България"( накратко ДРД"Идея за България"), чийто учредител съм аз и градящата се сега партия с име "ДВИЖЕНИЕ 1 МИЛИОН-ПОБЕДА" на ДРД „Идея за България“ е насочена срещу цялото настояще мутроолигархично статукво на България и неговата система на неолибералния капитализъм, за пълната и смяна с антипода и- системата на европейската правова и социална държава, като най-напред се стремим да ликвидираме българската олигархия, което по естествен начин ще затворим вратите на държавата ни за американската, руска, турска олигархии и външни мошеници. 
Как ще стане смяната на системата,показваме в нашата ДОКРИНА кратък вариант
.

Автор: Дора Апостолова
Материал на „Идея за България“
Първа публикация на 28 април 2012 г.

Материалът постоянно се допълва
Последна актуализация на 22 юли 2017 г.
 

Близки по съдържание материали от същия автор:

1. първата публикация по въпроса от 2011 г. - Американският неолиберализъм и европейската социална държава

 

2. ЗА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА. Защо Путин започна война срещу своя народ?

3. ЗА БИЗНЕСА. ЩО Е ТО ОЛИГАРХИЯ И КОЙ Е НЕЙНИЯ НАЙ-ГОЛЯМ ВРАГ ?

4. Време е Европа да се освободи от опеката на САЩ и двойника му Путин

5. Кратко учебно помагало за неолиберализма и социалната държава, щетите на неолиберализма и борбата срещу него

6. Крайно време е да заменим понятията русофили и русофоби със защитници и предатели на национални интереси

7
Прилаган ли е у нас Плана Ран Ът и как да се минимизират щетите от него?

 

8. Неолиберализмът превърна Русия в окупирана от САЩ страна  

9.
Втора Студена война дели Европа на две...


10. Неолиберализъм с англосаксонска окраска. Автоголът на Брексит. Защо бе убита лейбъристката Джо Кокс?


p.s. Горните статии са изнесени като лекции с голям успех в университетите на Хелзинки, Мадрид, Питсбърг и Мичиган-САЩ 2012-2016 г.

За автора Дора Апостолова, ще прочетете в нейния БЛОГ

Добавете коментар


Реклами от Google